Rondetafelgesprek onderzoek dekolonisatie Indonesië

Tweede Kamer der Staten-Generaal:
De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken houdt op maandag 23 mei 2022 van 10.00 tot 16.15 uur een rondetafelgesprek over de uitkomsten van het onderzoeksprogramma ‘Dekolonisatie, onafhankelijkheid, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’.

Het rondetafelgesprek bestaat in totaal uit vier delen. Deel een, twee en drie vinden plaats op 23 mei 2022. Op maandag 30 mei volgt het vierde deel van het gesprek van 13.00 tot 16.30 uur.
Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Via de website kunt u deel 1 en 2 live meekijken. Dit is ook mogelijk via de app en website van Debat Direct. Deel 3 van het rondetafelgesprek wordt niet uitgezonden; dit deel is besloten.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

42 reacties op Rondetafelgesprek onderzoek dekolonisatie Indonesië

 1. P van Geldere. zegt:

  Mijn hoop is dat er gesproken wordt over het excuus dat de Koning heeft aangeboden aan Indonesische regering.
  Dit excuus had hij nooit mogen doen.
  De Bersiap periode vond toen plaats.
  Dat wist de Koning schijnbaar niet.
  of hij hield zijn mond er over..Hij weet niet half wat er toen met ons gebeurde.
  De Bersiap is een heel slechte beurt van de Peloppors.Dit willen zij niet horen
  .

  Dit excuus had hij nooitgenoeg

  • R.L. Mertens zegt:

   @PvGeldere: ‘ slechte beurt van de peloppors etc.’ – En waarom/waardoor is die slechte beurt ontstaan?

 2. Als de BESIAP ,20 000 levens heeft gekost, heeft J.P Coen en trawanten al meer dan 100 000 mensen in de Molukken,Bali en Atjeh vermoord, incl onthoofdingen en babies op de armen van hun moeder( Zie Piet Hagen in zijn boek: Koloniale oorlogen in Indonesie).

  • Bung Tolol zegt:

   Helemaal waar Pak Wal ! Hele slechte beurt Jan Pieterzn Coen ! Niet meer Doen Coen ! Voor straf 2 weken schoffelen in het Sarphatipark ! Zal hem leren die binatang ! By the way what is that BESIAP ? Is het weer een soort virus ? Zal mij niks verbazen ,eerst het Corona virus ,dan die Pokke Nokke virus en nu weer dat Besiap virus moet een keer ophouden ! 😎😂😜

  • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

   Nee maar, leedvergelijking! Krijgen we na de excues van de hakkelende koning ook dat nog eens op ons brood..
   Wanneer was JP Coen moorddadig bezig in het voormalig Nederlands-Indie? Het bloed van zijn slachtoffers komt over ons en onze kinderen. Wie heeft dat ook weer gezegd.

   Over kromme redeneringen gesproken.

   • Bung Tolol zegt:

    Hal terakhir yang ditunggu rakyat Indonesia adalah permintaan maaf dari Belanda ! Ya si Alex tahu banyak ! 😂😜😎 .Het laatste waar het volk van Indonesia zit op te wachten ,zijn excuses van Nederland ! Ja weet Alex veel 😂😜😎.Overdracht van kennis op elk gebied ,vooral land en tuinbouw zal wel hogelijk gewaardeerd worden ! Hoe zou die Indonesier nou denken ? Nou ik kijk naar mijn moeder ,KIJK NAAR VOREN NIET NAAR ACHTEREN !!! Dat piepkleine Nederland is de op 1 na grootste exporteur van tuinbouw producten ,die Indonesier denkt alleen maar “” Hoe flikt die Belanda dat toch ?”” Nederland met zijn schamele 17.5 miljoen inwoners heeft bijna het zelfde B.N.P als Indonesia met zijn 270 miljoen inwoners .

    • Bung Tolol zegt:

     Wat ook zeer bedenkelijk is : vier (4) rijke Indonesiers bezitten evenveel als 100 miljoen arme Indonesiers ! Onnodig om hier te verkondigen dat deze vier van Chinese afkomst zijn !

    • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

     Bung Tolol toch , De belanda-Indo gaat op zoek naar Boesoek om zijn koloniaal verleden goed te praten, maar in de gezegende koloniale tijd, tempo doelloos werd de helft van het onderwijsbudget besteed aan het Europese dwz Nederlandse volksdeel (300.000 inwoners) en de andere helft aan het inlandse volksdeel > 50 miljoen?). Na 40 jaar van ethische politiek was zegge en schrijven 2% van de inlandse bevolking gealfabetiseerd. Andere koloniale machten zoals Het Verenigd Koninkrijk bracht het tot 8%.

     Voor een juiste vergelijking dient gekeken te worden hoe groot het BNP van Republik de zeven verenigde Nederlanden was in 1648, 80 jaar na haar oprichting.

    • A. Olive zegt:

     “De belanda-Indo gaat op zoek naar Boesoek…..”
     Wij zijn Indo’s, dat de Indonesier zichzelf Indo noemt en ons belanda-Indo is hun zaak maar dat betekent niet dat wij dat moeten accepteren. Hun Indo is een afkorting van Indonesier, wij zijn nooit Indonesier geweest.

  • Robert zegt:

   Moord en doodslag was niet een monopolie van J.P.Coen. Kijk maar naar de cijfers van de moorden gepleegd door de Indon. autoriteiten in de loop van de jaren na de de z.g. onafhankelijkheid.De nieuwe meesters van Indonesie kunnen en weten er ook wat van.

   • Anoniem zegt:

    2 to 3 million people were killed by the Indonesian Army and its sympathizers after Independence and still counting……..

    • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

     Wat voor aanvullend informatie geeft bovenstaande reacties, het breed uitzoemen, over de Bersiap doden? Wat de Indonesiche autoriteiten na de Soevereiniteitsoverdracht in 1949 deden lijkt mij niet zo relevant voor de Bersiap periode, maar ik kan me vergissen

     Geeft het dekolonisatie onderzoek antwoord op wie precies de daders waren? Indonesische autoriteiten lijkt mij een iets te vaag begrip! Ik dacht van niet, de respondenten dienen maar met overtuigend bewijs te komen.

    • Anoniem zegt:

     Dit is een rondetafel gesprek, en moord en doodslag was een kenmerk van de koloniale tijd in Ned. Indie, maar ook na de koloniale tijd is dat helaas nog steeds het geval. De Bersiaptijd was een deel van die geschiedenis van moord en doodslag en velen van de Bersiap slachtoffers werden niet geregistreerd of geteld in de Archipel die een oppervlakte beslaat van de VS.

    • Anoniem zegt:

     Mr. Wal Suparmo haalde cijfers aan over slachtoffers en daarom, in dit gesprek, halen wij ook cijfers aan om alles in het juiste perspectief te bezien.

    • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

     Vele van de Bersiapslachtoffers werden niet geregistreerd of niet geteld.? Dat is wel een discutabele bewering. waar staat dat?

     Ik meen te weten dat er in 1946 de OpsporingsDienst Overledenen ODO werd opgericht om OOK Bersiapslachtoffers te achterhalen , te identificeren en te registreren. Trouwens dhr Suapamo is bezig met een boekhouding van leedvergelijking. Is daarvoor een Midenstanddsdiploma voldoende? Over de zinvolheid van zulke werkzaamheden kan ook worden gediscuteerd, alleen het brengt het leed van de slachtoffers niet in een perspectief.

    • Anoniem zegt:

     Excusez, soms gaat er wat fout met mijn automatische corrector: het moet natuurlijk zijn dhr Suparmo

 3. R.L. Mertens zegt:

  @AOlive: ‘ dat moeten accepteren etc.’ – Wie/wat bepaalt dat ? ‘wij zijn nooit Indonesiër geweest’ – Toen wij(300.000) vertrokken bleven 6 -7.000.000 (prof.Wertheim) achter. Ben (86jr.)nu in mijn geboorte land en ontmoet hun nazaten en noemen zich ook Indo!? En duiden mij aan als Indo Belanda- Zie een land na eeuwen bezetting en in hun ontwikkeling gestopt/stom gehouden enorm vooruit gaan. Mijn jeugd stad Soerabaja met skyscrapers en gigantische winkel malls(met alle luxe ) waar nu alle(!) lagen goed geklede jeugd met IPhone ‘s zich vermaakt. Er is een gigantische brug naar Madoera gebouwd (!) , hier op Bali een km.lange brugweg in zee, langs eilanden. Ben trots op dit volk, waar ik ook van afstamd!

