Vrouw 10 jaar dood in huis had Indië-oorlogstrauma

Update van 26 november:
AD:   Rotterdam overlegt met dochter ‘vergeten’ vrouw over uitvaart
Bep de Bruin, de Rotterdamse vrouw die 10 jaar lang onopgemerkt dood in huis lag, wordt niet in anonimiteit begraven. De gemeente is in overleg met de 68-jarige dochter van de vrouw over de begrafenis. ‘We kijken hoe deze vrouw een waardig afscheid kan krijgen.’
AD: SVB vordert ruim ton terug van 10 jaar overleden Bep

Bericht  van 23 november:
Ad.nl:
De vrouw die 10 jaar dood in huis lag, zonder dat één iemand haar miste, blijkt tóch een kind te hebben
——-
De man van Evelyne vertelt dat zijn gestorven schoonmoeder een levensgroot oorlogstrauma met zich meedroeg. Het stond altijd tussen moeder en dochter in. Uit de geschiedenisboeken van de periode van de politionele acties doemen beelden op van honger, uitputting, doodsangst en verkrachting. Maar op welke wijze zijn schoonmoeder heeft geleden onder de ontberingen van de Japanse bezetter? Hij kan er slechts naar gissen. Ze verstarde als hij ernaar vroeg.

NOS
De gemeente Rotterdam gaat onderzoeken hoe het kan dat een Rotterdamse vrouw tien jaar lang dood in haar woning lag, zonder dat iemand het merkte.
Het gemummificeerde lijk van de vrouw werd gisteren door de politie ontdekt, toen bouwvakkers die in het huis moesten zijn geen contact kregen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

95 reacties op Vrouw 10 jaar dood in huis had Indië-oorlogstrauma

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Tja …. weer voer voor onderzoekers. Wat is er met die vrouw gebeurd toen zij 16 was, waar en wanneer? Wat was haar achtergrond en hoe is haar levensloop geweest tot aan haar dood in zelfverkozen eenzaamheid? Wat is in haar geval “zelfverkozen”, kan in haar geval sprake zijn geweest van “vrije wil”?

  Ik heb zielsveel medelijden met die vrouw én met haar dochter, die zij niet kon accepteren.

  Moge beiden hun rust en vrede hebben gevonden. De moeder elders, de dochter in het hier en nu.

  Pak Pierre

 2. Boeroeng zegt:

  Ze heette Betsy Dorothy de Bruin (Bep) en ze heeft een tijdje gewerkt in restaurant Java , nabij de Jan Porcellisstraat .(bron is AD, de papieren editie)
  Als haar dochter nu 68 is,(Indisch kennelijk vlgs AD) dan moet ze geboren zijn in 1945 (misschien eind 1944) Bep was dan geboren ca 1929.
  Evelyne is een gefingeerde naam.(AD)

  • Jos Crawfurd zegt:

   Dank U Willemina en al Uw medewerkers die dit alles op jullie geweten hebben. De naweeën is vaak erger als de daad,omdat dit je hele leven door moet maken.
   met vriendelijke groet,Jos Crawfurd.

   • DP Tick zegt:

    L.S.; Dit is zeer tragisch.Wat kan je er meer over zeggen.Moge OLH nu haar dochter steunen in het verwerken en dat we een beetje wakker geschud mogen worden.Want in deze maatschappij begraven we maar al te vaak onze ouders;mij inclusief;omdat we het zogenaamd te druk hebben.Ik wil nu niet die dochter v die mevrouw oordelen,want ik ken haar situatie niet.Ik ken de mijne wel.Nee,we kennen dan nog leren v Indonesië.Daar is veelal de band in de familie zeer hecht.Doch;;ook in de grote steden;mn in families,waar leden naar andere plekken zijn gegaan,koen dergelijke toestanden voor.Ja,we willen elf ook niet op onze oude dag als eeneenzame door het leven moeten worstelen.Laten we dan nu weer ons beste beentje voorzetten in ons contact met onze ouders/grootouders.Ze verdienen het!!!

    Hoogachtend:
    Donald Tick

    PS:En..weer veel complimenten voor het gehalte v deze site.Immer zeer belangrijke en noodzakelijke info hier.Ze verdienen een speciale prijs uit de Indisxche gemeenschap voor hun werk.Bestaat die niet?Dank!

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik begrijp niet wat die ene door u genoemde Willemina en medewerkers daarmee te maken heeft. Typisch Indische complottheorie? Of word ikzelf een beetje te oud? Mijn zus, geboren 1925, is zwaar beschadigd uit het Japanse kamp gekomen om kort daarna weer zes maanden in een Indonesisch kamp terecht te komen. Van hot naar her versleept. Haar toestand kennend had het haar ook kunnen overkomen.

    • RLMertens zegt:

     Ene Wilhelmina= koningin Wilhelmina, die altijd koningin wilde blijven van een groot land. Een imperium noemde Romme het. Volgens intimie zei de koningin eens tegen Drees; ‘Índië verliezen? Ik moet er niet denken. Alleen koningin te zijn over zo’n klein landje!’ Haar medewerkers; Ene Gerbrandy,Romme, Beel, Drees sr.Welter en aanhang. Haar ridder te velde;
     gen.S.H.Spoor; recentelijk wederom in het NRC nieuws;
     Als de generaal, die zijn eigen afweer organisatie opzette tegen de Republiek. Hij- alléén opereerde (gij gelooft het?); contacten had gelegd met de Daroel Islam, de communisten Bamboe Roentjing. En niemand van de legertop wist hiervan? Ook niet Beel? Zijn adjudanten/vertrouwelingen? Vaandrig Arnoud?, die op het spoor, door Spoor!, werd gezet en daarna geliqiudeerd werd?Westerling?En al die andere vaderlandse historici, journalisten? Indië kenners? Niemand wist hiervan. Komplot? 70 jaar na dato.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik was het echt niet van plan, meneer Mertens, maar nu moet ik er toch weer een lange vraag aan u tegenaan gooien, uit bescheidenheid met maar één vraagtekentje aan het eind:

     Wat heeft uw bovenstaande tirade nu te maken met die arme vrouw, wier leven waarschijnlijk vanaf haar 16de jaar of nog vroeger verpest is geweest, zodanig dat zij op een gegeven moment verkoos in afzondering verder te leven en wat heeft uw tirade te maken met de dochter van die arme vrouw, die naar alle waarschijnlijkheid haar hele leven zeer heeft geleden onder het feit dat zij ongewenst was, afgewezen door eerstgenoemde vrouw, haar moeder?

