De slavernij in de Oost gaat eindelijk onderdeel uitmaken van ons bewustzijn, 

De bewijzen zijn onloochenbaar. Het verhaal is evident. Niet alleen in de koloniën in de West (Suriname en het Caribische gebied), maar ook in de Oost (voormalig Nederlands-Indië) hebben Nederlanders slaven gehouden. Er waren grote verschillen tussen de slavernij in het ene en het andere gebied, maar er doet zich ook een opmerkelijk verschil voor in de manier waarop we er anno 2020 mee omgaan. Terwijl onder druk van academici en vooral jonge activisten steeds meer openlijke aandacht komt voor de geschiedenis in de West, blijft het ten aanzien van de Oost angstwekkend stil.
Dat is ook de ervaring van schrijver en onderzoeker Reggie Baay.
In januari 2015 publiceerde hij Daar werd wat gruwelijks verricht, een bondige studie over de slavernij in Nederlands-Indië. Het is uitstekend geschreven, helder en toegankelijk, en met een zekere afstand; de feiten moeten voor zichzelf spreken, vindt de auteur. En die zijn inderdaad vaak gruwelijk genoeg.    De Correspondent

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op De slavernij in de Oost gaat eindelijk onderdeel uitmaken van ons bewustzijn, 

 1. Mister Bule zegt:

  Zeg me nu eens, waar kwam het sinds de aanwezigheid van de mensheid níet voor?

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Asia

  En zelfs tegenwoordig zie je in landen als Congo nog dat bepaalde bevolkingsgroepen in slavernij worden gedwongen door de sterke stammen. (Inderdaad, door hen die zo lopen te klagen over wat de Belgen daar indertijd hebben uitgespookt.)

  Bewustzijn creëeren? Een schuldgevoel aanpraten? Geschiedkunde als hobby? De ambitie schrijver te worden? Het zal me eerlijk gezegd aan de onderrug oxyderen waarom men zonodig met al die maatschappelijk verantwoorde (PC) studies afkomt maar in periodes van pandemieën, intolerantie, klimaatveranderingen en religieus extremisme zijn er toch wel belangrijker zaken om zich zorgen over te maken.

  • J.A. Somers zegt:

   ” zijn er toch wel belangrijker zaken om zich zorgen over te maken.” Maar in een welvarend land moet je toch wel eens moeilijk doen? Hoort bij onze luxe.

  • Boeroeng zegt:

   Er zijn altijd meer dwingende zaken om je druk over te maken.
   Dat wil niet zeggen dat minder hedendaagse en minder belangrijkere zaken moet worden vergeten.
   De geschiedenis van slavernij in de Nederlandse kolonies rond de Indische Oceaan, hoort bij Nederland en bij de geschiedenis van mensen afkomstig uit die kolonies.
   Daarom is er op deze site ook aandacht voor deze slavernij

   • J.A. Somers zegt:

    “Daarom is er op deze site ook aandacht voor deze slavernij” Jazeker! Goed! Maar wel in de context van de algemene verbreidheid van die slavernij in Indië/Indonesië/Azië.. Dan wordt je moe van het ronddraaien met je vingertje, meer dan het wijzen in één richting. Ik leefde daar in de tijd dat de slavernij nog volop bestond, alleen de slavenhandel was verboden. Maar ik heb daar niets van gemerkt, moet alles uit de boeken halen. En kan er dus niets aan toevoegen. Hoe is het er nu?

    • Boeroeng zegt:

     Lezers kunnen informatie toevoegen over slavernij in z-o-azie buiten de Nederlandse kolonies . Of als ik een goed artikel tegenkomt daarover kan ik dat plaatsen.
     Ook over slavernij van Indonesische vorsten, doorgaand tot in de 20e eeuw, zoals Reggie Baay het in zijn boek beschreef.
     Nu wijst Reggie Baay niet met het vingertje, noch zwaaiend daarmee van : foei jullie Nederlanders.
     Het is Nederlandse geschiedenis, onze geschiedenis, zijn geschiedenis.
     Het verhaal van the good, the bad and the ugly

     En deze geschiedenis is niet of onvoldoende geweten in Nederland, of men wil het niet weten, of door eeuwenlange verdringing denkt men soms: het valt wel mee hoor.