  • A. Olive zegt:

   “En duiden mij aan als Indo Belanda”
   Ja juist dat bedoelde ik ook. Zij zien zichzelf als Indonesier en noemen zich Indo als afkorting voor Indonesier en niet alleen zij maar ook alle andere Indonesier noemen zich Indo. Daarom dat zij ons zien als iets anders, als Indo Blanda.
   De Indo Blanda is nooit Indonesier geweest.

   “Ben trpts op dit volk waar ik ook van afstand”
   Ja u bent zo trots dat u het waarschijnlijk als straf zou zien als ze u terug zouden zenden.
   By the way hebt u navraag kunnen doen over dat bordje van “Verboden voor Inlanders en honden” in hotel Oranje waar u een paar dagen verbleef?

 4. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Indo-belanda nooit Indonesiër geweest? Ik zie dat wat genuanceerder en in de koloniale verhoudingen , dwz in o zo nostalgische tempo doeloe. De Indo-Europeaan, die niet werd erkend door zijn:haar Europese vader was voor de wet gelijkgesteld aan, had de status van Inlander, en gleed af in de kampong, zie papaye nota etc. De onwettige vader vervolgde zijn liederlijke levenspad, niet geremd door morele waarden. Dat was ook Ethische politiek, maar niet heus. Zo komt men op het aantal van Wertheim 6-7 miljoen, alhoewel ik vraagtekens zet hoe dat getal empirisch werd vastgesteld!!! Maar als dat waar zou zijn, dan werd Daar zeker iets groots verricht.

  Afgezien van dat mogen de Heren insbijzonder dhr Mertens meer koloniale kennis in zijn reacties stoppen, er hapert e.e.à. in zijn narratief. Trouwens luisteren naar anderen behoeft bij hem enige verbetering.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja bovenstaande kan ik wel beamen ,kwam ook in mijn familie zo voor : Oma onwettig kind van een dokter ,gelukkig had deze man wel enig fatsoen en erkende het kind ,zo kreeg zij de Europese status .Maar als die vader nou niet geremd werd door morele waarden ? Ja dan verdween dat kind in de kampong ,waar het erg zou opvallen ! Mijn onwettige oma was zo “slim”” om zich op haar 18e te laten bezwangeren door een notabele inwoner van Soerabaya .Helaas was deze bekende inwoner van Soerabaya al getrouwd ,dus dat kind was ook al onwettig .Dat kind is onder zijn moeders naam ter wereld gekomen maar uiteraard wel erkent als Europeaan .Gelukkig voor oma was die “”dekhengst “” wel erg gefortuneerd ,zij kreeg maandelijks 200 gulden ( voor die tijd 1913 ,veel geld ) .Die “”Dekhengst “” overleed in 1940 ,na een huwelijk van 30 jaar ,waarin geen kinderen werden geboren .Toch zette zijn echte vrouw in die overlijdens -annonce “” Mijn geliefde man ,vader en grootvader “” Dat zette heel Soerabaya en daarbuiten aan het denken ,die dachten dat “” Dekhengst “” zonder kinderen was overleden ! Naam van het kind en kleinkinderen werd wijselijk niet vermeld .Mijn vader wilde niets van zijn echte vader weten en verwierp ook de grote erfenis ,laat staan dat hij op de begrafenis kwam ! Zo zie je maar “” ELK HUISJE HEEFT ZIJN KRUISJE “”

  • Anoniem zegt:

   Voor de wet gelijkgesteld betekende niet dat de z.g. meesters die Indos omarmden als gelijken. Vergeet dat maar! Die hele koloniale maatschappij was een grondige rotzooi met heel wat ellende voor -niet-blanken.

   • Bung Tolol zegt:

    @ Die hele koloniale maatschappij was een grondige rotzooi met heel wat ellende voor niet -blanken !”” Ja betul 1000 % waar .Kolonialisme is een zeer verwerpelijk systeem !