     Hier passen slechts woorden van compassie zou ik denken. Voor uw tirades kunt u vast een passender “topic” vinden dan dit.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @delaCroix. Tirade? Ik reageerde op de opmerking van Somers, die het Indië drama, typisch Indische complot theorie noemde. Een beetje satirisch heb ik eea. aanvulling willen geven op de opmerking van J.Crawfurd.
     Ter verduidelijk; dat wat de Indische gemeenschap heeft te verduren gehad en deze tragische drama daarvan een gevolg is. Indertijd geslachtofferd door/voor Nederlands poltitiek beleid! ( voorheen gold het altijd; de misleidende slogan, voor orde en rust!)

    • Pierre de la Croix zegt:

     Okee, genoteerd.

     Pak Pierre

   • sylvia Groot zegt:

    Ik ben dankbaar dat mijn getraumatiseerde moeder – jong meisje in WO2 – het haar gezin heeft bespaart om Duitsers te haten.
    Net zoals Betsy Dorothy de Bruin hield ook zij haar mond.
    Pas onlangs las ik haar schrijfselen.

    Wellicht bedoelt u het anders dan ik het lees Jos Crawfurd, maar uw reactie lijkt zich te richten naar de in uw opinie mogelijke daders ipv naar de ongelooflijke tragedie van de vrouw en haar dochter.
    Wat heeft het voor nut om in haat te blijven hangen? Lost dat iets op?
    Is het niet constructiever ons bezig te houden hoe zoiets nooit meer mag gebeuren?

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>Lost dat iets op?
     Is het niet constructiever ons bezig te houden hoe zoiets nooit meer mag gebeuren?<<<<<<<<<

     In een wereld met bijna 7 miljard mensen? Het westen van Nederland is een van de meest dicht bevolkte gebieden in de wereld en het heeft ruim 10 jaar geduurd om haar te vinden. Ik denk dat u aan wishful thinking doet.
     Een vraag: Wat had u gedaan als u haar buur was?

     Door eerst in Nederland en nu in Amerika te leven heb ik al heel lang ontdekt, dat hoe meer mensen van verschillende culturen bij elkaar wonen, des te meer trekt men zich terug van iedereen, behalve van zijn eigen cultuur..

    • Jos Crawfurd zegt:

     Het is in het geheel geen haat mevrouw de Groot,degenen die mij kennen weten hoe ik ben en wat ik ben. Het is de bitterheid dat ik als eenling zijnde geen hulp of bijstand kan verlenen. Zij gaan hier zo prat op om gelijk bij te springen,ja als de TV op hun gericht is.Achter de coulissen behoort Men bijstand te verlenen,als ik mijn Nederlands op moet halen:Laat je linker hand niet zien wat je rechter hand doet. Waarom moet een actie met zovele puha Ten toon gesteld worden.Veel van onze Ouderen,moeten vaak van maandelijks een miniem bedrag rond zien te komen en als ze dan via een of andere instelling wat kunnen krijgen om qua levensstijl rustig te kunnen ademen,wordt er weer geroepen van ik heb dat niet nodig en zr teren op mijn belasting centen. De een heeft totaal niets van overgehouden van die grote oversteek en de andere heeft het geluk wel. Ga er niet prat op:Hoogmoed komt voor de val.
     Nu mag U verder. M.v.g. Jos Crawfurd.

    • sylvia Groot zegt:

     @Ronny, op 24 november 2013 om 06:01 zei:
     >>>>>>>>>Lost dat iets op?
     Een vraag: Wat had u gedaan als u haar buur was?

     Alsof er in Nederland geen sociaal bewogen mensen bestaan die wel contact onderhouden met buren en de buurt in de gaten houden.
     Om antwoord te geven op uw vraag: juist degenen in mijn omgeving die door iedereen ‘raar’ worden gevonden, hebben mijn speciale aandacht. Komt waarschijnlijk doordat ikzelf uit een ‘raar’ gezin kom en daardoor een extra radartje heb ontwikkelt.
     Sorry heer Ronny, een heel malle vraag was dat.

     @Jos Crawfurd, op 24 november 2013 om 09:22 zei:
     Ga er niet prat op:Hoogmoed komt voor de val.
     Nu mag U verder. M.v.g. Jos Crawfurd.

     Ik kan uw betoog volkomen volgen want mijn moeder leeft zelf van een minimum. Als ze geen familie had die haar ondersteunt, zou ze inderdaad een groot probleem hebben.
     Wat u met “er prat op gaan” en “hoogmoed” bedoelde, is mij niet geheel duidelijk.

     Hoe dan ook, net zo boos en geschokt als u vind ik het behoorlijk nutteloos me te lopen ergeren aan lui die niet deugen en onverbeterlijk zijn. Bij mij krijgen die geen kans.
     Liever zoveel mogelijk actief zijn in de eigen omgeving en iets constructiefs doen is mijn motto.
     Zo hoeft men ook geen onmacht te voelen.
     Als dat wishfull thinking is, vind ik dat prima hoor.

