Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

— Door Ted Hartman —
 
Op 13 december 2011 was weer de laatste demonstratie van het jaar, voor de Stichting Japanse Ereschulden een mijlpaal in de geschiedenis.
Het continue publiekelijk aan de kaak stellen van Japan. Zo zou je de geest kunnen noemen achter deze laatste demonstratie van het afgelopen jaar. Terwijl de Stichting Japanse Ereschulden (JES) de 205e petitie december 2011 aan de Japanse ambassadeur aanbood, demonstreerden in Zuid-Korea de “grootmoeders” (ex troostmeisjes) op woensdag 14 december 2011 voor de 1000e (duizendste) keer! Zij benadrukken hiermee hun eis voor fatsoen en erkenning van wat zij moesten ondergaan tijdens de Japanse bezetting.
 
Terwijl de JES bij Japan eveneens blijft hameren om zich voor hun oorlogsmisdaden, te vergelijken met de holocaust, te verantwoorden. “Plunder ze, dood ze en laat geen sporen achter”, dat was in augustus 1944 het ultieme lot van Japanse gevangenen, geformuleerd in een geheime order van de Japanse keizer aan zijn troepen. (Citaat uit de recente Persinformatie van de stichting Het Indisch Platform. Het Persbericht–informatie is reeds separaat in Indisch4ever gepubliceerd n.a.v. de zaak Rawagede. Komt er eindelijk nu ook een einde aan de Indische kwestie?).
 
De sfeer bij de JES-demonstranten was overheersend in de Kerst- èn Nieuwjaarsgeest. Het weer was herfstachtig begonnen en een kleine opkomst zou het gevolg zijn. Naarmate de zon doorbrak, steeg ook de hoop op meer belangstelling en dat was zo
De voorzitter verzekerde ons dat bij zo’n laatste demonstratie in december altijd het zonnetje heeft geschenen, zo ook dit jaar. Het bestuur had een goed gesprek met de ambassadeur die onderhands zowaar aantekeningen maakte. De petitie is glashelder. De vertaling is hiernavolgend weergegeven. Na het onderhoud is tegenover de Japanse ambassade een minuut stilte gehouden voor allen die de oorlog niet overleefden en werd het bekende “Captives’ Hymn” gezongen. Daarna zou de voorzitter ons voor de lunch, broodje, lumpia, koffie enz., in Hotel BelAir zien.
De laatste zitting van de toelichting in Hotel BelAir verliep bijna feestelijk. Iedereen was in een goede bui vol goede moed dankzij de zeer bevlogen en voortvarende leiding van de voozitter, die zo zijn geestdrift overbracht naar de getrouwe achterban. Hier moge mede worden verwezen naar de reeds genoemde Persinformatie van het Indisch Platform. Overeenkomstig de uitspraak en het resultaat inzake Rawagede, gloort er een glimpje hoop voor een einde aan de Indische kwestie! Met het elkaar toewensen van een vredig Kerstfeest en een Gelukkig  en Voorspoedig Oud en NieuwJaar, nam men afscheid en eindigde deze laatste aktie van een jaar, waar met volle tevredenheid op mag worden teruggezien.
Hier volgt de vrije vertaling van de 205e Petitie.
Zijne Excellentie Yoshihido Noda
Eerste Minister van Japan
Den Haag, 13 december 2011
Petitie: 205
Onderwerp: De 1000e demonstratie van de “GROOTMOEDERS”
Excellentie,
De “Grootmoeders” van Seoel zullen voor de 1000e keer op woensdag 14 december 2011 demonstreren om kracht bij te zetten aan hun verzoek om fatsoen en erkenning voor hetgeen zij gedwongen werden te ondergaan gedurende de bezetting door Japan. De situatie van deze toen jonge meisjes en vrouwen die gedwongen werden tot prostitutie werd nooit begrepen door de jongere Japanse generaties. We geloven dat het Japanse volk, zoals gezegd in de voorgaande petitie, zich zéér diep zou schamen na kennis te hebben genomen van wat de Japanse militairen deze vrouwen in Korea en elders hebben aangedaan. Wij hopen hartgrondig oprecht dat u notitie wilt nemen dat er nog steeds een aantal van deze zogenaamde Troostmeisjes in leven zijn, daarbij inbegrepen Nederlandse, en dat u hen eer dient te bewijzen. Het is voor hen en al dezen die persoonlijk hebben geleden onder de Japanse militaire macht, dat wij heden ten dage demonstreren en hen altijd in herinnering houden.
Zij blijven doorgaan met het aan de schandpaal stellen van Japan.  
Eerste Minister.
Het vrijwillig opgerichte Aziatische Vrouwen Fonds was een poging om de aandacht van het Japanse volk af te leiden van de gruwelen van de oorlog. In het bijzonder van de Japanse rol gedurende  de Aziatische Pacific Oorlog. Het Fonds was een middel om spijt te betuigen voor het schaamteloze gedrag van het Japanse militairisme door bordelen te organiseren en te exploiteren over geheel Azië, beestachtig lokale vrouwen te dwingen Japanse militairen “plezier” te verschaffen in hun Troost Stations. Het Japanse oorlogskabinet ondersteunde dit initiatief. Later, na de oorlog, heeft de Japanse regering dit initiatief niet terecht gewezen, noch rechtstreeks schuld toegegeven aan deze misdaden tegen de mensheid, noch de slachtoffers persoonlijk genoegdoening/compensatie geschonken voor deze misdaad.
Zoals met de holocaust zullen deze Japanse misdaden nooit worden vergeten. Telkens weer hebben wij de Japanse regering gesuggereerd eer te bewijzen aan de slachtoffers, bij voorbeeld door uitgebreide en verplichte onderwijs programma’s op Japanse middelbare scholen en Universiteiten. Uiteindelijk zal het Japanse volk dan inzien en begrijpen waarom de Chinezen, Koreanen en Nederlanders terughoudend zijn om Japanse gebaren aan te nemen. De hedendaagse politici van Japan dienen actie te ondernemen en het Vredes en Uitwisselings programma uit te breiden met een onderwijsprogramma voor de Japanse burgers. Wij raden u nadrukkelijk aan de Minister van Onderwijs te instrueren om een dergelijk programma op te zetten.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden, J.F. van Wagtendonk, Voorzitter.
Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

