Honderd jaar 

Miko Flohr:
Vandaag, 25 juli 2020, is het 100 jaar geleden dat oma geboren werd. Het enige dat ik van haar geboorteplaats weet, is dat Sukarno er ook geboren werd, en dat er een trein doorheen reed. Dat laatste nam ik eigenlijk vooral aan – haar vader werkte bij de spoorwegen als machinist en opzichter – maar het blijkt te kloppen. Modjokerto ligt nog steeds aan de spoorlijn tussen Surakarta en Surabaya. De stad heeft, sinds de onafhankelijkheid, een ‘d’ verloren, en heet nu Mojokerto. Je kan er gaan kijken, via Google, maar eigenlijk snap je dan niks van wat je ziet. Je kan staren naar de vele tientallen nietszeggende oude foto’s die circuleren op het internet—welke Indische familie heeft eigenlijk niet het foto-archief gedigitaliseerd de laatste jaren?

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Honderd jaar 

 1. De kindertjes lopen nog op blote voeten.

 2. Anise zegt:

  Wel jammer dat die band met het land steeds meer vervaagt. Toen je oma werd geboren waren er veel veranderingen in die streek, er was decentralisatie en er werd er flink door de Nederlanders geïnvesteerd. Mojokerto (de letter ‘e’ spreek je uit als korte ‘u’) is eigenlijk best wel bekend door haar geschiedenis. Maar alhoewel het onderdeel is van het grote gebied Gerbangkertosusila (vergelijk dat een beetje met de term Randstad), is Soekarno toch in de stad Surabaya geboren? Net als de oe/u in Sukarno, is de ‘dj’ overal door een ‘j’ vervangen in de nieuwe spellingregels SSS van 1972. Om nauwer bij het Maleis en Engels aan te sluiten. Het is voor mij altijd nog grappig bij de AH potjes atjar tjampoer in de rekken te zien.

  • R Geenen zegt:

   @@Het is voor mij altijd nog grappig bij de AH potjes atjar tjampoer in de rekken te zien.@@
   Dat is blijkbaar Indisch. En volgens diverse Blandas is Indisch —eh Indonesisch. Wat is het verschil? Staat er misschien ook op authentiek?

   • Anise zegt:

    Zo’n potje Conimex -wat ik nog niet geprobeerd heb maar wat ook nooit zal gebeuren- vermeldt acar campur in de oude spelling en beweert dat het “Indonesische Zoutzure Groenten” zijn; Unilever gebruikt blijkbaar kool, ui, wortel, paprika en prei. 🤔 Bij de supermarkt Kemchicks die populair is bij expats wordt een enkele dikke prei stronk voor 120.000 rupiah (ca. €7,50) verkocht. Nog nooit ergens gezien laat staan gegeten. Met een prijs van 200.000 voor de Unox rookworst is mijn echtgenoot toen maar afgestapt van het idee zelf erwtensoep te maken.

    Tja, misschien is Indisch wel met een ‘hollands sausje overgoten’? Net zoals het Indonesisch in Nederland totaal verwaterd is, is er met het Nederlands in RI natuurlijk hetzelfde gebeurd, misschien zelfs sneller. Alhoewel; mijn echtgenoot vroeg me hoe hij een verloopstuk voor de waterpomp moest noemen in de winkel en kwam niet meer bij toen ik hem vertelde om een ‘nepel drat luar’ of ‘sok’ te vragen. En nu is ie bezig met een kotak inbow voor een saklar.

    Dat maakt de argumentatie indertijd voor de nieuwe spelling ook puur symbolisch en voor de bühne, afstand nemend van de koloniale overheerser. Ik beweer altijd wel dat ze me in Maleisië verstaan maar eigenlijk valt dat vies tegen. 😚 (Denk dat het veel meer Nederlands/Duits i.p.v. Nederlands/Vlaams is.) Toegegeven, voor Engelstaligen is de uitspraak nu wel makkelijker.

