Sla eens een ouwe krant open

 

..

Eveline von Kriegenbergh werd in 1914 geboren te Balikpapan, waar haar vader werkte als boormeester bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM). Haar moeder was Saidja .. Een broer van Eveline stierf aan de birma-siamspoorweg.

Ze huwde Max Ferdinand Bernecker, veearts en  directeur van een dierentuin te Fort de Kock. Hij  en het gezin worden aanvankelijk niet geïnterneerd vanwege zijn kennis van slangenvergif. Nogal wat Japanse soldaten hadden last van slangenbeten. Ergens in 1943 werd hij toch gevangen gezet,  verdacht van verzetsactiviteiten. Met vier kinderen en een vijfde op komst arresteerde men ook Eveline,  geïnterneerd te Padang en daarna in kamp Bangkinang.
Max overleed te Payacombo  door ziekte, ondervoeding en mishandeling.

Frederik Hendrik Timomor (1910-1992) werd Henk genoemd ,  Zijn broer Josef overleed te Bangkinang.   In  1930 werd hij gelijkgesteld/toepasselijk verklaard. In 1966 te Nederland verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit.
Henk, van Menadonese afkomst,  groeide te Padang op als katholieke Indische jongen, zonder  de status van Europeaan. 

 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sla eens een ouwe krant open

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.