Indonesië actueel

** indonesienu.nl: Kind met te lange naam krijgt na naamswijziging eindelijk een geboorteacte
** NU.nl :  Tot nu toe negentien kinderen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 zonder proces door Nederlandse troepen zijn geëxecuteerd, hebben een vergoeding van 5.000 euro aangevraagd bij de Nederlandse Staat.
** bitcoinmagazine.nl: Indonesië: ‘Bitcoin is verboden voor moslims’
** universiteit Leiden:Islamitische tv in Indonesië: vroomheid of handelswaar?
** AD: President Indonesië: schiet drugscriminelen dood.

Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

67 reacties op Indonesië actueel

 1. waluparmo zegt:

  Goede instructie van de presedent aan de Politie om drugscriminelen plaatselijk en onmiddelijk dood te schieten.Want de Indonesiche Rechtbank Mafia gebruikse mogelijk om hun aftepersen met uitstel van dood executie .Want nu zijn al meer dan 118 dood gevonnisde mensen en mensen die al meer dan 18 jaar op hun excecutie wachten.Zelf kunnen de drugcriminelen in de gevangenis hun praktijk door zetten.Tot ergenis van de politie.

 2. A. Olive zegt:

  “Nu.nl ” 5000 Euro vergoeding per kind voor 19 kinderen is een fooi vergeleken met wat de Biden administratie wil geven aan sommige families van illegalen wiens kinderen ontmomen waren toen ze in de gevangenis kwamen omdat volgens de wet kinderen niet mee mogen in de gevangenis.
  Joe Biden wil hun $450000 per kind geven.

  • Boeroeng zegt:

   Joe Biden heeft niet het plan 450.000 dollar per persoon te betalen als schadevergoeding voor slachtoffers van Trumps migranten detenties
   https://edition.cnn.com/2021/11/05/politics/fact-check-biden-garbage-compensation-family-separation/index.html

   • A. Olive zegt:

    Boeroeng Hier een bericht van de volgende dag op CNN, niet bepaald een conservatieve tv station.

    Het gebeurt zo vaak dat ze ons moeten vertellen wat Joe Biden bedoelde. Hij is niet alleen sinile maar hij is niet degene die eigenlijk in charge is. Wij vragen ons allemaal af wie de puppet mastersi zijn.. Joe Biden vraagt zichzelf vaak af waar hij is of wat hij daar doet en valt overal in slaap. Zijn vice president, Kamala Harris is zelfs minder populair dan hem.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur,

     Ik had al gelinkt naar dit CNN-filmpje, waar Joe Biden het verhaal van 450.000 dollar afwijst als carbage.
     Duidelijk is dat hij dit bedrag niet wil als eventuele schadevergoeding per persoon.
     Verder is het fakenews dat hij steeds in slaap valt, niet weet waar hij is of wartaal bezigt.

    • A. Olive zegt:

     Boeroeng,

     Er zijn meer dan genoeg videos op Google te zien over Joe Biden en zijn senility.
     Wij zien het hier vaak op het nieuws
     Gedurende de laatste conference van klimaat verandering in Europa zagen we dat ze hem wakker moesten maken.
     Dit is een man met de nuclear codes.

     Het bedrag voor compensaties aan migranten wordt onderhandeld tusse de A.C.L.U. (American Civil Liberties Union) en de D.O.J. (Depatment of Justice).
     We kunnen nu al uitmaken dat het bedrag veel te hoog zal worden want deze twee zitten aan dezelfde kant van de tafel.

    • Boeroeng zegt:

     Joe Biden is niet seniel. Dat is een discriminerende bewering. Discriminatie op leeftijd.
     Voor trumpaanhangers is elk bedrag voor schadevergoeding van die kindermishandeling te hoog, maar Joe Biden had niet het plan dat dit 450.000 dollar moet zijn.
     Het getoonde filmpje bewijst het.

    • A. Olive zegt:

     Hier een video uit Australie.

    • A. Olive zegt:

     “Voor Trump aanhangers is elk bedrag voor kindermishandeling te hoog”
     De ouders van deze kinderen waren geen assielzoekers. Ze werden opgepakt omdat het in Amerika een crime is om zomaar de grens over te steken werden deze ouders in de gevangenis gestopt.
     Volgens de wet mogen de kinderen niet mee in de gevangenis. Dat zal in Nederland ook wel het geval zijn. Of gaan ze daar automatisch mee met de ouders in de gevangenis?

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Verenigde Staten Actueel?

 4. vandenbroek@libero.it zegt:

  topic Islamitische tv in Indonesië: vroomheid of handelswaar?

  Een curieuze vraag met een verhelderend antwoord:

  Vraag: Is het verre Leiden een goede plek om onderzoek te doen naar de Indonesische samenleving?

  Antwoord: ‘Ja! Vooral voor historisch materiaal is Leiden de plek. Om bijvoorbeeld meer te weten te komen over islamitische programma’s op tv voorafgaand de LIBERALISAERING heb ik gebruik gemaakt van oude tabloids en tijdschriften op microfiche uit de Leidse Bijzondere Collecties. In Indonesië is het zeer moeilijk om dat soort bronmateriaal te vinden, zelfs in de nationale bibliotheek. En Leiden heeft natuurlijk diverse geleerden die deskundig zijn op het gebied van Indonesië of Zuidoost-Azië.’

  Hopelijk komt er ook een Indonesische vertaling van het Proefschrift

  • R.L. Mertens zegt:

   @Kembangmerah; ‘pemoeda’s ons hebben aangedaan etc.’- Beeldt jij zelf in; inlander te zijn. In je eigen vaderland. In gammele hutjes van je kampong, in achter buurten van de kota te wonen; te doen en te laten wat al die(half) blanken jou commanderen! Jah- en tidak toean/njonja onderdanig te moeten antwoorden. En dan te weten, dat het al eeuwen zo ging….tot …..

   • Anoniem zegt:

    Ach Mertens……hebben ze dan nog wel wát geleerd van die (half) blanken ???!!!
    Tot op heden is het land ingenomen door de Islam …en ze staan wederom eeuwen stil….
    arme inlanders maar nu geknot en geknakt door de Islam…..triest toch ??🤔😐

    • R.L. Mertens zegt:

     @Anoniem; ‘geleerd van die (half) blanken etc.’- Jazeker; boenoeh belanda! * ‘eeuwen stil etc.’- Ja, toen het nog Indië heette. Nu één van de economic tigers in ZO Azië.

