Indiëmonument opnieuw beklad

Het Indiëmonument bij molen De Put in Leiden is beklad. Het is voor de tweede keer binnen enkele maanden dat onbekenden leuzen op het herdenkingsmonument achterlaten. Half juni werd in roze verf #Beeldenstorm op de sokkel van het beeld gespoten. Nu is er een witte letter A opgeschilderd en ook de gezichten van de beeldjes werden wit geschilderd.   Sleutelstad

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Indiëmonument opnieuw beklad

 1. BUNG TOMO DIE IK KENT. Ik was toen inde kost bij een familie aan de Jl. Gondangdia Dalam 1A waarvan de achterkant verbonden is met een huis aan Jl .Gondangdia Dia lama ,is verbonden. Waar een vriendelijke man woont en als hij terug komt van zjn dienst rijzen.Altijd “oleh-oleh” mee brengt soal MINYAK KAJOE POETIH uit Ambon en dergelijke.Voor mijn huisbaas die veel kleine kinderen had.Als nog wist ik dat jij beruchte BUNG TOMO.Het laaste verhaal heb ik van WIM( Willem Fokker BARETTY) gehoort dat hij beslist de laate Indo heeft ontmoet toen hij naar Mecca wou gaan en daar gestorven.Voor zijn door boeking moest hij naar de kantoor van de GARUDA INDONESIA gaan in Bangkok.Het was 1600 uur en kantoor was eigenlijk al gesloten.Maar Wim als hoofd van de admintratie moest na werken en heeft hem geholpen.Van het een en het ander, toen Bung Tomo wist dat Wim de zoon is van eens de rijkste Indo in Ned-Inde namelijk Willem Domique Beretty,heeft hij gezegd dat :” Jouw vader is door de Hollanders vermoort!”Het zit zo in elkaar, toen Barrety( met zijn vele vrouwen), plannen had om met de dochter van GG de GRAAFF zou trouwen is het de laatste gongslag.De Graaff die ooit Minister van Defensie van Holland was geweest , om aan zijn vrienden van de RAF, wat aan tedoen dat hij bij de tussen landing in Basra( zelfs volgens berichten, NEERGESHOTEN). Met hun acces op Schihol, moeilijk heden met het landing gesteld van de Uifer heeft( gedaan in Holland) en neer gestort. De reden geven is dat Baretty een JAPANSE SPON is.Wat helemaal niet waar kon zijn.Wim is arm in Bangkok gestorven want al de bezittingen van zijn vader o.a.VILLA ISOLA, is door de (Hollandse) Regering geconfisceerd.

  • Leo Consul zegt:

   🤷🏾‍♂️ Snap er helemaal niks van. Wat heeft dat te maken met de bekladding van het monument in Leiden?

   • Bert Siap zegt:

    @ Leo Consul : Ha ha ha u kent Pak Wal nog niet zo ? Hij is 89 jaar en woont in Jakarta ,waar de leefomstandigheden niet zo makkelijk zijn voor een orang tua .Hier heb je als oudje een zekere sociale bescherming ,die je als oudje in Indonesia ontbeert .Pak Wal moet even gewoon zijn telor ( ei ) kwijt .😎🤣😂

 2. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Het wit-bekladden van de zwarte gezichten kan ik in mijn fantasie voorstellen

  Maar kan iemand mij uitleggen wat die witte A betekent? Het doet mij onwillekeurig denken aan de witte Z geschilderd op Russische pantservoertuigen die tijdens de Speciale Militaire Operatie Oekraïne binnentrokken, vgl politionele acties.

 3. Boeroeng zegt:

  Een ander monument in Leiden werd in maart beklad. Zie op de rechter foto het A-symbool.
  Dezelfde persoon? eenmansacties .

  • Bert Siap zegt:

   @De zelfde persoon ? Eenmansacties ? Het is toch niet zo moeilijk zo,n beeld te bekladden ? stap 1 je koopt wat witte verf ,het liefst zo goedkoop mogelijk ,dus bij de Action ,dan nog een kwast ! Je gaat diep in de nacht op pad ,liefst met een maatje ,die als uitkijk kan dienen is de tijd rijp ,kladden maar en dan snel wegrennen ! Zo missie volbracht ! Je voelt je een held ! Nu even de reacties afwachten ! WANT DAAR GAAT HET OM !! Publiciteit voor hun “” Heldendaad “”Wat helpt tegen dit soort vandalisme ? Camera,s ! Je kunt je natuurlijk vermommen maar dat gaat niet de hele tijd ,want dan valt het op .Dus gewoon camera beelden opvragen van particulieren en bedrijven in de buurt .Wat voor sancties ? Gewoon simpel hele forse boete wegens vernieling in beide gevallen denk ik aan 3000,- euro boete meteen te voldoen en anders uitkering stopzetten ,als je een beeld kan vernielen ( werk ) kun je ook gewoon aan het werk gaan ! Hoe ik weet dat het uitkeringtrekkers zijn ? Ook weer simpel ,iemand met een baan gaat dit soort fratsen niet uithalen midden in de nacht ,want hij moet uitgerust op het werk verschijnen . 😂🤣😜

   • Bert Siap zegt:

    Overigens wat voor soort verf hebben die luitjes gebruikt ? Denk acrylverf op waterbasis dus ,want verf op terpentine basis is al moeilijk te verkrijgen .Acrylverf is snel na de ontdekking nog redelijk makkelijk te verwijderen .Ik ben zelf ook schilder en hou helemaal niet van acrylverf ,het dekt niet erg goed en is redelijk makkelijk te verwijderen maar uit milieu -oogpunt is verf op terpentine basis slecht ,klopt maar verf op olie basis dekt veel beter .Maar als ik die gemeente Leiden was ,zou ik mij niet zo druk maken om die bekladding maar om iets anders ! Wat dan ? Het beeld zelf ,waarschijnlijk brons .met een vrachtauto en een takel heb je dat beeld zo weg !

 4. ellen zegt:

  https://www.anarchisme.nl/namespace/doorbraak

  Het is wrsch weer die linkse organisatie, waarin ook de SP-er en activist Eric Krebbers zit.

  • Bert Siap zegt:

   Op zich kan die Anarchistische beweging wel op mijn sympathie rekenen ! Wat zij nastreven is goed ,heel goed zelf een gelijke maatschappij voor iedereen ! Ja o.k wil ik ook ! Maar als zij echt achter die bekladdingen zitten ,vind ik dat weer zielig heel zielig zelfs ,heb je niks anders ? dan gingen die Duitse anarchisten jaren 60/70 toch wat beter te werk .😎😎😎

 5. Boeroeng zegt:

  Over doorbraak-groep gesproken.
  Deze link heb ik gemist indertijd
  https://www.doorbraak.eu/debat-over-de-toekomst-van-het-leidse-indie-monument/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.