crowdfunding: Indisch Zwijgen

Drie jonge Indische kunstenaars duiken hun familieverleden in om via hun kunst het zwijgen over het Nederlands Indische verleden te doorbreken.  Indisch Zwijgen | Cinecrowd

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op crowdfunding: Indisch Zwijgen

 1. Boeroeng zegt:

  Nelly en ik zijn met deze site begonnen met als doel indisch nieuws en indische geschiedenis door te geven. Bietje de Indische cultuur te bevorderen, identiteit uit te diepen. Bietje dit, kecil zo . Meer pretendeerden we niet. Zoveel valt niet te bereiken met deze site, ook niet in 16 jaar. Nog minder in 25 minuten.
  Maak een informatieve boeiende film en verwacht er niet te veel van.
  Doe je het echt goed dan is er wellicht een landelijke omroep in augustus die de film wil uitzenden.
  Of anders omroep Bersama op het internet.

 2. ellen zegt:

  Onze grootouders komen uit een land dat niet meer bestaat. Helaas willen zij – tot nu toe – nog steeds niet over praten. De jongste broer van mijn vader is net – in juni van dit jaar – 90 jaar oud geworden. Hij heeft de dekolonisatie nog aan den lijve meegemaakt. Heeft met zijn ouders en zusje in een nationalistenkamp gezeten in 1945. Toen was hij ongeveer 14 jaar. Ik weet zeker, dat hij de verhalen heeft, maar hij wil er nooit over praten. Teveel emoties, verklaarde hij. Het is een gemiste kans. Via oude brieven van mijn grootmoeder heb ik toch een verhaal kunnen reconstrueren, dat ik recent heb opgestuurd voor een verhalenwedstrijd van Pelita.

 3. Boeroeng zegt:

  Ga niet mensen onder druk zetten te vertellen over hun moeilijke jaren in Indië/Indonesië.
  We hebben internet tegenwoordig. Snel is veel te vinden aan soortgelijke verhalen wat je oudere familieleden hebben meegemaakt. Ook genealogisch onderzoek is niet meer zo hopeloos per internet. Vroeger was het allemaal veel moeilijker.
  Wie meer denkt aan grote verhalen, wat gebeurde er in dat jaar, in die stad, in dat jappenkamp of wat deed Nederland allemaal fout kan zich informeren.
  Laten we blij zijn. We hebben de grootste bibliotheek ter wereld in je eigen huis: internet

  • Jan A. Somers zegt:

   “Ga niet mensen onder druk zetten te vertellen over hun moeilijke jaren in Indië/Indonesië.” Ik ben tot mijn hemd uitgekleed bij een interview van SMGI. 700 interviews! Heeft niemand belangstelling voor. Ik ben tot mijn hemd uitgekleed bij een (video)interview voor het IHC. Wie heeft daar belangstelling voor? Ik heb mijn levensverhaal ingestuurd naar de dekolonisatiecommissie, getuigen. Niks van gehoord.. Ik heb een paar stukjes voor Javapost geschreven Wat moet ik nog meer doen met mijn niet-zwijgen? U kunt ook bij mijn Zeeuws meisje terecht, die heeft al die interviews meegemaakt, en samen met mij in Indonesië nagelopen. U kunt ook terecht bij mijn oudste dochter, die nam interviews af voor de SMGI. En is met haar dochters ook naar Indonesië geweest, en heeft mijn verhaal nagelopen.

   • Boeroeng zegt:

    haha Jan, Jij bent niet zo zwijgzame
    Je dochter wist tot hoever ze kon gaan met je in die interviews.
    Die SMGI-interviews zijn niet direct opvraagbaar ín tekstvorm. Je moet eerst een account aanvragen. Mijn account is niet meer geldig en ik heb nooit een nieuwe aangevraagd.
    Men wilde de privacy van geinterviewden en kinderen beschermen, vandaar de drempels op het internet. De interviews zijn te beluisteren , maar dan moet men naar Leiden gaan.
    In elk geval zitten ze in het archief… voor vele jaren later.

    https://digitalcollections.universiteitleiden.nl/oralhistoryarchive-smgi

    • Bung Tolol zegt:

     Een dame op Java Post verwoordde het treffend “” Ik zal wel gek wezen ,mijn levensverhaal hier ( Java Post ) te vertellen ,want de meeste mensen op deze site zijn alleen bezig met zichzelf !”” Ja geloof dat zij 100 % gelijk heeft .Als je een willekeurige kroeg binnenstapt zul je gauw een bordje ontdekken ,waarop staat “” Nee wij willen uw levensverhaal niet horen !”” Ik lees graag levensverhalen van mensen maar of zo,n verhaal interessant is ,hangt van de schrijfstijl af .Soms klap ik zo,n boek al na 5 pagina,s dicht ,te veel op zichzelf gerichte verhalen en die schrijvers hebben weinig tot geen zicht op hun omgeving .Er zijn duizenden misschien wel tienduizenden dagboeken geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog maar waarom springt het dagboek van Anne Frank er dan zo uit ? Van haar dagboek zijn er miljoenen exemplaren verkocht en tijdens het toeristen seizoen staan er honderden mensen voor het Anne Frank Huis om die onderduik locatie met eigen ogen te zien .Zo sleept Anne Frank nog miljoenen euro,s binnen voor haar geliefde Amsterdam ! Als je het dagboek hebt gelezen weet je wel waarom het zo aansloeg ! Het gaat over een gewoon meisje ,die praat /schrijft over gewone meisjesdingen ,Ze schrijft ook over de Duitsers maar zonder wrok en ze hemelt ( onterecht ) de Nederlanders op ,die zo goed waren voor de Joden .Verder beschrijft ze haar verhouding met die volwassenen en haar flirt met Peter ,die andere onderduiker .Heel gewoontjes eigenlijk allemaal en als Anne de oorlog had overleeft ,was dat dagboek waarschijnlijk ook niet uitgegeven en had niemand van Anne Frank gehoord .

    • Jan A. Somers zegt:

     Mijn dochter heeft mij juist niet geïnterviewd. Wilde ze beslist niet. Wel Bussemaker.

 4. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘Indisch zwijgen etc.’ – Ontstaan uit verdriet en pijn na jaren van een onbekommerd (Europees) heren leven! Door een oorlog met een debacle als slot; toen de Nederlandse driekleur, onder gefluit en gejoel van duizenden Indonesiërs op 27 dec.1949 te Batavia werd gestreken.
  – De geschiedenis van onrecht ‘koloniaal bezit’ volgde zijn rechtmatig beloop en het Indonesisch volk herkreeg/bevocht zijn onafhankelijkheid! Met meer dan 200.000 doden en 7000.000 van huis en haard verdreven (de verbrande kampongs/desa’s) ‘betaalden’ zij een hoge prijs voor hun vrijheid!
  – Dat alles te beseffen/erkennen heeft grote invloed tot een verhouding met dat verleden. En met het Indonesische volk. Waar wij Indo’s/Indischen van afstammen. Het feit dat er zovelen van de 1e generatie na 1970 toch terug zijn geweest en zovelen van de navolgende, dat die verhouding zeker ten goede is gekeerd! Want van de geschiedenis moet men leren!

 5. vandenbroek@libero.it zegt:

  Is het geleden onder of gestreden voor wanneer twee verhaallijnen door mijn bloed stromen, waar Indo en Nederlander in één lichaam samenkomen?

  zijn de krachtige woorden van Amara van der Elst bij de dodenherdenking te zien op de video. Toen ik de Engelse vertaling van de film titel las: Indo’s silence, was ik helemaal overtuigd.
  Nu ben ik supporter geworden.

  • R.L. Mertens zegt:

   @vandenBroek; ‘twee verhaallijnen etc.’- Ook oog/oor hebben voor beide kanten van het verhaal! In plaats van te zwijgen!

 6. Jan A. Somers zegt:

  “waar Indo en Nederlander in één lichaam samenkomen?” Leuk zeg om zowel Indo als Nederlander te zijn. Ik dacht al, wat voel ik toch stromen. Zal er volgende week met de cardioloog over hebben. Kan hij rekening mee houden bij de volgende operatie.

  • Jan A. Somers zegt:

   ff vergeten: Voor mijn komende operaties ben ik ook ondervraagd over mogelijke dementie. Waarvan in het medisch verslag o.a .”Geheugen is prima. Hij leest krant en dat gaat goed. En verdiept zich in geschiedenis van Ned. Indië.” En die ‘hij’ is dan “deze oude levenslustige heldere heer.” Maar ook “de levenslustige vitale man”. Komt waarschijnlijk van dat samenkomen van die twee soorten bloed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.