  • Beste Boeroeng, het zou best kunnen dat de dochter van wijlen mw Bep de Bruin een “lotgenoot” is van ons (sakura) gezien ze is 1945/1946 is geboren al dan niet uit een “verkrachting”. We willen graag met de dochter in contact komen. misschien kunnen we haar helpen. Weet je een manier om achter haar naam en adres te komen ? Zal ook proberen de journalist van het AD te mailen.Groetjes, Claudine.

 3. Huib zegt:

  Wat een in-trieste nasleep. Wat is Bep de Bruin en dus ook haar dochter, schoonzoon en mss. kleinkinderen een ontiegelijk leed aangedaan zo’n kleine 65-70 jaar geleden.

  Pak Crawfurd het is wel erg kort door de bocht de verwijten hiervoor richting Willemijntje te richten. Die medewerkers daar kan ik niet over oordelen. Blijkbaar zocht of kon Bep de Bruin geen hulp krijgen van Riagg, Pelita of andere hulpverleningsinstanties. En dat met de regelmaat van de klok oprakelen in de media dat het allemaal eigen schuld is van Nederland en haar militairen zal het er ook wel niet beter op gemaakt hebben.

  Hopelijk krijgen haar nabestaanden wel de hulp die ze waarschijnlijk dringend nodig zullen hebben. Mijn oudste halfzus Bea is ook geboren in 1926. Ze is in Sumatra aan cholera overleden en je moet er niet aan denken wat er haar allemaal niet is overkomen.

  • Jos Crawfurd zegt:

   Heer Huib,de Indo pur sang is vaak timide of is niet onbeleefd,maar in deze koude kille Holland moet je jouw BEK openen. Dit land is kil en meedogenloos en ben je als individu verplicht je aanwezigheid laten merken en anders moet je het uitgillen. Vertel mij nou even waarom onze ultra nieuwe Medelanders het wel voor elkaar krijgen met hun kromme en niet te verstane Nederlands.Als ik mij niet vergis heeft deze dame in een Indisch restaurant gewerkt,ze zeggen niet waar he Heer Huib,maybe in de dapur. Zestien jaar was ze he in die oorlog,blijkbaar is ze op haar vijftiende jaar wel verkracht en door wie daar laat ik het in het midden;anders wordt er gezegd dat ik zwartgallig ben. Dit ex-leven had geen bestaansrecht gehad en had zich erbij neergelegd. Ik kan wel verder gaan met uitweiden en misschien heb ik de plank finaal mis geslagen,maar de Indo is halus en gebruikt meer zijn vuisten dan zijn BEK. Daarom is het zaak dat onze bibits qua intelligentie en lef zich meer moeten interesseren voor het Indisch vraagstuk,want dat mag never verloren gaan. Ik heb gezegd en als ik het over Willemijn had,ik kan het ook over Emma gehad hebben,maar dat is een beetje ver van mijn bed. Vertel mij niets Heer Huib,als je hier je BEK niet opent,kom je er niet. Die gedachte van #Sudah la maar#moet er uit gegebuk worden.Mvg.Jos Crawfurd.

   • sylvia Groot zegt:

    Het lijkt erop dat het soort van activisme met grote bek ertoe geleid heeft dat onze ultra nieuwe medelanders met hun kromme en niet te verstane nederlands iets hebben bereikt. Keerzijde van de medaille is dat zij niet geaccepteerd worden cq worden weggekeken.
    Martin Luther King had geen grote bek. Ghandi ook niet.
    Kennelijk is er een chronisch gebrek aan wijsheid.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>Martin Luther King had geen grote bek. Ghandi ook niet.
     Kennelijk is er een chronisch gebrek aan wijsheid.<<<<

     U bedoelt goed, maar zo werk het niet.
     Het is in de natuur van de mens om zichzelf te beschermen tegen een cultuur die onbekend is. En alle wijze mensen op deze planeet veranderen er niets aan.

    • bo keller zegt:

     Kennelijk is er een chronisch gebrek aan wijsheid.

     Helaas moet ik zeggen dat ik dames toen gekend had,die
     door voorlichters volkomen de vernieling in werden getrapt
     en door velen van ons met de nek werden aangekeken.

     Deze dames ,toen jonge meisjes kregen de ”woede”
     over zich heen van toen uit gevangenschap ontslagen mannen.

     Is daar wel’ns de aandacht naar geweest of zijn we (dames/heren)
     er allemaal ongeschonden doorheen gekomen.
     Na de oorlog, was het een groot TABOE hierover .
     Haal L.King/Ghandi aub er niet bij het gaat om onze mensen.
     siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    Die grote bek associeer ik altijd met een slachtofferrol. Als je normaal doet, kom je er ook hoor. Met die verkrachting bent u waarschijnlijk weer begonnen met een nieuwe complottheorie. Daar was/is de Indische gemeenschap sterk in. Mijn zus kwam ook zwaar beschadigd uit het Japanse kamp (en meteen weer voor zes maanden in het Indonesische kamp). Niet verkracht, maar wel een zware nasleep.

    • bo keller zegt:

     Naar mijn zeer bescheiden mening en wie ben ik wel ,één met
     zeer weinige school/studie kennis .Zoiets als toen regelmatig
     onder de neus gewreven ”Dom geboren-suf gewiegd en niks
     bij geleerd”en dat te pas en onpas op je voorhoofd geplakt door
     goed bedoelende mede Nederlanders.
     Dan zat ik nu nog in een slachtofferrol, maar nmi m’n mulut
     besar heb ik door, dat wij (ik) ons toen moesten aanpassen
     nu mijn meesters zich moeten aanpassen. bijv.Zwarte Piet.
     Rijstpikkers nu Indische rijst maaltijd om maar te zwijgen
     van de handige en hygiënische toiletdoekjes.
     Geen verwijt hoor, aan de normaal denkenden .Vrede op Aarde
     maar af en toe Poekoel Teroes.
     sibo

   • Huib zegt:

    Pak Crawfurd,

    Het antwoord op uw vragen kan ik ook niet altijd geven. Maar hoe komt het dat de Indische Nederlander en trouwens mi ook bv de Chinese en Molukse Ned. niet zoveel voor elkaar krijgen als de zgn. nieuwe tweepaspoorten Nederlanders is een kwestie van de politiek die kennelijk verlegen zit om stemmers en de politieke islam. Kennelijk is men daar bang voor.

