Nationale Herdenking leeft bij jonge generatie Indo’s: ‘Mijn oma is geboren in het jappenkamp’

August de Bats (23) en Emily Kroon (25) hebben Indische Roots en de Nationale Herdenking op 15 augustus is voor deze jonge Indo’s erg belangrijk. ‘Je ziet dat de derde en vierde generatie van Indische-Nederlanders graag wil weten wat er gebeurd is met hun opa’s en oma’s. Wat is het verhaal van mijn familie, wat hebben ze meegemaakt, mijn generatie wil daar graag over praten in plaats van het te verzwijgen,’ vertelt August.   Zie de video van Omroep West

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nationale Herdenking leeft bij jonge generatie Indo’s: ‘Mijn oma is geboren in het jappenkamp’

 1. Boeroeng zegt:

  Emily heeft het over haar overgrootmoeder .
  In dit topic beschreven: https://indisch4ever.nu/2021/06/19/sla-eens-een-ouwe-krant-open-28/

  Haar moeder was geboren in het jappenkamp te Padang en de oma van August was daar ook als jong meisje en inderdaad wilden Japanse soldaten meisjes meenemen voor…. een hotel werken, zeiden ze. Moeders protesteerden. Bo Keller heeft dat protest meegemaakt als jochie van 14/15
  Zie meer over deze kampen Padang en Bangkinang
  https://igv.nl/overleden-in-de-japanse-burgerkampen-te-padang-en-bangkinang-april-1942-september-1945/

 2. Hanny zegt:

  Met de herdenkingsdag komen zoveel herinneringen naar boven. Mijn Opa (1945) en een oom (1944) die vermoord zijn geworden en natuurlijk de verhalen van mijn moeder die als teenager afschuwelijke dingen heeft meegemaakt during de Japanse inval. Zo’n herdenkingsdag is belangrijk om de geschiedenis te laten voort leven ook voor de toekomstige generaties.

 3. Boeroeng zegt:

  Er is een idee ontstaan dat de jongeren niet Indisch Zwijgen of dat zij meer over Indië praten dan de vorige generaties.
  Dit is niet waar .
  Zie het 17 jarige archief van deze weblog.

  Wat opvalt in de reacties….. jongeren beneden de 30 jaar zijn in de minderheid.
  Ouderen boven de 60 zijn de meerderheid en zij weten uit eigen ervaring meer te vertellen. Of uit eigen lezen.

  • Noordin zegt:

   Ja, wat is nieuw.
   Ik keek naar rtl4 na zessen, en Daar hadden ze over half en dubbel bloedden van Indonesiers die niet in de kampen moeten mar de Nederlanders wel……hebbem ze Nou over?

 4. Bert Siap zegt:

  Toch even een opmerking over Wieteke Van Dort geboren 1943 in Soerabaja ,waar haar vader vermoord werd .Mw Van Dort was er bij die Indische herdenking in Amsterdam om haar vriendin Mw Stein even bij te staan loyaliteit ! Maar tot mijn stomme verbazing was die 79 jarige Wieteke er ook bij in Den Haag BUKAN MAIN !!! Wat een power vrouw ! Er liepen op die Dam erg veel toeristen ,ze begrepen niet goed wat er daar op dat Podium gebeurde ,misschien een tip voor volgend jaar .Wat A4 folders in verschillende talen maar vooral in het Engels beschikbaar stellen voor hun ,hoeft toch niet veel te kosten maar ontlast wel de orde bewakers ,die waren constant bezig met uitleg over het waarom van deze Herdenking .

 5. ellen zegt:

  Naar aanleiding van het artikel op de website van Omroep West zag ik de naam staan van August de Bats (23 jaar). Is hij misschien familie van mij? Ik ben Ellen de Bats, nazaat van Antonius (Anton) de Bats, een van de 11 kinderen van de Vlaming Petrus De Baets (Ertvelde, 1814 – Pekalongan, 1868). In Indie is deze stamvader de e in de achternaam kwijt geraakt, De stamvader Petrus De Baets had met zijn echtgenote Carolina Frederika Helwich (nazaat van Duitse kolonisten) een groot aantal kinderen, waaronder Antonius de Bats, die tuinopzichter was op plantages. De soldaat Petrus was van oorsprong een Vlaamse boerenzoon, en heeft zijn genen doorgegeven. Vele nazaten waren planters of werkten op plantages. De naam August komt voor in de familie. Een zoon van Antonius de Bats heette August de Bats (geb. Pekalongan. 1893, klerk bij de Nederlandse Handelsmaatschappij, gehuwd met Johanna Emmy Pratje, die in 1944 terecht kwam in een Japans burgerkamp (Buitenzorg, Kedoengbadak, W. Java).
  Omdat het om grote families gaat, kan het zijn, dat onze August een nazaat is van een andere tak van De Bats. Waar meer Knillers zaten. Weet jij misschien de voornaam van je opa, August? (zie de foto in het artikel).
  Ik hoop, dat je dit leest, zodat wij verder kunnen puzzelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.