Wij herdenken….

George Frank Victor Gosenson geboren 26 mei 1888 te Banjirmassin. Zoon van de onderwijzer George Johan Regard Gosenson en Nicoline Jacqueline Rudolphine Lammerding . Hij huwt in 1909 met Julie Therese Desiree van Langen. Hij was Kolonel der infanterie van het KNIL, het Korps Marechaussee in Atjeh en onderhorigheden. In 1927 onderscheiden met de Militaire Willemsorde. In 1942 was hij commandant te Atjeh en samenvallend met de Japanse opmars had hij af te rekenen met een Nationalistische opstand. Wegens verzetsactiviteiten is hij onthoofd op 9 januari 1945 te Fort de Kock.

Dit bericht werd geplaatst in Wij herdenken ..... Bookmark de permalink .

15 reacties op Wij herdenken….

 1. Cap zegt:

  Vreemd dat net Gosenson wordt genoemd. Hij was een kennis van mijn vader. Ze ontmoet-ten geregeld in Banyumas waar Gosenson al- tijd zijn ex-vijand een Aceer (Atjeer) op- zocht die daar verbannen was.
  Cap.

 2. victor van der Zijl zegt:

  Bedankt voor de reactie. Als andere informatie bekend staat, graag een update
  Victor van der Zijl, Kleinzoon van G.F.V. Gosenson

 3. Jenny Klomp-Gosenson zegt:

  Hr. van Zijl ik ben in het bezit van een familiefoto van Uw grootvader waarop volgens mijn vader ook de moeder, zuster en tante van Uw grootvader op staan. Indien U hiervoor belangstelling heeft zou ik U dit eventueel per e-mail kunnen toesturen.
  Mijn vader en Uw grootvader zijn elkanders neven. Mijn vader is Arnoud Maximilliaan Gosenson en geboren 30 Maart 1892.

  • Wim van Lummel zegt:

   Jenny,
   Ik houd mij bezig met o.a. de fam Gosenson en Arnaud Maximiliaan is mijn niet bekend.
   Is er van die kant een genealogie bekend? heeft U voor mij anders de naam met wei Arnaud gehuwd was.

   met vriendelijke groet.
   Wim van Lummel

 4. victor van der Zijl zegt:

  Geachte Mv Klomp-Gosenson ik zou het zeer op prijs stellen als U mij die foto via email kunt sturen. De enigste fotos die ik heb zijn genomen gedurende de verloving en het trouwen in Holland en natuurlijk de jaren op Sumatra voor de oorlog. Zover ik kan nagaan was mijn grootvaders vader George Johan Gosenson, die getrouwd was met Nicoline Lammerding. Uit dat huwelijk mijn grootvader en een zuster Annie Gosenson (geboren in 1890) getrouwd met een mijnheer Kramer. Verder herinner me nog dat ik met mijn grootmoeder (zij heeft mij groot gebracht) bij een familie van der Voet die bij de Laan van Meerdervoort en de Azalea straat woonden. Als ik het me goed kan herinneren waren zij familie van de kant van mijn grootvader. Verder ben ik met mijn moeder op bezoek geweest by een Arthur Gosenson die toen in Glendale, California woonde. Hij en zijn vrouw hebben twee zonen. Een werkte toen bij een restaurant en de ander was een highway patrol officer in California.
  bij voorbaat mijn dank. Ik weet niet wat de regels zijn voor deze web site, maar mijn email addres is vanzyl@pacbell.net

 5. Jenny Klomp-Gosenson zegt:

  Ik hoop dat de foto goed is aangekomen

 6. Opa Pinda zegt:

  Goededag
  Gaarne zou ik vernemen of er mensen zijn die de naam Thepass bekend in de oren klinkt. Hierbij is geassioseerd de families Berens en Keijser.
  Namen die in mijn stamboom voorkomen zijn onder andere:
  Kolff van Oosterwijk
  Kuhr of Khr
  Leunissen
  Lioe
  Navasard
  Orsel
  Brinkman
  Shu
  Gruben
  Hoving
  Alles welkom op mijn emailadres: opapinda@gmail.com
  Hartelijk dank

