Het verdriet van de indo {VII}

boeroengpikirans.by Blauwvogeltje.Eerder verscheen in deze serie ‘Het verdriet van de indo’:deel I, deel {II}, deel {III}, deel {IV} , deel {V}, deel {VI}

Er is een nieuwe WO II-website online.. Het is een project van o.a. het nationaal comité 4 en 5 mei.. Het comité schrijft dit :

…Alle betrouwbare informatie over de Tweede Wereldoorlog in één klik vindbaar? Dat kan vanaf nu.Op 16 maart lanceerde Staatssecretaris Bussemaker (VWS) de website WO2Online.nl.

Een goed initiatief toch ? Dat blijft staan.. ondanks mijn onderstaande kanttekening. Poekoel Teroes !
Als eerste surf ik naar het thema Nederlands Indië
Wat ziet mijn mata indo ? (lui oog en nikshorend natuurlijk… jeweettoh .. die oostindische zintuigen)

…De Tweede Wereldoorlog begon voor Nederlands-Indië in januari 1942. In maart 1942 moesten de troepen op Nederlands-Indië capituleren. Het was niet mogelijk om de goed getrainde en bewapende Japanse troepen te verslaan. De Europese bevolking op Nederlands-Indië werd in een kamp gevangen gezet.

De eerste grootscheepse aanval op Nederlands grondgebied was 11 januari 1942, maar de oorlogsverklaring van Nederland was op 8 december 1941… op 15 december was er een veldslag met Japanse schepen, waarin de opa van staatssecretaris Bussemaker sneuvelde.
Er vielen bommen op Tarakan (Borneo) op 25 december 1941. Op 27 december werden de Tambelan-eilanden bij Borneo bezet.

Tweede onjuistheidje is de bewering dat “de Europese bevolking” in een kamp werd gezet . Het grootste deel van die bevolkingsgroep werd juist niet geïnterneerd, voornamelijk de indo’s.  Hoe toh….déja vu met mijn vorige pikirans.
Ook daar werden de indo’s vergeten… ze bestaan soms helemaal niet in het Nederlands zelfbeeld.. Of  men rekent hen niet tot Europeanen.
Tjaaaaahh …en nou moe… zo kunnen we aan de gang blijven met bedelen om erkenning..
Wat zei ik ook al weer in mijn  vorige pikirans? :
(neerlandocentrisme= Nederlanders en de heersende Nederlandse normen centraal te stellen in de beschouwingen waardoor buitenlandse groepen of nietgenoeg-Nederlandse groepen in de marge wordt gezet)
Missertje, mijn  beste 4 en 5 mei comité , toch niet zo “betrouwbare informatie” .

Maar de fout ligt óók bij de indo’s zelf.? Die protesteren en bedelen niet zo veel en zo blijven dit soort ‘uitsluitingen’ in het neerlandodenken maar terugkomen.
Tobat, tobàttt… toean belanda…. Dóóóór maar Indische Nederlanders willen verdringen.

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans, Het verdriet van de indo. Bookmark de permalink .

25 reacties op Het verdriet van de indo {VII}

 1. sil zegt:

  Daar word je toch niet goed van!!!
  Wie is er nou tolol? Wie pretendeert de historie te kennen?
  Comité 4 en 5 mei .. tsja, het hemd ligt nader dan het vest, toch? Letterlijk, zo te zien. Indië ligt in Verweggistan, daar was de oorlog niet op 5 mei afgelopen. Ach, weten zij veel?!
  Hoezo fout ligt bij onszelf? Moeten we dan steeds bedelen om juiste informatie? Wanneer houdt dat op?

 2. Blauwvogeltje zegt:

  siL,
  Indo’s hebben niet zoveel zin om zich iedere keer weer druk te maken over zoiets..
  soedahhh..
  Maar als je niet aan de bel trekt dan wordt je nooit gehoord… minderheden moeten zelf vechten voor hun plekje temidden die grote meerderheid.
  Aan de andere kant..ik geloof dat je volledige erkenning (zie andere delen in deze serie) toch nooit krijgt…
  Sterker nog …het is dat ik nu wel meer denk over het Indische, maar vroeger zou een dergelijke passage me niet opgevallen zijn of een beetje….en dan snel weer denken: move-on !
  Zelfbehoud…

