Ook als Nederlands-Aziatische ‘modelminderheid’ heb ik last van racisme en machtsmisbruik

Reza Kartozen-Wong in Trouw :
Die vroege voorjaarsochtend in 2006 staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Op Schiphol, aan het einde van de slurf die mijn net uit Hongkong aangekomen vliegtuig met de aankomsthal verbond, spatte de Hollandse Droom die mij was beloofd in mijn gezicht uiteen.
Mijn vlucht werd opgewacht door norse douaniers die de paspoorten van mij en een stuk of tien andere reizigers innamen. We werden bij elkaar gedreven en moesten onder bewaking wachten tot de 747 de laatste passagier had uitgespuugd.  Reza Kartozen-Wong in Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Ook als Nederlands-Aziatische ‘modelminderheid’ heb ik last van racisme en machtsmisbruik

 1. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Ja, Nederlanders, hebben een mindset over wat in het profiel past van een doorsnee Nederlander, of wat daar voor doorgaat, zie de persiflage van Koot & De Bie . Laatst zei een toch wel keurige mevrouw met zo’n Wassenaars accent: ” U praat goed Nederlands”, antwoordde ik “U ook”. Keek ze toch wel raar op!
  Ik beantwoord zeker niet aan een verwachtingspatroon/vooroordeel. Vooroordelen zijn simplificaties van de werkelijkheid. Dhr Kartozne-Wong kan met zijn opleiding en achtergrond wel beter weten, maar zijn oogkleppen belemmeren hem een gezonde kijk op de realiteit buiten de grachtengordel..

  Ik kan me wel voorstellen dhr Reza Kartozen-Wong verontwaardigd is, maar met zijn profilerings- en geldingsdrang, zou ik ook verontwaardigd zijn, over zijn Ego laat ik me maar niet uit, hoe vaak heeft hij eigenlijk zo’n gebeurtenis meegemaakt waarop hij zo opgewonden reageert?

  Dat ben ik dus niet, want ik ben door de jaren heen één en ander wel gewend.
  Dus ik laat het maar rustig over me heen gaan., want hoe verander je een vooroordeel of een mindset, ik ben niet voor psychiater opgeleid om zijn problemen op te lossen.
  Afgezien van dat, als ik op reis in gezelschap van Italianen ben, heb ik niet zo veel last van discriminatie.
  Het toppunt was wel toen ik bij een wegcontrole aangehouden werd, vroeg de dienstdoende carabiniere wat voor werk ik deed, na mijn antwoord kon ik rustig doorrijden, ligt het aan mij of aan mijn auto?

 2. Bernadette S. zegt:

  Dhr. Reza heeft nogal veel last van zelfmedelijden en wil zichzelf graag in een slachtofferrol zien.

  Ik betwijfel ten zeerste dat als Indonesië -inshallah- ooit meedoet aan het Wereldkampioenschap Voetbal, de Indische mensen of zelfs Indonesische studenten in West Europa de straat opkomen en vernielingen beginnen aan te richten en denk dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst hen niet in de gaten dient te houden.
  Tevens geloof ik dat de kans zeer klein is dat een groepje -pak ‘m beet- Argentijnse toeristen aanslagen begint uit te voeren in westerse landen.
  En ja, bij de KLM vlucht uit Curaçao werden de jonge gekleurde mannen die hun vlucht cash hadden betaald en/of één dag van tevoren hadden geboekt, als potentiële bolletjesslikkers eruit gepikt,

  Profiling kan dus zeker wél zinvol zijn.

  Over racisme in het algemeen: Ik heb wel redelijk vaak discriminerende opmerkingen gekregen, vnl. in de trend van “picture! picture!” bij het nemen van foto’s van de kathedraal te Antwerpen. (Een westerling kan blijkbaar het verschil niet zien tussen Japanners, Chinezen, Koreanen, …) Mijn klasgenoten in de katholieke meisjesschool te Leuven hadden nog niet vaak Aziatische personen van dichtbij gezien waardoor ik het in het begin wel moeilijk had, ook omdat mijn Nederlands (Vlaams) zo slecht was. En een Aziatische vriendin is laatst uitgejouwd als covid-verspreidende-hoer en bespuwd in Brussel. (Door dezelfde ‘voetballiefhebbers’ van ca. 16 jaar oud.)