    • Jan A. Somers zegt:

     “vermeldt acar campur in de oude spelling ” Maar ook op die van Inproba staat atjar tjampoer .Soekarno was volgens mij in Modjokerto geboren, ,maar het kan ook Blitar zijn geweest. Hij heeft wel in Soerabaja op de HBS gezeten. Ik ben in Soerabaja geboren, maar ga naar Surabaya op vakantie. Begrijpt U?

    • Hans Boers zegt:

     Wijlen President Soekarno aka Kusno Sosrodihardjo, zoon van Raden Soekemi Sosrodihardjo – onderwijzer en moeder Ida Nyoman Rai, werd geboren:
     op 6 jan 1901 te Soerabaja.
     Na het beëindigen en voltooien van de HBS opleiding aan de toenmalige Djimertoweg kruising Cannalaan in 1920 vertrok hij naar Bandoeng om aldaar zijn opleiding aan de ITB te beginnen.
     Er zijn boeken beschikbaar waarin vermeld wordt dat hij in Blitar geboren zou zijn, doch deze kennis is ontkracht door de eigen verklaring van Soekarno met mededeling dat hij te Soerabaja werd geboren.
     https://nasional.kompas.com/read/2016/06/06/10534211/surabaya.atau.blitar.politisasi.terkait.kota.kelahiran.soekarno.?page=all

     Hij is in elk geval NIET in Modjokerto geboren

     Zijn mausoleum ligt in het centrum van Blitar naast de alun alun en vlakbij het voetbalstadion.

    • RLMertens zegt:

     @HansBoers; ‘Soekarno etc.’- Wat mij opvalt is, dat er zo weinig/helemaal niets over hem geschreven is door; zijn medeleerlingen/studenten van de HBS, Soerabaja en TH, Bandoeng. Idem door zijn leraren/docenten docenten!
     Ik las bv. dat zijn vader hoofd was van (maar) een dessa school. Hoe is het dan mogelijk(?), dat hij die dure HBS( waar van Mook ook heeft gezeten ) en vervolgens de TH in Bandoeng heeft kunnen volgen/betalen? Mijn vader, Soerabajaan 1912, vertelde mij dat het toen een elite HBS was. Ook activiste An Romein- Verschoor, echtgenote van historicus Jan Romein; Omzien in Verwondering; heeft in die periode(!) op de HBS gezeten. Maar met geen woord over Soekarno gerept! Het stille zwijgen?

    • R Geenen zegt:

     @Toegegeven, voor Engelstaligen is de uitspraak nu wel makkelijker.@
     In Californie vindt men minstens 50 verschillende nationaliteiten. Met de Engels/Amerikaanse taal kan men zich overal verstaanbaar maken. Ik doe al jaren geen poging meer om iemand in zijn of haar taal aan te spreken. Zelf de Indonesiers die hier eten verkopen hebben dat in de gaten en gaan zo gauw mogelijk over in het amerikaans.

    • Jan A. Somers zegt:

     “geboren:
     op 6 jan 1901 te Soerabaja.” Bedankt, ik wist het ook niet.

   • Anise zegt:

    Nu ik eraan denk; in Vlaanderen gebruikt men het woord Indisch (zelfs in de pers) als men Indiaas bedoelt. In België is de link natuurlijk ook minder sterk.

 3. PLemon zegt:

  @ misschien is Indisch wel met een ‘hollands sausje overgoten’

  # In de dapur is dat terug te vinden.

  *** De Indische keuken bestaat uit samengestelde gerechten verzonnen in Nederlands-Indië, of om gerechten uit Nederlands-Indië die in Nederland verzonnen zijn bij gebrek aan Aziatische ingrediënten.
  https://makanindonesia.nl/verschil-indisch-indonesisch

  • R Geenen zegt:

   @@De Indische keuken bestaat uit samengestelde gerechten verzonnen in Nederlands-Indië, of om gerechten uit Nederlands-Indië die in Nederland verzonnen zijn bij gebrek aan Aziatische ingrediënten.@@
   Maar als je de in het Nederlands geschreven kookboeken moet geloven, zijn het allemaal autentieke gerechten. Autentiek is vergelijkbaar met een korreltje zout.