    En mss komen er in de misdaadcijfers te weinig van voor omdat we zoals U zegt veel te sabar zijn en te weinig criminele inslag? Maar om je natuur geweld aan te doen en ook steeds een grote bek op te zetten ligt ons Indischen mss niet zo erg. Kwestie van innerlijke beschaving omdat we in Indie hebben geleerd met meerdere culturen in vrede samen te leven.

    Schelden op elkaar lost meestal niets op, maar het lijkt er ook op dat een groep Indo’s bij elkaar samen nooit één lijn kunnen trekken om iets te bereiken. Ik denk dat het een groot minderwaardigheidscomplex is die in de genen zit. Hoop dat U me dit antwoord, daartoe gevraagd,
    niet kwalijk neemt. Het is maar een gissing.

    Dan lijkt het er ook steeds meer op dat degenen die voor de beIangen van de Indische gemeenschap uit hoofde van funktie of positie zouden
    moeten of kunnen opkomen, het verschrikkelijk hebben laten afweten.

    Ik wens U nog een prettige zondag toe.

    • Jos Crawfurd zegt:

     Heer Huib we zitten op dezelfde level. U ook een goede zondag.met vriendelijke groet Jos Crawford

    • Mas Rob zegt:

     Huib, mijn zoon is ook een twee paspoorten Nederlander en is, net zoals ik zelf. moslim. Mag ik weten of uw steken onder water ook mijn familie betreffen?

    • eppeson marawasin zegt:

     @Mas Rob, op 25 november 2013 om 15:56 zei: Huib, mijn zoon is ook een twee paspoorten Nederlander en is, net zoals ik zelf. moslim. Mag ik weten of uw steken onder water ook mijn familie betreffen?@

     — Dag Mas Rob, het raakt u! Maar het antwoord op uw vraag is “Nee, natuurlijk niet Mas Rob; zeker zijn het geen steken onder water jegens uw familie. Tenzij uw familie niet van Indo-/Indisch/Indonesische komaf is, maar van Marokkaanse, Turkse of Somalische om me tot deze drie immigrantengroepen te beperken.

     Een ondertoon van frustratie klinkt door in de poging van Pak Huib om politiek correct te willen blijven, wat in het geval van politieke correctheid tot generalisatie leidt. Daarentegen kan op mijn verduidelijking weer het etiket ‘stigmatiserend’ worden geplakt. Maar dat heb ik er wel voor over om u ervan te overtuigen en te verzekeren dat uw familie absoluut niet tot de doelgroep behoort, die door Pak Huib politiek correct wordt geduid.

     Een opmerkelijk feit is dat mij juist vandaag het onderstaand artikel in Trouw onder ogen kwam, waarmee uit volkomen onverwachte hoek Pak Huib in diens ondertoon wordt bijgevallen. Het zoet van de sambalbij zal hem smaken!

     Menèr … ‘warung ireng lan cengkeh udhut’!**

     **vertaling: 😉

     http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3550182/2013/11/23/Angry-young-man-wekt-woede-moslims.dhtml

     e.m.

    • Ronny zegt:

     Een opmerkelijk feit is dat mij juist vandaag het onderstaand artikel in Trouw onder ogen kwam, waarmee uit volkomen onverwachte hoek Pak Huib in diens ondertoon wordt bijgevallen. Het zoet van de sambalbij zal hem smaken!

     Menèr … ‘warung ireng lan cengkeh udhut’!**

     **vertaling: 😉

     http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3550182/2013/11/23/Angry-young-man-wekt-woede-moslims.dhtml

     e.m.

     Dat weet toch een ieder die in Nederland woont of gewoond heeft.
     Persoonlijk zie ik de vorm van kinderbijslag in Nederland als een verkapte vorm van misbruik.

    • Mas Rob zegt:

     Mijn frustratie betreft de benepenheid waarmee naar andere migranten wordt gewezen in verband met Indische zaken. Sorry, maar ik vind uit dat soort commentaren een nare lucht opstijgt.

     En ik ben het nu eens zat om daar mijn mond over te houden.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>Mijn frustratie betreft de benepenheid waarmee naar andere migranten wordt gewezen in verband met Indische zaken. Sorry, maar ik vind uit dat soort commentaren een nare lucht opstijgt.

     En ik ben het nu eens zat om daar mijn mond over te houden.<<<<<<<<<<

     Wat dat betreft voel ik met je mee. Daarom blijf ik ook zoveel mogelijk weg van alle politieke oha. Ik open elke email van de forum, lees een paar regels en wanneer nodig, druk ik de knop "Delete".
     Give me peace of mind.

    • eppeson marawasin zegt:

     Oh … Okay. Point taken Mas Rob!

     e.m.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Ronny, op 25 november 2013 om 17:56 zei: /…/Dat weet toch een ieder die in Nederland woont of gewoond heeft. /…/@

     — Dag heer Geenen, maar dat is nu net niet het opmerkelijke aan het krantenartikel. Het punt is dat de werkelijkheid vanuit de normaliter gesloten eigen gelederen door deze moedige jongeman in volle glorie naar buiten wordt gebracht.

     Dat dit heel ongebruikelijk is –vuile was buiten hangen; oneer; nestbevuiling- wordt inmiddels bewezen door de 24/7 bewaking van de ‘boodschapper’ van dit nieuws; indachtig het adagium ‘don’t shoot the messenger’.

     Misschien een rimpeling in een vijver, maar wie weet ‘als er één schaap over de dam is … ‘

     e.m.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>Misschien een rimpeling in een vijver, maar wie weet ‘als er één schaap over de dam is … ‘

     e.m.