  Het ‘grappige’ is dat in Indonesië etniciteit een veel grotere rol speelt. Ik word door wildvreemden zeer vaak Ci genoemd, bij mijn broer is dat Ko.

 3. Hans Boers zegt:

  Mevr. Bernadette S. 30-11-2022 om 14:00 uur.
  “Ik word door wildvreemden zeer vaak Ci genoemd, bij mijn broer is dat Ko.”

  Ik was pas (in het begin van mijn werkzame periode in Malaysia) in contact gekomen met mijn Chinese zakenpartner Pang W.S. in Kuala Lumpur (KL) en hij noemde me steevast “Tai Ko(h)”… Hele poos slecht gedacht over hem, omdat ik het woordje “tai” associeerde met het begrip zoals bekend in Indonesia, totdat ik op een dag ineens besefte, dat het helemaal geen Indonesisch was maar Chinees en ik vermoed zeer sterk, dat u wel weet waar het voor staat. 😉

  We hebben nog jaren lang samen gewerkt, tot de tand des tijds klopte aan onze deuren en we het kalmer aan deden……Ik mis hem nog elke dag…en ik weet niet waar hij en of hij nog ergens uithangt, want hij verkaste na zijn pensioen richting geboorte grond ergens in dat grote grote grote land en onze band werd verbroken.

  • Bernadette S. zegt:

   Het is jammer dat men indertijd nog geen goede mogelijkheden had met iemand contact te houden. Zo ben ik ook veel personen ‘kwijtgespeeld’ over wie ik me vaak afvraag hoe het ermee gaat. Wel heb ik redelijk wat vriendinnen van vroeger teruggevonden op Facebook en Instagram.

   Uw zakenpartner kwam waarschijnlijk uit Guangdong, mijnheer Boers? Zoniet heeft hij het in Maleisië opgepikt; het is zeer respectvol.

   • Hans Boers zegt:

    Uw zakenpartner kwam waarschijnlijk uit Guangdong, mijnheer Boers?

    Mevr. Bernadette, ik zou het echt niet weten. Hij vertelde me nooit de exacte locatie en uit beleefdheid vroeg ik het ook nooit. We spraken altijd alleen maar over dat grote Rijk.
    Hij heeft met zijn echtgenote (geen kinderen) wel jaren lang in Malaysia gwoond en zijn echtgenote dreef een apotheek in KL. (die altijd hard werkte, terwijl partner en ik meer in de resto’s zaten en …ik schaam me nog als ik er aan denk.)

   • Hans Boers zegt:

    Wel heb ik redelijk wat vriendinnen van vroeger teruggevonden op Facebook en Instagram.

    Nog sterker mevr Bernadette.

    Via Facebook de complete familie teruggevonden van de oudere broer van mijn vader die op 21-jarige leeftijd wegliep van huis richting Antwerpen en naar later bleek verkast was naar Wales en Welshman was geworden. (Zie foto FB My little man bij reacties de Engelse namen.)

    Dan nog ook via FB oproep de nazaten van een Ameense oom teruggvonden. (Hij huwde een lokale schoonheid uit Oost Java.)

    Dan de nazaten van een andere oudere broer van mijn vader die in Duitsland Dresden ging studeren en er ook maar meteen bleef en helaas bij het bombardement van Dresden als burger om het leven kwam. Ook via de Sosmed erachter gekomen

 4. Adat zegt:

  Het stukje van Reza is helaas herkenbaar, zeker als je partner ook getint is. Is je partner blank dan heb je er minder last van. Maar het gebeurt niet alleen in Nederland…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.