Bandoeng IEV Mulo 1939

herhaling van 2008

Dit is een schoolfoto van de I.E.V. Mulo te Bandoeng schooljaar 1939-1940 . De inzender zou graag willen horen wie zichzelf herkent.

IEV-Mulo te Bandoeng 1939/1940

1 Adolf Schwarz.…………….23 Cor Hallegraaf…………….44 J.W.A. Veer
2 … de Rooy.…………………24 ………………………………45 Eddy Tangkau

3 Wally Schillig.……………..25 Hr. Bleeker………………..46 Dick …

4 Henk lastdrager.…………..26 Hr. Winia…………………..47 George Petrus
5 ….……………...…………….27 … Westres………………..48 Dick Nesvadba

6 … Westers.………………..28 ……………………………….49 Berend Wever
7 Henk Anthonijsz.………….29 J.Cranen……………………50 Richard Rugebregt

8 Dolf Stolk.…………………..30 George de Boer……………51 …
9 Johnny Abbink.…………….31 Chris van Steenbergen…..52 Piet Elsink

10 Eddy Pieters.……………..32 ……………………………….53 Guus v/d Berg
11 Piet Beer.………………….33 ………………………………..54 Jan Kok

12 Raymond de Quack.…….34 ………………………………..55 …
13 Jan Siahaya.………………35 Frans Ros………………….. 56 Ldwig Werner

14 Boy Jeltes.…………………36 Paul Bol……………………..57 …
15 Max Brouwer.……………..37 Frans Brakkee……………..58 Cor van Naerssen
16 Hr. de Jong.………………..38 Freddy Schaap…………….59 Hr. Veldhuysen

17 Frits Lybaart.………………39 Doedie ranti…………………60 deskolah

18 …Verduyn Lunel.………….40 Edu Noothout………………61 Hr. Kohlen
19 Wim van der Zee.………….41 Boy Haye…………………..62 Hr. Geurink

20 Max Deuning.………………42 Louis Middel………………..63 Wietje v/d Berg
21 Willy Klein.…………………43 Arnold Rhemrev…………….64 …
22 Paul Strengnaerts.……….

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Bandoeng IEV Mulo 1939

 1. R Geenen zegt:

  Ik zie weer de naam Rhemrev, het omgekeerde van Vermehr.

 2. Jacques van Harten zegt:

  Nummer 70???
  Het wordt wel lastig om nog de namen te achterhalen………. de gefotografeerden zijn in de 90 of ouder. Hopelijk kijken familieleden en vrienden naar de foto. Veel succes…

  • Anoniem zegt:

   Ja, je hebt gelijk. Ben 94 jaar. Waar zijn al die vrienden/vriendinnen gebleven? Heb 3 jaren op de IEV Mulo gezeten. Denk er vaak aan terug. Moet mijn best doen om het niet uit te brullen! Waar, waar blijft de tijd?? Waar zijn al die vrienden/vriendinnen gebleven? Reageer op deze oproep.
   Groeten/liefs
   Henk Anthonijsz

 3. Don F Rugebregt zegt:

  No: 50 is waarschijnlijk Richard Adolf Ferdinand Rügebregt (1923-2011 Soest), heeft een indrukwekkende militaire carrière gehad met hoge onderscheidingen waaronder de Bronzen Leeuw (BL).

  • Boeroeng zegt:

   Over de ouders van Richard Rügebregt vond ik deze tekst:
   .
   Gustaaf Adolf Ferdinand Rugebregt, geb. Haroekoe 11 nov. 1889, treedt 20 maart 1906 in militaire dienst, sergeant-majoor inf., gepensioneerd 3 maart 1921, vermeld 1924 als adjunct-administrateur Afdelingsbank te Bandjarnegara, 1930 als administrateur Gewestelijk Passerbedrijf, 1941 buitengewoon deurwaarder te Tasikmalaja, repatrieert 1950 met het motorschip “Willem Ruys”, in de zestiger jaren geëmigreerd naar de Verenigde Staten, overl. Tucson-Pima 9Arizona) okt. 1980, tr. Endeh (Flores) 16 okt. 1920 Annie Parte, geb. Bandoeng 30 dec. 1895, overl. Tucson febr. 1983, dr. van Raden Parte Wiradisastra en Mina Sitiaminah.

 4. Boeroeng zegt:

  Ik kreeg bericht dat nummer 17 Frits Lybaart is overleden

 5. Bert Krontjong zegt:

  Heb zo,n donkerbruin vermoeden dat nr 7 ,Henk Anthonijsz ,toen in 1940 + 13/14 jaar ,nu dus +94 jaar ,de enige nog levende is .Trouwens nooit geweten dat het Indo Europees Verbond ook scholen runden .Ik zag ze in Suriname toen jaren 50/60 louter als een club ,die feestjes organiseerden .