   • Anise zegt:

    Als ik eens in Nederland ben en we zo nodig met de schoonfamilie naar een Indonesisch restaurant moeten gaan, ze denken nl. mij daar een grote plezier mee te doen, ben ik altijd verbaasd. Heb nog nooit Rendang, Gado2, Sate, etc. zoals daar gegeten. Over de Ikan gerechten maar te zwijgen.

    Nu had mijn man wel dezelfde reactie als we naar Toko Oen of Dapur Babah gingen; “Ben je gek, dit is niet Hollands!”. En het was helemaal hilarisch toen we een paar ‘Nederlandse’ en ‘Duitse’ dorpjes in de VS bezochten (waar ze ongelofelijk trots op hun afkomst zijn) en daar de ahem … authentieke gerechten aten.

    Het is dus niet uniek voor de Nederlandse samenleving; na verloop van tijd beïnvloedt alles elkaar. Hoeft natuurlijk niet slecht te zijn; integratie met behoud van sommige aspecten van je cultuur.

    Maar in het buitenland ga ik toch liever naar een Thais of Vietnamees restaurant.

    • R Geenen zegt:

     @Maar in het buitenland ga ik toch liever naar een Thais of Vietnamees restaurant.@
     Ja, begrijpelijk. Want dat zijn originele gerechten gemaakt door mensen uit het land van afkomst.
     Mijn vrouw en ik gingen vroeger bij een Thai restaurant met de naam President eten. Daar hadden ze een vis gerecht dat zodanig gebakken of gefrituurd was, dat je het met bot en al helemaal kom opeten. Daarnaast hadden ze een indicatie van de heetheid. Keuze van 1 tot en met 10. Daarna heb ik nooit meer iemand gevonden, die de vis zo lekker maakte.

    • R Geenen zegt:

     @Het is dus niet uniek voor de Nederlandse samenleving; na verloop van tijd beïnvloedt alles elkaar. Hoeft natuurlijk niet slecht te zijn; integratie met behoud van sommige aspecten van je cultuur.@
     Helemaal mee eens, maar om het vervolgens authentiek te noemen is een vorm om je volledig belachelijk te maken. Een bescheiden vorm van koken wordt zeker meer gewaardeerd.

    • Anise zegt:

     #Mijn vrouw en ik gingen vroeger bij een Thai restaurant met de naam President eten. Daar hadden ze een vis gerecht dat zodanig gebakken of gefrituurd was, dat je het met bot en al helemaal kom opeten.#
     Ah ja, de Pla TA Pien Tom Ken zeker? Dat visgerecht waarin ze de vis eerst super lang laten marineren. Maakt de botjes en graten zacht. Is er vaak wel niet.
     Ik vind gestoomde vis heerlijk (en gezond). Dat is een beetje een probleem in de Indonesische keuken; alles wordt gefrituurd.

    • R Geenen zegt:

     Heb eens een hele zalm gekocht en er Pepesan in pisangblad gemaakt. Klein vuur op de BBQ. Je moet wel heet kunnen eten.

 4. Anise zegt:

  Inderdaad. Ik lees en gebruik af en toe wel eens van die recepten die ze online publiceren voor Italiaans en zo. Als je die ziet van de ‘Indonesische keuken’ is het wel heel duidelijk dat ze ‘er naast hebben gelegen’.

  Dat is trouwens nu de grote mode hier; Ibu2 die begonnen met foto’s van hun kookkunsten op Instagram te plaatsen en daarna op Youtube videos plaatsten, hebben nu mooie deals met uitgevers voor kookboeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.