Mensen met herkomst buiten Nederland wonen relatief vaak in grote steden

In grote steden wonen naar verhouding veel mensen met een buitenlandse herkomst. Van alle mensen met een Surinaamse of Marokkaanse herkomst woont iets minder dan de helft in één van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag).

17 procent van de mensen met een Indonesische herkomst woont in één van de vier grote steden. Van de totale Nederlandse bevolking woont 14 procent in één van de vier grote steden.   CBS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Mensen met herkomst buiten Nederland wonen relatief vaak in grote steden

 1. Boeroeng zegt:

  Mensen met herkomstland Indonesië, vooral Indische Nederlanders, zijn al 60 of 70 jaar in Nederland. Logisch dat die eerder verspreid zijn.
  Molukse ex-knillers werden veel in middelgrote steden gehuisvest .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Boeroeng zegt 1 december 2022 om 18:55: “Mensen met herkomstland Indonesië, vooral Indische Nederlanders, zijn al 60 of 70 jaar in Nederland”.

   Ik denk dat vooral het plaatsingsbeleid van de regering voor Indische Nederlanders in de vijftiger en zestiger jaren v.d.v.e. de “schuldige” is van de verspreiding. Zij werden in contractpensions door heel Nederland ondergebracht, tot in de diepste krochten van Friesland en Limburg.

 2. Bernadette S. zegt:

  Tja, als je geplaatst wordt heb je natuurlijk weinig te kiezen. Hebben de mensen uit Nederlands Indië / Indonesië in de twee noordelijke provincies van Nederland niet vaak een Islamitische achtergrond? Is dit toeval of was er een rationale voor?

  Natuurlijk is het zo dat personen van een bepaald volk of etniciteit elkaar vaak ‘opzoeken’, dat is nu eenmaal des mensens (voor o.a. sociale contacten en veiligheid), denk maar aan de vele ‘Chinatowns’ in de wereld en de Joodse buurten. Men ziet het zelfs in relatief nieuwe arbeidsmigratie zoals op Bali, waar er buurten met Javanen ontstaan.

  En de trek naar de steden; dat is natuurlijk te danken aan het feit dat men werk zoekt. Hetzelfde ziet men hier; groot Jakarta is al naar 15 miljoen gegroeid; in 1970 was dit nog minder dan 4 miljoen. En de meeste personen wonen er niet eens (ze zijn er niet gedomicilieerd en zijn ergens anders geboren) vandaar ook de gigantische ‘pulang kampung’ uittocht voor Lebaran na de Ramadan.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Bernadette S. zegt 2 december 2022 om 04:20: “Tja, als je geplaatst wordt heb je natuurlijk weinig te kiezen. Hebben de mensen uit Nederlands Indië / Indonesië in de twee noordelijke provincies van Nederland niet vaak een Islamitische achtergrond?”

   Neen, mevrouw S., de uittocht uit het nieuwe Indonesia betrof zo’n 400.000 – 500.000 (Indische) Nederlanders, met de nadruk op “Indisch” (ik moet wel oppassen met de cijfers, dadelijk krijg ik voor onzorgvuldigheid weer van een zeer geleerde heer op mijn kop) .

   Er zullen wel Islamieten tussen gezeten hebben, maar de overgrote meerderheid was het niet, maar RK, Protestant, buitenkerkelijk, agnost, vrijmetselaar, spiritist, kortom alles wat in de Nederlandse samenleving ook voorkwam. Mijn (Indische) moeder was belijdend Christian Scientiste (Church of Boston), mijn (Indische) vader was niet gelovig en zou nog het liefst alle kruisen uit zijn broek hebben gesneden, als dat gepast zou zijn.

   In die tijd was Nederland aan het opkrabbelen van de oorlog, er was grote woningnood. Alhoewel er over de opvang veel werd geklaagd, moet het toch wel een huzarenstukje van de overheid zijn geweest om al die mensen onder te brengen. Velen die niet bij familie terecht konden of niet de middelen hadden om zichzelf te bedruipen, werden opgevangen in zogenaamde “contractpensions”, door het hele land verspreid, in de grote steden, kleinere steden en dorpen. Badinerend schreef ik in mijn vorige stukje “….. tot in de diepste krochten van Friesland en Limburg”. Menig Indo kwam in een omgeving waar men nog niet eerder een bruintje had gezien en waar, als er al rijst werd gegeten, die werd genuttigd met krenten, boter en suiker.

   Achteraf bekeken is het n.m.m. wel goed geweest dat die opvang gespreid over het hele land plaats vond. Het zal gettovorming hebben voorkomen en de integratie hebben bevorderd.