 7. Maarten Groot zegt:

  Hi Victor, Leuk om te lezen about Gosenson. Ik heb hier ook nog weer papieren gevonden in de spullen van mijn moeder en Vader van der Zijl.. Wat weet jij nog veel van vroeger in Den Haag te herinneren. Groet en tot gauw via de mail. Maarten

 8. Jaap van der Gouw zegt:

  Geachte heer Van der Zijl en anderen,
  Ik kan u melden dat Annie Gosenson en Jan Willem Hendrik Kramer mijn overgrootouders waren. Kramer was overigens de tweede echtgenoot van Annie Gosenson. Eerder was zij gehuwd met ene Bou(w?)man. Uit dat eerste huwelijk is mij in elk geval n dochter bekend, mijn (inmiddels overleden) oudtante met de roepnaam Mil(l). Uit het huwelijk met Kramer zijn twee kinderen geboren: Maud – die heeft de oorlog niet overleefd – en mijn grootmoeder, die gelukkig nog altijd onder ons is.
  Van G.F.V. Gosenson hing een portret in Bronbeek, maar ik ben daar al zeker tien jaar niet meer geweest, dus weet niet of het er nog steeds hangt.
  Leuke site trouwens.
  Vriendelijke groet,
  Jaap van der Gouw

 9. jan boon zegt:

  hai,
  ik heb een oorkonde van de Buitengewone pensioenraad, waarop de heer H.OBDEIJN geboren op 11-10-1922 een pensioen ontvangt wegens verzet tegen de Japanse bezetter in voormalig Nederlands Indie.
  In verband met de inventarisatie van al het verzet in N-I zou ik graag willen weten,wat het eigenlijke verzet is geweest.De Pensioenraad geeft nul op mijn verzoek ivm privacy.
  Weet iemand iets?
  jan boon

 10. victor van der zijl zegt:

  Geachte Heer van der Gouw,
  Ik was me er niet van bewust dat deze web site een “living document” was met andere woorden er kan steeds bijgevoegd worden. Mijn excuses dat ik niet eerder een levensteken heb gegeven. Mijn banden met mijn Grootvader van Moeder’s kant blijven groeien. Eindelijk iets over de zuster van G.F. V. Gosenson. Mijn nieuwsgierigheid is nu werkelijk geprikkeld. Kunt U mij meer vertellen over het leven van Uw overgrootouders, b.v. waar ze gewoond hebben, kind(eren) en andere familie. Ik zou het ten zeerste apprecieren. Mijn email adres is vanzyl@pacbell.net

 11. Jaap van der Gouw zegt:

  Geachte heer Van der Zijl,
  Ik probeer u te mailen op vanzyl@pacbell.net maar ik krijg elke keer als reactie het bericht dat mijn mail onbezorgbaar is. Is er een ander e-mailadres dat ik kan proberen?
  Vriendelijke groet,
  Jaap van der Gouw

 12. Phillip van der Groef zegt:

  Quote: ‘Wegens verzetsactiviteiten is hij onthoofd op 9 januari 1945 te Fort de Kock.’ is onjuist.
  Sumatra, 9 januari 1945:
  Op een heuvel vlak bij Fort de Kock (het huidige Bukittingi) worden generaal R.Th. Overakker en kolonel G.F.V. Gosenson tegenover een Japans vuurpeloton geplaatst. Een twintigtal Japanse officieren en opzieners kijkt toe hoe de fatale schoten worden gelost. Om 13.17 uur verklaart de geneeskundig luitenant de twee Nederlanders dood. Zij waren die ochtend door een Japanse krijgsraad ter dood veroordeeld wegens het aanzetten tot verzetsactiviteiten en spionage.
  De originele Japanse processtukken zijn bewaard gebleven en bevinden zich in de zogeheten Indische Collectie van het NIOD.

 13. Claudia zegt:

  Is er iemand die iets weet over ene Cornelia (Corrie) Lammerding uit Pati of omgeving Semarang?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.