  • Jan A. Somers zegt:

   “dat het Indo Europees Verbond ook scholen runden ” In het begin van de 20e eeuw hadden de Chinezen de eerste moderne niet-gouvernementsscholen gesticht; door E.F.E. Douwes Dekker werd in 1922 in Bandoeng een onderwijsorganisatie, Ksatrian, gesticht met een aantal lagere scholen en beroepsopleidingen. Waarschijnlijk mede als gevolg van de emancipatie van de Inlandse bevolking als gevolg van het ethisch beleid.

  • Jacques van Harten zegt:

   Hoi Bert, zie de “anonieme” reactie op mijn opmerking van de heer Henk Anthonijsz.

  • H.Anthonijsz zegt:

   Ja, Bert. Toen ik naar de MULO ging had mijn vader geen inkomen. Hij was lid van het IEV en hij kreeg het gedaan dat ik op kosten van het IEV naar de MULO mocht.
   Het was een moeilijke tijd. 1940/1945. Woonde in Bandoeng. Bogi. Badan Oeroesan Golongan Indo. Kamp Goenoenghaloe.

   • R Geenen zegt:

    @@op kosten van het IEV naar de MULO mocht.
    Het was een moeilijke tijd. 1940/1945. Woonde in Bandoeng. @@
    “Moeilijke Tijd”, was dat betrekkelijk? Wij zaten in Bangkinang, west Sumatra, in het jap concentratiekamp te creperen van de honger. En MULO school of wat voor school dan ook? Totaal geen school.

   • Loek Middel zegt:

    Goedendag Henk Nummer 42 op de foto ben ik, Louis . Hoe is het met je ook in deze belabberde coronarotsooitijd ? De MULO tijd was, althans voor mij niet zo’n prettige tijd. Ik was een slechte leerling en liep de kantjes af. Was in het begin van de oorlog na schooltijd lid van de LBD (lucht bescherming Dienst) en fietste iedere avond in het donker langs een bepaalde wijk door Bandung. Als er een lichtstraat uit een van de huizen kwam waarschuwde ik de bewoner om dat te dimmen of af te dekken. Tot laat in de nacht en mede daardoor waren de school resultaten bar slecht. Ik heb na de oorlog in Bandung alles met moeite moeten inhalen. Tijdens de Jappentijd veel ondergedoken maar uiteindelijk toch door de Jap gepakt en in de Glodokgevangenis te Batavia met vele andere Indo’s ellendig het einde van de Jappentijd doorgebracht. Ik ben nu 95 alleen zelfstandig, mijn echtgenote is vier jaar geleden helaas overleden, wonend in Rosmalen in een appartement. Ik heb gelukkig nog geen hulp nodig en doe zelf de huishouding . En kook de nasi putih, sayuran en dagingan zelf. En nu met al die coronaregelingen blijf ik maar met uitzondering van de nodige boodschappen thuis, genoeg te doen.
    Ik ben zeer benieuwd hoe het met jou gaat.
    Met de hartelijke groeten
    Louis ( Loek) Middel

 6. Bert Krontjong zegt:

  Ben benieuwd waren die IEV scholen ook toegangkelijk voor andere etnische groeperingen zoals :Javanen ,papoea,s etc ? Zo neen ( wat ik denk ) dus alleen voor kinderen van gemengde afkomst.?

 7. Boeroeng zegt:

  Scholen bestemd voor kinderen uit een bepaalde etnische groep was normaal in Indie
  Je had ook inlandsche scholen, chinese scholen.
  Men was niet altijd zo streng .. Soms werden Indonesische of Chinese kinderen op Europese scholen geplaatst.
  Zover ik weet was er geen wet die voorschreef: foei.. dit mag niet, apartheid moet gehandhaafd blijven. Naar mijn idee was het een hoofdonderwijzer en soms gesteund door het schoolbestuur die dan ook andere kinderen toeliet. Maar niet teveel, lijkt me.
  Tegenwoordig hebben we in nederland zg zwarte en witte scholen.. niet door een wet verplicht. En islamitische scholen kun je ook min of meer zien als etnische school

  • Bert Krontjong zegt:

   Ja betul islamitische scholen en Joodse scholen en prive scholen ( voor de rijken ) en puur christelijke scholen ,zwarte en witte scholen zijn wat anders ,dat hangt een beetje van de buurt af ,omgeving Appololaan /beethovenstraat zul je weinig zwarte scholen aantreffen ,daarentegen in de Bijlmer zul je tevergeefs naar witte scholen zoeken .