 5. ellen zegt:

  Dat is waar. Mijn grootvader aan moeders kant was een Indo-Europeaan, maar was niet erkend. Zijn Friese vader, een Kniller, dacht dat het vanzelf goed kwam. omdat er een tijd geweest was dat volgens de eerste regeling in het Burgerlijk Wetboek (BW) van 1838 iedereen die in Nederland of in de kolonie was geboren uit daar gevestigde ouders de Nederlandse nationaliteit bezat. Dat was praktisch de gehele bevolking van Nederland en zijn kolonien. Maar in de tussentijd kwamen er andere (grond)wetten aan.
  Ja, volgens het Regeringsreglement van 1854, artikel 109 was mijn grootvader juridisch een Inlander. Dit reglement deelde de inwoners van Nederlands-Indie in in twee juridische categorieen. Ten eerste de Europeanen (waaronder de erkende Indo-Europeanen) en ten tweede de Inlanders en met hen gelijkgestelden (Vreemde Oosterlingen). De indeling was gebaseerd op de verschillende rechtsbehoeften van de verschillende bevolkingsgroepen. Mijn grootvader leefde desondanks als een Europeaan en heeft zijn Nederlanderschap later zelf rechtgetrokken.

 6. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  “Verschillende Rechtsbehoeften” was ook zo’n juridisch verzinsel uit de Nederlandse hoed. Nu hebben we het over Universele Rechten van de Mens , maar dat was in Tempo Doelloos toch wat anders. Want hoe moest de superiore positie van het Blanke Ras gerechtvaardigd worden? Ene Conte de Gobinau had iets pseudo-wetenschappelijk in elkaar geflanst “Essai sur l’inégalité des races humaines (1855) ” en dat werd als wetenschappelijke onderbouwing gretig overgenomen door onze Hollandse kooplieden: Tegenwoordig noemen we dat “fake news”. Nederland was wat dat betreft zijn tijd ver vooruit.

  Voor de niet-erkende Indo die tot de status Inlander werd gedegradeerd was er toch een mogelijkheid geschapen om gepromoveerd te worden. De Hollanders hadden hiervoor de gelijkstelling bedacht dat neerkwam dat als men Christelijk was opgevoed en de taal sprak o.i.d. , men dan recht had op bepaalde koloniale privileges , zoals toegang tot school, toegang tot een Gouvernementsbaan en tot een pensioen om maar een paar voorbeelden te noemen.

  Een nadeel was dat men tijdens de Bersiap weliswaar geen Europeaan was maar dat was geen belemmering om door pemoeda’s te worden afgeslacht. De Bersiap slachtoffers vertoonden wel een Nederlandse naam, maar dat betekende niet dat zij automatische de Nederlandse nationaliteit hadden zoals Koenraad Jellema, op zich een Friese naam maar dat was het enige wat die man tot fries maakte, Hij werd wel in 1935/1936 gelijkgesteld en was in 194ì5 één van de slachtoffers bij de moordpartij in Koeningan om maar een voorbeeld te noemen, zie mijn commentaar bij zijn naam op http://www.oorlogsgravenstichting.nl

  Velen dachten dat door de gelijkstelling men automatisch de Nederlandse nationaliteit verkreeg maar dat was een wensdroom en een koude douche. Aangezien de Heren Bo Keller en Guus Cleintuar zonder problemen konden naar Nederland repatriëren kwamen zij in de jaren 50 tot ontdekking dat zij geen Nederlandse nationaliteit bezaten maar door hun status van Inlander weliswaar waren gelijkgesteld, eigenlijk de Indonesische nationaliteit hadden. Natuurlijk hielden de Nederlandse autoriteiten hun mond bij de repatriering van zulk soort mensen ( gelijkgesteldenn) De Nederlandse Overheid was doodsbenauwd in die tijd een schandaal veroorzaken en het gezicht tegenover deze mensen verliezen. De rekening werd later gepresenteerd

  • Bung Tolol zegt:

   Ha ha ,ja ik heb een ontmoeting met Koenraad Jellema om 14:00 uur ,natuurlijk verwacht ik een echte ,blonde grote Fries en geen Indonesier of Indo ! Lijkt mij logisch Koenraad Jellema ! Die burgemeester van Heerenveen sinds 2014 heet Tjeerd van der Zwan ,hij is geboren in Rheden in 1954 .Bij hem denk je ook automatisch aan een echte Fries blond en groot ! Mis ,fout salah .Zijn echte vader was een Indonesier ,die de benen had genomen toen Tjeerd nog klein was ,zijn moeder Indisch .Hoe komt hij dan aan de naam Van der Zwan ? Van zijn stiefvader ! Tjeerd ziet er bijzonder donker uit ,een echte pribumi zou je zo zeggen maar Tjeerd is toch een echte Fries geworden ,zeer geliefd in Heerenveen en Friesland ,hij spreekt beter Fries dan Indonesich en is tevens voorzitter van burgemeesters van alle Friese Steden .Het is nu wachten op de eerste Friese burgemeester van Jakarta .😎😜😂

 7. Anoniem zegt:

  Waar staat dat alle Bersiap slachtoffers werden geregistreerd en geteld? Niets is mij daarvan bekend.Wat bekende historici beweren is niet precies en wel geteld.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja natuurlijk werden die slachtoffers nauwkeurig geregistreerd ,Die moordenaars sorry moordende peloppors stonden bekend om hun administratieve vaardigheden ,ze hielden alles nauwgezet bij in het moord-logboek .Daarin stond ondermeer het aantal slachtoffers ,het geslacht van diegene ,hun etniciteit ,hun geboorte jaar en plaats ,hun post-code ,hun mobiele telefoon en ook nog eens hun whats app nummer ! En als klap op de vuurpijl namen ze ook nog eens alles op d.m.v hun mobiele telefoon .Dat hele gebeuren zetten die peloppors dan op You Tube ! Of ze er wat voor kregen hing natuurlijk van het aantal likes af ! Een bekende peloppor Joe Toeper is ene Soetomo ,een volstrekt doorgedraaide peloppor ,die zat maar te schreeuwen bunuh itoe en merdeka ! Soetomo kreeg overigens wel veel likes van die Indonesische jeugd .Gelukkig leeft Soetomo niet meer ,hij werd onderste boven gereden door een boze Indo met zijn knalrode Ferrari ,zo komt boontje toch om zijn loontje ! 😂😜😎

   • Robert zegt:

    Alle gegevens, van de slachtoffers, die precies en compleet waren geregistreerd door de revolutiemakers met bijlagen en fotos,, werden ook door de pelopors per fax en e-mail doorgestuurd naar de O.D.O., de Tweede Kamer, de Eerste Kamer,de Secretaris van de Koningin en de Hoge Raad. Het probleem was dat de faxmachines in de rook opgingen door het grote aantal papieren dat verwerkt moest worden.Wat een schande toch.

    • Anoniem zegt:

     Al de e-mail berichten over de slachoffers raakten verloren door de virussen verspreid door contrarrevolutionairen die daarvoor speciale hackers hadden opgeleid in diverse warungs.

 8. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Dat beweerden “bekende” historici ook niet, die weten nog geeneens wie of wat precies Bersiapslachtoffers, dwz(Indo-)Europeanen, Inlanders en Chinezen waren. Wat ik al geschreven heb maar dat is de goede verstaander wellicht ontgaan dat de OpsporingsDienst OverledenO.D.O. de taak had Bersiapslachtoffers op te sporen, te identificeren en te registreren. Althans dat lees ik in de betreffende verordening van 1946 en in hun verslagen die ook on-line te raadplegen zijn.

  Wat ik bij bekende historici mag voorstellen, lijkt mij ook in de sterren geschreven te zijn, de uitspraak is onnauwkeurig, algemeen, altijd waar en onwaar.

 9. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Er kan wel grapjes over Bersiap slachtoffers gemaakt worden, maar daar schieten de slachtoffers niks mee op.