    • Mister Bule zegt:

     Ook is het zo dat men (tegenwoordig) vaak de onvrijwillige tewerkstelling en totale afhankelijk van een persoon als slavernij ziet, i.t.t. de -schriftelijke- eigendomsbewijzen die in het westen gebruikelijk waren. Mij niet gelaten maar dan kan je ook beargumenteren dat Tesla met hun elektrische voertuigen niet alleen de kinderarbeid maar ook de slavernij in stand houdt in Afrika omdat men daar geen keuze heeft; óf werken in de kobalt mijnen óf verhongeren.

     Nog iets controversieels misschien, is dat ik de verantwoordelijkheid afwijs voor wat mijn voorouders in de koloniën hebben uitgevreten eeuwen geleden. (Ik hou de Spaanse toerist ook niet meer verantwoordlijk voor slachtpartijen in Hollandse steden tijdens de 80-jarige oorlog, een Duitser die ik ontmoet op vakantie heeft niets te maken met de fiets die gestolen werd van mijn opa of de genocide van de Joden, zelfs een Trump is voor mij niet aansprakelijk voor Enola Gay of napalm in Vietnam.) En natuurlijk is slavernij verwerpelijk maar je kan ook beredeneren dat zonder slavernij veel zaken nooit verwezenlijkt waren geweest en we nu nog in donkere tijden hadden geleefd. Excuses voor de boutade.

    • J.A. Somers zegt:

     “dat ik de verantwoordelijkheid afwijs” Mij heb je! En excuses hoeven voor mij ook niet, ook niet voor de bersiap. Excuses zijn voor mij diplomatieke formules. Leer je in het diplomatenklasje. Met een soort rekensommetje, wanneer wel en wanneer niet.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘ronddraaien met je vingertje etc.’- In de(uiteraard) Telegraaf 28/10 jl. betoog ene CDA’er( uiteraard) Diederik Boomsma, gemeente raadslid Amsterdam, dat excuses voor het slavernij verleden nu een stok(!) is om mee te slaan. En dat het een polariserende misvatting is om excuses aan te bieden. Slavernij is door het uniek(!) zelfreinigend vermogen door westers landen afgeschaft. De westerse geschiedenis, te reduceren tot een litanie van racistische en kapitalistische uitbuiting is, vast onbedoeld, de geesten rijp maken voor een volgende revolutie(?)- Doet me denken aan die predikanten uit die periode van VOC/WIC die zich eerst (christelijk)verzetten en opeens vergoelijkend opmerken, dat de Afrikaanse heidenen door de slavernij ook kennis maakten met het christendom, wel het protestantisme(!) aldus dominee Godfried Udemons uit Zierikzee 1638; maar ze mochten nadrukkelijk niet verkocht worden aan katholieken! – Voor de goede orde; de (christelijke)geesten waren toen nog niet helemaal gezegend met een zelfreinigend vermogen! – Nu anno 2020?

 2. PLemon zegt:

  @ Maar in een welvarend land moet je toch wel eens moeilijk doen? Hoort bij onze luxe.

  #Het is van alle tijden dat voor welvaart een prijs moet worden betaald (over de ruggen vd ‘ zwakkeren’ in de samenleving).

  *** Citaat: ” De gemeente Amsterdam wil excuses maken voor de historische rol die zij heeft gespeeld in de slavernij en de slavenhandel. Wat betekenen dit soort excuses precies?

  Enerzijds geeft de stad toe dat zij haar welvaart deels te danken heeft aan gedwongen arbeid. Anderzijds is het een verklaring dat ­slavernij een verwerpelijk instituut is dat ­steden onder geen voorwaarde behoren te ondersteunen.

  Dat is een mooi gebaar. Zulke Vergangenheitsbewältigung krijgt echter pas echt kracht als Amsterdam boter bij de vis doet en consequenties aanvaardt voor het heden. Immers, ook vandaag de dag profiteren de stad en haar ­inwoners van gedwongen arbeid.

  Officieel is slavernij overal ter wereld afgeschaft. Desalniettemin leven naar schatting 40 miljoen mensen (van wie een kwart kinderen) in een situatie die onderzoekers en mensenrechtenorganisaties als moderne slavernij bestempelen.

