Kamervragen over de toestand van het VOC-archief in Jakarta

Hierbij stuur ik u de antwoovocvlaganimrden op de vragen van het lid Bergkamp (D66) over de toestand van het VOC-archief in Jakarta (ingezonden 2 januari 2012).
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
dr. Jet Bussemaker  Open dit pdf-bestand  van rijksoverheid.nl.   Archieftopic .

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Kamervragen over de toestand van het VOC-archief in Jakarta

 1. David zegt:

  Bij het VOC-archief kun je denken aan de VOC-mentaliteit en vervolgens aan iemand die die mentaliteit een warm hart toedraagt: oud-premier Jan Peter Balkenende.
  Voorstel: Balkenende vragen of hij bereid is of hij met Ricky Risolles en Adriaan van Dis een commissie wil vormen dat gaat onderzoeken of er onder Indische Nederlanders bereidheid bestaat om bijdragen te leveren aan het behoud en het digitaliseren van het archief en zo ja, in welke vorm. Mocht de uitkomst zijn ‘niet ach’, dan kan de Indische gemeenschap weer over gaan tot de orde van de dag.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zo´n voorstel heb ik indertijd gedaan toen er (veel) geld via `Het Gebaar´ beschikbaar was. Ik heb mij daarbij niet beperkt tot Jakarta, maar het hele handelsgebied van de VOC genoemd. Geen belangstelling, de meesten wilden contant geld zien. VOC-mentaliteit is hier niet relevant net zomin als de genoemde heren, het zijn normale archieven met waardevolle stukken. Kilometers (?) lang. Daarvoor was er al geld beschikbaar rond 2011, maar dat is verdwenen. Daar is nog de stichting TANAP van overgebleven. Maar als mensen uit Indië al geen belangstelling hebben, hoef je niet verder te vragen. Het kost dan ook miljoenen.

 2. David zegt:

  En dus kan men over tot de orde van alledag: ngobrol, makan, dansa dansa, minum, tempo doeloe, ngobrol, makan, uitkering vragen,. makan, linedance, makan….

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik ben bang dat u gelijk heeft.

  • Pierre de la Croix zegt:

   En toen kwam er een gadjah met een grote snuit,
   en die blies het VOC verhaaltje uit ….

   Welnu, als de VOC een club is geweest van uitsluitend uitzuigers, massamoordenaars en oorlogsmisdadigers zoals ik van bepaalde (groepen) mensen lees en hoor, dan moeten wij, anak-anak kompenie en dus dragers van die erfzonden, maar niet bedroefd zijn dat de archieven in Jakarta door de rajaps worden opgevreten. Wat er niet is, is ook nooit geweest, toch?

   Overigens, zoals Pak Somers al zegt, elders liggen die archieven ook te verpieteren, zacht gezegd. Onlangs kwam een goede Nederlands-Sri Lankaanse kennis van mij terug van vacantie in haar geboorteland. Ze had op mijn verzoek wat “research” willen plegen in de archieven van de Dutch Burgher Union (DBU) naar de aanwezigheid van mijn voorvaderen De la Croix als VOC dienaar op Ceylon, waarvoor sterke aanwijzingen bestaan. Ook zij kwam verdrietig terug. Dikke, vette, verstofte en door vocht beschadigde archiefmappen vol ongesorteerd materiaal, voer voor jaren van herculische arbeid.

   Tja …. niets is voor eeuwig. Daarmee moeten we ons maar troosten.

   Pak Pierre

 3. David zegt:

  Digitaliseren van de documenten, map voor map, zou stap 1 kunnen zijn, om zeker te zijn dat er in ieder geval een back up is? Zou er een plan te maken zijn hoe dat project ingericht moet worden, welke apparatuur, welke digitale infrastructuur, hoeveel mankracht, hoeveel tijd, hoeveel gebouwen, hoeveel begeleiding? Dat zou uitgedrukt kunnen worden in een bedrag? De benodigde mankracht zou gevonden kunnen worden onder de lokale bevolking? Die zou een opleiding en werkgelegenheid kunnen krijgen. Dit laatste zou beschouwd kunnen worden als een vorm van ontwikkelingssamenwerking? Een dito project zou te ontwikkelen zijn voor registers van begraafplaatsen?
  En als alles met succes is afgerond een grooot feest met Ricky Risolles?
  Ik weet het niet, ik zeg maar wat hardop.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Zo’n plan is natuurlijk te maken en uitvoering is ook niet onmogelijk. “Yes we can”, toch? Hamvraag is wie haar/zijn mouwen opstroopt en het vliegwiel op gang brengt, dus niet wacht tot overheden tot een besluit komen en klaar zijn met geld tellen.

