Het bloempje van Alda

Pop-upexpositie in OBG Nijmegen

De samensteller is geboren in een gezin waarvan de moeder tijdens de WO II, als kind, veel heeft geleden in de Japanse interneringskampen. Tijdens zijn opvoeding is er weinig over gesproken. Inmiddels is zijn moeder 88 jaar. Hoogste tijd om de balans op te maken wat zich daar in Indië heeft afgespeeld. Aan de hand van een gevonden briefwisseling heeft hij een pop-upexpositie samengesteld. Daarin is het verhaal te zien en te lezen zoals zijn grootmoeder het, in de periode net na de bevrijding van Indië, in haar brieven naar Holland heeft opgesteld.

De expositie vormt een mooi tijdsdocument over deze periode in de vaderlandse geschiedenis waarin verschillende perspectieven aan bod zullen komen.

De pop-upexpositie is uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen systeem, waardoor hij gemakkelijk kan worden opgebouwd en afgebroken. Dat maakt het mogelijk om hem als educatief project langs allerlei scholen of andere locaties te doen reizen. Je kunt daarover contact opnemen met Egbert Pikkemaat via info@3dmail.nl

Deze eerste versie van de expositie gaat over de brieven die zijn oma vanuit Indië schreef aan haar familie in Holland. Hierna gaat hij uitbreiden met de brieven die zij vanuit Holland teruggestuurd kreeg. Met name de brieven van haar zwager Martin, die in het verzet zat en van haar zus Mien, waarvan het gezin juist contacten onderhield met de N.S.B. geven een multiperspectivische kijk op deze bijzondere familiegeschiedenis.

De expositie is te zien in Nijmegen in het Oud Burgeren Gasthuis van 29 aug. t/m 26 sept. Kijk voor de openingstijden op: www.pelita.nl/agenda/lezingen-debat

Daarna gaat hij reizen langs de locaties die zich daarvoor hebben aangemeld

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het bloempje van Alda

  1. Jan A. Somers zegt:

    Vanuit mijn ambulancewerk in Soerabaja heb ik eens een brief geschreven naar mijn opa in Vlissingen. Dat het met mij goed ging, en over mijn werk in het Rodekruishospitaal. Later, in Nederland, hoorde ik dat er lichte paniek was geweest. Ik had het ziekenhuis bij zijn gewone naam genoemd. Legerdesheilshospitaal. En mijn opa was een goed Katholiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.