  • waluparmo zegt:

   Ik heb ervaring met(vooral) historische boeken tervertalen.Ook ooit voor de ANRI( Indonesische Centrale Archief).Ik ben bereid om het boek tevertalen.Als er een Uitgever gevonden is.Mijn email adres is:W.Suparmo@yahoo.com

 5. kembang merah zegt:

  Belachelijk dat de Nederlandse Staat het gaat uit betalen….bij een zucht of scheet staan ze allemaal met een uitgestoken hand om het geld te ontvangen, want wij zijn érg rijk door onze belastingbetalers toch ??!! 😖
  Ze kunnen beter álle Indische families die door Soekarno eruit waren getrapt en hier in Holland komende en een verplichte lening moesten sluiten om vele spullen te kunnen kopen om wat leefbaar te maken in onze huurhuis !! Geeft dát geld maar aan ons TERUG dat is eerlijker dan geld
  geven wat ruim 75 jaar geleden is gebeurd…..en aan wie moeten ze het dan geven ?? En niet te vergeten wat die Pemoeda’s ons hebben aangedaan….Indonesische regering hebben die óók onze slachtoffers uitbetaald ??!! Niet toch ??!!

 6. vandenbroek@libero.it zegt:

  Hoezo belachelijk? Er wordt te gemakkelijk vergeten dat Nederlandse militairen excessief geweld toepasten, oorlogsmisdaden pleegden tegen de eigen locale burgerbevolking, Nederlandse onderdanen wel te verstaan Personen werden standrechterlijk geëxecuteerd. De Nederlandse Staat is daarvoor veroordeeld zie weduwen van Rawagede. Zij hebben genoegdoening gekregen.

  Welke pemoeda’s hebben wat gedaan en waarom moet de Indonesische regering daarvoor opdraaien? Hebben slachtoffers een proces aangespannen? Niet toch!!!
  Met argumenten in bovenstaande reactie komen slachtoffers ook na 75 jaar niet ver. We mogen wel met juridisch iets concreets en origineel komen, ook na 75 jaar. Wel toch?

  • kembang merah zegt:

   v.d.Broek, schuift niet álle schuld op Nederlanders…..Indonesiërs kunnen verdomd goed liegen hoor…..Helaas krijgen de nabestaande van de vermoorde mensen en weduwen Niets van deze Indonesische regering…..ze zijn ineens al tig jaren horende DOOF !!
   Evenzo bij de Japanners…..Dus houdt op met die onzin van jou…..😡

  • kembang merah zegt:

   Schuift niet álle schuld op de Nederlanders v.d.Broek…..Indonesiërs kunnen verdomd
   goed liegen hoor…..JA ….we hebben de Indonesische regering aangeklaagd, de nabestaande van de vermoorde families en weduwen. De regering is ineens horende DOOF geworden en tot op heden hebben ze geen cent gegeven…..Evenzo de Japanners…..Dus houdt op met gezeur 😡

   • Robert zegt:

    Inderdaad KM , er zijn Indonesiers die ook verdomd goed kunnen liegen en die een grote rotzooi kunnen maken en minderheden vermoorden die zich niet konden verdedigen. Voor mij waren de Nederlandse acties deels een reactie en een vergelding voor moordpartijen en de destructie van property van minderheden door gespuis en z,g, vrijheidsstrijders.

    • Robert zegt:

     Ik heb meer respect voor mensen die bedrijven overnemen en de productie continueren, dan gespuis dat bedrijven met de grond gelijkmaakt en de eigenaren over de kling jaagt.

    • R.L. Mertens zegt:

     @Robert; ‘verdomd goed kunnen liegen etc.’- Meer dan 3 eeuwen van; daar werd iets groots verricht; werd daar wel iets groots verricht? Lees Limpach; de Brandende kampongs van generaal Spoor, Ewald Vanvugt; Nederland; een Roofstaat! – Momenteel wordt er groot onderzoek gedaan naar onze ‘politie oorlog 1945-1949’ ; waarom denk jij, dat dat gebeurd? Onze koning heeft al bij voorbaat(!) excuses aangeboden!

 7. kembang merah zegt:

  Sorry….Anoniem = kembang merah….😬

 8. Robert zegt:

  Meneer Mertens er zijn ook Nederlanders die verdomd goed kunnen liegen.Zoals in ieder volk.

  • Indorein zegt:

   @ …. er zijn ook Nederlanders die verdomd goed kunnen liegen .. @:
   Ik ken er eentje:
   Een zekere M. Rutte te Den Haag.
   Als je niet keihard met een uitgestreken gezicht kunt liegen ben je niet geschikt als politicus.

 9. Robert zegt:

  Er was een overdracht van technologie en gezondheidszorg en bouw van infrastructuur, etc. etc. Niet alles was slecht wat de Nederlanders deden in wat nu Indonesie is. Zonder de Nederlanders was er nu geen eenheidsstaat Indonesie. Look at it an an historic perspective.

  • Inlander zegt:

   Tja …. maak dat de heer ing. R.L. Mertens maar eens wijs.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Inlander; ‘tja…’- Een wijze Inlander? Inlandse wijsheid van een Nederlandse inlander?

  • R.L. Mertens zegt:

   @Robert; ‘technologie, infrastructuur etc.’- En dat alles tbv. inlander? Niet voor volledige exploitatie(!) tbv. het vaderland? – ‘gezondheidszorg etc.’- dr.L.de Jong dl.11; ziekte (her) kent geen huidskleur(!)- ‘eenheidsstaat etc.’- Vandaar ook het nationalisme! Oorzaak en gevolg! ( Nederland groef zijn eigen graf!)

   • vandenbroek@libero.it zegt:

    overdracht van WAT? …..zeker geen kennisoverdracht, zoals het onderwijs in de kolonie.
    Om een voorbeeld te noemen: de helft van het koloniaal onderwijsbudget ging naar Europees= Nederlands onderwijs terwijl dit onderwijs op maar 10% van de scholen werd onderwezen. Deze Europese scholen (10% van het totaal) werden bezocht door een hele kleine minderheid van geprivilegieerde studenten (Nederlands, indo-Europees en Chinees en wat Indonesisch). Look at it from a mathematical perspective!

    Zie “Why was the Dutch legacy so poor? Educational development in the Netherlands Indies” 1871-1942 door Ewout Frankema, Wageningen University (2014)

 10. Robert zegt:

  at an historic perspective

 11. vandenbroek@libero.it zegt:

  Niet alleen Kembang Merah maar velen op deze web site beweren dat bij het Indonesiers bij wijze van spreken louter om het geld gaat maar de cijfers geven aan dat dat helemaal niet waar is. Dan maakt Kembang Merah het nog erger door te wijzen dat “Indonesiers verdomd goed kunnen liegen”. Ik kan mij nauwelijks indenken dat mijn Indonesische oma en haar kleinzoon daarmee instemmen. Zulke uitspraken zijn louter alternatieve facts.
  Hoezo schuif ik alle schuld op de Nederlanders ? De Nederlandse Staat was zo onnadenkend geweest zich voor de rechter uit te laten dagen en heeft publiekelijk haar gezicht verloren, erger kan het niet.
  Indonesische slachtoffers hebben erkenning gekregen, klaarblijkelijk is dat voor veel nabestaanden een bevredigende oplossing. Kembang Merah mag na meer dan 65 jaar met een beter onderbouwd verhaal komen.