   Voor het geval een iegelijk vindt dat Pak Pierre dé man is om de voortali te nemen: Ach, niet ach, kèn niet ….. Pak Pierre is al te oud. Ngantokt liever op zijn stoel en schrijft alleen af en toe een rot stukkie op I4E.

   Maar als iets of iemand met een goed reddingsplan komt en vervolgens met de pet rondgaat, dan kan zij of hij ook wel bij Pak Pierre aankloppen. Liefst in de 4de week van de maand, als de AOW net binnen is (als in mei bovendien getambah met vacantietoeslag) en nog niet verkwist aan lemper, loempia Semarang en parkeerboetes.

   Pak Pierre

  • Surya atmadja zegt:

   Dese orang Lokal ( saya) wil ook wel meehelpen , gratis ook nog .
   Ken een beetje bhs Londho, bhs Indon , bhs betawi , weet de weg redelijk in Jakarta .
   Ben al tevreden met mijn porsi nasi bungkus , of nasi rames spesial( mini rijst tafel).Teh manis (sosro) en kretekje erbij.
   In plaats van te verpieteren achter de geraniums/anggrek.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nah, al vast eentje die nog niet aan full time gojang kaki toe is en graag wil tolong-menolong. Niemand minder dan Pak Surya.

   Nu nog die of dat ene die de mouwen wil opstropen en een hecht doortimmerd plan maakt, de financiering op poten zet en de uitvoering van het plan oeroest. Misschien kan worden aangeklopt bij een bestaande organisatie met “know how” v.w.b. dit soort zaken en bovendien een stukje kant en klare infra structuur ter beschikking heeft.

   Indisch Platform? Misschien een leukere uitdaging dan vruchteloos klagen en petities schrijven over back pay en ereschulden. Ik ben niet zo thuis in Indische organisaties en wat zij plegen te doen of nastreven, dus ik vraag om vergeving als ik door gebrek aan kennis bij het noemen van het IP heb geblaft tegen de verkeerde boom.

   Pak Pierre

 4. Jan A. Somers zegt:

  Ik vind het jammer dat men in Indonesië zo weinig belangstelling heeft voor de geschiedenis tussen 1596 en 1949. Dat is toch een deel van de Indonesische geschiedenis? Ondermeer opgeschreven in VOC-archieven. Via TANAP kunnen Indonesische studenten de oude handschriften leren lezen, maar er is geloof ik weinig belangstelling. De vaderlandse geschiedenis van Nederland is nu een ondergeschoven kindje, maar zo vanaf Karel de Grote wel bekend. Veel moord en doodslag, maar dat hoort nu eenmaal bij de mensheid, waar ook ter wereld.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja …. maar kennelijk zijn er mensen die zich doodschamen voor onze moord en doodslag in de wereld en niet rusten voor die “ere”schuld is rechtgezet.

   Welke onverlaat heeft Bonifatius vermoord? Hopelijk een Fries.

   Pak Pierre

   • van Beek zegt:

    Wees u er maar trots op……

    Mas van Beek

   • Jan A. Somers zegt:

    In Brielle worden elk jaar de martelaren van Gorkum herdacht. Door wie vermoord? Door de Watergeuzen die, ook in Brielle, op 1 april worden geëerd! En wij maken ons druk over verwerking? In Delft in de Prinsenhof de gaten van de kogels waarmee onze Willem zou zijn vermoord. Prachtig. En op de volgende prent hoe of zijn moordenaar uit elkaar wordt getrokken. Prachtig. In Den Haag worden hele klassen onschuldige kindertjes ingewijd in de martelwerktuigen die bij ons heel normaal waren. In Delft willen ze ook zo iets gaan doen (Wel betalen voor toegang!). In de VOC-archieven keurig beschreven hoe of de Orang Kaja van Lontor werden verhoord. En de Engelsen van de Ambonsche moord. De gewoonste zaak van de wereld. Zouden die lui van Guantanamo Bay het hier hebben geleerd? Kent u de procedure van een Samoerai-onthoofding? Tja, geschiedenis is moord en doodslag.

