Herdenkingsbijeenkomst Duinzigtkerk

Foto’s hier te bekijken — Aan de vooravond van de nationale herdenking as woensdag, bezochten wij de herdenkingsbijeenkomst in de Duinzigtkerk te Den Haag. Het thema was “Onvrijheid,Vrijheid,Onvrijheid”.

quote pastoor vd Helm:

Een samenleving bouwen waar vrijheid de basis is, vraagt innerlijke volwassenheid en geestelijke groei. Het vraagt om nieuwe verbintenissen te maken en handen te reiken over grenzen en herinneringen heen. Nemen oude herinneringen niet zomaar voor lief en laten ons niet daardoor bepalen en zeker niet door vijandschappen die in die geschiedenis meegaan. Anders zijn we NOG NIET VRIJ en worden we NOOIT VRIJ”.

Er werd verteld over ervaringen tijdens en na de bezetting, het verzet, er was samenzang, het Indische Onze Vader en een bijzonder optreden van de 15 jarige Jasmijn Burger (viool).

Videoregistratie

Zie  hier toespraak pastoor vd Helm – toespraak Silfraire Delhaye

Bij binnenkomst ontving een ieder een witte roos uit handen van Yukari Tangena Suzuki, een Roos van Verzoening. Aanwezig was ook de voorzitter van JIN, Silfraire Delhaye. In zijn toespraak sprak hij de wens uit dat hij hoopt dat ooit een Japanse ambassadeur een krans kan leggen op de 15e augustus.

Geachte lezers,
Als wijkpredikant van de Duinzichtkerk/Vredeskapel was ik op 12 augustus bij de jaarlijkse herdenking van 15 augustus in de Duinzichtkerk -de laatste jaren onder auspiciën van de Haagse Gemeenschap van Kerken.
Ik vond het een indrukwekkende bijeenkomst. Dank! Zeker ook omdat zowel aan het begin (de uitgedeelde roos door een Japanse vrouw) en aan het eind door dhr Delhaye, zoon van een Japanse vader, zo de verzoening werd benadrukt, zonder dat het onnoemelijke leed dat velen geleden hebben werd gebagatellizeerd. Indrukwekkend. Ik moest af en toe denken aan het verzoeningswerk van bisschop Tutu in Zuid-Afrika. Nu, bijna 70 jaren na de bevrijding in oost en west is het -als het goed is- eindelijk ‘in the air’. Enige jaren geleden lieten we zo ook de Duitse predikant te Den Haag de rede houden bij de jaarlijkse herdenking (in de Kloosterkerk) van de Jom hasjoa (de dag der vernietiging -van de 6 miljoen Joden). Er kwam toen van -ook Joodse zijde- geen enkel protest. Zo vond ik het ook in de Duinzichtkerk een teken van kracht, dat ook de aanwezige ouderen die ‘het’ nog hebben meegemaakt, met alle wonden, de stem van -toen- de ‘vijand’ konden aanhoren. Het gaf de bijeenkomst vrede-kracht tegenover al het oorlogsgeweld van toen.
Ik heb dit jaar ‘the Captives hymn’ met extra aandacht gezongen.
Op 16 september a.s. ga ik met emeritaat als predikant van de Duinzichtkerk/Vredeskapel. De rond 15 augustus-bijeenkomst in onze kerk is me altijd dierbaar geweest. Ik ben dankbaar dat we eind vorige eeuw het initiatief hebben genomen om in de Duinzichtkerk met de (Haagse) Nederlanders die in en rond Indië hebben geleden onder het vreselijke Japanse bewind van toen, bijeen te komen. Het voorzag in de behoefte van oud-Indische stadgenoten en hun nabestaanden om zo -iets intiemer- bijeen te zijn, naast de officiële bijeenkomst bij het monument op 15 augustus.
Ik wens u zegen en kracht bij het gedenken de 15e en de komende jaren.
Hartelijke groet,
ds J.C. (Casper) van Dongen
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Herdenkingsbijeenkomst Duinzigtkerk

  1. Klaas S. zegt:

    Via http://www.kerkomroep.nl kun je het terugluisteren. Je kunt zoeken op plaatsnaam, dan Duinzichtkerk en dan de datum en het tijdstip. Het staat er helder op,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.