President Widodo van Indonesië betuigt spijt voor mensenrechtenschendingen

De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft erkend dat in het verleden “ernstige mensenrechtenschendingen” hebben plaatsgevonden. Hij verwees onder meer naar het bewind van Soeharto, die in de jaren zestig na een staatsgreep aan de macht kwam. Voor de gebeurtenissen betuigde Widodo in een toespraak in hoofdstad Jakarta spijt.Mensenrechtenorganisaties en geschiedkundigen schatten dat onder het regime van Soeharto, die in 1965 de macht greep, zeker 500.000 mensen om het leven kwamen door geweld. Het ging om etnische Chinezen en mensen die ervan beschuldigd werden communist te zijn. Nog eens een miljoen anderen werden naar schatting vastgezet bij zulke ‘zuiveringsacties’.  NOS

Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

9 reacties op President Widodo van Indonesië betuigt spijt voor mensenrechtenschendingen

 1. Bung Tolol zegt:

  President Joko Widodo is geboren in 1961 ,die moorden gepleegd door Soeharto vonden plaats in 1966/67 ,zeg maar tweede helft jaren 60 .Waarom moet Widodo hiervoor excuses aanbieden ? Hij kon er persoonlijk toch niets aan doen ? Geef de slachtoffers en hun familie leden een flinke schadevergoeding ! Wie moet dat betalen De Staat ? Ook ! maar je kunt als Staat ook rustig de hand ophouden bij al die rijke families ,die geprofiteerd hebben van het Soeharto regime .Die Familie Soeharto mag je ook rustig kaal plukken ! 🥸😎🥸

  • Bernadette S. zegt:

   Zou het niet meer een charme offensief tegenover China kunnen zijn? De toeristen daarvandaan zijn ook weer welkom op Bali en hoeven voor aankomst in Indonesië géén PCR test te ondergaan, in tegenstelling tot veel Europese landen die weer streng optreden.

   Ik ben het er volledig mee eens dat de welvaart van het ‘Suharto kartel’ eens goed bekeken zou moeten worden. Het is ook ongelofelijk dat een tot vijftien jaar celstraf veroordeelde moordenaar na minder dan vier jaar weer op straat stond. De macht van die clan is nog steeds zeer groot.

  • R.L. Mertens zegt:

   @BungTollol; ‘is geboren in 1961 etc.’ – De moorden in 1966/67 etc. Dus…..? De president doet zijn uitspraken namens de staat= de Republiek!
   – Hij kon er persoonlijk (!)niets aan doen……jah logisch; hij was toen pas 5/6 jaar oud!
   -Een groots gebaar zoals bij ons: Rutten!

   • Bernadette S. zegt:

    Ik denk wel dat er wezenlijk verschil is tussen (het onderwerp van) de excuses van minister-president Mark Rutten en die van president Joko Widodo.

    In het eerste geval gaat het over een periode die ver in het verleden ligt en waarvan niemand meer in leven is. Tevens is het iets wat de Amerikanen “motherhood and apple pie” noemen; niemand is positief over slavernij, iedereen heeft dat inzicht en het is algemeen geaccepteerd. Ik besef dat er een nageslacht is van de toenmalige slaven en dat het voor hen nog wel relevant kan zijn.

    Veel personen die op de één of andere manier betrokken waren bij de moordpartijen in Indonesië zijn er nog. Veel moordenaars -anders kan ik hen niet noemen- zien totaal niet in wat er fout aan was en zijn nog steeds trots op wat ze gedaan hebben. In scholen wordt nog steeds onderwezen dat de PKI uit was op een coup d’état en dat ze de Pancasila niet erkenden en wilden vernietigen.

    Ik vraag me toch echt af of dit alles een invloed op het curriculum van het onderwijs zal hebben. De hersenspoeling was/is enorm; ook wij haatten de PKI en Gerwani en zagen er geen graten in dat mensen zonder rechtszaak naar Pulau Buru verbannen werden of dat kinderen van de beschuldigden geen openbare functies konden uitoefenen.

    Bandung 2016:

 2. Bung Tolol zegt:

  Een Chinese student Geschiedenis studeerde aan een universiteit van Tokio .Hij noteerde twee dingen de focus van die Japanse geschiedschrijving w,b, de Tweede Wereldoorlog lag bij twee zaken .De eerste was die Duitsers gingen als beesten tekeer tijdens die 2e W.O en hebben miljoenen Joden en anderen vermoord ,stelletje binatangs Orang Jerman itoe ! De tweede was Japan snapt totaal niet waarom Amerika zo nodig een Atoom Bom op hun moest flikkeren ! Zelfreflectie ontbrak en ontbreekt totaal bij die luitjes ! De meeste Japanners denken waarschijnlijk “” Waarom moest Amerika Serikat een A-Bom op ons laten donderen ? Het bloedbad van Nanking ? Propaganda ! Kan niet waar geweest zijn ! Zo zijn wij Japanners niet ! Het zelfde gebeurt nu anno 2023 in Oekraine .De gemiddelde ( oudere ) Rus gelooft helemaal niets van Russische gruweldaden in Oekraine .De jongere Rus gelooft ze wel en neemt ijlings de benen naar veiliger oorden ! Die oudere Rus gelooft alle bulshitt van die Russische t.v en die jongere Rus zit op het Internet / facebook /You Tube /Instagram etc etc 🥸😎🥸

 3. Boeroeng zegt:

  NRC :

  https://pbs.twimg.com/media/FmVtN_IXkAENkSu?format=jpg

  Indonesia admits historical rights violations — but shirks accountability
  The Washington Post

  • Bung Tolol zegt:

   President Abdurrahman Wahid had reeds in 2000 zijn excuses aangeboden aan die slachtoffers van Het Soeharto regime .Die burger presidenten kunnen excuses aanbieden tot ze een ons wegen ,het legt geen gewicht in de schaal ! Waarom ? De echte macht in die Republik Indonesia berust bij het LEGER ! Het recht in Indonesia komt uit de loop van een geweer ! Als je militairen eenmaal de macht geeft ,geven zij die niet meer uit handen ! In Nederland probeerden die militairen ook de macht te grijpen met instemming van die SS prins Bernard ,gelukkig niet gelukt ! Dus in 2024 weer verkiezingen .Nou Prabowo ex (?) schoonzoon van Pak Harto zal met zijn vieze vingertjes wel de macht grijpen ! Hoera kan het Leger nog meer stelen ,roven ,plunderen en moorden ! Die militairen zullen wel concessies verlenen aan die Moslim fanaten met als gevolg de ene absurde moslim wet na de andere . 🥸🥸🥸 Ik ga wel naar Thailand op vakantie ,hoewel die militairen daar ook een forse vinger in de pap hebben maar die Moslims in ieder geval niet !

 4. Boeroeng zegt:

  Luister dit:
  https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~PREPR_RA1_17089441~widodo-betuigt-spijt-voor-massamoord~.html
  ‘Met een zuiver geweten erken ik vandaag de dag, als staatshoofd, dat er ernstige mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden op meerdere momenten.’ Zo sprak Joko Widodo deze week op de Indonesische televisie. De president verwees naar meerdere misdaden onder het bewind van Soeharto, maar doelde vooral op de massamoord op een half miljoen vermeende communistische rebellen tussen 1965 en 1966.

  Maar hoe zat het met die massamoord, wat was de rol van de staat, en waarom juist nu deze spijtbetuiging? Historicus en Indonesië-kenner Remco Raben is te gast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.