Mail

Mail 1
Een lezer ontving mailtjes van een vriend uit Bali die er al 5 jaar woont.

mail 1:
Wat betreft het Corona effect op Bali: het klopt dat het heel erg is, toerisme is weg. Aantal toeristen op Bali in december 2020 ligt 90% lager t.o.v. 2019!!  Wat ik zei hier in Canggu is het nog druk, deze dagen nog drukker, verkeer is chaos. Echter zal het na 4 januari inklappen. Ik spreek veel mensen met horeca hier en die verwachten weer een totale dip. Enkele zullen hun deuren weer sluiten, hebben puur de massa tijdens de feestdagen meegepikt. Elders op Bali sterven mensen van de honger!!!, Er worden meer projecten opgestart, echter door een tekort aan toeristen, is er ook een tekort aan giften/sponsering. Momenteel is er een nieuwe minister van toerisme en de bestaande gouverneur van Bali, en dat gaat niet helemaal samen! Vanaf 1 januari is er een sluiting van grenzen tot 14 januari, alleen mensen met een kitas kunnen naar binnen. Alle andere visa zijn gecanceld. ( Jakarta is erachter gekomen dat er ontzettend veel e-visa zijn afgegeven en hebben dat nu geblokkeerd. Ontzettend veel Russen zijn de afgelopen weken hier gekomen. Heb 2 Zweedse vrouwen gesproken en die zeiden dat het hele vliegtuig vol zat, geen vrije stoel, en 80 % Russen! En zij zijn pas 3 dagen op Bali ) Dit alles vanwege die nieuwe variant van Covid. Zelf denk ik dat het pas tot juni duurt voordat er weer toeristen ( VOA ) welkom zijn. Ze veranderen regels met de dag, zo ook nu met New Year party’s. Na 23:00 uur geen groepsvorming, geen alcohol(?) stranden gesloten. 

Ikzelf verwacht wel weer een soort van lockdown hier de komende weken. Gezien de mensen massa en hoe veel toeristen zich gedragen verwacht ik een piek in besmettingen waardoor de neergaande spiraal weer geactiveerd zal worden!  

Tuurlijk mag je dat stukje tekst doorsturen, geen probleem. 
Ik stuur je ook een linkje mee : 
https://www.aljazeera.com/news/2020/12/4/covid-poor-emerge-in-bali-as-indonesian-cases-hit-new-records

en een zoekopdracht voor Google: 
People on Bali starving from hunger during corona

Hier kun je veel artikelen lezen, al van eerder dit jaar toen het probleem ontstond.  Veel komt niet naar de andere kant van de wereld, volgende week wil ik weer eens richting Ubud gaan op mijn scooter en wat rondrijden om te zien hoe de situatie is. Tuurlijk in de grote stad als Denpasar is er nog de gewone lokale industrie, die gaat gewoon door. Het gaat om alles wat gerelateerd is aan toerisme; chauffeurs of tourgides die een auto op afbetaling hebben gekocht, die kunnen hun maandelijkse betaling niet meer voldoen. De telers van fruit en groente die geen afzetmarkt meer hebben omdat veel hotels gesloten zijn, de kleine souvenirwinkeltjes en ga zo maar door. Het is een hele keten. Ik ben daarom ook wel benieuwd wat er de komende maand ( maanden ) gaat gebeuren.

Mail 2, ingezonden door een andere lezer.
Klik op het plaatje voor een vergroting van de tekst

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

20 reacties op Mail

 1. Anise zegt:

  Natuurlijk is het nu de ‘zomervakantie’ voor Australiërs, dit is de periode dat ze Bali normaal gesproken bezoeken. Maar Indonesië is niet het enige struikelblok; Australiërs mogen van hun eigen overheid niet het land verlaten.

  Niet alleen zijn de Indonesische grenzen gesloten de eerste twee weken van het jaar, ook zijn alle internationale binnenkomende vluchten geblokkeerd. Dus deze keer wordt het wel heel moeilijk voor agenten om een business visa voor toeristen te regelen.

  Men moet uitkijken dat Bali niet zoals Egypte of zuid Turkije een bestemming wordt voor goedkope (all-in groeps)reizen. De lokale economie schiet er niet veel mee op. En zo krijg je ook een bepaalde naam die veel mensen afstoot. Met Chinezen die niets uitgeven en Russen die buffetten plunderen is men al aardig op weg.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nog niet zo lang geleden met mijn Westfaalse meisje cruises gemaakt met de “Koningsdam” en “Nieuw Statendam” van de HAL. Grotendeels Indonesische crew (m/v). Mijn vriendjes werden de jongelui van de civiele dienst, d.w.z. de hut stewards en meisjes en jongens in de restaurants. Allemaal middelbare school (SMP of SMA), een enkeling “universitas”. Voor hen was ik een curiosum, een bapak uit Negeri Belanda die een beetje op hen leek, redelijk Bahasa sprak en nog wat Javaans ook, konden ze moeilijk plaatsen. Ik was “anak Semarang”, waarom dan weggegaan? Ik heb ze maar geen geschiedenisles gegeven.

