Indiëonderzoek in perspectief , Checkpoint 08

Bij Checkpoint 08 zit de bijlage ‘Indiëonderzoek in perspectief’. Hierin laten we verschillende standpunten en perspectieven horen over het huidige grote Indiëonderzoek, waarvan in februari 2022 de resultaten bekend worden. Een deel van de Indiëveteranen en hun achterban is niet gerust op de uitkomst en ook niet op de wijze waarop sommige media deze zullen presenteren.We zetten de pijnpunten van het onderzoek op een rij, vragen aan drie Indiëveteranen wat zij zelf ervan vinden, en interviewen Hans Goedkoop, wiens belangstelling voor het onderzoek grotendeels van persoonlijke aard is. En we spreken met Martin Elands over het nieuwe boek Militaire Ooggetuigen. Bekijk de bijlage.   Nederlands Veteraneninstituut

Bekijk de bijlage . Meerdere pagina’s  zijn te openen , maar wel vergroten in je browser om goed te kunnen lezen. Blader met de pijltjes links en rechts op het scherm.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Indiëonderzoek in perspectief , Checkpoint 08

 1. R.L. Mertens zegt:

  @Checkpoint; ‘niet gerust op de uitkomst etc.’- Waarom? Militairen werden toch door de politiek (!) uitgezonden om ….Indië te bevrijden; tegen oproerkraaiers; orde en rust etc. Nb. net na een wereldoorlog, een nazi bezetting!.

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  Onder gevoeligheden en pijnpunten behandelt het boek ook “Ervaringen van Indische Nederlanders” blz 11.
  Citaat. “De traumatische ervaringen van Indische Nederlanders zullen ten onrechte relatief weinig aandacht krijgen. Een belangrijk ijkpunt vormt hierbij de Bersiap-periode, de tijd direct na de Japanse overgave en voordat Nederlandse troepen arriveerden. Een chaotische periode met veel en vaak zeer wreed geweld tegenover Indische Nederlanders, Nederlandsgezinde Indonesiërs en andere groepen. Vele duizenden werden vermoord, veelal door losgeslagen strijdgroepen van jonge Indonesiërs. De Bersiap-gebeurtenissen, en meer in het algemeen de lotgevallen van Indische Nederlanders, hebben in ons land volgens velen altijd weinig aandacht gekregen. Critici betwijfelen of het Indiëonderzoek daarin verandering zal brengen”.

  1) Ik weet niet wat de schrijvers van het boek onder “Indische Nederlanders verstaan. Volgens de toenmalige wetgeving (RegeringsReglement 109) bestonden Indische Nederlanders juridisch helemaal niet en ik betwijfel of het begrip Indische Nederlander toentertijd in zwang was. De Indische bevolking bestond juridisch uit Europeanen, Inlanders en Vreemde Oosterlingen. Nederlanders d.w.z. personen met de Nederlandse nationaliteit noemden zich Europeanen.
  Daarnaast was er een groep van Indo’s Indo-Europeanen , degenen van gemengde afkomst verdeeld in personen:
  – die de Nederlandse nationaliteit hadden
  – die NIET de Nederlandse nationaliteit hadden, maar gelijk gesteld waren aan Europeanen dat inhield dat dezelfde rechten en plichten op hen van toepassing waren als die van Europeanen. Ze werden om de verwarring nog groter te maken Staatsblad-Nederlanders genoemd.
  – die NIET Nederlanders en NIET gelijkgesteld waren aan Europeanen dus juridisch beschouwd werden als Inlander.
  Voor een beter begrip is in plaats van Indische Nederlanders te spreken van Nederlanders en indo-Europeanen
  2) Ook hier wordt aangegeven dat niet duidelijk is hoeveel van deze groep letterlijk afgeslacht werden. Van bloedbaden, massaker, mag wel gesproken worden. Een amerikaanse onderzoeker W.H. Frederick had het over minstens 11262 slachtoffers .Hopelijk geeft het Indieonderzoek kwantitatieve duidelijkheid over deze groep.
  3) Opmerkelijk is dat de schrijvers van het boek NU al weten dat ervaringen van Indische Nederlanders ten onrechte relatief weinig aandacht zullen krijgen, terwijl de resultaten van het onderzoek pas op 17 februari 2022 zullen worden gepubliceerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.