     Toen ik nog voor 1981 in Nederland woonde wisten de meesten van ons, en zeker waar ik werkte waarom de meesten naar Nederland kwamen. De moppen, zelf op de radio en tv waren toen niet van de lucht. Zelfs de WegenWacht letters werden toen als WW uitkering vertaald.

 4. Ronny zegt:

  Helaas is het bijna altijd zo, dat op oudere leeftijd je jeugd herinneringen als trauma’s naar boven komen. Wanneer dat gebeurd trekken deze mensen zich geheel terug in hun eigen wereld.
  Mijn half-zus/nicht, wees (75), want moeder stierf vlak na haar geboorte en vader aan de Birma spoor, woont heel alleen ver van mij vandaan. Ik probeer wekelijks met haar contact te houden. Gisteren belde ik haar en kreeg als antwoord dat ze heel slecht voelde en met niemand wil praten. Ze hing op.

  Mijn vrouw (70) is ook wees en heeft van haar 2de tot 12de jaar opgesloten in een katholiek weeshuis doorgebracht. Nu wil ze niet meer uitgaan en blijft het liefst alleen thuis. Zelf boodschappen moet ik alleen doen en zij wil zelf geen dokter zien zoals haar jaarlijkse checkup.

  Ik heb veel meer van doen met het menselijke leed, zoals die R’damse vrouw, dan wat er rondom hun is gebeurt in het verleden. De mens is vaak erger dan een dier!

  • Huib zegt:

   Pak E.M.

   U heeft goed begrepen wat ik desgevraagd Pak Jos Crawfurd heb proberen te antwoorden. Dat ik getracht heb mijn woordkeus zorgvuldig te kiezen om niemand voor het hoofd te stoten. Ik heb het heel nadrukkelijk gehad over POLITIEKE ISLAM. Al heb ik eigenlijk met geen enkel geloof iets, door schade en schande wijs geworden. Maar dat is voor ieder een privézaak waar ik me niet in meng. Net zoals vrijheid van meningsuiting.

   Overigens zijn er onlangs ook twee Nederlandse schrijvers bij Pauw en Witteman geweest, een van Turkse en de andere van Marokkaanse komaf, die precies hetzelfde is overkomen in hun beider families als die schrijver uit Denemarken.

   Na Uw bijdrage om aangesprokenen van mijn goede bedoelingen te overtuigen rest mij dit volmondig te beamen. Ik heb in het verleden
   me meer dan eens uitgelaten dat ik andersdenkenden altijd probeer met voldoende respekt te benaderen, ook na diverse scheldpartijen van een enkeling over me heen gekregen te hebben vanwege mijn argumentatie. Ik heb zelfs verklaard dat ik het Indonesische volk hetgeen in het verleden is voorgevallen niets nadraag behalve de moordende extremisten en hun politieke leiders die ze tot dat moorden hebben aangezet. Maar die zijn al exitus. En dat wel de Molukkers en de Papoea’s niet vergeten mogen worden door de politiek. Evenmin als de Indo’s en met name de zgn. Buitekamp vrouwen, moeders, oma’s en tantes, ook de Indonesische.

   Maar als iemand zich onbedoeld door mijn betoog aangesproken voelt en zeker de heer Mas R. so be it. Ik heb aan de woorden van Pak E.M.
   verder niets toe te voegen.

   • Ronny zegt:

    O, ik begrijp ook uw reactie volkomen. En ik ben blij voor een ieder dat de meeste commentaren niet de bedoeling hebben om een ander te bezeren. Zand daarover.

    Echter uw schrijft ook het volgende: “Ik heb het heel nadrukkelijk gehad over POLITIEKE ISLAM.”

    U weet dat Politiek en Geloof niet samen gaan, niet waar?

 5. Anoniem zegt:

  Laat ik voor op stellen dat het heel erg triest is dat zoiets in NL. kan gebeuren… MAAR hier klopt iets niet….10 jaar post, reclamefolders, onderhoud geiser, huurverhogingen, gas en licht, voorschotnota’s veranderingen wegens niet gebruiken er van, geur van bedorven vlees, in het begin….bankpasjes wat veranderd wordt na zoveel jaar en toegestuurd wordt en dan niet gebruikt wordt….geld wat elke maand gestort wordt en niet wordt gebruikt….als ik een week niet thuis ben dan is mn gang al vol van reclamefolders en post….en dit na tien jaar? tuin zou er ook niet uitzien na tien jaar…ik heb bepaalde gedachtes hier over..hoe triest het ook is, mijn gevoel zegt dat het niet klopt, heb zelfs de gedachte dat er wel mensen binnen zijn geweest…maar ja, da’s allemaal gedachtes…de politie zal t wel onderzoeken…of niet.

  • ronaldo zegt:

   sorry, anoniem ben ik…mvg. Ronaldo

   • P.Lemon zegt:

    @ronaldo ” MAAR hier klopt iets niet….10 jaar post, reclamefolders, onderhoud geiser, huurverhogingen, gas en licht, voorschotnota’s …”

    Als iemand overlijdt, wordt normaliter melding gedaan bij de GBA. Dan worden de toeslagen en uitkeringen stopgezet, zegt een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitkeringen overmaakt. “Wij voeren steekproefsgewijs ongeveer 3000 controles uit per jaar, om te achterhalen of mensen terecht hun uitkering ontvangen. Met 3,1 miljoen AOW’ers is de kans klein dat je een overledene tegenkomt.”

