Afzender Boulevard staat stil bij Nederlands Indië

Afzender Boulevard staat stil bij Nederlands Indië:
‘Het verlangen om bij de superieure blanke Europeanen te horen is inwendig gemaakt’

Voor Indische Nederlanders is 15 augustus zeker geen bevrijdingsdag’, verklaart toneelschrijver Bo Tarenskeen. De laatste dag van het alternatieve Festival Boulevard in Den Bosch, Afzender Boulevard, valt samen met de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 mei 1945. Nederlands Indië, de kolonie die  door ons land eeuwenlang was uitgebuit, was ook bevrijd van de Japanners, maar het einde van de oorlog betekende ook het begin van het einde van ‘onze’ koloniale overheersing van het huidige Indonesië. ‘Er zijn bijna anderhalf tot twee miljoen mensen in Nederland met wortels in Indonesië of de Molukken, dus het is wel een vreemd dat deze herdenking zo veel minder in de belangstelling staat als vier en vijf mei.’ Aan het woord is Vincent Wijlhuizen, die namens Boulevard coördinator is van het programma dat rondom de 75ste Indië Herdenking wordt gehouden

Luister naar cultuurpersbureau ,   en    Zie dit archieftopic

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Afzender Boulevard staat stil bij Nederlands Indië

 1. RLMertens zegt:

  ‘bij die superieure blanke Europeanen te horen etc.’- Die grondslag verdween ‘als sneeuw onder zon’ toen de overdracht een feit werd. Vooral de overdracht ceremony te Batavia dec.1949; toen de driekleur onder gejoel en gefluit van duizenden Indonesiërs werd gestreken! Wie had dat ooit kunnen vermoeden. Na 3,5 eeuw Nederlands-Indië. Een enorme chaos/tumult bij de Indische Europeanen om aantoonbare papieren te kunnen overleggen van hun Nederlanderschap etc. Om gerepatrieerd(!) te mogen. Er werd toen zelfs, door min.Drees sr., een commissie Werner ingeschakeld, die een indeling maakte van Europees( 25%!) gerichte Indische en (75%) Oosterse Indische Nederlanders. Die 75 % moest aangemoedigd worden om in Indonesië te blijven. En als dan die eerste groep in Nederland aankwam, zoals ik toen jan.1950, een blanke straatveger zag, een blanke kolen sjouwer, een tram bestuurder …….moesten wij toen daar zondig Europeaan zijn? En onze ouders? …….toen begon het Indisch zwijgen!.

  • Jan A. Somers zegt:

   Hartstikke leuk om iedere keer weer dat Wernerrapport uit de prullenbak te halen. Waar het meteen na gereedkomen al in verdween. Zoals zovele bestuurlijke rapporten.
   “Die 75 % moest aangemoedigd worden om in Indonesië te blijven. ” Lag dat niet voor de hand als je al die Indische meningen over ‘Holland’, en de ‘Hollanders’ van Indische mensen leest/hoort? Zelf vinden ze het kennelijk niet leuk hier.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘al die Indische meningen over Holland etc.’- Holland/Nederland was altijd het ultimo land waar men naar toe wilde! Zie nog diegenen die terug kwamen; hoe opschepperig gesproken werd over sneeuw en die heerlijke appels etc. Men ging in de regentijd met een echte Hollandse paraplu op Hevea laarzen naar onze school. ‘Lien,( die een Hollandse matroos aan de haak had geslagen) gaat naar Gholland’, zei onze buurman vol trots. Toen ik in Holland terecht kwam vond ik; de Hollanders veel aardiger dan in Indië toen. Ik werd gewoon aangesproken door Jan en alleman. Het waren tenminste niet die verwaande ‘wij Nederlanders’ types uit Indië. Heb mij in mijn verdere school/studie- loopbaan hier thuis(!) gevoeld. Heb nog steeds ook Hollandse vrienden/kennissen. Zelfs uit mijn studietijd! – Maar wat Indië/Indonesië ’45-’49/’62 betreft; de grootste miskleun uit onze geschiedenis! Door een stupide generatie bestuurders.

    • Robert zegt:

     Wat kan je verwachten van de meeste politici en z.g. bestuurders?. Ze zijn niet veel waard en bedriegen je waar je bijstaat. Vele miljoenen zijn de dood ingejaagd door politici die werden nagevolgd en geloofd en die alleen maar bloed, tranen en verderf brachten voor hele generaties.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik lees van Indo’s overigens ook hier heel vaak wat anders oven hun mening over ‘Holland’ en ‘Hollanders’. Overigens heel dom van die Indo’s. Mijn meisje is hier niet voor niets Zeeuws!

  • De Indo’s worden gezegd om in Indonesie te blijven en Indonesiers geweigert om in Holland te werken omdat op dat oogenblik Nederland meer Mohammadanse werkers voor grofwerk van Turkye,Maroco,Algerijie enz willen hebben die vee in de badkamer gaat slachten en wegen gaat blokeren voor hun Vrijdag gebed.Nu zijn ze ook happy met de Mohamdaanse voorzitter van de 2de kamer en de burgemeesters.De relletjes door de Marokaanse jeugd in Rotterdam, en ande plaatsen.

 2. Jan A. Somers zegt:

  “dat deze herdenking zo veel minder in de belangstelling staat als vier en vijf mei.’ ” Richt deze vraag aan de juiste mensen, de Indische gemeenschap in Nederland. Zelf komen wij niet meer bij die herdenking. Lukt niet gezien de lichamelijke gesteldheid. Maar de TV biedt een voortreffelijke reportage. En één keer per jaar proberen we nog even langs te gaan. Op mijn bankje onder de bomen. Vorig jaar is het niet gelukt, dit jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.