  Dit omvat mensen die tot werk worden gedwongen, daar niet of nauwelijks voor worden vergoed en weinig vrijheid van beweging hebben. Zo werken miljoenen vrouwen en kinderen gedwongen in sweatshops waar ze voor een hongerloon de kleding maken die wij voor een prikje kopen in Amsterdam.

  https://www.parool.nl/nieuws/excuses-voor-slavernij-bestrijd-dan-ook-moderne-slavernij-actief~bb51d7d3/

  • Pierre de la Croix zegt:

   Mr. Bule schrijft “….. dat ik de verantwoordelijkheid afwijs voor wat mijn voorouders in de koloniën hebben uitgevreten eeuwen geleden”.

   Gelijk heeft-ie. Mogelijk dat ook mijn voorouders, van zowel Europese als Aziatische kant, zich hebben schuldig gemaakt aan slavenhandel en de exploitatie van slaven. Uit volle borst wijs ik iedere vorm van klassieke of moderne slavernij af, maar waarom zou ik excuses maken voor wat mijn kinsmen hebben misdaan in een totaal ander tijdsgewricht?

   Las gisteren in mijn krantje dat niet alleen Amsterdam, maar ook Rotterdam door slavernij en slavenhandel als havenstad is opgekomen en haar welvaart aan die exploitatie van mensen te danken heeft en dus ook kilo’s boter op den kepala. Maar wat heeft het voor zin daarvoor excuses te maken?

   Van die welvaart genieten nu ook de nakomelingen van de slaven, sorry “tot slaaf gemaakten” (mijn spellingscontrole heeft moeite met die nieuwe kreet), die daar en elders in Nederland wonen en zich nu verongelijkt voelen, c.q. plaatsvervangend zielig.

   Hoe cynisch het ook moge klinken, ze zouden ook kunnen bedenken dat zij zonder hun tot slaaf gemaakte voorouders ergens in Afrika zouden leven, een continent waarvan velen nu naar Europa vluchten, in gammele bootjes over de Middellanse Zee en de Atlantic, omdat het niet zo gezellig is in de repblieken waar ze wonen, to say the least.

   Ikzelf ben dankbaar dat ik vanaf mijn jonge jaren in dit land heb mogen leven en niet in mijn geboorteland waar mijn ouders, de rest van mijn familie en ik waren weggepest, c.q. niet meer welkom waren.

   • RLMertens zegt:

    @PierredelaCroix;; ‘hoe cynisch het ook moge klinken etc.’- Zoiets zeggen als; gelukkig(!) dat het centrum van Rotterdam door de moffen is weggevaagd; dank(!) zij dat, hebben ze daar nu tenminste een moderne winkelbuurt!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Afgestapt van uw core business, meneer Mertens? Compliment! Nooit te oud om iets nieuws te beginnen.

     Tja …… “ieder nadeel hep s’n foordeel” zei eens een groot Nederlands filosoof. Misschien kent u hem wel. Van hem is trouwens ook een andere beroemde uitspraak die het onthouden waard is: “Je ziet het pas als je het door hebt”.

     Ooit was er in Amsterdam een commissaris van politie Kaasjager, die voorstelde om de grachten dicht te gooien zodat het verkeer in de stad beter kon doorstromen. De goede man werd bijna gelyncht en moet zich naargeestig hebben afgevraagd waarom de Duitsers juist Rotterdam hadden uitverkoren voor hun wraakactie.

    • J.A. Somers zegt:

     “hebben ze daar nu tenminste(…)” Ja, en de doden liggen vergeten op de begraafplaats.
     “een moderne winkelbuurt!” In het kapot geschoten Middelburg hebben ze het gelukkig tot op de laatste centimeter opnieuw opgebouwd. En in het kapot geschoten Vlissingen is ook de binnenstad volledig hersteld. Bent u in Surabaya van de slag om Soerabaja nog wat anders tegengekomen in de huidige stad? Toko Nam, Toko Piet, Oranjehotel, vrijmetselaarsloge, broederschool, Katholieke kerk, Gouverneurskantoor, Simpangclub, om maar wat te noemen. Allemaal in dezelfde plattegrond met dezelfde trambaan. Was daar in het verleden niet wat groots verricht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.