 3. Joty ter Kulve zegt:

  Het is niet alleen buitengewoon jammer dat de ervaringen van de Indische Nederlanders, die buiten de kampen bleven zo onderbelicht zijn. Dit schaadt het historisch besef van onze samenleving Met het gevolg dat in onze huidige samenleving vaak het inzicht ontbreekt in de minderheden van diverse rassen en culturen in ons land. Van het verleden kun je leren.
  Wij hadden een Hollandse vader en een Indische moeder. Op een gegeven ogenblik moesten mijn zuster 17, ik veertien en mijn broer 11 het kamp in.
  Mijn moeder, Oma en Opa mochten buiten blijven. Uit vrije keus hebben mijn moeder en haar ouders zich toen gemeld bij de Japnners Mammie , Opa en Oma hebben toen ons lot gedeeld. Veel van mijn Indische familie is buiten het kamp gebleven en heeft het heel, heel moeilijk gehad. Soms nog moeilijker dan de mensen achter het prikkeldraad. Joty ter Kulve

 4. Emmy zegt:

  Hihi, Blauwvogeltje, ligt de fout bij de Indo’s zelf of zijn de Belanda’s gewoon ongeïnteresseerd en hardleers? Zo zwijgzaam is de Indische groep toch niet meer? Voor wie wil is er genoeg om aan de weet te komen, tegenwoordig.

 5. Blauwvogeltje zegt:

  Met internet is voor wie wil het tegenwoordig makkelijker dan ooit meer te weten over Indische Nederlanders.
  Maar dus de Nederlandse bevolking wilt niet zo…
  Ik denk dat in iedere samenleving minderheden over het hoofd worden gezien en dat ze zélf moeten schreeuwen..om niet te worden overgeslagen.
  Net als het kleinste kuiken in het nest…
  Ik zie dat als een sociologische wetmatigheid..
  Molukkers hebben flink geschreeuwd begin jaren zeventig… met als gevolg dat redelijk snel ze niet meer Ambonezen werden genoemd in de media en in de publieke opinie.
  Indischen doen dat niet zo… ik ook niet.. Move on… niet blijven bedelen en je zelf afhankelijk opstellen ..
  Nu zit er een aspect aan van “ongewenst” zijn door die meerderheid…offff door individuen van die meerderheid.
  Dat zal altijd zo blijven…
  Als indo’s blank zijn als de mainstream en niet meer Indisch en niet meer een aparte groep… slechts dan is de erkenning compleet..
  Culturele genocide zegt de cynicus… assimilatie zegt de ander…
  integratie zegt de hedendaagse politiek.
  Het zelfbeeld van Nederlands=blank en heeft geen exotische gebruiken… zal blijven domineren. Althans bij sommige tot meerdere individuen.
  En ook al worden Indischen wél voldoende als Nederlanders erkend..
  Hun geschiedenis en identiteit(indo’s+totoks) is niet die van de mainstream en zal snel worden ‘vergeten’.

 6. Martin E. C. Roos zegt:

  Het Neerlandodenken.
  Een voorbeeld.
  De ‘uitverkoren’ actuele neerslag van het KNAW/NWO-onderzoeksproject “Bringing Historie Home’ naar de identiteitspolitiek van postkoloniale migranten.(2008)
  “ De Japanners interneerden iedereen die als ‘Europeaan’ kon worden aangemerkt; aanvankelijk alleen de blanke Europeanen maar later buiten Java ook wel Indo-Europeanen” (pagina 35, Lizzy van Leeuwen -1-) is inderdaad geschreven in de door Blv geïntroduceerde sfeer. Lizzy van Leeuwens boek: ‘Lizzys Indisch Erfgoed’ (2008) lijkt soms ook op andere pagina’s op een ‘foute TROS TV Kwis’, sorry ik vergis me AVRO zou het moeten zijn (pagina 360).
  Vraag. Hoeveel Euro subsidie ontving Wim Willems van Stichting Het Gebaar om de biografie van Tjalie Robinson te schrijven?
  Antwoord: Euro 142.900,– .
  Lees ook haar ‘volledige en juiste’ interpretatie van Indische ‘Amsterdamse’ ontwikkelingen.
  1 ‘[…]van geknoei en valsheid, waartegen geen verzet mogelijk was.'(Piekerans van een straatslijper. Tjalie Robinson)

