Monument voor Beppie

Update……
De Rotterdamse gemeenteraad heeft een motie van de SP-fractie aangenomen.
Er komt dus in Rotterdam een monument voor de misbruikte vrouwen onder Japanse bezetting.

De initiatiefnemers zijn Griselda Molemans ism Task Force Indisch Rechtsherstel, Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen (SvJ) en IndischPlatform 2.0, die een crowdfunding opzetten.
.

————–

Er moet in Rotterdam een monument komen voor de vergeten groep slachtoffers van seksueel geweld in het voormalige Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.De directe aanleiding is de dood van de Indo-Europese Dorothy de Bruin, Beppie genaamd, die haar leven lang geworsteld heeft met een oorlogstrauma als een van de duizenden slachtoffers van verkrachting. In 2013 werd zij dood gevonden in haar woning in de Jan Porcellisstraat. Achteraf bleek dat zij al tien jaar eerder was gestorven. Niemand had haar eenzaamheid en dood opgemerkt. Ridderkerks Dagblad 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Monument voor Beppie

 1. Léon Algra zegt:

  Op die manier komt ons Koningshuis en onze regering er wel gekleurd op te staan. Is het niet zo dat al vanaf de VOC-tijd ons Koningshuis en regering flink verdiend hebben aan de opiumhandel, met als centrum Nederlands-Indië/Indonesië? Gedurende WOII heeft Japan er flink huis gehouden, maar was het ons Koningshuis en regering die onder druk van de VS “Ons Indië” los moest laten en vervolgens eigen handel en wandel tot de dag van vandaag doodzwijgt (De Indische Kwestie).

 2. buitenzorg zegt:

  “Haar tragische leven staat symbool voor de vergeten slachtoffers van verkrachting door Japanse militairen’’, aldus de voorzitter van de plaatselijke SP. Hier gaat het natuurlijk niet om. Het tragische van Beppie is, dat zij tien jaar werd vergeten als mens. En dat mogen de familie en buurt zich aanrekenen. Het lijkt er erg op dat hier de schuld wordt afgewenteld op de Japanners.
  En dan straks ook nog kransen leggen zeker, en een minuutje stilte….voor wát?

  • Bert Krontjong zegt:

   @Buitenzorg : Helemaal mee eens maar haar dochter was niet welkom ,zij werd gewoon niet binnengelaten ,uiteindelijk was het toch door die dochter dat Beppie gevonden werd ,Beppie was natuurlijk wel ernstig getraumatiseerd door wat die Jappen haar aangedaan hebben .Het probleem van psyhotische zeer eenzame mensen is een groot maatschappelijk probleem ,nee dat los je niet op met een monument en kransen maar daardoor vestig je wel ( even) de aandacht op dit ernstig probleem ,ik zou zeggen mensen ,als je zo,n oud mensje ziet ,die duidelijk zeer eenzaam is .TREK AAN DE BEL !! en dat bedoel ik niet letterlijk maar verwittig de instanties ,is toch niet zo moeilijk ?

 3. Bert Krontjong zegt:

  Groot succes voor Griselda Molemans ,Task Force Indisch rechtherstel ,Stichting vervolgingslachtoffrs Japanse kampen en Indisch Platform 2 .Waarom stemden die rechtse partijen CDA,VVD en die extreem rechtse Partij :Leefbaar tegen ? Hebben die meisjes en vrouwen die door die Japanse oversekste soldaten gruwelijk misbruikt zijn ,natuurlijk met medeweten van Hirokontol geen recht op aandacht ? Waar dat misbruik toe leidt ,hebben wij gezien aan het tragische leven van Indische Beppie .

  • Boeroeng zegt:

   Goeie vraag, Bert.
   Het monument zelf zal betaald worden door mensen die storten met de crowdfunding ( ik reken op meedoen van I4E-lezers) De gemeente zal ook wel wat kosten hebben met een ruimte vrijmaken, gat graven, betegelen enzo.. Maar … om zo zuinig te zijn en dat niet willen betalen, is toch krenterigheid van VVD, CDA en LN.
   Welke andere reden kan er zijn ?

   • Bert Krontjong zegt:

    @Boeroeng zegt “” Welke andere reden kan er zijn ?”” Ik denk ,neem aan ,geloof HANDELSBELANGEN ! Aan die Japanners kunnen we geld aan verdienen ,aan dode troostmeisjes niet ,totaal geen moreel besef bij die rechtse partijen maar dat verbaast mij ook niet erg .

   • Jan A. Somers zegt:

    Voor dit soort monumenten is de gemeente alleen faciliterend.

   • PLemon zegt:

    @ ik reken op meedoen van I4E-lezers)

    # di mana?

    *** Als je bij Google crowdfunding Nederland of crowdfunding goed doel intypt, krijg je op dit moment respectievelijk 1.370.000 en 133.000 hits. Prettig natuurlijk dat je veel resultaten op je zoekopdracht krijgt, maar dan weet je eigenlijk nog steeds niet waar je moet zijn.
    https://www.whydonate.nl/blog/top10-crowdfunding-platforms-nederland/

  • Bert Krontjong zegt:

   En nu nog een beeld van een zwaar mishandeld troostmeisje pal voor de deur van die Japanse ambassade .met de tekst “‘ Zo behandelde Japan weerloze vrouwen en meisjes “” uiteraard in diverse talen w.o Japans ,Engels etc etc

   • Griselda Molemans zegt:

    Dank voor uw suggestie. Het beoogde monument in de wijk Delfshaven gedenkt Betsy de Bruin, roepnaam Beppie, en de duizenden andere jonge vrouwen die slachtoffer van de oorlogsmisdaad verkrachting zijn geworden. Met eenzaamheid en sociaal isolement tot gevolg. Het monument zal als baken fungeren in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen.

    Dwangprostitutie, de tweede oorlogsmisdaad onder de noemer seksueel geweld, staat hier los van. Omdat het – in tegenstelling tot verkrachtingen door rondschuimende militairen – als een gesloten systeem fungeerde dat zwangerschappen juist voorkwam: door abortus en sterilisatie.

    Het beoogde monument voor de ten minste 70.000 ‘troostmeisjes’ in Nederlands-Indie krijgt een speciale iconografie die benadrukt dat de Japanners alle jonge vrouwen van alle etniciteiten belaagden. Dus ook Chinese, Molukse, Indonesische en Papoeameisjes.

    • Bert Krontjong zegt:

     Hier doe ik met mijn hele hart en verstand aan mee ,we horen het wel van die crowdfunding .,is er al contact opgenomen met die dochter van Beppie ,die moet nu ook al 75 jaar zijn .,als dat monument klaar is ,zou eigenlijk die Japanse ambassadeur samen met die dochter het onthullen en die ambassadeur moet op zijn minst 5 minuten met een zware buiging voor dat beeld staan ,HORMAT betuigen japans ambassadeurtje !!!

 4. Griselda Molemans zegt:

  @BertKrontjong Ik heb contact met de familie. Mocht het project gerealiseerd worden, dan kunnen de familieleden zelf aangeven welke rol ze ambiëren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.