  Ik doe wat speurwerk naar de Bersiap periode en kwam op de massamoordpartij in Koeningan op 15-10-1945 waarbij 23 personen waaronder (Indo-)Europeanen, minstens 1 Ambonees en 1 Chinees (hoogstwaarschijnlijk gelijkgestelden) met slag- en steekwapens op gruwelijke wijze werden afgeslacht . Eén van de slachtoffers was bij de Oorlogsgravenstichting OGS geregistreerd als Yellema, maar ik kwam er achter dat hij eigenlijk Koenraad Jellema heette, een aan de Europeanen gelijkgestelde . Dit heb ik ook zodanig vermeld bij de naam Yellema op de web site van de Oorlogsgravenstichting.nl en hoop dat de gegevens over K.Jellema in de toekomst worden gecorrigeerd.

  Ik vergelijk vaak mijn gegevens met die van de Oorlogsgravenstichting en merk dat éèn en ander niet overeenkomt. De slachtoffers, sommigen met foto bij de OGS, hebben recht op de juiste wijze herdacht te worden.
  De afgelopen tijd heb ik o.a. een commentaar geschreven over
  – Hendrikus Faber 1903-1945, op 12-10-1945 vermoord in de gevangenis in Serang, Bantam West-Java
  – Giovanni Antonio Filomeno Pietraroia, in oktober 1945 vermoord in Pasarbatang, Brebes.
  – Christina Anna von Gallwitz-Uhlenbusch, op 11-10-1945 vermoord bij een Suikerfabriek in Tegal.

  De 2 laatste slachtoffers worden vermeld in de expositie “Revolusi” in het Rijksmuseum. Alle verslagen over hun zijn te vinden in de zgn “moordmap” bij het Nationaal Archief, vergelijkbaar met het moord-logboek. .

  Ik wil dhr Bung Tolol en de andere Heren niet teleurstellen, ik heb mijn gegevens aangevuld met eigenschappen van Bersiap slachtoffers zoals geslacht (m/v), leeftijd, leeftijdscategorie, ethnische afkomst en nog wat andere informatie (woonplaats en straat?). Dan blijken er plotseling best overeenkomsten zichtbaar te zijn tussen Bersiap slachtoffers.

  Bij mij gaat het over minstens 5.496, vijfduizend vierhonderdenzesennegentig, officieel geregistreerden. Ik ben bezig deze gegevens uit een database in een EXCEL-sheet te downloaden, e.e.a. om de analyse van de slachtoffers te vergemakkelijken. wat zou ik zonder Excel moeten, alles handmatig verwerken?

  Ik ga nu maar verder met mijn eigenlijke werk, de verkoop van tomaten, aan het eind van de maand moet er wel brood op de plank, natuurlijk met vegetarisch beleg

 10. Bung Tolol zegt:

  Tja ieder zijn hobby ,ya tog ! De een spaart postzegels ,de ander houdt duiven en weer een ander hangt de hele dag laveloos aan de bar ( Bung Tolol ) Maar deze 3 genoemde groepen hobby beoefenaars zijn redelijk vertegenwoordigt in de Nederlandse samenleving ! Vooral die laatste groep ,die de hele dag laveloos aan de bar hangt ,groeit onstuimig komt door die Corona crisis ,Ape pokken virus ,Oekraine oorlog ,sorry speciale militaire operatie en de energie crisis en de prijzen die de pan uitrijzen .Gelukkig is bier van de Supermarkt niet veel duurder geworden en de Coke ook niet .Maar hoeveel mensen hebben van de Bersiap hun hobby gemaakt ? Ja misschien ene Bussemaker vroeger en ene Amerikaan Fredrick of zo ,of nee het was hun hobby niet ,het was hun broodwinning het waren historici ,dus deze twee tellen niet ! Dan blijft er niet veel over ,ja ene Peter van de andere generatie en ene libero van den Broek 1953 ,oh wacht even dat zijn dezelfde mensen .Dus deze ene persoon ,is de enige Nederlander/Indo /Italiaan ,die bij het woordje HOBBY de naam Bersiap kan invullen .Ik vraag mij alleen af begint die hobby niet op een obsessie te lijken ? Nou ja geeft niet ieder mens heeft recht op zijn eigen hobby/obsessie .😎😜😂

 11. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  @ dhr Bung Tolol. Laat ik me tot één reactie beperken op al die drogredenen en fake news in bovenstaande reactie

  Dr.ir. H. Bussemaker: gestudeerd aan de TU Eindhoven, maakte hij carrière in het bedrijfsleven. In 2001 promoveerde hij op de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific; in 2005 verscheen zijn boek over de Bersiap.

