Wij herdenken….

dahlerlefevre

quote mail:
Helaas moeten wij afscheid nemen van onze lieve moeder , oma , overgrootmoeder. Zij is woensdag 05-08-2009 overleden op een mooie leeftijd van 94 jaar . Mam , Oma , bedankt voor alles wat u voor ons allen heeft betekend, de herinneringen zullen altijd blijven.
Johanna Jacoba  Lefvre, geboren 11 september 1914 te Medan, was een dochter van Johannes Jacob Lefvre en Tohira. Haar grootvader Lefvre kwam uit Middelburg naar Indi. Jo huwde Albert Dahler, zoon van Johan Dahler en Janse Doorenbosch. Hij heeft kamp Fukuoka te Japan niet overleefd.
Het NRC had in 2000 een interview met haar. Zie hieronder:
Jo Dahler-Lefvre (85) Woonplaats: Blerick
,,Tijdens de oorlog, we hadden toen al twee jongens, werd mijn man krijgsgevangen genomen. Snel daarna ben ik met de jongens naar Surabaya gevlucht. De Indonesirs moesten niks meer van ons hebben. We waren wel donker, maar in hun ogen waren we toch Nederlanders. Dat we de oorlog overleefden, is dankzij een paar trouwe baboes en huisjongens. Albert, mijn man, is al in 1943 overleden, al hoorde ik dat pas vele jaren later, toen ik bij de marine ging informeren.
,,We zijn gevlucht toen een Nederlandse militair bij ons in de buurt in stukken werd gehakt. Ik was het bangst van de hele familie en zei: ‘We vertrekken n!’ Ons huis, met alles erin, heb ik achtergelaten: auto, piano, meubels, al het familiezilver, het linnengoed…  ,,Ooggetuigen hebben me later verteld dat de jappen het huis volledig hebben leeggeroofd. Dat is de reden dat ik wel een claim zou willen indienen.

Wie wil dat nou niet? Lang geleden heb ik het al een keertje geprobeerd, maar toen kreeg ik nul op het rekest. Ik had zelfs tekeningen gemaakt van al onze bezittingen en die bij mijn brief gestopt.  ,,Ik ben geen klager en ik heb me goed weten aan te passen toen ik in ’56 naar Nederland repatrierde. Maar het moet me van het hart dat we alles hier zelf moesten doen. Als je dat vergelijkt met de asielzoekers en vluchtelingen van nu…
,,Ik gun het ze wel, hoor, maar de regering had ons destijds wel beter kunnen behandelen. Ik kreeg geen rooie cent, omdat ik in Indi een baan had gehad. Alsof ik, toen ik hier kwam, nog geld had. We zijn te bescheiden geweest om op onze achterste benen te gaan staan.  ,,Voor mezelf heb ik nu, vijftig jaar na dato, geen herstelbetaling of smartengeld meer nodig, maar ik wil het geld aan mijn kinderen en kleinkinderen geven. Dat ik na alle ellende weer gelukkig kon worden, is aan hen te danken.”

Dit bericht werd geplaatst in Wij herdenken ..... Bookmark de permalink .

13 reacties op Wij herdenken….

 1. boet lefevre zegt:

  Tja tante Jo is niet meer. Ze was een zus van mijn vader en een echte indische dame. We zullen haar missen maar we troosten ons dat ze aan de andere kant, met al die oudjes lekker zit te genieten en oude herinneringen aan het ophalen is. Een lieve tante, beetje eigenwijs maar bovenal hartelijk en gastvrij. Tante Jo rust zacht.
  boet lefevre en familie

 2. Anoniem zegt:

  Tante Jo, eigenlijk hadden we je nog wat langer bij ons willen hebben! We zijn blij dat we op 29 juni nog gekoempoeland hebben bij Boet in de tuin, samen met uw klein-en achterkleinkinderen(plus aanhang)en de Lefvre-clan.
  Je genoot van het lekkere indische eten en van het buiten zijn met je dierbaren.
  Uit mijn jeugd blijft mij altijd bij dat ik bij u achter op de fiets naar de markt in Venlo ging om Beatlestof voor een jurk te kopen(ik was toen een Beatlefan). De jurken heb ik nog en zal ik blijven koesteren, zo ook mijn vele dierbare herinneringen aan u.
  Je nicht Martje Lefvre

 3. Anoniem zegt:

  Tante Jo, eigenlijk hadden we je nog wat langer bij ons willen hebben! We zijn blij dat we op 29 juni nog gekoempoeland hebben bij Boet in de tuin, samen met uw klein-en achterkleinkinderen(plus aanhang)en de Lefvre-clan.
  Je genoot van het lekkere indische eten en van het buiten zijn met je dierbaren.
  Uit mijn jeugd blijft mij altijd bij dat ik bij u achter op de fiets naar de markt in Venlo ging om Beatlestof voor een jurk te kopen(ik was toen een Beatlefan). De jurken heb ik nog en zal ik blijven koesteren, zo ook mijn vele dierbare herinneringen aan u.
  Je nicht Martje Lefvre

 4. Frieda en Henk Anthonijsz zegt:

  “Tante Jo”
  Rust zacht. We zijn blij u gekend te hebben.
  Aan de familie onze condoleances.
  Wij hebben goede heinneringen aan “Tante Jo”.