   Veel kwamen uit Bali, waarschijnlijk omdat daar, naast Jakarta, een recruiting agency was voor de rederij. Ze voeren 10 maanden achtereen, daarna een paar maanden poelang kampong. Een regeling waarbij ik in mijn tijd op de wilde vaart mijn vingers zou aflikken.

   Maar goed. Aan hen denk ik nu, vol compassie. Zij zitten waarschijnlijk al een klein jaar thuis, zonder inkomsten. Ook voor deze jongelui hoop ik, dat die virus gekheid snel voorbij is en ook zij weer wat geld kunnen gaan verdienen.

   Salam manis.

   • A. Olive zegt:

    De Koningsdam, dat is het zelfde schip waarop wij waren in sept/okt vorig jaar. Vanuit Rome via de Middenlandse en Adriatische zee naar Fort Lauderdale, Florida.
    De crew was inderdaad grotendeels Indonesisch met een enkele verdwaalde Phillipijn of oost Europeaan. Als je hun laat weten dat je in Indonesia bent geboren krijg je extra service. We hebben ook veel gelaggen met hun.
    Zo kwam de buffet kok te weten dat mijn vrouw maagpijn had en maakte meteen een thee van assem voor haar, Ik deed me tegoed aan de poffertjes en spekpannekoek bij de kleine Dutch restaurant. Het verbaasde me dat de overtocht van Europa naar Florida evenlang duurde en dus niet sneller dan die met de Nieuw Amsterdam in 1960.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ongetwijfeld kunnen die schepen sneller, maar kost dat meer brandstof en zijn de passagiers een dag of twee dagen korter aan boord. In beide gevallen banjak roegi voor Carnival!

   • Anise zegt:

    Ja van de TKI op de cruiseschepen komen de meesten uit Bali. In Florida en Puerto Rico ontmoetten we er redelijk veel.

    Ze zijn indertijd bij de uitbraak van de pandemie allemaal gerepatrieerd. Die technische werkloosheid duurt dus al even. Daarbij nog eens het feit dat de cruise lines zoals Norwegian, Carnival en Royal Caribbean overleven van kapitaal injecties en leningen en een zeer slechte naam hebben m.b.t. infectiegevaar. Dus de herstart zou wel eens moeilijk zou kunnen worden, de mensen hebben er geen vertrouwen in. (En dat de gemiddelde leeftijd van de cruise-deelnemer hoog ligt helpt ook niet echt.)

    Dit alles maakt hun toekomst heel onzeker, het ziet er niet naar uit dat de cruiseschepen in 2021 op volle capaciteit zullen kunnen varen.

    Sandiaga Uno, de nieuwe minister voor tourisme, heeft een gouvernementele financiering aangekondigd en plannen voor de 5 primaire locaties uit de doeken gedaan. Deze bestemmingen omvatten naast Bali het Tobameer in Noord-Sumatra, natuurlijk de Borobudur in Midden-Java en Labuan Bajo in Oost-Nusa Tenggara. Op de lijst staan ​​ook Likupang in Noord-Sulawesi en Mandalika in West-Nusa Tenggara. Niet verbazend staan personen die in het buitenland werken wel wat in de kou.

   • Bung Tolol zegt:

    @Aan hen denk ik nu ,vol compassie .Zij zitten waarschijnlijk al een klein jaar thuis ,zonder inkomsten “” ………..zover het relaas van de door mij hoog geachte Bapak de la Croix .kijk dat bedoel ik nou ,u heeft compassie en toont medeleven met anderen ,die het nu minder hebben ,EMPATHIE !!! Veel op deze site ( en ook op andere sites) hebben alleen oog voor hun eigen besognes ,ik acht u eigenlijk even hoog als Pak Lemon ,alleen uit ik mij jegens u niet zo vaak in die trant ( Beetje takut dat u naast uw sepatoes gaat lopen ) Lol ! 👍👍👍…Salam dari Ibu Kota Amsterdam en zorg goed voor Westfaals “” Meisje “” YES YES ! 2021 gaat alles beter ( Want slechter dan 2020 ken tog niet )

    • Pierre de la Croix zegt:

     Prijs me nu niet de hemel in, heer Tolol. Twee IM’s op I4E binnen 1 week is voorlopig genoeg.

   • Anoniem zegt:

    ” Zij zitten waarschijnlijk al een klein jaar thuis, zonder inkomsten.”.
    Wie weet hebben zij het roer omgegooid en zijn zij gewoon hard aan het werk in een andere branche.