  ONDANKS de Nederlanders is er nu eenheidsstaat Indonesie. Nederland heeft er alles aan gedaan, zie ook de zgn politionele acties om een eenheidsstaat te vermijden, zie Malino-conferentie . Er was weliswaar sprake van een Souvereiniteitsovedracht aan de VSI maar dat kwam niet overeen met de wil van het Indonesische Volk. Of course from a historical and multiperspoective point of view.

 12. Robert zegt:

  Als de Ind. archipel nooit was bezocht, gekoloniseerd of geexploiteerd bij de Nederlanders dan was het nooit een eenheidsstaat geworden maar een samenraapsel van eilandenrijken met locale bestuurders. Er was overdracht van tecnologie om vele redenen, waaronder de exploitatie van de rijkdommen. Was er in de gezondheidszorg en opbouw van de infrastructuur geen overdracht van technologie en kennis? Vele ANIEM employees, in Surabaya, waren Inlanders en wisten wat electriciteit was en betekende.

  • vandenbroek@libero.it zegt:

   Maar wat moet ik me bij “Overdracht van technologie” voorstellen? Er werden wel machines zoals van Stork in Indie geproduceerd maar die werden gebruikt in de door Nederlanders beheerste Suikerindustrie voor de productie van half-fabrikaten voor de Export. Er werden wel wat aan infrastructuur gedaan zoals spoorwegbruggen bouwen maar die werden toch voornamelijk gebruikt voor het vervoer van grondstoffen van de landbouwgebieden naar de havens en vandaar naar Nederland. Alles was export-gericht.
   Gezondheidszorg? Hoeveel Indonesische dokters waren er eigenlijk en dat was toch meer knowhow transfer, weinig tot geen technologie transfer kwam er aan te pas.

   Er kwam wel een Technische Hogeschool in Bandung , maar die leverde in eerste instantie alleen civiel ingenieurs af. . Daarnaast was er in Bandung meer aandacht voor onderwerpen die te maken hadden met de omstandigheden in Nederlands-Indië, zoals irrigatie en architectuur in de tropen, en bijvoorbeeld lessen over administratief en handelsrecht 8sic) De TH was wel kleinschalig. De studie begon met 25, vijfentwintig studenten op een bevolking van meer dan 50 miljoen. Dus met de technologie transfer viel het best mee of tegen.

   Nederland had best enkele locale sectoren kunnen ontwikkelen voor de behoeften van de plaatselijke bevolking zoals de textiel-industrie (batik). Maar dat druiste in tegen de belangen van deTwentse en Brabantse textielindustrie. Dat ging dus niet door . De Nederlandse textielindustrie werd niet alleen bevordert maar ook goedkope textielimport vanuit Japan naar Nederlands-indie werd aan banden gelegd. Een duidelijk voorbeeld van Mercantilisme.

   • Robert zegt:

    Ja,inderdaad Meneer Inlander, er wordt flink rondgeredeneerd, maar een feit is dat er kennisoverdracht was, misschien niet op de schaal die Mr. Van Den Broek zou wensen,, maar een feit is dat er een overdracht was van technologische kennis en vaardigheid en dat die ontwikkeling de kiem heeft gelegd voor het moderne Indonesie. Vele Inlanders zullen het met mij eens zijn dat dit een feit is, ofschoon het geen grootschalig proces was, maar wat kon je meer verwachten in een koloniale maatschappij. In de politiek wil vaak de grootste wellustige naar macht de baas worden en de eerste viool spelen, vaak tot het detriment van de anderen en de grote meerderheid, daarom is de politiek de tweede oudste bezigheid ie veel overeenkomsten heeft met het eerste ware oudste beroep, de prostitutie.

    • Robert zegt:

     ie=die

    • Inlander zegt:

     Robert zegt 16 november 2021 om 18:42: “Ja, inderdaad Meneer Inlander, er wordt flink rondgeredeneerd, maar een feit is dat er kennisoverdracht was, ……”.

     Ik heb ook niet beweerd dat er geen kennisoverdracht is geweest, heer Robert. Dat zien we ook weerspiegeld in de Bahasa, waar bijna alle technische woordjes uit de koloniale tijd leenwoorden zijn uit het Nederlands. We zijn het dus op dit punt roerend met elkaar eens.

     Het moderne Indonesia berust op een stevig fundament dat door Nederlanders is aangelegd. De Indonesiërs hoeven zich daar niet voor te schamen. De talloze woorden in onze taal van Romeinse en Griekse oorsprong zijn bewijs dat Nederlanders ook tolols waren die in boomstammen de Rijn afzakten, terwijl de Grieken en Romeinen al een grote beschaving en verfijnde bestuurlijke structuren kenden. Hoewel ……. foei, foei ….. hun beschaving steunde op talloze slaven, sorry, tot slaaf gemaakten.

    • Robert zegt:

     Ik ben het met U eens Mr. Inlander. Totaal met U eens. Alles is veel gecompliceerder dan het beeld dat geschets wordt door mensen die niet alles kunnen overzien in de loop van de geschiedenis.

   • Robert zegt:

    De transfer van kennis kan niet worden beoordeeld op het aantal ingenieurs en medical doctors die door Hoge Scholen en Universiteiten worden afgeleverd.. Dat is een te beperkte zienswijze.. Er zijn velen die gewerkt hebben aan de volksgezondheid en infrastructuur,en andere sectoren bijv die geen ingenieurs en doktoren of andere intellectuelen waren en die heel wat presteerden in Ned. Indie/Indonesie.

    • vandenbroek@libero.it zegt:

     Hoeveel hebben gewerkt in deVolksgezondheid en infrastructuur en hoe kan de technological transfer dan uitgedrukt worden, opleidingsniveau?.
     Ik wil best meegaan met de gedachtengang van de Heer Robert, maar dan moet hij wel concreet aangeven hoe en wat hij beoordeeld en wat zijn criteria zijn. Het is wel heel goedkoop mijn zienswijze af te doen als beperkt . Als dat zo is wat is zijn zienswijze dan, gegeven de door hemzelf aangegeven criteria.