 5. Audrey Paulus zegt:

  Oma Jo (kleine zusje van mijn oma Nel) was voor mij de levenslustigste mens die ik heb gekend. Elf dagen voordat zij overleed hadden papa, mama en ik met haar afgesproken om bij tante Agnes te komen. Mama vroeg haar of zij er ook bij wilde zijn. Natuurlijk wilde zij dat wel. Ze heeft toen, op 25 juli, een taxi genomen en is van Blerick naar Zeeland gereisd. Dat had ze al 2 keer eerder gedaan. Fantastisch vond ik dat. We hebben een hele gezellige dag gehad met al die oudjes. Ondanks haar leeftijd, had ze altijd plannen. Ze wilde nog zoveel… Ongelooflijk!
  Ik heb heel veel goede en gezellige herinneringen aan haar. Teveel om op te noemen. Ze heeft de mooie leeftijd van 94 bereikt en ik ben blij dat ze weer bij haar oom Albert mag zijn.
  Lieve oma Jo, rust zacht en
  bedankt voor alles!
  Kus van Audrey

 6. Eveline Dahler namens de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Oma Jo zegt:

  Lieve Familie, vrienden en kennissen van Oma JO,
  Bij deze willen wij u allen bedanken voor de mooie reacties op deze site, via mail of kaarten waaruit blijkt dat jullie allen met ons meeleven.
  Het is zo mooi om te zien hoeveel mensen Oma Jo lief hadden. Het is voor ons een hele steun en troost in deze moeilijke tijd.
  Veel liefs, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Oma Jo xxx

 7. Robert Dahler zegt:

  Ook hier vanuit Brazilie , Veel sterkte en troost toegewenst de komende tijd,
  we zullen haar niet vergeten.
  Sterkte en Kusjes Robert & Thaylla Dahler

 8. Maureen Dieters zegt:

  Oma Jo… Voordat zij kleinkinderen kreeg was het tante Jo omdat het de tante van mijn moeder was. Zodra het eerste kleinkind zich aankondigde wilde ze oma Jo genoemd worden en dat is altijd zo gebleven. Oma Jo was de gastvrijheid zelve. Altijd blijven eten, blijven slapen en dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Ik deel de herinnering van Martje aan de logeerpartijtjes in onze Bealtes-tijd. Ik heb nog een foto waar wij met onze Beatles (mini) jurkjes op staan. Baarde veel opzien in het conservatieve Venlo! Ik heb altijd veel bewondering gehad voor de wijze waarop zij, helemaal alleen, de zorg op zich nam voor haar twee kinderen. Ik heb begrepen dat zij vele huwelijksaanzoeken heeft afgeslagen uit trouw aan oom Albert. Nu zal ze eindelijk, na zoveel jaar, weer bij hem zijn. Wat zullen ze elkaar veel te vertellen hebben! Ik zal oma Jo niet gauw vergeten.
  Maureen Dieters

 9. Wally Douwes zegt:

  Oma Jo reisde met ons(fam.Douwes)naar Nederland,samen met haar zoon Wally en Bau(ou)ke…In de Jl.Scott(SCOTTWEG) hebben ze gewoond en haar zonen hebben met mij(Wally Douwes) op de lagere Sundaschool gezeten
  Wij wensen de familie heel veel sterkte met het heengaan van Oma Jo,een kranige vrouw die heel goed wist hoe ze haar zonen moest opvoeden en verzorgen
  ….Selamat berjumpa oma Jo……
  Wally Douwes-en Meity Hes

 10. Shirley Paulus zegt:

  Een onm zo uniek
  Een oma zo ambitieus
  Een oma zo attent
  Een oma zo trots
  Een oma zo levenslustig
  Een oma zo gezellig
  Een oma zo dichtbij ons
  Geen oma zoals zij
  Fijn dat U zo’n echte oma voor ons was
  U blijft altijd in ons hart
  Lieve Oma Jo, rust zacht
  Dikke kus, Debby en Shirley

 11. Stephan Mantel zegt:

  Veel sterkte toegewenst!

 12. Peter Dahler zegt:

  Lieve Oma JoJo,
  U was de gene die de familie bij elkaar hield. Als er vragen waren over welke tak dan ook had u de antwoorden. Ik ben blij dat ik u nog heb kunnen voorstellen aan Cecile. Vindt het erg dat u er niet meer bent maar ben blij dat u nu samen bent met Oom albert. Nu wordt het tijd dat het stokje wordt overgedragen en dat anderen het van uw overnemen. Ik zal de eerste stap zetten door volgend jaar 2010 een familie reunie van alle Dahlers en Lefevre’s te regelen in nagedachtenis van U
  Oma JoJo ik zal u missen, rust zacht
  (p.dahler@scubatotaal.nl)

 13. Jessie Dahler zegt:

  Hallo Fam Dahler,
  Wij missen oma Jo ook heel erg,
  Wij zijn maar een keer bij haar geweest,
  met Bami en de vrouw en de kinderen.
  Het is heel triest dat we haar moesten verlaten,We zijn ook bij de begrafenis geweest en de kerk.We vinden het heel erg jmmr dat ze niet meer hier is,Wij wensen de Familie Dahler heel veel sterkte van het verdriet van oma Jo,
  Groeten DHR Dahler MVR Dahler en de kinderen xxx de Familie
  Dahler

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.