17 febr Presentatie rapport over geweld onafhankelijkheidsstrijd Indonesië 

Op donderdag 17 februari wordt het langverwachte onderzoek gepubliceerd naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. De NOS maakt er een programma over, dat ’s avonds wordt uitgezonden en wordt gepresenteerd door Winfried Baijens.  NOS

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

8 reacties op 17 febr Presentatie rapport over geweld onafhankelijkheidsstrijd Indonesië 

 1. vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

  Nooit heeft de befaamde Amerikaanse historicus W.H. Frederick goed begrepen waarom Nederland zich zo bar weinig gelegen heeft laten liggen aan de Bersiap.
  Luisterend naar de discussie over het woord Bersiap” hier ten lande vraag ik me af waarom nu plotseling zoveel rumoer moest worden gemaakt. E.e.a. krijgt wel een hypocriete lading.

  Ik lees voor uit de oude doos (I4ever 2013)
  Vragen aan W.H. Frederick die praktisch zijn gehele wetenschappelijke carriere heeft gewijd aan de geschiedenis van Indonesie.

  1) In hoeverre waren politieke leiders bij de bloedige gebeurtenissen betrokken tijdens de Indonesische Revolusi
  2) Was de Bersiap van boven af georganiseerd?
  3) Wat kunt U zeggen over de motieven van de pemoeda’s?

  Ik zal de antwoorden maar voor mezelf houden. Wellicht zijn dit vragen aan de onderzoekers Captain en Sinke ? Ik ben heel benieuwd naar hun antwoorden.!

 2. Boeroeng zegt:

  ## 2) Was de Bersiap van boven af georganiseerd?## (ik citeer)

  In deze formulering wordt het woord bersiap gebruikt als ‘bruut geweld van Indonesisch nationalisme/ etnische haat’
  Niet als een bijnaam voor het tijdperk najaar 1945/ beginmaanden Indonesische revolutie.

  In deze betekenis kun je dit begrip bersiap niet gebruiken voor een historische beschouwing van najaar 1945/beginmaanden Indonesische revolutie. Er gebeurde immers veel meer dan alleen maar nationalistisch/ etnisch bruut geweld op burgers .
  Bonnie Triyana voegde een derde betekenis toe…. dat het woord bersiap alleen verwijst naar geweld tegen Nederlandse burgers. Zo heb ik dat nooit geleerd. Weliswaar vertelden Nederlanders, slachtoffers en nabestaanden, hun familieverhalen. Maar van tijd tot tijd werd er toch gezegd dat ook Indonesiërs werden aangevallen door nationalisten/etnischehaters.
  Ook hier op de weblog schreven de lezers dat.
  Triyana leest en verstaat nauwelijks Nederlanders, dus dat miste hij.
  Maar hoe ontstond zijn invulling dan ? Anti-belanda van natie uit ? Behoefte aan een doofpot door de de oprechtheid van verhalenvertellers te betwijfelen, om door hen racistische motieven toe te schrijven?. Hun verdriet en pijn te bagatelliseren ?

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  De vraag werd gesteld door een verslaggever aan de Amerikaanse onderzoeker Frederick, die juist de bloedige periode in Soerabaja als voorbeeld aanhaalt (okt-nov 1945). Dan gaat juist het om de beginperiode van de Indonesische revolutie . In die periode gebeurde GELIJKTIJDIG en over HEEL Java en Sumatra klopjachten, gericht systematisch en georganiseerd, op Europese en Indo-Europese burgers. Bersiap wordt gebruikt door de slachtoffers om deze periode aan te duiden. Wetenschappelijk hoeft een door de slachtoffers gebruikte aanduiding niet kenmerkend te zijn, maar Triyana moet als Indonesische wetenschapper Bersiap als non-begrip natuurlijk niet in het openbaar schrijven, dan wrijft hij sambal in de open wonden. Zijn opmerkingen zijn niet alleen weinig verfijnd maar ook dom. Wat dat betreft is zijn gedrag typisch Hollands, heeft hij toch wat geleerd in Nederland.

  Wat gebeurde er precies in die laatste maanden van 1945 op Java en Sumatra? in die korte periode maakten Indonesische vrijheidsstrijders systematisch, gericht en georganiseerd jacht op Europeanen en vooral Indo-Europeanen.
  Herman Bussemaker geeft in zijn boek Bersiap…. een lange opsomming van plaatsen waarin bloedig jacht op vooral indo-Europeanen wordt gemaakt en als de data van de gebeurtenissen op geheel Java en Sumatra achter elkaar worden gezet, dan vallen die slachtpartijen tegen Europeanen en Indo-Europeanen vnl in de maanden oktober en november van 1945 plaats. Dat zijn de bloedige cijfers achter de Feiten.

  Triyana geeft. 3 voorbeelden aan van het geweld in het algemeen, maar die vallen buiten de betekenis van Bersiap. Dat weet hij ook, maar dat wordt niet of nauwelijks opgemerkt. Hij speculeert op het gebrekkig historisch besef van een groot deel van de Nederlanders en dat blijkt ook.
  Als Triyana weinig Nederlands leest en verstaat, dan lees en versta ik ook weinig Italiaans. . Zo’n opmerking over Triyana is weinig doordacht en volledig koloniaal, Triyana wordt dan wel weggezet de Neo-Inlander, een tweederangsburger en nu in Nederland. Op zo’n onbezonnen manier komen we natuurlijk nooit tot een verzoening met ons gezamenlijk verleden.

  Vergeet niet dat het Rijksmuseum en de onderzoekers van het dékolonisatieproject wel geschiedenis schrijven.

 4. anoniem also known as Boeroeng zegt:

  Peter,
  Heb je nou wel door hoe irritant je bent , mij te beschuldigen van koloniaal zijn ?
  Met …..” Als Triyana weinig Nederlands leest en verstaat, dan lees en versta ik ook weinig Italiaans. . Zo’n opmerking over Triyana is weinig doordacht en volledig koloniaal, ”
  Hoe niet doordenkend ben jij dan ?
  Stop eens met mensen beledigen

 5. waluparmo zegt:

  De oproep BERSIAP is gekomen van uit de laagste deel van de kampung dank zij de jeugd educatie of indoctrinatie van de Japaners geduurende 3 jaar! Wal Suparmo.

 6. Boeroeng zegt:

  Ik heb vandaag niks gehoord over de zuid-celebes affaire.
  Men zegt dat er meer dan 3000 mensen zijn gedood/vermoord daar door de eenheid van Westerling
  Raar…. dat er niet over gesproken of geschreven is vandaag.

  WordPress weigert de naam Boeroeng automatisch in te vullen, Heel vervelend zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.