Herdenking Eekhout ‘veel te Indisch’

hielckerttedUpdate 14 augustus:
Hielckert over Veteranenrel: geschokt
Ted Hielckert, n van de organisatoren van de jaarlijkse Indie-herdenking en een van de mensen die het monument in park Eekhout mogelijk heeft gemaakt, heeft de afgelopen week veel steunbetuigingen binnengekregen.  Aanleiding was het verhaal van voorzitter Albert Scholten van Vereniging Oud Militairen Indie en Nieuw Guinea-gangers VOMI Overijssel    Lees de Stentor

Bericht van 7 augustus:

zwolle, 'indië-monument'Indië-monument, Eekhoutpark, Zwolle
quote de Stentor
Herdenking Eekhout ‘veel te Indisch’
Volgens voorzitter Albert Scholten uit Zwolle heeft de herdenking in park Eekhout een te algemeen karakter gekregen. “Het is steeds meer iets voor de inlandse gemeenschap geworden.
Een puur Indisch gebeuren, daar voelt het gros van onze leden zich niet bij thuis. Zaterdag gaan delegaties van ons naar andere monumenten in de regio als Almelo en Hardenberg, waar wel de omgekomen militairen worden herdacht.”

Dit bericht werd geplaatst in Herdenkingen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Herdenking Eekhout ‘veel te Indisch’

 1. Blauwvogeltje zegt:

  Ik heb daar effe boos-boos gereageerd
  Lees daar hoe boos
  Wat??
  Kom ik niet boos over ?
  Nog te bescheiden?
  Nahhhh..
  Is voldoende boos hoor …zo

 2. P.Pinchetti zegt:

  Laat die Albert Scholten nu gauw de kolere krijgen met zijn delegatie! Vele Nederlanders uit Indi hebben met mij hun vader of familieleden verloren door gedwongen strijd tegen de Japanners als landstorm soldaat,ongeacht hun sociale achtergrond, ongeoefend en slecht uitgerust.Wie heeft Japan de oorlog verklaard????, zijn leven moeten geven, en dat alles voor vorstin, volk en vaderland!!! Laat die delegatie maar bij de openbare toilleten staan, daar komen ze beter tot hun recht!!wat een respectloze onbeschofte kl.zakken !!!!!!! Jammer dat zij niet de leeftijd ervoor hadden toen die overweldiging plaats vond, ik had ze meeteen in de frontlinie gezet Hun aanwezigheid bij de herdenking van o.a. mijn vader die ik nooit gekend heb, is niet meer dan een walgelijke belediging!!!!!! Of ik boos ben??? ha !!!

 3. Griselda Molemans zegt:

  Laten we massaal reageren via de site van De Stentor en aandringen op het aftreden van ‘voorzitter’ Albert Scholten die niet alleen historische kennis ontbeert, maar ook nog eens de gehele Indische/Molukse/Indo-Afrikaanse gemeenschap diep beledigt. Ik dacht toch echt dat de term ‘inlands’ voorgoed uit het woordenboek Nederlands geschrapt was. Kennelijk bezit Scholten nog steeds de vooroorlogse editie.

 4. LL zegt:

  Goed te lezen, dat er al meer gereageerd hebben via de site van de Stentor!

 5. Gerrie zegt:

  Zoeven reageerde ik heel kort in de Stentor . Ik ging even een ommetje maken en dit onderwerp laat me niet meer los .
  Diep treurig !
  Omdat ik Park Eekhout ken uit de tijd toen ik in Zwolle naar de middelbare school ging , was ik erg benieuwd waar het monument geplaatst is .
  Jammer zo dicht bij de weg en voor mijn gevoel geen rustige plek , op de achtergrond zag ik de peperbus . Dus het monument staat wellicht dichtbij de ingang van het park .

 6. Gerrie zegt:

  Meer eerbied voor monumenten zou beter passen en eerbiedig mogen gedenken .