    Wordt het te veel betaalde pensioen teruggevorderd?
    De SVB vordert teveel uitbetaalde uitkeringen terug, maar dit is een extreme situatie, zegt de woordvoerster. “We zullen het onderzoeken, maar dat moeten we in samenwerking doen met andere instanties waarmee de vrouw te maken had.”
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3550218/2013/11/23/Hoe-kon-Rotterdamse-10-jaar-onopgemerkt-dood-in-huis-liggen.dhtml

   • H.Boers zegt:

    @ Boeroeng:

    ‘k Zou maar niet al te snel denken, dat de SVB het hierbij laat zitten. Als er één ambtenaren instantie is, die het begrip ‘” ambtenaar” letterlijk toepast…….. Ik heb de neiging om te denken, dat men een zogenaamde “onschendbaarheid” graag op zich zelf toepast.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>‘k Zou maar niet al te snel denken, dat de SVB het hierbij laat zitten. Als er één ambtenaren instantie is, die het begrip ‘” ambtenaar” letterlijk toepast…….. Ik heb de neiging om te denken, dat men een zogenaamde “onschendbaarheid” graag op zich zelf toepast.<<<<<<<<<<<

     Toen ik uw opmerking las, dacht ik tegelijk aan een oude mop:
     Mensen die werken maken fouten. Blijkbaar zijn er ook groepen mensen die nooit fouten maken.

    • H.Boers zegt:

     Heer Ronny, men werkt zóóó hard en zóóó véél, dat daardoor de faillures in de lade met de massa zoekgeraakte foute stukken zijn verdwenen en zelfs deze lade is zoekgeraakt in de hoeveelheid papieren… 😉 Have a nice weekend.

    • Ronny zegt:

     Heer Ronny, men werkt zóóó hard en zóóó véél, dat daardoor de faillures in de lade met de massa zoekgeraakte foute stukken zijn verdwenen en zelfs deze lade is zoekgeraakt in de hoeveelheid papieren… 😉 Have a nice weekend.<<<<<<<<

     Heb het begrepen!

 6. Jos Crawfurd zegt:

  Geachte lezers mijn eerste gedachte is toch juist,ben ik dan zwartgallig,een proleet of toch vanwege dat ik die wrede,niet erkend van de misdaden,vieze oorlog heb meegemaakt.
  Ik hoop alleen dat ik ongelijk heb.De laffe misdaden worden altijd naar de achtergrond geschoven,sterker nog onder het tapijt geschoven.Lage,misselijke doordachte lafaards. Met vriendelijke groet,Jos Crawfurd.

  • Boeroeng zegt:

   Jos,
   Die haat is niet goed voor je levensgeluk . Laat toch varen.
   Het is voor ons, de lezers, ook niet leuk om te lezen.
   Niet gezellig zo of we kunnen er niet veel mee.

   • Ronny zegt:

    >>>>>>>>>>>Geachte lezers mijn eerste gedachte is toch juist,ben ik dan zwartgallig,een proleet of toch vanwege dat ik die wrede,niet erkend van de misdaden,vieze oorlog heb meegemaakt. Ik hoop alleen dat ik ongelijk heb.De laffe misdaden worden altijd naar de achtergrond geschoven,sterker nog onder het tapijt geschoven.Lage,misselijke doordachte lafaards. Met vriendelijke groet,Jos Crawfurd<<<<<<<<<<<

    Toch moet ik de heer Crawfurd op een punt gelijk geven. Het is veel makkelijker en leuker (blijkbaar) om te praten/discuteren over de politiek die toen plaats vond dan het resultaat ervan: de misdaden en moorden, zoals hij hier boven vermeldt.
    Voor de personen die het resultaat van die politiek hebben ondervonden is het namelijk ook niet leuk om dat iedere keer te moeten horen. Is het dan wel gezellig omdat men het van horen zeggen heeft of ergens uit een boek heeft gehaald?

    Helaas zijn er nog levenden die het meegemaakt hebben en die willen het ook graag gezellig hebben. Heus waar! En daar zijn heus nog vele gezellige onderwerpen te verzinnen.
    Maar we zijn allemaal al oud en na al die jaren zijn wij al gevormd en niemand kan ons meer veranderen. Dus———!

   • Jos Crawfurd zegt:

    Weet je Mad Boeroeng,ik kan het niet hebben dat een andere een uitspraak doet over iemands andere portemonnee. Elk individu heeft zijn eigen pijn en verdriet moeten incasseren in die woelige tijd vol leed en onbegrip. En als degene opteert als oorlogsslachtoffer,laat het gaan. Het commentaar:ja dan vragen ze mij om hulp en raad,terwijl ze niet weten en beseffen wat de persoon had meegemaakt in die barre tijden en dan nog insinuaties maken van Mijn Belastinggeld. Hoe veel heeft de persoon de Staat gekost,vraag ik mij af. Wees dan blij dat je door die tijd zonder verdere problemen ben doorgekomen.Thanks God for His Grace.Mvg Jos Crawfurd.

    • Hans Boers zegt:

     Jos, sabar. Wij ( zelf en onze familieleden ouders broers neven nichten ooms tantes) weten wat er gebeurd is en wat wij ondervonden hebben.

     Inga papa deng mama.

 7. sylvia Groot zegt:

  @bo keller, op 25 november 2013 om 06:25 zei:
  Kennelijk is er een chronisch gebrek aan wijsheid.
  Helaas moet ik zeggen dat ik dames toen gekend had,die
  door voorlichters volkomen de vernieling in werden getrapt
  en door velen van ons met de nek werden aangekeken.
  Deze dames ,toen jonge meisjes kregen de ”woede”
  over zich heen van toen uit gevangenschap ontslagen mannen.
  Is daar wel’ns de aandacht naar geweest of zijn we (dames/heren)
  er allemaal ongeschonden doorheen gekomen.
  Na de oorlog, was het een groot TABOE hierover .
  Haal L.King/Ghandi aub er niet bij het gaat om onze mensen.
  siBo

  Geachte heer Bo Keller,
  Al naar gelang een ‘state of mind’ kan een reactie op verschillende manieren worden geinterpreteerd. Dat valt mij telkens weer op hier (ben ook ik niet vrij van).
  Activisten zoals King en Ghandi namen niet de heilloze weg van haat, zij waren wijzer dan dat en hebben toch veel bereikt voor hun zaak.
  Dat is het enige wat ik hiermee zeggen wilde. Ik zie niet in waarom ‘uw’ mensen niets kunnen hebben aan goede voorbeelden en andere mensen wel.