    • Bung Tolol zegt:

     Hopelijk ! Ja ik heb ook het roer omgegooid ,eerst zat ik in liquide middelen te handelen maar tegenwoordig heeft niemand meer liquide middelen ! Ze zijn allemaal verdoofd door dat Corona virus ,dus handel ik maar in verdovende middelen 😎😎😎 ( Niet doorvertellen ) Zaken lopen als een kareta api !😜 Nu maar hopen dat die orang gila Jort Kelder mij niet op de Quote 500 plaatst .😒😒😒 Zit ik straks naast Redouan Taghi in Vught .Weet al precies wat Redouan tegen mij gaat zeggen “” He oude klapper Javaan hebben ze je eindelijk te pakken !””🤣🤣🤣

    • Pierre de la Croix zegt:

     De man/vrouw zonder naam zegt: “Wie weet hebben zij het roer omgegooid en zijn zij gewoon hard aan het werk in een andere branche”.

     Welke andere branche in de Corona crisis? Prostitutie, drugs, mensensmokkel? Graag bruikbare ideetjes van achter uw pagger, mevrouw of meneer Anonymus. Op Bali smachten ze er naar.

    • Mr. B. zegt:

     Misschien de Taxi Mafia? Oh nee er zijn geen toeristen. Verkopen ze anders hondenvlees sate op de stranden? Oh nee er zijn geen toeristen. Misschien als chauffeur voor online taxibedrijven als Grab en Go? Oh nee er zijn geen toeristen. Ze kunnen als Sudra nog wel meehelpen met de brandstapel voor een aan COVID overleden Satria…er zullen wel weinig toeristen toekijken.

    • Anoniem zegt:

     Toen Piet de Toerist zich als een ware Toean Besar liet verwennen, ontging het hem niet dat velen van hen hoog opgeleid waren. Me dunkt dat zij dan iets anders kunnen gaan doen dan de prostitutie ingaan of mensen smokkelen. Als zij hun eiland kunnen verlaten om te gaan varen, kunnen zij nu dat eiland ook vaarwel zeggen om elders hun heil te zoeken?

    • Indisch4ever, beheerder zegt:

     Beste Anoniem met ip-nummer 82.XX.XXX.XX
     Vul een naam in bij een reactie.
     Het is voor andere lezers handiger om te weten dat je reacties van dezelfde persoon zijn.
     wordpress.com geeft een niet ingevulde reactie de naam Anoniem en dat kunnen veel personen zijn
     Geef een naam op, het mag ook een pseudoniem zijn, zo niet dan blokkeer ik je ip.nummer.

    • Hans Boers zegt:

     IP als boven is Vodafone Libertel Ziggo nummertje

    • Geer zegt:

     Als u onlineactivist bent en uw leven gevaar loopt, is het gebruik van Tor zeer aan te raden.

     https://www.avg.com/nl/signal/hide-your-ip-address

    • Indisch4ever zegt:

     Ayooh… Hans niet teveel verklappen .
     Geer… veel dank dat je nu een naam hebt.

 2. Mr. B. zegt:

  Als je stelt dat de Balinezen wel even hun eiland kunnen verlaten om elders werk te zoeken heb je sedert februari 2020 onder een steen geleefd. Of je vindt het leuk om hier een beetje te trollen?

  Ik ga er verder maar niet op in.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja en niet zo,n klein steentje ook nog eens een keer ! Zelfs voor ons in Nederland is het praktisch onmogelijk om zo maar even de grens over te steken ,allerlei beperkingen .Je zou toch zeggen piece of cake die grenzen met Duitsland en Belgie ,ja voor die Corona crisis wel maar niet nu ! In Duitsland hebben ze de Gestapo weer tot leven gewekt ,die bewaakt nu met Duitse Herders die Grenze “” Aussweisz bitte !”” In Belgie waakt de Patat Politie met Belgische Herders “” Alee Manneke wa komme gij hier doen ?””😆😆😆

  • Pierre de la Croix zegt:

   Mr. B. zegt 5 januari 2021 om 03:04 o.m. aan Anoniem: “Of je vindt het leuk om hier een beetje te trollen?”

   Daar heeft het alle schijn van. Ik zou zeggen, sneeren en zure regen op de site laten neerdalen is verwerpelijk genoeg, maar als iemand dat niet kan laten, laat haar of hem dat met open vizier doen en niet achter de veilige partner van de ano- of pseudoniemiteit.

   Dat is laf. Dat is achterbaks.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Sorry, foutje, in mijn vorige stukje, voorlaatste alinea: “Partner” in “laat haar of hem dat met open vizier doen en niet achter de veilige PARTNER van de ano- of pseudoniemiteit” moet zijn “PAGGER” = haag of heg in het Indisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.