 7. Peter van den Broek zegt:

  Waarom moet ik mijzelf op mijn Indo-zijn aanspreken om “Gerechtigheid” over de oorlogsperiode in Ned.-Indie te krijgen???
  Waarom moet ik altijd Nederlandse instanties aanspreken over Rechtzetting van HUN Indische oorlogsgeschiedenis aangezien ze slecht in- of voorgelicht zijn, slordig onderzoek doen, bevooroordeeld en incompetent of gewoon dom zijn.
  Waarom wordt 15 Augustus niet ge- of verdeeld gevierd zoals de Nederlandse Geschiedschrijving ons vermeld, een gedeelte voor de kleine Europese minderheid jn Ned.-Indie, ook totoks genoemd en een gedeelte voor de Indo-Europese meerderheid, ook Indo’s genoemd.
  Wanneer krijgt mijn in de oorlog overleden KNIL-opa een rechtvaardige plaats in de geschiedenis. Hij heeft helaas niet in het Na-oorlogs Nederlands verzet gezeten.

 8. Martin E. C. Roos zegt:

  I. Een rechtvaardige plaats: door ‘alles’ er bij te halen.
  I.I. Mede daarom! Of hoe anderen het doen of aanbieden of “de Verlichting’ zien.
  Hebben niet al onze – de meeste Indo’s hebben van vaders- en moederszijde Europees en Aziatisch `bloed’ – en andere voorouders geleden en staan we niet allemaal ‘in de drek’ van uitgebuite, onderdrukte of opgejaagde ouders en al dan niet gereïncarneerde voorouders?
  – De stelling van Farooq Khalid (1): Nederland leer je kennen door Multatuli, Couperus en Van Eeden (Neerlandodenken!) lees ik in NRC. (2009)
  – Of door het verheugd signaleren van Wouter Pieplenbosch van ‘een opleving van de publieke belangstelling voor onze (koloniale) geschiedenis, […] meer vanuit de persoonlijke belevingskant.’ (2009)
  I.I.I. Om puur economische redenen.
  We nemen de persoonlijke belevingskant van Farooq Khalid. Juist door ons als groep niet te noemen weet hij het ‘financiële spel’ wel erg ‘klip en klaar’ te duiden. Ik citeer: ‘De meeste immigranten, of ze nu uit Pakistan, India, Egypte of Marokko komen, zijn hier om puur economische redenen. Omdat ze uit de onderste regionen van hun samenlevingen komen en meestal slecht zijn opgeleid, hebben ze Nederland niets te bieden. Ze beïnvloeden de Nederlandse samenleving eerder negatief dan positief, zoals ook laagopgeleide of zich misdragende autochtone Nederlanders dat doen. Maar voor mensen die iets willen bijdragen aan de samenleving is het heel zinvol de grote Nederlandse literatoren te lezen. Je leert er het gedrag van Nederlanders door begrijpen, hun geschiedenis en mentaliteit. Door De kleine Johannes krijg je bijvoorbeeld inzicht in de Nederlandse emancipatiebewegingen uit het begin van de twintigste eeuw. Ik ben dan ook blij dat de vertaling van alle drie de delen van De kleine Johannes in het Urdu niet alleen in Pakistan, maar ook hier in Pakistaanse en Indiase winkels wordt verkocht.’
  Vrijheid, democratie en rechtvaardigheid zijn in de tijd van De kleine Johannes ontstaan. Immigranten moeten deze boeken dus lezen, volgens Farooq Khalid.
  I.V. De Nederlandse regering afdwingen.
  Het lijkt me niet te werken om ‘onze’ rechtvaardige kritiek steeds maar liefdevol en met compassie te brengen. Onderscheiden van (2) en activeren van (3) en ‘negativisme’ al dan niet met een knipoog of met ‘stille kracht’, in combinatie met positieve oplossingen vanuit de Nederlandse regering afdwingen, is een goed recept om veranderingen tot stand te brengen lijkt me. Zeg eens tegen de ander (juist binnen de Nederlandse ‘multiculturele’ politiek) dat je hem/haar begrijpt, en vervolgens: eis (juridisch) dat je het (‘financiële spel’) niet accepteert. (Bestuurs)kracht en (juridische) kwaliteit is toch ruimschoots vertegenwoordigd in ‘onze’ (3) groep? Uit de politiek worden regelmatig handen uitgestoken om ruimte te maken voor de beleving van een hybride Indische identiteitsbeleving. Door bijvoorbeeld Tweede Kamerlid Huizinga-Heringa van de CU (actueel: staatssecretaris) “Daarbij denk ik aan de Molukkers en Indische Nederlanders, die hier na de oorlog kwamen, […]. Uit de eerdere emigratiegolven kunnen echter ook interessante lessen worden getrokken.”(Handelingen II 2003/4)
  1 Sinds 1977 woont en werkt Farooq Khalid (Lahore, 1950) in Amsterdam. Onder zijn redactie verschenen vertalingen in de nationale taal van Pakistan, het Urdu, van Multatulis Max Havelaar, Couperus Eline Vere en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan. Vorige maand verscheen Farooq Khalids vertaling in het Urdu van De kleine Johannes, de klassieker van Frederik van Eeden uit 1887.
  2 De eerste grote groepen ‘onkwetsbare’ naoorlogse christenen en moslims emigranten kwamen uit Indonesië en Suriname. Met een eigen beleving (boeddhistisch, hindoeïstisch, animistisch, islamitisch en christelijk), humor en relativeren en identiteit. Nederlands sprekend en ‘globaliserend’ werkzaam, studerend en sociaal actief zijn ze in de Nederlandse multiculturele samenleving. Duidelijk is nu ook dat er ook honderdduizenden moslims uit India, Pakistan, Irak, Iran etc. eveneens ‘globaliserend’ werkzaam en studerend en sociaal actief zijn. Samen met de meer dan een miljoen ‘christelijke’ en ‘islamitische’ Indische Nederlanders en andere christelijke emigranten, waarvan de eerste groep, deels, is opgegroeid in een niet-arabische-moslimcultuur.
  3 “Ik sla meneer Roos ook over want ik word alleen maar bingung van alles wat hij erbij haalt.” Geplaatst door: `michelle apitule | zondag 15 maart 2009 om 3:31