   Den Haag was misschien een uitzondering. Veel Indo’s trokken erheen. Die stad kreeg in die tijd dan ook de spotnaam “De Kampong”.
   “Wie er de weg wilde vragen en geen Maleis sprak, was verloren”, werd gegrapt, door Indo’s zelve.

   Pak Pierre

   .

   • Bernadette S. zegt:

    Ah mijn excuses. Iemand had me ooit verteld dat er vooral in Groningen veel Indische personen met een Muslim achtergrond zouden zijn.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bernadette S. zegt 3 december 2022 om 05:09: “Ah mijn excuses”.

     Excuses hoeft niet, Vrouwe S. Ik heb niet getwijfeld aan uw goede trouw.

     Ik weet niet wie die “iemand” is die u heeft verteld dat er vooral in Groningen veel “Indische personen” met een moslim achtergrond wonen.

     Het gebeurt nog wel eens dat buitenstaanders, meestal autochtone witneuzen, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Molukkers over één kam scheren. Ze zijn allemaal min of meer bruin, eten rijst en what the hell verder.

     Zou die “iemand” van u misschien hebben gedoeld op een groep Islamitische Molukkers, ex KNIL, die naar Groningen was gedirigeerd?

     Of bracht Ranomi Kromowidjojo haar of hem op het idee? Haar Javaanse naam zou in de richting van de Islam wijzen, maar voor zover ik weet voelt zij zich door en door Grunnings en geen Islamiet.

     Zo maar een potje speculatie op een zondagachtermiddag. De ware wetenschapper onder de lezertjes zal er van gruwen.

     Pak Pierre

 3. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Citaat uit CBS rapport: “Migranten uit Indonesië vormen een uitzondering: zij wonen ongeveer even vaak in één van de vier grote steden als de Nederlands-Indonesische tweede generatie” .

  Wat opvalt is het laatste gedeelte van deze zin “Nederlands-Indonesisch “of in dit kader begrijpelijker uitgedrukt: “Nederlands-Indonesiër”.

  Met kennis van de inburgeringscursus (Nederlands 6) ontleed ik:
  Indonesiër”: zelfstandig naamwoord – betekenis migrant uit Indonesië, – persoon m/v kan een Indonesiër zijn of iemand zoals mijn oudere zuster, geboren in Indonesië en gerepatrieerd naar Nederland
  “Nederlands”: bijvoeglijk naamwoord = geeft een kenmerk aan van het zelfstandig naamwoord

  Dus Nederlands-Indonesische tweede generatie betekent: Indonesische migrant van de tweede generatie die in Nederland woont. Is dus niet op mijn oudere zus van toepassing . Volgens de laatste gegevens zijn er meer dan 1 miljoen ervan in Nederland!
  Mij is kennelijk wat ontgaan. Sinds mijn vertrek uit Nederland (1989) is de samenstelling van de Nederlands razendsnel veranderd. Zelfs Wilders en Baudet valt dat op.

  • Anoniem zegt:

   excusez, er viel wat weg in de vertaling : lost in translation ……van de Nederlandse multi-culturele samenleving razendsnel veranderd….

  • Bernadette S. zegt:

   Ik moest het even drie maal herlezen. Met een Indonesische migrant bedoelt men blijkbaar alle personen die indertijd (jaren ‘40 en ‘50) naar Nederland zijn gegaan. Ik ga ervan uit dat ‘Nederlands-Indonesische’ eigenlijk wel alle afstammelingen hiervan zijn, men wil immers de verschillen tussen de eerste en latere (2+?) generatie migranten tonen en de kleinkinderen van de eerste generatie wonen misschien nog bij hun ouders (zeker als de grootouders nog jong waren)?

   Natuurlijk is het bizar geformuleerd maar voor een ‘Hollander’ zal het zo wel wat begrijpelijker zijn zeker? 🤷🏽‍♀️

   Waar het CBS uw zus zou catalogeren? Logischerwijs als de ‘Indonesische migrant’ groep. Want wat ook weer enigszins raar zou worden is, dat als zij met uw ouders is aangekomen, beide (generaties) de ‘eerste’ generatie zouden zijn. Waar misschien de reden ligt dat men het woord ‘eerste’ vermijdt. Maar een hersenkrakertje; als dit het geval is, zijn dan de eventuele kinderen van uw ouders én de kinderen van uw zus die allen later in Nederland geboren zijn, allemaal ‘tweede generatie’? 🤦🏽‍♀️
   En zo is de cirkel weer rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.