Indië-herdenking bij de NOS

Indië-herdenking bij de NOS
*Indië-herdenking 2020
Zaterdag 15 augustus, 12.10-13.50 uur, NPO 1 sobere herdenking Indisch Monument Den Haag

* Van Jakarta naar Rotterdam: Winfried Baijens spreekt met gasten van verschillende generaties Indische Nederlanders over hoe de eerste generatie de beginjaren in Nederland heeft ondervonden
Zaterdag 15 augustus, 19.52-20.44 uur, NPO 2

* De kampportretten van Bep Rietveld
Zaterdag 15 augustus, 20.44-21.26 uur, NPO 2

Ook in de rest van de wereld zijn deze uitzendingen te volgen via de BVN-livestream op www.bvn.tv/bvnlive, met de BVN-app en via de satelliet. Voor de uitzendtijden zie www.bvn.tv/gids.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Indië-herdenking bij de NOS

 1. Indisch4ever zegt:

  De jaarlijkse Indië-herdenking moet worden gemoderniseerd. Het leed van Indonesiërs in de Tweede Wereldoorlog krijgt nu te weinig aandacht, vinden verschillende prominenten met een Indisch verleden.  nos.nl

  Zie de televisie-uitzending wat hoort bij dit artikel. Men heeft het specifiek over de nationale herdenking in Den Haag
  https://www.npostart.nl/nieuwsuur/11-08-2020/VPWON_1310881
  klik aan de pijl,  wacht totdat de reclame voorbij is en scroll dan door naar 12.15 minuten

  • Arthur Olive zegt:

   Ik wist niet dat de Romusha’s ook werden herdacht op 15 augustus.
   Weet iemand misschien of ze dat ook doen in Indonesia?
   Zover ik weet hebben ze niet eens een standbeeld voor deze dwang arbeiders.

   • Anoniem zegt:

    …Zover ik weet hebben ze niet eens een standbeeld voor deze dwang arbeiders….

    Geen standbeeld maar wel een monument:
    Bukittinggi een gedenknaald.
    Riau een lokomotief ter ere van het feit dat men gedwongen werd aan de spoorlijn Riau te werken.

    • R Geenen zegt:

     @@Bukittinggi een gedenknaald.@@
     Heeft bovenstaande niet te maken met de ondergrondse schuilkelder die door de Kempeitai tegen het einde van de oorlog late 1944 heeft laten bouwen door 4000 Indonesiers? En toen de bouw klaar was alle 4000 heeft doodgeschoten. Heeft in wezen niets met Nederland te maken. Meer met Soekarno.

   • RLMertens zegt:

    @ArthurOlive; ‘een standbeeld voor Romusha’s etc.’- Bij mijn bezoek aan Pakan Baroe ter plekke; een grote gedenksteen met een opschrift. – En ten aanzien van de 15 Augustus herdenking; dat de Japanse bezetting aan ca 1 miljoen Inlanders, door honger/dwangarbeid etc. het leven heeft gekost!

 2. Indisch4ever zegt:

  uitslag onderzoek eenvandaag is zaterdag 15 augustus 18.15 uur NPO 2

  • Mijn broer en neef hadden een dubbel gevoel bij di gesprekken.Zij hadden 2 gesprekken gehad. Eerst met ene Esther. En daarna met Gijs Rademakers, van het 1Vandaag panel.
   Gesprek 1 was warrig, zonder echt structuur. Na enkele minuten ging het al over wat wij nou van het kolonialisme vonden. En of onze ouders niet aan de verkeerde kant stonden. En hoe wij dachten over de recente heibel rondom de foute beelden. Heel sturend en kort door de bocht.
   Het 2e gesprek was veel interessanter. Gijs stelde goede vragen, echt veel ervaring daarin en ook interesse in het onderwerp. We gaan zien wat ze ervan maken. Uitzending is a.s. zaterdag, vanaf 18:15 uur.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Vergeten wordt dat op 15 augustus door de meeste aanwezigen voor zichzelf ook de bersiapmoorden hier worden herdacht. Lijkt mij gevoelsmatig in strijd met de aandacht voor de Indonesische slachtoffers. Dat moet toch in Jakarta gebeuren op 15 augustus? Maar ik zit met het probleem dat er steeds minder Indische mensen zijn met een oorlog/bersiap verleden. Voor de mensen nu is er alleen maar overgeleverde geschiedenis, geen ervaring, opgeslagen in het hoofd. Ik herdenk bijvoorbeeld de vermoorde (Indo)Europese slachtoffers die ik heb mogen helpen te bergen. Daar sta ik stil bij. Niet de Indonesische moordenaars die gedood zijn tijdens het Goebengtransport, en dat soort gebeurtenissen. Denk er wel om, ik was in de Simpangclub en de Werfstraatgevangenis. Ook zal ik nooit de Indonesische rechercheurs/ondervragers bij de Kenpeitai vergeten. Maar als de Indonesische ambassadeur op 15 augustus een krans komt leggen brom ik in mijzelf: dank u wel!


 4. Boeroeng zegt:

  Dinand Woesthoff en Yosina Roemajauw treden samen op bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 volgende week zaterdag bij het Indisch monument in Den Haag. Ze zingen het nieuwe lied ‘You’ll Never Know’ van het eerste – nog niet uitgebrachte – solo album van DINAND. Aansluitend voeren ze ‘Manise’ uit. Ze worden begeleid door Ronald Bergman op suling, de Indonesische bamboefluit. De Nationale Herdenking wordt dit jaar bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning. Minister-president Mark Rutte spreekt de herdenkingsrede uit. De herdenking is vanwege de Corona-maatregelen niet openbaar, maar is live te volgen via NPO1.

  15augustus1945.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.