Joost mag het weten – Herkomst uitdrukking

‘Joost mag het weten’ betekent dat je geen ergens geen flauw idee van hebt. Je wordt in verlegenheid gebracht omdat je het antwoord op een vraag schuldig moet blijven. De uitdrukking is al eeuwenoud en komt vermoedelijk uit de koloniale tijd. Wie was deze Joost?
‘Joost mag het weten’ verwijst vermoedelijk naar het Javaanse ‘joos’, een term die een Chinese godheid aanduidt of de afbeelding daarvan Historiek

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Joost mag het weten – Herkomst uitdrukking

  1. Bernadette S. zegt:

    Joost als jongensnaam stamt af van Latijnse woord justus wat rechtvaardig betekent en als naam wel heel ongeschikt is om de duivel aan te duiden. Dat cult (Tu Di Gong) beeldje met de wierook die ervoor brandt wordt in het Engels “joss” genoemd dus het Chinese traject via “deos” lijkt wel hout te snijden. Je zou dit in Hokkien (o.a. Nederlands Indië) meer als “yo(o)s” uitspreken terwijl het in Hakka (o.a. British Malaya) meer “djoz” wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.