   • Jan A. Somers zegt:

    Nog even een aanvulling. Ik heb in de geschiedenisboeken nog geen beschrijving gezien van de bersiapmoorden. Kennelijk al verwerkt. Waarschijnlijk daarom ook niet herdacht bij het Indisch Monument op 15 augustus. Indische(?) gewoonte: dingen waarover je niet praat.

  • van Beek zegt:

   Ben het met u eens Pak Somers. Jammer dat er weinig zijn die intresse hebben in de sejarah Indonesia. Toen ik een tour maakte met een rondleiding bus door ‘oud Surabaya’ , een tourbus bij het rokers/kretek/tabaks museum u als arek suroboyo moet het kennen, waren er verdacht weinig Indonesiers die mee gingen. De Indonesische gids vertelde me dat de jongere generatie haast geen interesse heeft. Toch jammer dat daardoor veel verloren gaat want het raakt ook ons indo’s. De Indonesische geschiedenis is toch deels ook onze geschiedenis pak Somers? Wij stammen immers niet alleen af van de ‘ondedrukkers’ maar ook van de onderdrukte!

   • Jan A. Somers zegt:

    Vandaar dat ik achterin mijn dissertatie een ringkasan in BI heb opgenomen. (niet lezen hoor, heel slechte BI). En in het Woord vooraf: “(…) waarmee hopelijk in wijdere kring belangstelling zal ontstaan voor dit deel van de geschiedenis die Nederland en Indonesië gemeen hebben. Ik hoop dat vooral vanuit Indonesië de geschiedenis van de volkenrechtelijke verhoudingen uit de 17e eeuw de zo hoognodigwe aanvulling krijgt vanuit Aziatisch perspectief.” Het Erasmushuis in Jakarta heeft gezorgd voor enige verspreiding.

 5. David zegt:

  Was Nederland ooit een belangrijke koloniale mogendheid? Zeeevaarders en ontdekkingsreizigers, handelaren en wetenschappers hebben zaken ondernomen die de basis hebben gevormd voor wat vandaag nog bestaat? Dan zou het wellicht zo kunnen zijn dat een archief dat deel uitmaakt van dat verleden de aandacht verdient van de UNESCO. En misschien wil die organisatie meehelpen aan het conserveren van dat archief.
  Moet er wel iemand zijn die een doorwrocht voorstel schrijft. En wie weet wil Rutte dat voorstel aan de UNESCO aanbieden. Kost hem wel boe-geroep van links Nederland en van de inwoners van Hoorn, maar goed.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Weer een goed idee heer David. Nu nog de uitvoering.

   Iedere reis van 10.000 mijl begint bij de eerste stap. Wie of wat zet in de zaak van de verpieterende VOC-archieven de eerste stap?

   Pak Pierre

   • David zegt:

    Die eerste stap kan worden gezet door bijvoorbeeld:
    – prof. Fasseur en/of andere hoogleraren
    – een Tweede Kamer-meerderheid die de regering daartoe oproept
    – de minister van Onderwijs.
    Voorafgaande aan die eerste stap moet er vanuit de (Indische) samenleving aan betrokkene(n) een verzoek worden gedaan die eerste stap te willen zetten.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ik moet nu denken aan een oud liedje van Harry Belafonte, “There’s a hole in my bucket” in het NL geloof ik gezongen door wijlen Dorus (Tom Manders).

    Want we zijn nu weer terug bij de vraag wie het moet gaan doen namens “de Indische samenleving”: Indisch Platform of een ander blauw gremium met enig gezag, overzicht, realistische dadendrang en entree bij de allerhoogste njonja’s en toeans in dit land?

    Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.