     De onderzoeken naar de technologie transfer van Nederland naar het voormalig Nederlands-indie geven een ander beeld wat hij schetst.

 13. vandenbroek@libero.it zegt:

  Nederlanders horen graag dat zij aan de wieg stonden van de eenheidsstaat Indonesia, maar de Geschiedenis laat toch wat anders zien. Om maar enkele voorbeelden te noemen:

  a) Malino conferentie (1946)
  Op de Malino conferentie in juli 1946, ontvouwt luitenant-gouverneur-generaal Van Mook ZIJN plannen voor de opbouw van een FEDERATIEVE staat Indonesië, samengesteld uit verschillende DEELstaten. Zijn en het Nederlandse uitgangspunt is ‘dat ieder deel van Indonesië in de gelegenheid zou moeten zijn zich uit te spreken over zijn plaats in het geheel’. Aan de conferentie nemen 39 Indonesische afgevaardigden (wat iets anders is als vertegenwoordigers) deel uit negentien gebieden, uitgezonderd Java en Sumatra.

  b) Overeenkomst van Linggadjati (1946) bestond uit de volgende voor de Nederlandse kolonisator acceptabele voorwaarden
  1. Nederland erkent het gezag van de republiek over Java, Madoera en Sumatra de facto.
  2. Nederland werkt met de Republiek samen “tot de spoedige vestiging van een souvereinen, democratischen staat op FEDERATIEVEN grondslag, genaamd de Vereenigde Staten van Indonesië”, die het “geheele grondgebied van Nederlandsch-Indië” moet omvatten.
  3. Nederland accepteert dat deze Verenigde Staten van Indonesië VSI bestaat vooralsnog uit drie deelstaten: de Republiek, Borneo en de Grote Oost.

  c) Soevereiniteitsoverdracht. De Verenigde Staten van Indonesië (Republik Indonesia Serikat (RIS)) was de door de Nederlandse overheerser geaccepteerde naam van de republiek die op 27 december 1949 als rechtsopvolger van Nederlands-Indië fungeerde. Indonesie accepteerde alles om maar zelfstandig te worden.

  Maar dat was tegen de wil in van het Indonesische Volk. Volgens het Atlantisch handvest, ook aangenomen door Nederland kon het Indonesische volk ZELF en zelfstandig beschikken over de inrichting van haar staat. Dit was al gebeurd in 1928 op het Kongres Pemoeda een jeugdcongres, waar de jeugd een eed afgelegd, de Sumpah Pemuda. Deze bestond uit de revolutionaire doelen; “één land – Indonesië, één volk – het Indonesische volk, en één taal – Indonesisc BI” Dit zou ook de politiek na de onafhankelijkheid worden. Hier werd voor het eerst Indonesia Raya ten gehore gebracht, het huidige volkslied.

  Dan is het niet verwonderlijk da tIndonesie eenzijdig in 1950 de federatieve republiek omzette in de EENHEIDSSTAAT Indonesië, Niet dankzij maar ondanks Nederlandse bemoeizucht.

  • Inlander zegt:

   “Maar dat was tegen de wil in van het Indonesische Volk”.

   Hahaha ….. welk percentage van dat volk, lees de verschillende volkeren in de archipel, is in die tijd terzake geraadpleegd per betrouwbaar plebisciet en kon doorgaan als “representatief” voor de wil van het totaal?

   Ik begrijp best dat in die tijd onder gegeven omstandigheden een deugdelijke raadleging onder meerderjarige Papoea’s, Alfoeren, Dajaks, Minangs, Bataks, Atjehers, Keiësen, Timorezen, etc. praktisch niet mogelijk was, maar dan moet men ook niet unverfroren spreken en schrijven over “de wil van het Indonesische volk”. Een genuanceerder blik op de geschiedenis lijkt me hier wel op zijn plaats.

   Het zelfde geldt voor de verwijzing naar het Kongres Pemoeda 1928, een congres waar de jeugd een eed aflegde, de Sumpah Pemuda, om de omvorming van de federale staat tot eenheidsstaat te legitimeren of tenminste te vergoelijken.

   De eensgezindheid bij de jonge “Eidgenossen” was onder koloniale druk te begrijpen, men was eensgezind tegen de gemeenschappelijke vijand, de kolonisator. Maar toen het ware Merdeka begon te gloren was het toch different cook, gegeven ook de diverse opstandjes tegen de Javaanse hegemonie die direct na het uitroepen van de eenheidsstaat door de Boeng uitbraken en bloedig moesten worden onderdrukt. Meest recent voorbeeld van een “Indonesisch volk” dat tegen de inlijving door Jakarta in opstand kwam en daarvoor zwaar heeft moeten boeten zijn de Timorezen van voormalig Portugees Timor.

  • Robert zegt:

   Nederland stond aan de wieg van de staat Indonesie. Zonder de komst en inmenging van van Ned. in de archipelago zou er nu geen Staat bestaan met de naam Indonesia. Zoals er ook niet een VS zou bestaan zonder de inmenging van Engeland op het Noordamerikaanse continent. Of dat goed of kwaad is, is een andere issue.

 14. vandenbroek@libero.it zegt:

  Beh, uitdrukking van de Volkswil, Volonté General of contract social is een gebruikelijke term binnen de staatsinrichting afkomstig van de filosoof Jean-Jacques Rousseau en is een ander woord voor de Volkssouvereiniteit. Althans zo leerde ik dat bij Staatsinrichting. op het CLD in Rijswijk
  Hoe die Volkswil tot uitdrukking wordt gebracht kan men bij voorbeeld aflezen uit de Declaration of Independence 1776 of het Plakkaat van Verlatinghe.1581. Indonesie heeft dat gedaan in de vorm van Proklamasi.dus het is niets dat zo maar uit de lucht komt vallen.

  Indonesische historici zoals Mochtar Lubis geven het zelf aan: “De meest beslissende stap tot de éénwording werd genomen op 28 oktober 1928 toen het Indonesisch jeugdcongres er voor stemde het Maleis als taal voor geheel Indonesie aan te nemen en Indonesie zelf te zien als één Natie met één vlag, de rood-witte vlag van Indonesië. Alle organisaties Jong-Sumatra, Jong-Java, Jong-Sunda enz. werden opgeheven en samengevoegd tot Indonesia Muda, Jong-Indonesie. Indonesische schrijvers schreven hun moderne literatuur in deze taal, ook werden kranten in de nationale taal uitgegeven”. Tijdens de Japans bezetting waarbij het Nederlands werd verboden , deed het Indonesisch als nationale taal verder doen rijpen.
  Dat Nederlanders een éénzijdige en ongenuanceerde beschrijving van de Indonesische geschiedenis hebben, waarbij de betekenis van het nationalisme van Indonesiers wordt geminimaliseerd en bijvoorbeeld afgedaan als Japans mismaaksel zegt toch meer over over het historisch besef van Nederlanders.