 1. Anoniem zegt:

  Het Persbericht was voor Ted, moeilijk te ontcijferen, te klein. Nelly, voor belangstellenden is hier, via een PDF van Jan Koeverden, hopelijk een duidelijker leesbaarder tekst:

  Persinformatie
  Komt er eindelijk nu ook een einde aan de ‘Indische kwestie?’

  Rawagede
  Het Indisch Platform is positief verrast dat De Nederlandse regering excuses heeft aangeboden voor het bloedbad (Niet verjaarde oorlogsmisdaden) dat Nederlandse militairen in 1947 aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagede. De Nederlandse ambassadeur in
  Jakarta heeft inmiddels dit excuus uitgesproken bij de herdenking in het dorp Rawagede.
  Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt de excuses een passend gebaar.

  Nederland
  Op grond van de onafhankelijke NIOD Rapportenvan enkele jaren geleden heeft de Nederlandse regering ook nog de taak de Indische Kwestie op te lossen. Zoals de NIODhistorici aangeven in hun studies ontbrak de politieke wil bij opeen volgende regeringen om achterstallige salarissen uit te betalen, en geleden oorlogsschade te vergoeden.
  Op 30 november 2010 werd door het Indisch Platform een petitie aangeboden aan de 2e Kamer; hierbij werd aangegeven door de kamerleden gezamenlijk te komen tot een oplossing voor de Indische Kwestie.
  Deze petitie moet nog steeds worden uitgevoerd
  De NIOD rapporten zijn nog steeds niet besproken in de 2e Kamer.
  Na de oorlog kwam burger- en militair personeel terug naar Nederland. Getraumatiseerde, deels uitgemoorde families, berooid, beroofd van al hun geld en bezittingen; soms arriverend in een vaderland dat ze nog nooit hadden gezien.
  Bij deze terugkomst werd van hen verwacht dat ze de overtocht zelf betaalden.

  Japan
  Ook de Regering van Japan heeft nog een taak om haar oorlogsmisdaden in voormalig Ned-Indie te erkennen en te compenseren zoals de Nederlandse regering heeft gedaan bij de zaak Rawagede
  ‘Loot all, kill all and leave no traces’ , dat was in augustus 1944 het ultieme lot van Japanse gevangenen, geformuleerd in een geheime order van de Japanse keizer aan zijn troepen.
  De vervolgingsslachtoffers van de Japanse bezetting waren 42 maanden in handen van een bezetter die zich niets aantrok van Internationale Conventies. Ze werden beroofd, gemarteld en systematisch uitgehongerd, terechtgesteld met de bajonet of onthoofd met het Samoerai zwaard. Duizenden overleden, te werkgesteld aan o.a. de beruchte Birma spoorlijn. Het percentage doden van 19,4% staat in schril contrast tot de 3% die in Duitse krijgsgevangenschap overleden.
  De Nederlandse Regering behoort in Diplomatiek overleg met Japan komen tot een oplossing van deze zaak.
  Het Indisch Platform vraagt de Regering en Parlement om de Indische Kwestie op te lossen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.