Over geweld in Indonesië, froeher

frame uit de omstreden trailer

Strijdpunten bij nieuwe speelfilm over Nederlands-Indië: wel of geen Hitler-snor in ‘De Oost’? Veteranenorganisaties zijn boos over eerste beelden van de speelfilm De Oost. Worden de militairen in Nederlands -Indië neergezet als SS’ers? De producent belooft een speciale voorvertoning voor oud-militairen. De Volkskrant

En dit geweld, 20 jaar later:

Soeharto

Op 1 oktober was het 55 jaar geleden dat in Indonesië een van de grootse misdaden van de twintigste eeuw begon. Die ochtend besloten Indonesische generaals hun plannen voor een staatsgreep in beweging te zetten. Deel van deze plannen was het systematisch vermoorden van hun politieke tegenstanders. In de daaropvolgende maanden werden meer dan een half miljoen mensen vermoord. globalinfo.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

30 reacties op Over geweld in Indonesië, froeher

 1. RLMertens zegt:

  @ De Oost- Moet het niet de Oogst heten? Een oogst van ons Indië verleden? Dat juist een Molukker script en regie heeft bedacht/verzorgt. En dan nog een school lespakket erbij….sambel met?

  • Jan A. Somers zegt:

   “Een oogst van ons Indië verleden?” Klopt! President Suharto was heel blij te beschikken over de exorbitante rechten van de President. Gewoon selecteren > plakken.

 2. kembang merah zegt:

  Suharto de grote RAT aasde op presidentschap en zou mij niet verbazen dat hij een handje heeft geholpen om Sukarno te arresteren en zélf president te worden ….gezien hij een islamiet is heeft hij Indonesiërs gedwongen om zijn geloof aan te nemen, zo niet dan krijgen ze nérgens recht op. Zie de film van járen geleden over de Zon, Maan en Sterren….wie herinnert het zich nog? Een waargebeurde film/ documentaire……
  De grootste grap toen ik in 2006 op Java rond toerde dat hij is afgezet en daarna is overleden !!
  Jammer dat hij zó laat is afgezet , het had al járen geleden moeten gebeuren ….

  • Boeroeng zegt:

   Van Suharto is veel kwaads te zeggen, maar niet dat hij Indonesiërs gedwongen bekeerd heeft. Ze waren al islamiet

   • kembang merah zegt:

    Dat ze er waren toen ik nog in Soerabaya woonde, dat klopt Boeroeng….maar NIET dat ze nu de grootste Islamietenland ter wereld zijn !! Hoe verklaar jij dat dan ??
    Toen ik daar op Java rond reed, heb ik met veel mensen gesproken, zij vertelden dat ze gedwongen worden om islamiet te worden anders konden ze op sociaal gebied nérgens terecht. IK neem aan dat die mensen het niet verzinnen toch? En al helemaal niet naar die serie te hebben gekeken van Zon, Maan en Sterren dat op waarheid is berust. Daar werd een familie 12 jaar lang gefilmd in hun dagelijks bestaan in Jakarta min of meer een soort christen geloof hebben !!

    • Boeroeng zegt:

     Zover ik altijd hoorde is Indonesië al honderden jaren islamitisch .
     En Java was al enkele eeuwen overwegend Islamitisch toen Soeharto aan de macht kwam.
     Het zal wel zijn dat Soeharto meewerkte aan islamitische wetgeving,
     Maar je kunt niet hem verantwoordelijk stellen voor dat 200 miljoen mensen ( of meer) in Indonesie islamitisch zijn. Meestal van huis uit zo opgevoed of gedwongen zich als islamitisch voor te doen.

    • Anoniem zegt:

     …maar NIET dat ze nu de grootste Islamietenland ter wereld zijn !! Hoe verklaar jij dat dan ?? ….
     Simpel: Als papa en mama het Muslim geloof hebben en ze gebruiken geen voorbehoedsmiddelen, dan krijg je vanzelf wel een grote vermeerdering van de bevolking.

   • Indorein zegt:

    Vaak wordt “vergeten” eveneens te vermelden, dat Indonesië ook zo’n 30 miljoen (!!) christenen telt en enige miljoenen animisten naast de ongeveer 150 miljoen moslims.
    Overigens, de meeste moslims wonen ofwel op Java dan wel Sumatra. De andere eilanden kennen een grotere diversiteit in religies.

    Het is wel echt zo, dat andere religies dan de islam vaak het slachtoffer zijn van geweld en onderdrukking door fanatieke moslims, ze krijgen ook altijd de schuld als er iets mis gaat in dat land.

    • Jan A. Somers zegt:

     Maar er wordt niet bij verteld of het allemaal praktiserende Moslims zijn. Nederland schijnt een Christelijk land te zijn. Om hoeveel praktiserende Christenen gaat het hierbij? Als ik dat probeer te lellen via de politieke partijen, nog niet de helt ‘Christen’!