  Nederlanders komen dan met voorbeelden zoals Timor, Dat zegt niks over het toenmalig Indonesisch authentiek streven naar een Eénheidsstaat. maar dat zegt meer over de kolonisator Van Mook, die éènzijdig met d Federatiegedachte kwam. Dat maakt het Nederlandse normen en waarden= dominee-verhaal niet geloofwaardig, maar ja Nederlanders als post-kolonialen zijn behept met het wijzen met het post-koloniale vingertje naar andere landen.

  • Inlander zegt:

   De heer Van den Broek kan met nog zoveel geleerden en geleerde termen aankomen als hij wil, maar hij doet aan volksverlakkerij wanneer hij zijn lezers wil laten geloven dat de afschaffing van de federatieve staat (Republik Indonesia Serikat) een uitvloeisel was van de wil van het Indonesische volk.

   Voor een uitgestrekt eilandenrijk met een enorme diversiteit aan mensen, talen, tradities en culturen was het nog geen slechte gedachte om de onafhankelijkheid te beginnen in federatief verband, met mogelijk uitzicht op naar elkaar toegroeien op termijn.

   Maar de grote Javaanse Boeng in Jakarta had het al na 6 maanden bekeken en dwong alles wat VOC en Nederlands gouvernement in 350 jaar bij elkaar hadden gesprokkeld in het keurslijf van de eenheidsstaat, met hem als baas.

   Niks volkswil, wel machtshonger van een autocraat.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Inlander; ‘volksverlakkerij etc.’- In mei 1948 hielden de door van Mook opgerichte deelstaten een Bandoeng conferentie met de Republiek(!) ZONDER Nederland! HVK Beel begreep al meteen dat de Republiek stevig in het zadel zat. En forceerde daardoor een 2e ‘politionele actie’ om de Republiek te elimineren. Het resultaat, na inname van Djokja dec.1948 en gevangen neming van Soekarno ea.; een furieuze VN, die Nederland gelaste de Republiek in ere te herstellen. Een afgang van jewelste en…. het einde van Indië!

 15. vandenbroek@libero.it zegt:

  Wat wil de Inlander ons laten geloven en goed . Wat had de VOC en de Nederlandse Staat dan in 350 jaar in het voormalig Nederlands-Indie gedaan, een federatieve staat opbouwen?
  Nee toch, het was toch van Sabang tot Merauke, Nederlands-Indie, de eenheidskolonie met een Gouverneur-GENERAAL aan het hoofd.
  Maar waar komt de irrealistische gedachte aan een federatieve staat dan wel vandaan?

  De gedachte aan een Indonesie in federatief verband was ontsproten uit het opportunistische brein van de ltnt GGH.J. Van Mook, dat hij pas NA de Japanse capitulatie serveerde op de conferentie van Malino. In de vooroorlogse tijd was er nooit sprake van een federatief Nederlands-Indie. De federatieve staat was gebaseerd op een Verdeel en Heers politiek , de continuïteit in het koloniaal beleid was zo weer gegarandeerd, 350 jaar koloniale overheersing lag in het verschiet
  Als dat het niet was, waar kwam dan de federatieve gedachte vandaan? Dhr de la Croix mag dat toch duidelijk en concreet met historische feiten aangeven.

  Trouwens Mochtar Lubis, een Indonesisch historicus beschrijft het authentiek Indonesisch Eenheidsstreven en daden in zijn boek met een voorwoord van Mohammad Hatta “Het land onder de regenboog, de geschiedenis van Indonesie”.
  Wie ben ik om een gezaghebbende en bewonderingwaardige Indonesisch expert over zijn eigen Geschiedenis tegen te spreken?

  George Orwell schreef niet voor niets dat Geschiedenis door de overwinnaars (van het kolonialisme) wordt geschreven. Tevens zie B.Bot, Minister van BZ dat Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.

  Beh, Volksverlakkerij, dat heet nu toch alternative facts

  • Inlander zegt:

   Volksverlakkerij wordt nu geloof ik ook “fake news” genoemd. Inhoudelijk het zelfde: Halve waarheden en hele onwaarheden verpakken in een hele hoop pseudo wetenschappelijke wollige bla-bla en als absolute waarheid verkopen aan het klootjesvolk.

   Daar zou een groot wetenschapsbeoefenaar als de heer Van den Broek zich toch niet aan moeten bezondigen.

 16. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ik heb een duidelijke redenering opgebouwd met nauwkeurige en concrete geschiedkundige voorbeelden en gegeven gebaseerd op betrouwbare bronvermelding met een Indonesisch perspectief . Lijkt toch iets op een wetenschappelijke benadering.

  Koloniale geschiedenis is zowel beleefd door Nederlanders als door Indonesiers. Het louter vanuit Nederlands perspectief het koloniale en post-koloniale gebeuren bekijken heeft ons, speciaal Indische Nederlanders ook na meer dan 70 jaar weinig gebracht. Het is niet voor niets dat een werkgroep dekolonisatie bezig is de geschiedenis van Nederlands-indie opnieuw en hopelijk een andere manier de geschiedkundige werkelijkheid bestudeerd.

  • Inlander zegt:

   vandenbroek@libero.it zegt 16 november 2021 om 21:12: “Ik heb een duidelijke redenering opgebouwd met nauwkeurige en concrete geschiedkundige voorbeelden …..”.

   Dat staat haaks op de ongenuanceerde en niet door feiten ondersteunde bewering van de heer Van den Broek dat de federatieve staatsvorm het Indonesië i.o. door Van Mook c.s. door den strot was geduwd TEGEN DE WIL VAN HET INDONESISCHE VOLK (zie V.d.B. 16 nov 1055 uur en reacties daarop van Inlander, 16 nov 1305 en 1716 uur).

   Misschien dat de heer Van den Broek alsnog wil openbaren dat de totale meerderjarige bevolking van de archipel per plebisciet mocht kiezen tussen de federatieve of de eenheidsstaat en dat de keuze voor de eenheidsstaat, gegeven de uitslag van de volksraadpleging, een duidelijke afspiegeling was van “de wil van het volk”.

   Dan heeft de heer Van den Broek voor zijn bewering “een duidelijke redenering opgebouwd met nauwkeurige en concrete geschiedkundige voorbeelden ….. etc.” en ga ik die geloven.