  • Jan A. Somers zegt:

   In Soerabaja zat ik op een katholieke (lagere) broederschool. Daar zaten ook Inlandse en Chinese kinderen bij. ( mijn zus op een katholieke ursulinenschool). Mulo, AMS, HBS en Gymnasium waren gemeentelijke scholen, Voor iedereen toegankelijk, maar er was wel (net als in Nederland) een toelatingsexamen. (denk aan Soekarno). Universitair onderwijs was toegankelijk voor iedereen met een HBS/Gymnasiumdiploma. Maar er waren ook specifieke (overheids)scholen, denk bijvoorbeeld aan .kweekscholen voor de opleiding van inheemse onderwijzers, OSVIA, STOVIA, NIAS, Hollandsch-Inlandsche School, Hollandsch-Chineesche School. daarnaast een heel scala aan scholen voor beroepsonderwijs zoals ambachtsscholen, technische scholen, handelsscholen, landbouwscholen, geneeskundige scholen, zeevaartscholen en huishoudscholen, zowel voor de inheemse als Europese bevolkingsgroepen, deels gemengd.

   • Hans Boers zegt:

    Ook nog de STOVIT school voor Tandartsen te Surabaya. Prof dokter Marcus Knap was een docent voor de oorlog.
    http://www.jodeninnederlandsindie.nl/en/page/648/marcus-knap–professor
    Na de oorlog keerde hij terug naar Surabaya en opende een prive tandarts praktijk tot 1953 toen het gezin terugkeerde naar Nederland.
    Hij was gehuwd met Anna Carapiet Michael (zijn 2de huwelijk) en zij was geboren te Nor Jugha Isfahan.

    …quote:Voor iedereen toegankelijk, maar er was wel (net als in Nederland) een toelatingsexamen. (denk aan Soekarno)……Unquote.
    Soekarno was student op de HBS aan de Djimertoweg (nabij de Ambenganweg kruisend met de Canna Laan. (Ketabang buurt Hr. Somers.) Heb nog een foto van hem als student en gekleed in traditionele Javaanse dracht op school. Hij behoorde tot een groepje studenten, dat altijd met elkaar op trok.

 8. Robert zegt:

  In Surabaya zat ik op de Goebeng school waar ik Armeense vrienden had die mij hielpen met mijn huiswerk.

 9. Peter van den Broek zegt:

  Als ik naar klassenfoto’s uit Nederlands-Indie kijk, dan trek ik de conclusie dat vooral totokkinderen veel slimmer waren, want die kwamen gemakkelijk door de strenge selectie!!!! Kom nou Heren dat is toch een neo-koloniale tunnelvisie?

  Daar komt nog bij dat 92 % van de inlandse bevolking analfabeet is en bleef. Om toegelaten te worden tot een school moest je wel Nederlands kennen en spreken, het onderwijs was toch in het Nederlands, dan komen maar weinig Inlanders door de selectie. Als er dan zo streng geselecteerd werd, waarom gingen tienduizenden totokkinderen in Nederland studeren. Die waren zeker te dom voor de scholen in Nederlands-Indie. Maar door hun vertrek ging wel het gemiddelde intelligentiepeil in Indie omhoog en dat van Nederland omlaag.

  En als zo’n Indonesiër afstudeerde, wat waren dan de mogelijkheden voor werk? Neem nou ir. Sukarno. Zou die ooit bij de Gouv. marine als gezaghebber worden aangenomen, nee toch? Die baantjes waren toch voor in Nederland niet tot hun recht gekomen personen gereserveerd? Heeft niks met competenties te maken, ir. Sukarno kon op zijn hoogst putjesschepper worden met een inlands salaris. Is hij toch niet gek terecht gekomen, president van de Republiek Indonesia. Of Roeslan Abdulgani. Hij was de beste of één van de beste op de HBS in Soerabaja. Hij kon in het toenmalig Nederlands-Indie meester worden op een lagere school. ook hij is niet slecht terecht gekomen, minister van Buitenlandse Zaken van de Republik Indonesia .

 10. Boeroeng zegt:

  Loek Middel,
  Ik heb Henk Anthonijsz gemaild dat u reageerde.

  Boeroeng, beheerder van deze website

  • Anoniem zegt:

   Geacht Boeroeng Hartelijk dank voor het doorgeven aan Henk van mijn bericht
   met excuses voor mijn wat late reactie op Uw bericht wat INDOtraag van mij.
   Met de hartelijke groeten en blijf alert met de coronasusah-susahan
   Loek Middel

 11. Maureen Welscher zegt:

  Klopt het dat er ook een IEV school in Semarang zat? En zo ja, weet iemand dan in welke straat die school was?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.