  Dat de buren van die arme mevrouw De Bruin niets opmerkten, kan ook te maken hebben met omstandigheden van een arme buurt, bijv. drugs en alcoholisme. Uiteraard doet dat niets af aan deze menselijke tragedie maar het zou een mogelijke verklaring kunnen zijn. Wie pijn lijdt is immers niet in staat te kijken naar het leed van anderen.
  Bureaucratische molens doen meer kwaad dan goed; daar moet men zich op richten.
  Wie zich richt op buren trapt in de val van bureaucraten die daarmee de aandacht afleiden van hun eigen zwaar vervuilde stinkende straatje.

  • bo keller zegt:

   Kennelijk is er een chronisch gebrek aan wijsheid.

   Zijn niet mjn woorden!!!
   siBo

  • Huib zegt:

   Mevr. Sylvia Groot,

   Zou het kunnen zijn dat de heer Bo Keller een klein tipje van een
   sluier voorzichtig probeerde te lichten over leed dat meisjes en vrouwen
   ook nog zou kunnen zijn aangedaan door het moordende tuig als de Japanners en de extremisten in de tweede oorlog en de bersiaptijd?
   Hun mannen die gebroken en getraumatiseerd thuis kwamen en hun frustaties en erger ook nog op hun vrouwen en kinderen afreageerden?

   Alsof die meisjes en vrouwen ook al niet zelf getraumatiseerd waren.

   • sylvia Groot zegt:

    Uiteraard, en dat hoeft Bo Keller van mij niet voorzichtig te doen.
    Ik ken zelf zo’n gezin waar het japanse + bersiap-effect inmiddels voortduurt tot aan de 3e generatie.
    Ook aan den lijve ondervonden wat boosheid en haat jegens daders teweeg kunnen brengen in een mens.
    Niet nodig hierover uit te wijden, voldoende in dit verband is dat ook ik daardoor een moordenaar had kunnen worden.
    Vandaar nogmaals mijn statement: er is kennelijk een chronisch gebrek aan wijsheid, en die heb ook ik zeker niet in pacht.
    Ik schijn me hiervoor te moeten excuseren. Bij deze.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>>>Niet nodig hierover uit te wijden, voldoende in dit verband is dat ook ik daardoor een moordenaar had kunnen worden.
     Vandaar nogmaals mijn statement: er is kennelijk een chronisch gebrek aan wijsheid, en die heb ook ik zeker niet in pacht.
     Ik schijn me hiervoor te moeten excuseren. Bij deze.<<<<<<<<<<<<<

     Helemaal niet nodig om zich voor een ander te verontschuldigen.
     Waarom? Wat u heeft meegemaakt heeft een ander niet. Dus die ander heeft eigenlijk geen recht er over te oordelen.
     U weet toch: De beste stuurlui———————!

    • Huib zegt:

     Nee mevrouw Sylvia Groot, excuseren is nergens voor nodig. U heeft het recht Uw eigen mening vrij en onbelemmerd te ventileren. In Uw eigen bewoordingen. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Zoals ieder ander dat recht ook heeft en natuurlijk mogen we verschillende inzichten met elkaar delen. En er mee eens zijn of niet. Is dat niet de reden dat we ons op dit medium manifesteren. Respect voor een ieders mening blijft wel voor op staan.

 8. Jos Crawfurd zegt:

  Weet je ex- buur,de Indo wil altijd boven de Indonesiërs zijn. ZE vergeten dat in de meeste families de Indonesiër hun Oerouder is. Zelf hier in Holland doen ze hautain naar ze,uiteindelijk wordt je als indo nooit en never gezien als een volwaardige Nederlander.
  Toen Men een huisje werd toegewezen na ettelijke jaren te moeten assimileren en integreren in kamertjes in pensions,mocht er niet meer als drie tot vier gezinnen in Een buurt wonen.
  Waarom zijn er wel Joodse,Marokkaanse etc buurten.
  Geeft de indo een schouder klopje en hij kwispelt met zijn staart.

  Die arme dame woonde in dezelfde straat waar mijn oudste zoon in zijn studenten tijd heeft gewoond,sterker nog ik heb hem zelf verhuisd als vader en opvoeder.

  Ik heb het niet van stellingen en tegenwoordige sites waar je alles kan opzoeken.
  Natuurlijk moet je een opleiding genoten hebben,echter je waarnemingen en bevindingen is datgene wat je als eerste moet bepalen.

  Een onderwerp,je kent de jl.Sumatra waar de Nederlandse ambassade gehuisvest is;ettelijke dagen en uren zaten wij drieën in de zijspan van de Harley op mijn Vader te wachten,eer hij een paspoort kreeg om het land uit te vluchten richting Papua,omdat hij niet naar Holland wilde.
  Je weet toch dat ons huis vol mariniers dagelijks was,omdat mijn tweede zus met eentje getrouwd is(Super zwager)dus mijn Vader zag hoe ze waren en niet eerst een conclusie trekken.

  Geloof mij Hansie,we zullen nooit gelijkwaardig worden gezien.

  Zie die van Agt,bangsat om die jonge Ambonese vrijheidsstrijders met straaljagers aan te vallen.

  Praktijk Hans en ik kan wel doorgaan,maar geef anderen ook hun mening te geven.
  Mvg Jos Crawfurd.

 9. Boeroeng zegt:

  Het AD schreef dit

  Uit de geschiedenisboeken van de periode van de politionele acties doemen beelden op van honger, uitputting, doodsangst en verkrachting. Maar op welke wijze zijn schoonmoeder heeft geleden onder de ontberingen van de Japanse bezetter?