   • vandenbroek@libero.it zegt:

    Ik heb het in mijn geschiedenisschriftje nog even nagekeken wat er over de uitdrukking Volkswil zoals beschreven door J.J. Rousseau gezegd werd en toegepast op de ontwikkeling van de parlementaire democratie in Nederland in de 19de en 20ste Eeuw, de zgn Moderne geschiedenis. Ik heb 6 jaar lang op het Atheneum in Delft les gehad in Geschiedenis en Staatsinrichting. Ik veronderstel dat dhr de la Croix de moderne Vaderlandse geschiedenis ook bestudeerd heeft.

    Vergelijk ik dat proces in Nederland met dat van Nederlands-indie, dan kan ik mij nauwelijks indenken dat er ooit in de kolonie sprake was van de uit rukking van de Volkswil, of moet ik de stem van de Europeanen (< 1% van de populatie) in de Volksraad (geen parlement) als uitdrukking van de Volkswil bestempelen? Het was toch de totok Van Mook die met de federatieve gedachte kwam? Dat onvernoemd laten, grenst aan geschiedsvervalsing.

    Dan wordt nu plotseling een plebisciet als criterium, als lakmoesproef voor het democratisch gehalte van het Indonesische Volk erbij gehaald. Dus na 350 jaar koloniale onderdrukking waarbij in de 20ste eeuw zelf sprake is van een politiestaat gebaseerd op racistische principes gaat men in post-koloniaal Nederland de Indonesiers de maat nemen. zo zout heb ik het nooit gegeten.

    Met het historisch besef is het in Nederland altijd problematisch geweest. Daarvoor hebben we buitenlanders nodig zoals Remi Limpach (deels Zwitser), David van Reybroeck(100% Belg) of degenen die in het buitenland wonen zoals dhr Geenen.

   • Inlander zegt:

    De heer Van den Broek verstaat de kunst om enorme stofwolken te laten opwaaien om zijn vlucht uit een netelige positie te maskeren.

    Hij beweerde dat met de keuze voor de eenheidsstaat door de Republik Indonesia i.o. de wil van het volk was gevolgd. Mana boleh, dacht ik, is er dan door de Indonesische leiders van die tijd, c.q. de heren Soekarno en Hatta c.s. onder alle bewoners van de immense archipel (“het volk”) een volksraadpleging of plebisciet gehouden met die uitkomst?

    Voor alle duidelijkheid, een definitie van plebisciet uit Wikipedia: Plebisciet gaat terug op het Latijnse plebiscitum ‘besluit van het plebs (het gewone volk)’. In het internationaal recht van tegenwoordig is een plebisciet een beslissing van het volk in een bepaald gebied over het toekomstige lot van dat gebied”. Mijn dikke Pan Dale zegt er over: Stemming door het gehele volk ter bekrachtiging of afkeuring van een regeringsdaad. Synoniemen: Volksstemming; referendum. Duidelijker kan het niet.

    Welnu, mijn vraag aan de heer Van den Broek was en is heel simpel: Waarop is die “volkswil” waar hij het over heeft gebaseerd? Zo hij niet maar iets heeft geroepen, dan zou hij toch kunnen verwijzen naar de resultaten van een plebisciet, gehouden onder alle meerderjarige vrouwen, mannen en transgenders die toen in dat gebied woonden, t.w. “het volk” waar hij het over heeft. Zijn de bewoners van de Tanimbareilanden geraadpleegd, de Dajaks op Borneo, de Boeginezen, Makassaren, Niassers en al die anderen in de archipel die zich uitstrekt van Sabang tot Merauke?

    Natuurlijk niet en dat weet de heer Van den Broek ook wel. Tja …. wat dan te doen? Hij haalt er bij dat die nare Hollanders in hun tijd ook nooit een plebisciet in de kolonie hadden gehouden. Dat zal wel, maar ….. dat was en is de issue niet. Helaas heeft hij niet de grootheid te erkennen dat hij zich in deze kwestie heeft vergaloppeerd en zich genuanceerder zou hebben moeten uitdrukken. Jammer.

    • vandenbroek@libero.it zegt:

     Een verwijzing naar Wikipipedia (verantwoorde bronverwijzing?) of naar Van Dale (dat is toch een woordenboek en geen bronverwijzing in de Geschiedschrijving) is best wetenswaardig maar die geven normen en waarden uit de huidige tijd. Wij kunnen gebeurtenissen op basis van de huidige criteria niet beoordelen, het wordt dan wel een appel-en-peren vergelijking. . Dhr de la Croix zegt het zelf:…. “In het internationaal recht van TEGENWOORDIG is een plebisciet een beslissing van het volk in een bepaald gebied over het toekomstige lot van dat gebied”. ….

     Dan heb ik toch al antwoord gegeven op zijn vraag, die trouwens 75 jaar te laat komt

    • Inlander zegt:

     De heer Van den Broek blijft omtrekkende bewegingen maken. ik blijf dan ook bij mijn constatering dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan volksverlakkerij met zijn onbewezen bewering, dat “het Indonesische volk”, c.q. alle inwoners van de Indische archipel van Sabang tot Merauke, in (grote) meerderheid achter het besluit van de regering in Jakarta heeft gestaan om de federale staat Indonesia om te vormen tot centraal geregeerde eenheidsstaat.

     Ik heb aan deze constatering niets toe te voegen en laat de zaak verder rusten om irritante onproductieve herhaling van zetten te vermijden.

    • vandenbroek@libero.it zegt:

     Ik heb verschillende malen proberen uit te leggen dat een volksplebisciet niet mogelijk was, dhr de la Croix was toen zelf toch in Nederlands Indië. Dat werd op een andere en op een Indonesische wijze gedaan . Wat waren de eersten woorden van de Proklamasi: Wij het Indonesische Volk of vergis ik me.
     Vanaf het Pemudacongres in 1928 tot aan de verklaring van Sukarno over de pancasih, toch de 5 grond principes waarop de Republik Kndonesia is gebaseerd m, werd de Eenheidstaat als uitdrukking van de Volkswil verkondigd. dat werd enthousiast ondersteund door de Indonesische bevolking, zie maar hoe er gereageerd werd op de proklamasi verklaring, tenminste als de Geschiedenis vanuit Indonesisch perspectief bestudeerd wordt., kijk ook naar naar het boek van o.a. Mochtar Lubis. Dat Indische Nederlanders , zoals dhr. de la Croix , weinig tot niks van de politieke omwenteling, laat staan van de Indonesische Volkswil in Nederlands-Indië gemerkt hebben, kan ik toch niks aan doen? Ik was nog geeneens geboren.

