De Crux

d5974-img42143_25Stichting Swarte Kunst maakt in samenwerking met Het Nationale Theater de theatrale lezing DE CRUX: over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Nederlands-Indië. In DE CRUX staat kapitein Raymond Westerling centraal, die bekend staat als de oorlogsmisdadiger met tienduizenden doden op zijn geweten. Anderen, waaronder hijzelf spreken van 500. Waar ligt de waarheid?  Het Nationale Theater

Onlinevoorstelling, vooraf betalen om een link te ontvangen

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op De Crux

 1. Jan A. Somers zegt:

  ” bekend staat als de oorlogsmisdadiger” Ja, dat zijn de gevoelens. Maart waar is dat vastgesteld?

  • Boeroeng zegt:

   Jan, Westerling was een oorlogsmisdadiger.
   Dat is op te maken door wat hij en mensen uit zijn eenheid vertelde en uit de getuigenverhalen.
   Hij kwam nooit voor de krijgsraad. Oa door generaal Spoor werden die misdaden in de doofpot gezet. En daarna door de Nederlandse politiek en gezagstrouwe publieke opinie bevestigd. Men wilde het massaal niet weten

 2. Jan A. Somers zegt:

  “Westerling was een oorlogsmisdadiger.” Je hebt groot gelijk Boeroeng. Maar!!!! Westerling heeft altijd opgetreden in opdracht. Waarbij hij de volledige vrijheid genoot. Ja, hij had daar zo zijn eigen manieren voor (en opereerde daarbij niet in zijn eentje!!). En met het gewenste resultaat: rust en orde, dat was zijn opdracht. Hij, en zijn mensen, is bij mijn weten nooit aangesproken op zijn manier van werken. Een oorlogsmisdaad is een zeer zwaar misdrijf. Als je een ‘gewone’ moord wel voorlegt aan de rechter, waarom is dat hier dan niet gebeurd? En zolang dat niet is gebeurd, is er ook geen legitieme uitspraak over geweest. Dan blijft het een kreet in de lucht. Niemand, maar dan ook niemand, heeft Westerling aangesproken op zijn daden. “Men wilde het massaal niet weten” Dan wordt het hem kennelijk niet aangerekend. Hem een oorlogsmisdadiger noemen lijkt dan op een krenkingsdelict.

  • A. Olive zegt:

   Als Westerling een oorlogsmisdadiger was dan was hij een oorlogsmisdadiger waar veel mensen ook hun leven aan hebben te danken.

   • R.L. Mertens zegt:

    A.Olive; ‘aan hem te danken hebben etc.’- Wie dan? Noem ze; die kampong bewoners?

    • A. Olive zegt:

     Heer Mertens, u denkt toch niet dat ik een antwoord zal geven op uw vraag als u op zo’n kinderachtige manier met mijn naam omgaat.

  • R.L. Mertens zegt:

   @JASomers; ‘altijd opgetreden in opdracht etc.’- Opdracht om te executeren van verdachten? Hij voerde het standrecht in! Standrecht= moord! Niet anders. Moord op ongewapende mensen, waarvan niet(!) met zekerheid is vastgesteld dat het om een ‘terrorist’ gaat! En dan nog; de ontkennende verdachte moet een ander uit de rij aanwijzen, wie wel een terrorist is! etc. *Met het gewenste resultaat? De bevolking( die tussen 2 vuren zit) nam eerder meer afstand van het Nederlands gezag. Zij wilden niets meer met het gezag te maken hebben. Want elk pro Nederland werd vermoord. Deze waren niet te beschermen!

   • Jan A. Somers zegt:

    In Zuid-Celebes waren de Indonesische bestuurders nogal tevreden over het resultaat.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Zij wilden niets meer met het gezag te maken hebben.” Nou zeg! In die Malinogebieden was er toch een goed elkaar waarderen tussen de plaatselijke hoofden en NICA? Dat heb ik toch al zo vaak geschreven over de plaats van de GM in die situaties? En ze zaten er toch ook bij in het Paleis op de Dam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.