 9. Blauwvogeltje zegt:

  Martin… blijf je wel to the Indische point…kort en krachtig… niet er van alles erbij halen, niet al die vage bewoordingen.
  Er zijn een boel mensen die bingoeng worden… o.a. ik..

 10. Martin E. C. Roos zegt:

  Blv. Welke vage bewoordingen?

 11. Blauwvogeltje zegt:

  Bijvoorbeeld .. wat je zeggen wilt met je posting van 15.39 is niet duidelijk, Martin… te veel woorden, niks klip en klaar.. en ik heb al geen zin meer het nog eens over te lezen om je bedoeling beter te begrijpen.. als je boodschap al ontopic is .

 12. Peter van den Broek zegt:

  Rechtzetting
  het gaat erom dat als ik onbevooroordeeld (sic) de bewering volgt “De Europese bevolking op Nederlands-Indië werd in een kamp gevangen gezet” deze niet alleen uit de lucht gegrepen imaar volledig onjuist is en niet de Indische werkelijkheid weergeeft. Dan kan ik alleen bange voorgevoelens hebben hoe de rest van de website in mekaar is getimmerd. Alhoewel de staatssecretaris van WVC de website geopend heeft, dat veronderstelt toch kwaliteit, is de kwaliteit helaas ver te zoeken is.
  Daarnaast spreek de naam van het comité boekdelen “Nationaal Comité 4 en 5 Mei”, daarbij wordt gemakshalve vergeten dat de rest van WOII in Zuid-Oost Azie gewoon doorliept tot 17 Augustus. En kniesoor die daar op let.
  Het gaat mij er louter en alleen om dat wat dingen worden rechtgezet op die website, zoals het totaal aantal Europeanen (niet-Duitsers)/Nederlanders dat binnen en buiten de kampen vielen, waarom er Europeanen buiten de kampen waren en wat met hem gedurende oorlog gebeurden. Ik kan mij voorstellen dat we gezamelijk een verzoek (alles via Email) bij dat comité indienen om tot een rechtzetting te komen. Ik denk dat deze website het uitgekozen middel is om zo’n gezamelijke actie te ondernemen; door de rechtzetting krijgen we indirect erkenning. Yes, we can…………

 13. sil zegt:

  Maak je dan een voorbeeldmail, Peter? Kunnen we gewoon jiplakken en sturen, en/of een paar eigen zinnetjes tussen proppen als we dat willen. Want je kunt niet bij ons allen langskomen om handtekeningen te verzamelen, toch?
  Of bedoel je dat je namens ons, de I4Ewebloglezers, een mail gaat sturen?

