Presentatie boek Akal over Bo Keller

Arnhemse koerier:
 Lilja Anna Perdijk is auteur van het boek ‘Akal – Overleven in Nederlands-Indië’. Het is haar debuutroman. “Akal gaat over toen, maar is ook een spiegel voor het hier en nu. Zeker gezien de toegenomen maatschappelijke aandacht voor het slavernij- en koloniale verleden van Nederland”, aldus Perdijk. 
Het boek wordt donderdag 17 november gepresenteerd in museum Bronbeek in Arnhem. De hoofdpersoon van het boek, Bo Keller, was daar jarenlang gids en inwoner van Arnhem, Nijmegen en Velp. De presentatie is van 19.30 tot 21.00 uur. Vrij entree. Graag vooraf aanmelden via bronbeek@lilja.nl of  www.lilja.nl.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, Boeken. Bookmark de permalink .

4 reacties op Presentatie boek Akal over Bo Keller

 1. Peter van den Broek zegt:

  Als ik mijn mails nalees, dan zou het in 2016 geweest zijn dat ik mijn eerste mail aan de Heer Bo Keller durfde te schrijven . Aangezien hij veel ouder was vroeg ik “zegt U maar Peter. Dan antwoordde hij: “dat is goed meneer van den Broek”. Hij had wel gevoel voor humor.

  We spraken af voor een rondleiding in zijn Museum, het was meer een collegeles in koloniale geschiedenis . We stonden bij een foto en hij vroeg: “Meneer van den Broek, Wat ziet U”. Toen kon mijn dag niet meer stuk. Tevens kwamen we bij DE beruchte tentoonstelling, van de naam heb ik geen actieve herinnering meer. Zijn niet van kritiek ontblote uitleg over de tentoonstelling staat mij nu nog bij. Na het bezoek aan het Museum nodigde hij mij thuis uit alwaar zijn vrouw thee met … serveerde, zij wonen vlak bij het Museum of beter gezegd het Museum ligt dicht bij hun huis.

  Ik beschouw hem als mijn leermeester van de geschiedenis van Nederlands-Indie. Het was niet alleen zijn humanistische visie op het leven, zijn (mensen)kennis maar vooral de wijze waarop hij tegen de Indische werkelijkheid aankeek, veelzijdigheid in bescheidenheid . Ik had hem daarna weer willen ontmoeten maar de corona crisis kwam ertussen en met zijn gezondheid ging het achteruit.
  In de mails besprak veel met hem, maar over de Olostraat-27 moorden werd niet zoveel gesproken, te pijnlijk, U weet wel, het Indisch zwijgen. Een paar weken geleden hield ik me om onnaspeurbare redenen weer met deze Olo-zaak bezig, Bersiap U weet wel. Het zgn Goldman rapport waar ik al jaren naar zocht kreeg ik bij toeval onder ogen, ik had weinig tijd en heb wat gegevens gekopieerd, daarna snel weg naar een afspraak. Wat nu nog ontbreekt is de Olo-rechtszaak waarbij de verdachten werden berecht. Als ik het verslag van die zaak te pakken kan krijgen dan kan ik mijn verhaal schrijven, van mij afschrijven. Pijnlijk, Bersiap U weet wel.

  Hormat aan een onvergetelijke Heer van Stand: Bo Keller.

  • Beste meneer van den Broek,

   Wat mooi om te lezen dat u fijne herinneringen heeft aan (de rondleiding door) Bo. Ook ik ontmoette hem als museumbezoeker en realiseerde me al snel dat zijn levensverhaal een belangrijk perspectief biedt op de geschiedenis. Een bijzonder verhaal dat geschreven moest worden. Er volgden vele interviews, verdeeld over 5 jaar. Hij deelde gedetailleerde herinneringen. Uit zijn levensverhaal spreekt pijn (zoals de Olo-zaak tijdens de Bersiap), maar zeker ook de veerkracht om te overleven in onmenselijke omstandigheden. Ik hoop u en andere geïnteresseerden donderdagavond a.s. te mogen ontmoeten bij mijn boekpresentatie in museum Bronbeek.

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Hallo Lilja, zeg maar Peter.

  Ik kan donderdag helaas niet komen, vanuit Italïe gaat het wat moeilijk. Maar zodra er zich weer een boekpresentatie voordoet, dan zal ik zeker moeite doen er naar toe te gaan. Een boek over dhr Bo Keller + de handtekening + een praatje van de schrijfster geeft toch een apart karakter aan het boek, het beleeft anders.

  Wat de Olo-zaak betreft, volgend jaar Oktober is er weer de maand van de Geschiedenis met als onderwerp “Eureka”. Wellicht is deze affaire een topic waard . “Akal, overleven in de Bersiap” lijkt mij een aansprekend titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.