Hoe het slaafgemaakte kind op dit portret uitgroeide tot nationale held in Indonesië

Robin Raven in de  volkskrant:
In 1665 bezoekt de Nederlandse schilder Jacob Coeman Batavia. Pieter Cnoll, opperkoopman van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en goede vriend van gouverneur-generaal Maetsuyker, grijpt zijn kans voor een familieportret. Coeman zet de familie goed neer: Pieter en vrouw Cornelia van Nijenrode in smaakvol geborduurde zwarte kleren met manchetten van Vlaamse kloskant, de dochters Catharina en Hester met hondjes en een juwelenkistje.Rechts op het schilderij (zie boven) zien we een jongen met het familievaandel. Hij is sober gekleed en staat in het halfdonker, schuin achter de pater familias. Alsof de schilder zeggen wil: jij hoort erbij, maar ook weer niet.Untung. Zo heet de schaduwjongen. Hij werkt als eerste bediende in het huishouden van de familie Cnoll, aan de chique Tijgersgracht, de mooiste straat van Batavia. Untung betekent ‘de gelukkige’. Maar of de jongen zich als slaafgemaakte in een vreemde omgeving zonder ouders ook echt gelukkig voelde valt te betwijfelen.

Untung, die later de naam Surapati zal aannemen en de wapens zal opnemen tegen de VOC, is een nationale held in Indonesië. Op scholen wordt over hem verteld en gezongen. Hij is onderwerp van films, boeken, strips en tv-series. Straten, pleinen en parken dragen zijn naam. Er is in Jakarta zelfs een Surapati-universiteit. Hij staat in het rijtje met belangrijke vrijheidsstrijders als Pattimura (18de eeuw) en Diponegoro (19de eeuw). Mannen die het onderdrukte volk toonden dat het mogelijk was, en soms loonde, om op te staan tegen de koloniale bezetter.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hoe het slaafgemaakte kind op dit portret uitgroeide tot nationale held in Indonesië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.