 14. sip zegt:

  ..met kromme tenen en plaatsvervangende schaamte lees ik dit alles..ben het volkomen met peter van de broek eens…gemakshalve slaan we ..”soedah..laat maar”.. over…het idee van sil spreek me bijzonder aan, een eenduidige protest-email waarin rectificatie ge-eist wordt..ophouden met dat “indolente gedoe”..actie, hoe klein ook kan het verschil maken..ik wil ook wel het standaard-emailtje opmaken hoor, zo in de trant van:..zo stelleltje klojo’s, wordt het niet eens tijd dat jullie eens ophouden met de indische nederlanders in het verdomdhoekje te trappen en hen accepteren als volwaardige medeburgers, stel eens oprecht en integer interesse in onze geschiedenis…
  quote emmy:Hihi, Blauwvogeltje, ligt de fout bij de Indo’s zelf of zijn de Belanda’s gewoon ongeïnteresseerd en hardleers? Zo zwijgzaam is de Indische groep toch niet meer? …gewoon desinteresse, arrogantie en bovenal pedanterie verwijt ik hen!!!… al die fouten en gemakshalve zichzelf continu op de voorgrond opdringen, wordt onderhand een niet te verteren frustratie…de 1e generatie waarvan er nog enkelen over zijn, moeten met een minderwaardig zelfbeeld de laatste dagen slijten?..nee toh!!!..peter, kom op met het concept van die protestemail..ik stuur hem op, schakel mijn hele familie in en al mijn onwettige kinderen…goed voor een overquoted inbak..

 15. Blauwvogeltje zegt:

  Misschien zit Peter aan de vino of een verlate brunch …zoo in de Toscaanse heuvels ?
  Als hij een voorbeeldmail wilt maken ??
  Hij kan de tekst hier plaatsen of en/of misschien beter een apart topic openen ??
  Mail me, Peter !!

 16. Blauwvogeltje zegt:

  Een lezer van het AD protesteert tegen onwetendheid over de Indische identiteit.
  Ook ene Indisch4ever op de Volkskrantsite scroll naar onder.
  De keerzijde van de geruisloze integratie?

 17. sil zegt:

  Dank je wel voor de poging de boel recht te zetten!
  Ik had het artikel in de Vk gelezen waarin meneer Admiraal Indonesiërs zei terwijl hij Indische Nederlanders bedoelde. Ik werd daar kwaad over: een geleerd man die toch weer zo’n stomme fout maakt. Daarnet heb ik de link gevolgd die BV gaf, en als je dan die reacties leest die daar worden neergeplonkt… de een overtreft de ander in blabla geroep. Het is hopeloos gesteld met de mentaliteit en kennis van de mensen die daar hun mening etaleren. Het heeft geen zin om te vertellen hoe het wél zit, ze lezen het tóch niet. Of ze begrijpen het niet. En eigenlijk denk ik dat ze het gewoon niet wíllen begrijpen. Niet tolol, maar gewoon goblok.

 18. Peter van den Broek zegt:

  @BV Ik ben met een conceptbrief bezig, afgezien van de rechtzetting van het aantal Indischen in en buiten de kampen, dub ik erover of ik het Japanse selectiebeleid aan de orde dient te stellen. Dan is het verhaal over de buitenkampers ook relevant. Ik dacht erover ook de mensen zelf een persoonlijke noot (eigen oorlogservaring e.d.) te laten schrijven om een en ander levendig te maken. Dat moet allemaal op een A4.
  Ik dacht de Email te schrijven zowel aan het Comité als aan de staatssecretaris. Geef me nog wat tijd tot …….woensdag.

 19. Ronald Pino zegt:

  Indiaase vrouwen in sari zie je vaak genoeg. Wanneer zien we de sarong en kabaja door Indovrouwen gedragen worden? De komende pasar zou een fraaie plaats zijn voor een dergelijk teken van aanwezigheid van de Indo identiteit!

 20. M.MACKERTICH zegt:

  Meneer Pino,
  Uw stelling vind ik ronduit simplistisch.
  Wat heeft het dragen van een sarong te maken met “identiteit”?!
  Mijn GROOTmoeder was “Indo” (Euraziaat) maar heeft nooit een sarong gedragen..
  M.i. is de Indo-mentaliteit beter te beschrijven door bijv. het gedrag.. o.a.
  *TOLERANTIE (waar de NLer géén patent op heeft!),
  *MILDHEID t.o.v. de medemens en het leven i/h algemeen,
  *GASTVRIJHEID en..
  *INDISCH LANGZAAM (indolent) zijn 😉

 21. M.MACKERTICH zegt:

  ERRATUM re bovenstaand bericht:
  lees:
  Indo-IDENTITEIT ipv -mentaliteit.