     Als dhr de la Croix mijn beargumenteerd verhaal als Volksverlakkerij betitelt, dan is dat zijn heel persoonlijke en eenzijdige mening. Ik heb altijd mijn geschiedenis huiswerk gedaan.

    • Pierre H. de la Croix zegt:

     Even ontwaakt uit mijn winterslaap door een vriendelijk ochtendzonnetje in mijn schuttersputje volgde ik met interesse de wisseling van gedachten tussen de achtbare heer Van den Broek en ene Inlander, mogelijk een pseudoniem.

     Een interessante discussie, waarbij ik de gedachtenlijn van Inlander heel goed kan volgen en ook vind, dat de heer Van den Broek zich van allerlei bedrieglijke redeneringen oftewel drogredenen bedient om zijn gelijk kracht bij te zetten. Hij trekt daarbij zelfs de autoriteit van Wikipedia en Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, in Nederland HET standaardwerk voor de verklaring van Nederlandse woorden, onder meer in gebruik bij het Nederlandse parlement, in twijfel m.b.t. de betekenis van “plebisciet”. Dat lijkt mij toch al te hoogmoedig.

     Tot mijn verbazing zie ik bovendien dat de heer Van den Broek in zijn verweer tegen de beschuldiging van Inlander dat hij met volksverlakkerij bezig is, mijn familienaam meerdere keren in de discussie betrekt, daarmee de suggestie wekkend dat in ieder geval “EEN” persoon met die familienaam zich achter het pseudoniem “Inlander” verschuilt.

     Nu is het gebruik van pseudoniemen op deze mooie Indische site toegestaan, mits niet in strijd met de openbare orde en goede zeden. Verder moge in Indische kringen bekend zijn dat de familienaam “De la Croix” in de voormalige kolonie wijd verbreid was (de kreet “konijnenfamilie” werd wel eens gebruikt) en dientengevolge (door omstandigheden) ook in Nederland als typisch “Indische naam” is gekend. Rest dan de vraag op WELKE van de vele De la Croix’ de heer Van den Broek zijn pijlen heeft gericht en WAAROM hij specifiek die ene De la Croix verbindt met de uitspraken van zijn antagonist “Inlander”. De gebruikte pseudoniemen op deze site zijn immers goed beschermd in de schoot van de webmaster, zodat ook iemand als de achtbare heer Van den Broek er niet achter kan komen wie – wie is.

     Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat de achtbare heer Van den Broek wederom een suggestie als waar aan den volke probeert te verkopen en wederom geheel tegen zijn eigen doctrine in dat een bewering of veronderstelling altijd solide door feiten onderbouwd dient te zijn.

 17. Robert zegt:

  WIE heeft in Ned. Indie/Indonesie het geasfalteerde wegennet ingevoerd?Het elektriciteitsnet opgebouwd,de spoorwegen ontwikkeld, de volksgezondheid ingevoerd, etc. etc.? Dat waren de kiemen van ontwikkeling tot het moderne Indonesie.

  • vandenbroek@libero.it zegt:

   De grote Postweg asfalteren! is dat ook technologie transfer?

   Maar laat ik naar de harde cijfers kijken!!
   Het elektriciteitsnetwerk was vooral in en rondom de grote steden ontwikkeld Al in 1890 regelde de Nederlands-Indische overheid met een zeer vooruitstrevende ‘ordonnantie’ de elektriciteitsvoorziening. Die begon daarop ook in Nederlands-Indië als particulier initiatief. Anders dan in het moederland bleef dat ook zo. Dankzij haar ordonnantie was de overheid in staat leiding te geven aan de particuliere ondernemingen. De distributiespanning was over het algemeen 220/127 V. De spanning was lager dan in Nederland, onder meer omdat ‘de inlandsche bevolking blootsvoets loopt’.Al was er in 1938 al in veel steden elektriciteit voorhanden, het aantal aansluitingen was veel lager dan in Nederland. Er waren bijvoorbeeld vele kilometerslange 30 kV-lijnen, waarlangs slechts zo’n 60 kW werd vervoerd.

   Indië kende vanaf 1859 stadsgas, toen namelijk de eerste concessie verleend werd voor gasverlichting in de straten van Batavia. De benodigde steenkool kwam van ver. En zelfs tijdens de “Grote Oorlog” (1914-1918) toen de aanvoer uit het buitenland vrijwel kwam stil te liggen en Indië voor het eerst in de geschiedenis als kolonie geheel op zichzelf aangewezen was, werden de kolen niet uit Sumatra betrokken maar wist de Gouverneur-generaal een deal met Australië te sluiten, was nog voordeliger ook. je gaat toch niet je eigen land ontwikkelen? De Nederlandse huisvrouwen in het tropenland waren overigens moeilijk te bewegen om stadsgas te gaan gebruiken in de keuken. Ze hadden immers genoeg personeel en hoefden zich echt geen zorgen te maken over het huishouden en de kokerij.

   Het elektriciteitsnetwerk was vooral in en rondom de grote steden ontwikkeld, waar juist de kolonialen wwonden. Al in 1890 regelde de Nederlands-Indische overheid met een zeer vooruitstrevende ‘ordonnantie’ de elektriciteitsvoorziening. Dankzij haar ordonnantie was de overheid in staat leiding te geven aan de particuliere ondernemingen. De distributiespanning was over het algemeen 220/127 V. De spanning was lager dan in Nederland, onder meer omdat ‘de inlandsche bevolking blootsvoets loopt’.Al was er in 1938 al in veel steden elektriciteit voorhanden, het aantal aansluitingen was veel lager dan in Nederland. Er waren bijvoorbeeld vele kilometerslange 30 kV-lijnen, waarlangs slechts zo’n 60 kW werd vervoerd.

   Deze voorzieningen. het electriciteitsnetwerk, de spoorwegen , gas etc. kwamen natuurlijk ten goede aan de kolonialen, want de inlandse bevolking had gewoonweg geen geld om aan dit soort luxe voorzieningen mee te betalen . In. Nederland waren het vooral Nutsbedrijven, de naam zeg het al tot het algemene Nut. daarentegen waren in Nederlands-indie deze bedrijven in particuliere handen en die waren gewoonweg uit op Winst, uitstekend winst gericht, zie NIGM en OGEM

   • Robert zegt:

    Inlanders reisden met ons in de trams en treinen! Niet alleen kolonialen!Ook in de trein reisden Inlanders van Surabaya naar Batavia. In klas Kambing of niet. De kiemen van technische ontwikkeling werden gezaait door de Ned. Als ik in tramlijn 2 reed in Surabaya waren er ook Inlanders in de tram, ook toen we stopten voor het Oranje Hotel in die stad!.
    Winst maken is niet een zonde! Het heeft geen zin en is een exercise in futility om te schrijven vanuit een “armchair van infinite knowledge” zonder de realiteit in te zien en te weten!.

