Herdenken, herinneren

“Ik was bijna dood.” Ferry Prud’homme (91) is helder over de Japanse bezetting van Nederlands Indië. Het is het ergste wat hem is overkomen. Als klein kind wordt hij in een jongenskamp vastgezet. Ook Herman van der Leelie (89) zat jarenlang vast in een jappenkamp. De ontberingen staan hen beide nog vers in het geheugen. Prud’homme en Van der Leelie wonen nu beide in het Indische wooncomplex Rumah Melati in Almere. Ze waren nog maar kinderen van slechts 11 en 13 jaar oud. Omroep Flevoland 

Hélène Oppatja (54): ‘Wegstoppen van het Indische verleden? Daar ben ik definitief mee gestopt’
Nee, het Koninkrijk der Nederlanden ís niet op 5 mei 1945 bevrijd. ,,Het duurde nog eens drie maanden, voordat de Japanse bezetter Nederlands-Indië verliet”, benadrukt Hélène Oppatja.  Zaterdag –  75 jaar na dato – staat zij hierbij stil. Met de koning en premier aan haar zijde.AD:

Helmonder Peter le Cocq d’Armandville ontdekt pas laat dat hij óók afstamt van KNIL-militairen. Het houdt hem bezig, zeker rond de jaarlijkse Indië-herdenking van komende zaterdag. „Ik weet helemaal niet wat voor mensen dit waren.”   ed.nl

Met ongeveer 250.000 mannen, vrouwen en kinderen is de Indo-Europese groep fors groter dan de 120.000 Nederlanders die wel de kampen in draaien. De gemengde groep brengt de Tweede Wereldoorlog grotendeels buiten de Japanse kampen door, maar wordt net zo goed geconfronteerd met wreedheid, honger, ziekte, onderdrukking en dood.  AD.nl

.
.

Zie de film over gastdocente Thea Meulders.
Bron van de foto

Zaterdag wordt herdacht dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Piet Alderlieste (88) moest als jongetje overleven in een jappenkamp. Lang stopte hij de herinneringen aan die periode weg, nu heeft hij zijn verhaal opgeschreven.   Trouw

Luister naar NPO Radio 1
Het kamp van mijn oma. In deze vijfdelige serie vertelt Robin het verhaal van haar oma Frédérique. Zij was drie jaar toen ze in 1942 in een Jappenkamp in Indonesië terecht kwam.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.