    • Arthur Olive zegt:

     “Om hoeveel praktiserende Christenen gaat het hierbij?……nog niet de helft “Christen!”.
     Alleen God weet hoeveel ware Christenen er zijn maar wij hebben bijbelse voorbeelden om een idee te krijgen. In die hele Joodse generatie zegt de profeet Jesaja dat alleen een klein overblijfsel gelovigen waren. Uit alle volwasen Joden die Egypte verlieten in de Exodus waren er alleen 5 gelovigen, De rest moest 40 jaar in de woestijn ronddwalen totdat ze dood gingen omdat ze niet in het beloofde land mochten komen.
     Jezus verklaart de retorische vraag: Als ik terug kom zal ik dan geloof vinden?

    • Indorein zegt:

     “… Nederland schijnt een Christelijk land te zijn. Om hoeveel praktiserende Christenen gaat het hierbij?”:
     Antwoord: In ieder geval 3 x 600 in Staphorst !

 3. De simpathie van het volk tpv Suharto en Sukarno gaat met de tijd veranderen.

 4. kembang merah zegt:

  Zover ik altijd hoorde is Indonesië al honderden jaren islamitisch .
  En Java was al enkele eeuwen overwegend Islamitisch toen Soeharto aan de macht kwam.

  Bovenstaande zin Boeroeng is niet waar….een machtige Madjih ( zijn naam even kwijt) heeft toentertijd de islam verdreven en kwamen door hem ook niet binnen….alleen door oorlogen brokkelde zijn macht af waardoor de islam een voet aan de grond kreeg op java en zich steeds meer nestelde !! Het was ergens in de 18e eeuw, jammer dat ik het boek weg heb gedaan…..Dus dat de islam al ééuwen daar is geweest is niet waar Boeroeng…en met hún dwangmatige geloof lopen ze iedereen omver of ze wél of niet mee eens zijn…., dat neem ik ze zéér kwalijk, en hoezo zie de woorden tijdens de ramadan ” lief zijn voor elkaar ” …..wat een schril contrast is het toch met die extremisten aldaar….!!!!

 5. Jan A. Somers zegt:

  De macht van de hindoeïstische en boeddhistische vorsten was gebaseerd op de arbeid van de onder hun gezag staande bevolking, maar zij verkregen ook inkomsten uit tollen op het handelsverkeer, opbrengsten uit hun eigen handelsondernemingen en zeeroof. Halverwege de 14e eeuw zette het verval van Modjopahit in, dat versneld werd door de opkomst van islamitische havenvorstendommen aan de noordkust van Java.
  Evenals het hindoeïsme en het boeddhisme heeft de islam zich over de archipel voornamelijk verbreid door de handel. Arabische handelslieden hadden in het midden van de dertiende eeuw havenplaatsen in Voor-Indië tot bloei gebracht met de handel in goederen uit China, het Indische subcontinent, Afrika en het Midden-Oosten. In de Indische archipel ging destadstaat Malacca een belangrijke rol spelen bij de verbreiding van de nieuwe leer aangezien deze stad zich ontwikkelde tot een belangrijke haven met de hegemonie over een druk bevaren handelsroute. In tegenstelling tot in andere delen van Azië en Afrika heeft de geleidelijkheid van het doordringen van de islam in de Indische archipel, de natuurlijke fragmentatie van het eilandenrijk, de grote afstand tussen de besturende adel en de bevolking, en de sterke traditionele geloofswereld van de Indische volken niet alleen geleid tot een aantal stromingen in de Indische islam, maar ook tot tolerante vormen. Slechts in Atjeh, tegenover Malacca gelegen, waar de islam door Arabieren werd gepredikt, en in enkele plaatsen in de Molukken waar de islam gevoed werd door predikers uit Oost-Java, was er sprake van enige orthodoxie.
  Het moeilijke bestaan van de dorpsbewoners, zowel onder de hindoe-vorsten als in de islamitische vorstendommen, heeft blijvend het geloof in een Messias levend gehouden; een rechtvaardige vorst, de Ratoe Adil, die een einde zou maken aan alle onrecht. Bij de opkomst van Japan in de 20e eeuw, en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, was het vooral de legende van een bekende koning van Kediri uit de 12e eeuw, Djojobojo, die de verwachting van het einde van het Nederlandse gezag voedde.

  • kembang merah zegt:

   Dat stuk wat u hier heeft geplaatst stond ook in mijn boek die ik helaas hebt weg gedaan…..mijn dank hiervoor mijnheer Somers.

   • kembang merah zegt:

    Halverwege de 14e eeuw zette het verval van Modjopahit in, dat versneld werd door de opkomst van islamitische havenvorstendommen aan de noordkust van Java.

    Dat was die naam Modjopanit ik kwam er niet meer op, J. Somers…..

    • Jan A. Somers zegt:

     Oppassen! Dj is van vroeger, j is van nu. Bijvoorbeeld djalan vs jalan. En in mijn geboorteplaats Soerabaja j = y.