 7. Nama zegt:

  Naar aanleiding van de ongenuanceerde uitspraak van de heer Scholten, verwijs ik met onderstaande link, naar een artikel geplaatst in het dagblad Trouw.
  (Klik hier voor het Trouwartikel).
  In dit artikel wordt kenbaar gemaakt, vanuit regeringszijde, dat het belang voor erkenning van de “vergeten” slachtoffers oud Indi-gangers in ere moet worden gehouden. Daarbij gaat het om Zwolse militairen en burgers. Bij de oprichting van dit monument wordt geen niet gesproken noch onderscheid gemaakt over afkomst in welke vorm dan ook. Een ieder die behoefte heeft aan herdenking, steun of herinnering zou zich tot dit monument moeten kunnen richten.
  Door de term ‘inlandse gemeenschap” te bezigen, wordt er tekort gedaan aan aan dit streven n aan de totale inzet die zowel de Nederlandse als Indische gemeenschap in die periode hebben geleverd. Daarbij wordt met name de Indische gemeenschap in zijn totaliteit geschoffeerd door de heer Scholten. Uit zijn opmerking blijkt dus duidelijk dat de Indische gemeenschap, in zijn ogen, zich niet tot de Nederlandse gemeenschap mag rekenen. De heer Scholten is zich zeker niet bewust van alle leed en opoffering die de, naar zijn woorden inlandse gemeenschap, uit naam der Koninging der Nederlanden, heeft ondergaan. Buiten dit, is het woord inlands totaal niet op zijn plaats. Het is neerbuigend, onbeschoft, discriminerend en dom. Blijkbaar is de heer Scholten er zich niet van bewust dat de bedoelde “inlanders”, de Nederlandse nationaliteit bezaten n bezitten. Dit deel van de Nederlandse geschiedenis is waarschijnlijk nog niet tot hem doorgedrongen.
  Een excuus van de heer Scholten aan de betreffende gemeenschap omtrent deze wellicht ongelukkige woordkeuze, is dan ook zeer zeker op zijn plaats.
  Bovenstaand ook geplaats bij de “Stentor”..

 8. han dehne zegt:

  Helaas hebben wij nog steeds te maken met dit soort eikels. Geen enkel gevoel van historisch besef en puur beledigend voor al die mensen die hun leven hebben gelaten voor “de Nederlandse zaak”. Eigenlijk is zo’n zak geen woord waard maar als je kwaad bent dan reageer je toch. Jammer dat wij geen adres of mailadres van die klojo hebben dan kunnen wij hem `begraven` onder de post.

 9. Blauwvogeltje zegt:

  Ik vind het ietwat bedreigend om mensen te schrijven op hun huisadres of op te bellen. Lijkt me heelmaal nks zo.
  VOMI afdeling overijssel heeft wel een aantal emailadressen op het internet gezet.
  Schrijf aan het bestuur van VOMI-overijssel … maar reageer terughoudend svp !!!
  VOMI-pagina

 10. patty zegt:

  waarom nou weer de term inlanders gebruiken, ten eerste zijn indo’s geen inlanders,
  ten tweede is het ook zo’n denigrerend koloniaal woord, ik bedoel indonesie is allang onafhankelijk, meer dan 50 jaar,
  ik stem ervoor om de term inlands/inlanders voor onze indo geschiedenis af te schaffen en voortaan gewoon indonesisch/indonesiers te gebruiken, ten slotte hebben indo’s toch ook indonesisch bloed?? die niet minderwaardig is aan de nederlandse??

 11. Blauwvogeltje zegt:

  Ik heb net het VOMI-bestuur gemaild.
  Twee mails naar de secretaris en de penningmeester..
  resp. j.oldenbeuving@versatel.nl
  en gkleindouwel@tele2.nl
  Zie mijn vorige posting.
  ———–
  Aan het bestuur van VOMI afdeling Overijssel,
  tav de secretaris en de penningmeester
  Geacht Bestuur,
  Aangenomen dat de Stentor van vrijdag 7 augustus uw voorzitter A.Scholten correct citeert, lijkt het me nodig dat het bestuur hierover een verklaring aflegt en zich distantieert van de gebruikte omschrijving “inlandse gemeenschap” ..
  Het woord inlandse heeft voor velen nog steeds een denigrerende ondertoon die vermeden moet worden.
  Daarnaast.. als het woord gebruikt is als synoniem voor Indonesirs dan is het volkomen ongepast .
  Bedoeld is hier Indische Nederlanders, die zoals de naam zegt Nederlanders zijn en geen buitenlanders.
  Waren de Indi-veteranen van 45-62 veelal jong en onwetend over wie, wat en waarom ze verdedigde, nu 50-60 jaar later weet men toch wel dat men naast politieke belangen ook Nederlanders verdedigde en de grootste meerderheid daarvan waren Indische Nederlanders.
  Neemt u kennis van de reacties op deze sites:
  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/5350821/Herdenking-Eekhout-veel-te-Indisch.ece
  http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/2009/08/herdenking-ee-1.html
  Zonder andere groepen te verontrusten is het best mogelijk dat Indi-veteranen te Zwolle op een andere dag bij het monument te Zwolle hun eigen herdenking organiseren met als centrale thema’s de gevallen kameraden en de samenbeleefde geschiedenis herdenken.
  Blauwvogeltje, medewerker van Indisch4ever, http://indisch4ever.web-log.nl/
  ———-

 12. Blauwvogeltje zegt:

  Een filmpje over Ted Hielckert Indische jongen, NieuwGuineaveteraan en mede-oprichter van het Indi-monument te Zwolle..