  Bussemaker, ook geobsedeerd? Kom nou, ga toch terug naar de bar en neem op mijn rekening een aperitief

 12. Bung Tolol zegt:

  Ik heb al vaker geconstateerd ,dat mensen die al reeds lang in den vreemde vertoeven ,een beetje hun grip op het Nederlandse lezen en schrijven aan het kwijtraken zijn ,is helemaal niet erg ,als zij zich daar maar bewust van zijn Deze reactie van 11:16 getuigt hier weer van ! Een voorbeeld “” Bussemaker ,ook geobsedeerd ?”” Ik schreef over Bussemaker en Fredrick of zo “” Nee het was hun hobby niet ,het was hun broodwinning “” Tja ik overweeg om maar te stoppen met reacties geven ,want mensen willen of kunnen het toch niet goed lezen en dus niet goed beoordelen ! Kan ik net zo goed tegen een lantaarnpaal aan lopen zeiken ! Doe ik toch al ,als ik waggelend uit de kroeg kom ! 😂😜😎🤣

 13. Anoniem zegt:

  ik zeik hier tegen de bomen en planten die water en mineralen nodig hebben in deze tijden van droogte in mijn contrijen.

 14. vandenbriek@libero.it 1953 zegt:

  Heer Tolol, als U niet weet wat de oorspronkelijke broodwinning van dhr Bussemaker (1935) inhield, dan was commentaar overbodig geweest. Maar uit de curieuze reacties, waarbij mijn woorden ook eens verdraaid worden, blijkt telkens weer dat onkunde of onwetenheid tot (on)deugd wordt verheven.

  Er mag toch meer kennis en niet alleen over de koloniale periode in de reacties worden verwerkt? Dan heb ik toch meer waardering, voor dhr Mertens, die komt tenminste nog met argumenten, anders dan op de persoon spelen. Daarnaast zich verschuilend achter schuilnamen of de anonimiteit opzoekend is niet alleen laf maar ook en vooral onopgevoed, althans zo wordt dat in mijn Nederlandse kringen beschouwd.

  Maar terug tot het topic. Ik begreep dat de Heren Bonnie Triyana en Pondaag. bij het Rondetafelgesprek aanwezig waren. Kan iemand mij vertellen wat hun bijdrage was en hoe daarop werd gereageerd? Is er de mogelijkheid om de bijeenkomst terug te zien on-line?

  • Bung Tolol zegt:

   Zo ik word hier dus door een of andere tomaten kweker voor LAF en ONOPGEVOED uitgemaakt .U durft wel zo achter uw veilige computer ! Ik zou zo zeggen ,zeg dat eens recht in mijn smoel !

 15. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  @ Dhr Bung Tolol.
  Maakt U zich maar eerst eens bekend onder Uw ware naam, dan praten we als welopgevoede en identificeerbare personen verder.

  Over een beetje grip op het Nederlandse lezen en schrijven gesproken: “veilige computer” lijkt mij in dit verband geen standaard Nederlands. Ik heb een excuus, ik ben al meer dan 30 jaar uit Nederland en de enige met wie ik regelmatig Nederlands spreek, is mijn spiegelbeeld.

  • Bung Tolol zegt:

   Iemand die een andere lezer voor LAF en ONOPGEVOED uitmaakt is voor mij een andjing ,dit is mijn allerlaatste reactie op dit blog ,u hoeft van mij verder geen reactie meer te verwachten en ook niet de groeten ,ja die van mijn voeten bah !

   • Noordin zegt:

    Meneer Tolol, maak u Niet druk. U gaat Toch Niet weg vanwege dit? U ziet Toch dat dit onzin is. Nou Dan Ben ik ook laf onopgevoed net als vele Anderen hier op i4e.
    We weten allemaal wel Wie hier dat is.

  • Noordin zegt:

   Is dat nou een Italiaanse uitdrukking ?anders klinkt dat Niet echt 100%

 16. Indisch4ever zegt:

  De persoonlijke aanvallen ontwrichten dit topic.

  Slotje

Reacties zijn gesloten.