   • Jan A. Somers zegt:

    Kan kloppen. Als ik de tekst voor een reactie al eens eerder heb geschreven, en die nog bruikbaar is: selecteren > kopiëren > plakken. Zelfplagiaat. Gewoon lui!

   • Jan A. Somers zegt:

    “stond ook in mijn boek” Zie mijn reactie hieronder bij zelfplagiaat.

 6. PLemon zegt:

  @die naam Modjopanit ik kwam er niet meer op

  # Zie ook: https://indisch4ever.nu/2013/08/12/donald-tick-3/

 7. Mister Bule zegt:

  Niet zeuren over de invloed van Islam. Het is er al van de 13e eeuw. En i.t.t. het Christendom, is het geen verlichte godsdienst, men leeft nog met dezelfde denkbeelden als eeuwen geleden. (Staand plassen mag niet, geen honden aanraken, …) Allemaal volkomen zinvol voor een woestijn godsdienst.

  Er waren drie grote machtsblokken in de samenleving; de communisten, de (radicale) moslims en het leger. Het enige wat je Suharto aan kan rekenen, is dat hij het communistische machtsblok heeft uitgeroeid zodat de extreme Islam sterker is geworden. Nu, volgens de wet mogen alleen mensen van dezelfde godsdienst met elkaar trouwen. Verder is er helemaal geen druk om je te bekeren, wie dat beweert liegt of kent de situatie hier niet.

  Als het erop aankomt, is het natuurlijk gewoon de schuld van de Nederlanders zelf. Als wij niet zo door winstbejag gedreven waren geweest, en hadden geregeerd zoals Spanje in Zuid Amerika en op de Filippijnen, was de situatie nu heel anders. De Spanjaarden en Portugezen hebben veel meer aan gedwongen conversie gedaan.

  • Jan A. Somers zegt:

   “het leger” Ik weet niet hoe of het nu is, maar tijdens de onderhandelingen met Nederland bemoeide het Indonesische leger zich met van alles en nog wat. Vooral met de politiek, de dwifungsi. Dat is heel nuttig in de rommelige beginfase van een revolutie. Maar onderhandelingen moeten worden gevoerd door politici, maar het leger was overal tegen. En aan Nederlandse kant wilde daardoor het leger zich ook met de onderhandelingen bemoeien.

 8. kembang merah zegt:

  Niet zeuren over de invloed van Islam. Dat zegt u mister Bule !!
  Kunt u óók zeggen wáár de Islam zich ergens NIET heeft gevestigd ??? Behalve op de
  Noord en Zuidpool ?? Eng hé ?

  • Mister Bule zegt:

   Het enige enge hier is een Geert Wilders discours. Ik kan zien dat u nog nooit heeft geleefd in een land met een andere meerderheid(sgodsdienst). Niets om bang voor te zijn hoor.

   • kembang merah zegt:

    Voor alle godsdiensten heb ik respect….alleen voor islam NIET !! Ga zélf eens te raden wát eigenlijk die koran inhoudt en hoe het wordt gelezen én beleefd in hun geloof….
    Zie de IS…..Soufilisme … Extremisyten enz. enz. dat zijn allerlei kwalijk takken van de islam…..bbbbrrrrr. het blijft eng !

  • Robert zegt:

   Niet alle Islamieten zijn extremisten. Het Christendom kende(kent) ok zijn extremisten die dood en verderf zaaiden.Denk maar aan de Kruistochten en de vele oorlogen in Europa(30-jarige oorlog etc.)

 9. Anoniem zegt:

  De “Bersiap”in Indonesie! in 1945!

 10. kembang merah zegt:

  Indisch4ever
  tf3Spsuonssored ·
  Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
  1tf4uesSponsoredih ·
  Wij hielden allemaal van haar. Oma Rumidjah hoofdpersonage uit de veel bekroonde documentaire trilogie van mijn broer Leonard Retel Helmrich: Stand van de zon-maan en sterren is overleden ten gevolge van Covid-19. Ook het ANP maakte vandaag melding van dit droeve bericht. Deze foto ontvingen we vanuit Indonesië. Op de foto staan haar twee zoons Bakti en Dwi, haar kleindochter Tari en haar andere familieleden. Selamat Djalan Rumidjah. We love you all.

  Het was een mooie documentaire !! Zie dáár hoe de islam zich meester maakt over de Christenen die NIET islamieten willen worden !!
  Selamat Jalan …Rumidjah….U hebt het geweldig gedaan in deze serie, mijn diep respect voor U ..!

 11. Indonesia is Mohammadaan fanatiek en fondamentaal geworden na dat de Amerikanen (CIA) de communisten(PKI)in Indonesie hadden uitgeroeid met behulp van de militairen( Suharto) die ongeveer 3 millioen mensen zonder proses relgieus hebben vermoord.Na dien tijd waren de Mohammadanen fundementaal geworden ook wegens de import van de doctrine van de Arabieren uit het Midden Oosten, om ook een Mohammaanse staat in Indonesia willen oprichten( Republik Islam Indonistan).Dat nu de reden is van alle tumult tegen de nationalisten .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.