 13. Mena Muria zegt:

  Nederland heeft geen kolonin meer, maar het wil niet zeggen dat Nederland vrij is van kolonialistisch denken. Wat zei premier Balkenende nog niet zo lang geleden ook weer; iet met VOC-mentaliteit?

 14. Peter van den Broek zegt:

  Ik twijfel aan het waarnemingsvermogen van die Scholten, maar dat kan aan zijn leeftijd liggen, je kan je toch vergissen, want op 15 Augustus heeft hij helemaal niks te herdenken, wie vertegenwoordigt hij dan behalve zichzelf , hij is op dat moment eigenlijk een zeer ongenode en onwelkome gast, op de verkeerde plaats en op een verkeerd tijdstip. Ik als herdenker heb niks gemeen met die vent en hij heeft nog een grote mond ook.
  En zijn uitlatingen over de Indische gemeenschap tonen des te meer aan dat hij zij koloniale, dus racistische trekken niet verloren heeft.
  Zijn uitlatingen hebben een boemerang effect en spelen Nederlanders in de kaart die volhouden en misschien ook gelijk hebben, gezien de uitspraak van die Scholten, dat die oorlog n was van de Nederlanders kolonialen tegen de Indonesische vrijheidsstrijders. Dus diegenen die daar gevochten hebben, hebben geen eerherstel of erkenning nodig. Ik vind zijn woorden wel een schot in de eigen voet, maar lijkt meer op hari kiri.
  In zijn domheid is Scholten grensverleggend bezig. Ik snap niet dat zijn vereniging die Scholten niet tegen zichzelf in bescherming nemen, eerst nadenken vooordat je wat zegt.
  Ik raad Scholten aan om op 15 Augustus niet naar wat voor monument danook te gaan,ik zou maar in mijn blazer gaan vissen, Ik de wapens strijken en de eer aan mezelf houden als goed militair.
  Maar als je toch met alle geweld naar een monument wil, een gek kan je niet tegenhouden, hoop ik dat je een vrachtlading biologische tomaten over je heen krijgt.

 15. derde generatie zegt:

  Scholten lijdt aan ernstige afwijkingen en stoornnissen.
  Hij is rijp voor behandeling bij psyoatische instelling en moet geholpen worden.
  student derde generatie van Indische vader en Molukse moeder

 16. Willem zegt:

  Dieptriest. Ik schaam me (als Belanda) voor zo’n landgenoot. Net zoals ik me schaam voor de koninklijke familie die weer eens schitterden door afwezigheid tijdens de herdenking bij het Indi monument.

 17. Peter van den Broek zegt:

  Onze doden zijn niet zijn doden
  Ik vind het opmerkelijk dat het landelijk bestuur van VOMI officieel geen standpunt in deze kwestie heeft. Pas als landelijk onze naam in het geding is dan hebben wij ook een probleem, volgens de VOMI, een curieuze redenering. Wie zwijgt stemt toe.
  Ik heb een brief aan de Stichting 15 Augustus geschreven dat ze er voor zorgen dat Scholten nooit en te nimmer bij onze herdenking aanwezig zal zijn, hij is niet alleen een koloniaal met rassistische trekken maar ook een ongenode tevens zeer ongewenste gast. Onze doden zijn niet zijn doden.
  Tevens heb ik de stichting 15 Augustus gevraagd tekst en uitleg te vragen aan het VOMI aangaande de uitspraak van deze man in kwestie, hij bedoezelt het blazoen van alle militairen die in WOII gesneuveld zijn . Indien de VOMI niet gewild is een uitspraak te doen ga ik ervan het dat VOMI het standpunt van die meneer ten volste onderschrijft. VOMI kan beter in de toekomst geen 15 Augustus herdenking meedoen op straffe van volledige lachwekkendheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.