    • Anoniem zegt:

     gezaaid

    • R.L. Mertens zegt:

     @Robert; ‘in tramlijn 2 etc.’- In- en na de Japanse tijd(!) reed iedereen in de tram; Indonesiërs en hier en daar Indo’s. Echter in de jr.’20/’30 waren de trams/treinen voorzien van 1e-,2e- en 3e klas. – prof.W.Wertheim ( juridisch ambt.); ‘in Indië had je , naast de 3e klas voor Europeanen, echter ook nog, bij wijze een 4e klas, een 3e klas voor Inlanders’
     Ook voor het personeel in het departement van Justitie te Batavia had je aparte wc voor de directeur(sleutel te bevragen bij de afd. Personele zaken), een wc voor overige ambtenaren en een aparte voor Inlanders’. – over realiteit gesproken!

  • Anoniem zegt:

   Wie asfalteerde daarover wegen?

  • R.L. Mertens zegt:

   @Robert; ‘de kiemen van ontwikkeling etc.’- Die kiemen( elctra, wegen, spoorwegen, havens, vliegvelden etc) werden ingebracht om tot maximale exploitatie van het wingewest te komen. En in 1939 bekende/verklaarde Colijn in het parlement, dat Indië tot maximale exploitatie is gebracht! Indië bracht welvaart voor Nederland! Dat Indonesië daarna er van gebruikt maakte is de logica van; ontwikkeling! En uitbuiting!

 18. Robert zegt:

  Ik hoop dat de geschiedkundige werkelijkheid wordt bestudeerd in al haar facetten. Ik betwijfel dat het zal gebeuren als de werkgroep vnl. citaten van andere z.g. geschiedkundigen overschrijft en verkondigt.

 19. vandenbroek@libero.it zegt:

  Welke Indische realiteit moet ik inzien. Iets weten over de Indische realiteit gaat toch door overlevering. Aangezien ik tenminste 6de generatie Indo ben, is er bij ons in de familie veel overlevering=geschiedenis.

  Maar laat ik terugkomen op het verhaal van dhr Robert. Ik lees net een aardig artikel over de technologie transfer maar dan van Nederlands-Indie naar Nederland. Dat zit zo Zonder Indonesië geen TU Delft
  De oprichting van de TU Delft moet gezien worden als een gevolg van de Nederlandse activiteiten in Indonesië. Dat concludeert ir. Huib Ekkelenkamp (69), die in 2019 promoveerde op de rol van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië (Nederlands-Indie) bij de ontwikkeling van de geodesie in Nederland. In zijn proefschrift beschrijft Ekkelenkamp de nauwe verbondenheid tussen de koloniale geschiedenis van Nederland en de ontwikkeling van de technische wetenschappen, in het bijzonder de geodesie. Deze verbondenheid is vaak onderbelicht.
  Het koloniaal verleden in voormalig Nederlands-Indië bracht technische uitdagingen met zich mee, die om snelle oplossingen vroegen. In de geodesie en landmeetkunde kregen ingenieurs te maken met voor hen onbekende fenomenen, zoals schietloodafwijkingen ten gevolge van vulkanen en atmosferische refractie door het tropische klimaat. De noodzaak tot praktische oplossingen had daardoor een snelle verdieping in de theoretische kennis tot gevolg. Hierdoor werd het Delftse collegemateriaal steeds aangepast aan de laatste inzichten. Nederlandse ingenieurs moesten worden opgeleid om in Indië aan de slag te kunnen.

  Maar laat ik het niet alleen beschrijvend houdend maar in concrete in de Indische werkelijkheid duiken. want hoe stond het met Nederlandse investeringen in Nederlands-Indie, in modern Nederlands Direct Foreign Investment DFI in spoorwegen, infrastructuur e.d. Het verhaal van dhr roert mij tot tranen, maar wat was de werkelijkheid, follow de money

  Door het cultuurstelsel (1830-1870) is ca. 840 miljoen gulden (vraag mij niet hoeveel dat anno Nu waard is) als batig slot (=Winst) naar Nederland overgemaakt. Daarmee werd in die periode gemiddeld jaarlijks een derde van de Nederlandse begroting ondersteund, nou op de been geholpen. Zo was het mogelijk hiermee de spoorwegen in Nederland te financieren. Dus Nederlands-Indie financierde met al die mooie winsten de spoorwegen en andere leuke dingen voor de kolonialen.

  De Koninklijke Akademie in Delft met de opleiding van Indische ambtenaren, waaruit de Technische Universiteit Delft is voortgekomen, werd grotendeels betaald uit de Indische begroting. Dus er was een wel heel substantieel financiële transfer van Nederlands-indie naar Nederland.

  De vaste Indische bijdragen aan de Nederlandse begroting stopten na 1875, aangezien het geld nodig was voor de Aceh- oorlog (1873-1914) en de aanleg van spoorwegen op Java en Sumatra. Ik trek de conclusie dat Nederlands-indie gewoon zelf voor de infrastructuur betaalde.

  Terloops lees ik dat doe Indische begroting dus de financiële huishouding van het Indisch Gouvernement parlementaire goedkeuring behoefde. Als ik dat begrijpelijk lees, dan betekende dat het Nederlands parlement, dus de politici in Den Haag oordeelde en uiteindelijk goedkeuring gaf over het geld dat de Gouverneur-Generaal uit zo mogen geven. Dan is het verhaal over de Zelfstandige Rechtspersoonlijkheid toch een wassen neus. Ben ik jarenlang om de tuin geleid. ik ben er dieper op in. gegaan en lees nu als bedliteratuur de tweede kamerverhandelingen over de discussies rond de Indische Begroting

 20. kembang merah zegt:

  Kleine aanvulling waar dé Hollanders toen al voor waarschuwden maar het min of meer lage IQ van de ” inlanders ” en vooral van de toenmalige regering dat Batavia de nu Jakarta heet er voor waarschuwde om het moeras / wadi’s NIET weg te halen i.v.m. de moesson dat het water daar weg kon lopen.
  1x raden wat er tóch is gebeurd…..juist ja…. het werd droog gelegd en worden huizen en gebouwen gebouwd en het resultaat is in de loop der jaren dat de kampungs en de stad zelf in hun eigen drek mogen zwemmen 😂😁 élk jaar weer…. en dat daarbij dat Jakarta langzaam verzakt…..!! Hoezo tolol ?>?!! Medelijden ?? NEE dus…

Reacties zijn gesloten.