Geen geld voor digitaal VOC-archief

De Cort Stichting, die de VOC-archieven in Indonesië probeert te behouden, wil meer geld voor het digitaliseren van het materiaal. De documenten liggen opgeslagen in depots in het zuiden van Jakarta, maar daar liggen ze al jaren te rotten.  De klimatologische omstandigheden in de depots zijn slecht.
“Er zijn temperatuurwisselingen, het is er veel te vochtig en te stoffig”, zegt historicus Hendrik Niemeijer van de Cort Stichting. “Door inktvraat vergaat ieder jaar informatie.”   NOS Nieuws.

VOCarchiefjakarta

Meer foto’s bij Trouw
Filmpje NOS op 3, op 5.10 min

Radio-interview met Reggie Baay  die op dit moment
het VOC-archief te Jakarta uitpluist.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Geen geld voor digitaal VOC-archief

 1. D.P. Tick zegt:

  Beste mensen;

  Ja,in deze tijd heeft men erg weinig oog voor veel dingen.Mn alles,wat men niet 1,2,3 met de ratio kan bepalen is in deze tijd onnodig.Doch veel info gaat verloren en die komt nopoit meer terug.Veel info ook niet in Holland aanwezig.Historie is vol lessen en wijsheid en informatie vd de generaties hiervoor voor ons en de generaties na ons.Als je dat niet meer hebt is dat een grote verarming.Men is nu in de regering erg sterk bezig met het economische.Maar waar komt het succes daarvoor vandaan.Niet vd economische systemen,maar van Boven.Maar de kerk moet zichzelf in het geheel nu zelf maar gaan bedruipen.Alsof hen een of ander vrijblijvend clubje is.Dus zulke archieven gaan kapot.Een voordeel van zo’n archief:Indonesia kan zo nader verbonden blijven als vriend aan Holland,daar men dan ziet hoe het vroeger echt toeging en niet kan dat het beeld v Holland uit vroeger tijden bepaald worden door vage bronnen,die zeggen,dat Holland vooral de zwarte bladzijden uit de geschiedenis is.Sorry,dat ik dat zo zeg,doch na WO I ging men weer lekker feesten.Toen kwam de crisis tijd en later de WO II.Ja,men heeft er niet veel van geleerd en nu zitten we weer met de gebakken peren en dat kunnen we nu zelf oplossen.Daar hebben we echt Onze Lieve Heer bij nodig.Maar dat horen we;wel een beetje tot mijn verbazing;vrijwel nooit.Ik doe ook onderzoek naar veel VOCe.d. info ,die online al te vinden zijn.Dat is echt fantastische info.Je snapt echt beter,hoe zo’n kolonie zich kon ontwikkelen.Okay,ik hoop.dat de leidinggevenden overal tot dit inzicht ook nog wat meer kunnen komen.Iig dank voor weer boeiende info op jullie site.

  Hoogachtend:
  DP Tick

 2. Jan A. Somers zegt:

  In 2001 moest ik van mijn promotor naar een commissievergadering van de Tweede Kamer. (Staatssecretaris Nuis) Het ging om een regeringscadeau t.g.v. het VOC-jubileum van ik dacht zo’n 13 miljoen Euro voor behoud van VOC-archieven in Azië. Een bedrag dat overigens weinig voorstelde als je de omvang en verspreiding van die archieven over heel Azië en Zuid-Afrika kent. Wat ik ervan heel vaag heb onthouden is dat het geld op was (in Leiden), en er was niets gebeurd. Daarna is er wel een ander kindje geboren, TANAP, met een mooie website, maar volgens mij heel erg rustig.

 3. Boeroeng zegt:

  radio interview Reggie Baay:
  [audio src="http://radiobox2.omroep.nl/audiofragment/file/91211/fragment.mp3" /]

 4. P.Lemon zegt:

  Gerustellend ‘tegen’bericht:

  ‘Toestand VOC-archief is stabiel’

  “We zijn goed op de hoogte van de toestand van de archieven in Indonesië”, vertelt Berendse, “en hebben de afgelopen dertig jaar intensief samengewerkt met onze collega’s van het nationaal archief in Indonesië.” Veel van de schade liepen de betreffende archiefstukken volgens hem al op voordat het materiaal aan het archief in Jakarta werd overgedragen.

  Opnieuw verpakt
  Doordat de stukken vervolgens zijn ‘herverpakt’, gaat hun staat volgens Berendse – die zelf drie jaar geleden het archief bezocht – niet langer achteruit. Om de gesteldheid van het materiaal te verbeteren, zal echter nog wel veel werk moeten worden verzet.
  Wat Berendse betreft, heeft het VOC-archief daarbij geen prioriteit. “We hebben nu weer besprekingen met onze Indonesische collega’s over het volgende driejarenproject”, vertelt hij. “We maken samen een lijst van prioriteiten en heel eerlijk gezegd staat het VOC-archief daar niet op. In tegenstelling tot dat materiaal, is het archief uit de negentiende en twintigste eeuw bijvoorbeeld nog niet herverpakt. Als het aan ons ligt, gaan we eerst daarmee aan de slag.”
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3369438/2012/12/28/Toestand-VOC-archief-is-stabiel.dhtml

  • Jan A. Somers zegt:

   Laten we niet vergeten dat er buiten Indonesië nog veel meer belangrijke VOC-archieven in Azië en Zuid-Afrika zijn! Ik denk daarbij vooral aan Sri Lanka.

 5. D.P. Tick zegt:

  L.S.; Goed,dat er aandacht aan wordt besteedt.Ja,niet alles kan tegelijk,doch als de boel niet wordt aangepakt,is dit unieke stuk historie weg voor altijd.Ik denk,dat die man vd Corts Foundation niet voor niks zijn alarmoproep deed.Laat hem nog eens aan het woord,of die herverpakking vh archief materiaal genoeg is. Hoogachtend: DP Tick

 6. B.Heijden zegt:

  Hopen maar dat er wat mee gedaan wordt met dit kostbare bezit. Vooral zoals ik, die aan familie onderzoek doe vnl. in voorm. Ned-Indië.
  B.Heijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.