Het gruwelijke geweld van de eerste fase van de Indonesische revolutie

Jeroen van der Kris | Java Post :
Hoe doe je recht aan alle slachtoffers van een gruwelijke periode in de geschiedenis, waarin je te maken had met een wirwar aan partijen? Een periode waarin de slachtoffers van gisteren de daders van morgen konden zijn. Voor die lastige vraag zagen historici Esther Captain en Onno Sinke zich gesteld bij het schrijven van Het geluid van geweld. Hun boek is onderdeel van het grootschalige onderzoek naar Nederlands extreem militair geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van het KITLV, NIOD en NIMH en gaat over de periode die doorgaans wordt aangeduid als ‘bersiap’.Neem alleen al de titel: je kunt er een verwijzing in lezen naar de strijdkreet bersiap (letterlijk: wees paraat) van de pemuda, de jonge Indonesische strijders. Maar dat ‘geluid’ kan ook gaan over het geweld van andere partijen. Het gebruik van de term bersiap ligt immers gevoelig. Sommigen vinden de term racistisch, omdat daarmee het geweld van Indonesiërs tegen vooral (Indische) Nederlanders wordt aangeduid, in de beginfase van de Indonesische revolutie. Tegelijkertijd zien Indische Nederlanders het vermijden van het begrip bersiap juist als een ontkenning van het leed dat zij hebben geleden. Toen het Rijksmuseum de term begin dit jaar in de ban leek te doen, was dat aanleiding tot Kamervragen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het gruwelijke geweld van de eerste fase van de Indonesische revolutie

  1. De Japanse militaire leiders waren van mening een oorlog tewinnen bij de winaar te zijn van een battles zoals Honolulu en de Javazee.En dan Amerika en England tedwingen tot een wapenstilstand.Om levens van soldaten en oorlogs matriasl te besparen, is een Japanse delegatie onder leiding van S. Yoshiwara en van Mook nog in bespeking, want Japan was niet van plan Ned-Indie teveroveren als het maar oorlog matriaal van kan vekijgen vooral olie en mijn producten.Maar Nederland heeft op 7 Desember 1942 de oorlog verklaard aan Japan en Ned-Indie verdedigd met 75 000 KNIL en 10 000 Australisische soldaten en Buffalo vlietuigen tegen ZEROS .Had de Ned-Indische Regering het Inheemse bevolking van 60 millioen er bij betrokken en bewapend,dan zou het anders verlopen zijn, maar ze is bang voor een opstand.Mc Arthur heeft Hirohito en zijn Paleis gespaart en hem niet al een oorlogmisdadiger teverklaard en Japan geholen met de wederopbouw en tot een sterk economische wereld macht die de physike oorlog verloren heeft maar de economische oorlog gewonnen.Zo al wat ze gewilt hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.