 22. sigeblek zegt:

  Ik denk dat Ronald het dragen van kebaya en sarong moet zien als een deel van de Indische(of Indo) identiteit.
  Die je niet zo maar kan “wegpoetsen”.
  Persoonlijk vind ik het prachtig als al die mooie Indische dames en meisjes in sarong en kebaya gaan kleden.
  Al is het voor de (mode) show tijdens de PMB (oeps TTF).
  Wel van die kleinere stapjes maken , jangan lupa .
  Mijn moeder en haar (oudere)zusters (van begin 1900) gebruiken bijna nooit sarong en kebaya terwijl ze 100% inlandse vrouwen waren.

 23. Ronald Pino zegt:

  Indolent komt van in dolere. Heeft niets met Indo te maken. Zie mijn laatste artikel in Gastpikirans.

 24. M. MACKERTICH zegt:

  Heeft ook niets met de fysieke Indo te maken maar met gedrag..
  indolent (fr) = (Indisch) langzaam (lui?) 😉
  U bedoelt:
  in dolere (en douleur) = in pijn (?).
  Met alle respect, meneer Pino, ik krijg in uw artikelen helaas bijna de indruk dat de Indo zich steeds moet verantwoorden wie en waarom hij is zoals hij is.. het lijkt bijna op een minderwaardigheidscomplex.
  Ik lees ook zo vaak het woord “erkenning” (niet persé in uw artikelen).. dat woord is 2e rangs!
  Ik voel mij altijd “rijker” dan de gemiddelde Hollander, rijker in cultuur, rijker in mijn kijk op de wereld, rijker..
  Natuurlijk heb ik ook het arrogante, burgerlijke en discriminatieve gedrag meegemaakt.. er is niets veranderd behalve de doelgroep, het zit in de aard van het beestje.
  JE SUIS QUI JE SUIS (ik ben die ik ben) en met TROTS!

 25. Peter van den Broek zegt:

  RECHTZETTING
  Ik ben nog een reactie verschuldigd en is vanwege werkzaamheden en een wat vervelende discussie verlaat.
  Het gaat om de zinsspreuk dat “de Europese bevolking in Indie in de Japanse kampen werden gezet.
  Er waren voor de oorlog 290.000 Europeanen in Indie. 40.000 man kwamen in de militaire kampen en 80.000 (of 100.000 volgens andere bronnen) vrouwen, kinderen en oudere mannen kwamen in de burgerkampen. De rest, 170.000 voornamelijk de Indo-Europeanen verbleven buiten de kampen. Ook Duitsers en Italianen, bondgenoten der As-mogendheden, mochten vrij rondlopen.
  De bewering op de website mist alle grond van waarheid en ik vind het onthutsend dat zo’n website, die doch een fundament der Nederlandse Geschiedenis vormt, zulke verzinsels opneemt. Hier is weer een mythe die in stand gedient te houden, dat alleen het Europese ras door het gele Japanse ras in de kampen werd gestuurd. Indo’s vormen in het beeld een stoorzender, die het geromatiseerde beeld verstoren, de Indo’s worden vakkundig geelimineerd, de geruisloze integratiebuldozer doet stil zijn werk.
  Een ander element wat ik naar voren wil halen is de histrorische plaats van al die 170.000 Europeanen buiten de kampen, ook wel buitenkampers genoemd. Ik vind het meer dan teleurstellend dat weinig tot geen aandacht aan deze groep wordt besteed, terwijl zij toch onder de vernietigende druk van de Indonesische bevolking en de Kempetai leefden, toch niet zo’n leuk leven.
  Het hele gebeuren doet mij denken aan de kwalijke film “2602” waar de Indo’s letterlijk en figuurlijk worden weggecijferd. Er kan bijna gesproken worden van een rode draad.
  Over een tijdje zijn alle Indo-elementen uit de geschiedenis weggemanipuleerd.
  Nu nog de concept brief. Het is een kwestie van formulering. Het zou toch een prestatie zijn als we die geschiedsvervalsing, wat het in wezen is, stop kunnen zetten. De brief komt na Pasen.
  Prettige vakantie, een gedenkwaardig Pasen, vooral voor degenen in Abruzzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.