Diverse publicatie nav 15 augustusherdenkingen

Meraki Theaterproducties
In aflevering zes van Postcast gaan we in gesprek met André Schram en Jan Verstraaten over het Japanse kampverleden van hun vaders, de onderdrukking en vernedering en de gevolgen van het stilzwijgen op hun leven en dat van hun (klein)kinderen.
****

Nog steeds ziet hij hem staan met zijn koffertje, vlak voordat de Japanners hem haalden. Wim Schippers zou zijn vader Matthijs nooit meer terugzien. Dat hij drie jaar later stierf in het kamp, hoorde hij pas na de oorlog. Woensdag in Enschede ontvangt hij de onderscheiding die postuum aan zijn vader is toegekend. „Het verdriet zal altijd blijven.” tubantia.nl
***

De gisteren gehouden, jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië in 1945 maakte opnieuw veel los. Ook bij Maarten de Jongh Swemer, geboren op Ambon als zoon van een KNIL-militair. ,,Het verhaal van lijden en strijden mag niet verloren gaan.
Hoewel zijn beide ouders van origine Nederlanders waren voelt Maarten de Jongh Swemer (79) zich één met mensen uit de Indische gemeenschap. ,,Via aankondigingen in deze krant kwam ik in aanraking met die actieve gemeenschap in Bergen op Zoom. Dat is de twaalfde woonplek in mijn leven, maar hopelijk wel mijn laatste pzc.nl
***

Een lang verhaal kort
Op zondag 15 augustus is de Nationale Indië Herdenking in Den Haag. Wie we daar herdenken en waarom, dat hoor je in deze aflevering van Lang verhaal kort. We nemen je mee door de geschiedenis van de oud-kolonie van Nederland.
https://plinkhq.com/i/1555232129/e/1000531936999

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Diverse publicatie nav 15 augustusherdenkingen

 1. Boeroeng zegt:

  Maarten de Jongh Swemer heeft grootouders de Jongh Swemer- Leidelmeijer geboren in Indië.
  De journalist heeft zijn verhaal niet goed begrepen, vermoed ik.
  En ook hun vier ouders waren dat .
  Maarten is van indo-europese afkomst en altijd uit die Indische gemeenschap afkomstig

  • Bung Tolol zegt:

   Begrijp die verwarring wel ,als je die foto van Maartens beide ouders ziet ,denk je ook met een asli Nederlands echtpaar te maken te hebben .Afgaande op die foto van mijn vader dacht ook iedereen dat hij een “” echte “” Nederlander was .Van mijn moeder dacht weer iedereen dat zij een asli Indonesiche was .Ik ben weer donker .terwijl broer boven mij echt op een Hollander lijkt ,dat heb je met dat mixen .Mijn moeder zei altijd trots “” Ik heb 4 donkere en 4 blonde kinderen .Ja ja orang tjampoer ! .😎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.