‘De derde en laatste oorlog is mij het meest bijgebleven’

Oud-marinier Ted Hielckert (82) is geboren in het voormalig Nederlands-Indië, wat tegenwoordig Indonesië heet. Hij heeft als klein kind de Tweede Wereldoorlog en de bezetting en de onderdrukking van de Japanners meegemaakt.

“In 1956 moest mijn vader alles inleveren, we waren van de ene op de andere dag straatarm. Toen wilden we terug naar Nederland, alhoewel we daar nog nooit waren geweest.” In 1956 vertrok Ted met zijn ouders en zes broers naar Nederland, hij was toen vijftien jaar. De bootreis naar Nederland duurde ongeveer een maand. Ze lieten een land achter waarin ze waren opgegroeid en waarin ze een rijk leven hadden.
In Nederland moesten ze weer helemaal opnieuw beginnen. Eerst werden ze ondergebracht in een pension in Deventer en uiteindelijk kregen ze een huis in Zwolle. “Mijn ouders moesten leningen afsluiten en later alles terugbetalen. De reis naar Holland, nieuwe kleding en spullen voor ons nieuwe huis moesten we betalen van mijn vaders inkomen. Ik had altijd Nederlands onderwijs gehad, dus toen wij in Holland kwamen, wist ik soms meer dan de gemiddelde Nederlandse kinderen.”  RTV Focus

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.