  De journalist gaat deels af op wat de schoonzoon zei, maar het lijkt alsof beiden niet weten waar ze het precies over hebben.
  De politionele acties ( feitelijk nog geen 5 weken bij elkaar en niet in 1945)) gebruiken ze hier als synoniem voor de hele periode van 15 aug 45- 27 dec 1949
  En wordt op één hoop gegooid met de periode van Japanse bezetting.

  Onwetendheid.

 10. Huib zegt:

  Het eens zo perfekte Ned. schoolsysteem dat o.m. met de Mammoet wet in de 60-er jaren om zeep is geholpen zal wel mede debet zijn aan de gebrekkige kennis van onze Vaderlandse geschiedenis bij de generaties er na.

  • Jan A. Somers zegt:

   Het probleem speelde al vóór de jaren zestig! Indië stond wel heel uitvoerig in het aardrijkskunde-onderwijs. Net als Nederland bij het aardrijkskunde-onderwijs in Indië. Maar geen onderwijs in staatkundige zaken, noch Indië, noch Nederland zelf. Vaderlandse geschiedenis bestond uit veldslagen en helden. Op de middelbare school alleen het vak staatshuishoudkunde, nauwelijks politiek en helemaal geen staatkunde. Mijn Zeeuws meisje kon alle kleine Soenda-eilanden opdreunen, en nog veel meer (op de blinde kaart). Maar niets over staatkundige verhoudingen. Mijn kinderen (na de jaren vijftig) weten de weg dank zij onze omzwervingen met de boot. Alle klasgenoten gingen naar verre oorden op vakantie, wij naar Opa en Oma in Vlissingen, dat was heel exotisch.

   • R Geenen zegt:

    >>>>>>>>>>>Het probleem speelde al vóór de jaren zestig! Indië stond wel heel uitvoerig in het aardrijkskunde-onderwijs. Net als Nederland bij het aardrijkskunde-onderwijs in Indië. Maar geen onderwijs in staatkundige zaken, noch Indië, noch Nederland zelf. Vaderlandse geschiedenis bestond uit veldslagen en helden. Op de middelbare school alleen het vak staatshuishoudkunde, nauwelijks politiek en helemaal geen staatkunde. <<<<<<<<<<<<<<<<<

    Van Jan. 1951 tot Juli 1958 op school gezeten. Eerst Mulo-B en daarna de Hogere Zeevaartschool (BM) in Vlissingen. Dat gedaan om die kennis te vergaren om zo gauw mogelijk uit de armoede te komen.
    Ik ben blij dat ik toen geen politiek en staatskundige zaken moest leren, want daar valt geen droog brood aan te verdienen. Voor een jonge man van tussen de 14 en 20 was dat allemaal onzin en ik had als doel zo gauw mogelijk een carrière te maken.
    Ik moest toch nog voor het Nederlands examen het boek van Multatuli lezen en dat heeft mij in mijn leven geen cent extra opgeleverd.
    Ik vind nog steeds dat onderwijs doelgericht moet zijn. De rest komt later uit jezelf.

    • Jan A. Somers zegt:

     Na mijn pensionering ben ik staatkunde gaan studeren. Word je inderdaad niet rijk van, maar wel rijker. Van mijn eerste studie werd je ook niet rijk, maar was wel leuk. Tijdens mijn loopbaan bij TNO heb ik managementsfuncties ver van mij af gehouden. Onderzoeker saja. Werd je niet rijk van, maar wel hartstikke leuk. En zelfs nog in staat mijn renteloos voorschot voor mijn studie af te lossen.

    • Anoniem zegt:

     >>>>>>>>>Na mijn pensionering ben ik staatkunde gaan studeren. Word je inderdaad niet rijk van, maar wel rijker. Van mijn eerste studie werd je ook niet rijk, maar was wel leuk. Tijdens mijn loopbaan bij TNO heb ik managementsfuncties ver van mij af gehouden. Onderzoeker saja. Werd je niet rijk van, maar wel hartstikke leuk. En zelfs nog in staat mijn renteloos voorschot voor mijn studie af te lossen.<<<<<<<<<

     Mocht het echt zo zijn dat reincarnatie bestaat, dan ging ik in mijn volgende leven mijn mba halen om mij helemaal naar de top te beglijden.
     Leuk is namelijk betrekkelijk, succes is langdurig. Tenminste zo zie ik het.

    • Pierre de la Croix zegt:

     “Ken u zelve” als levensrichtlijn is nooit weg, Pak Somers.

     Hoeveel mensen heb ik niet ongelukkig zien worden omdat ze dingen gingen doen waarvan anderen vonden dat ze die moesten doen.

     Pak Pierre

    • Anoniem zegt:

     Hoeveel mensen heb ik niet ongelukkig zien worden omdat ze dingen gingen doen waarvan anderen vonden dat ze die moesten doen.

     Pak Pierre

     En dat is nu het punt. Nooit doen wat een ander suggereerd, hoogstens even er over nadenken. Altijd op het doel afgaan wat je zelf voor ogen heb. En wanneer het niet lukt, gauw de switch maken. Een ceo heeft mij eens gezegt, dat ieder mens in zijn leven gemiddeld 7 maal van beroep kan/moet veranderen. Die keuzes moet men niet zo maar wegcijferen. En hoe meer mensen daar niet in geloven en hun hele leven op een en dezelfde post blijven zitten, des te meer kans heb ik.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … zou 12 ambachten, 13 ongelukken dus toch goed zijn? Mijn goede vader wilde dat niet geloven. Als ik mijn vacantiebaantjes niet meetel en het huidige vrijwilligers baantje ook niet, dan heb ik in 4 zeer verschillende soorten banen mijn brood verdiend. Bij lange na niet het ideale quotum gehaald dus.

     Over “doelgericht” onderwijs gesproken: Wie kent voor een kind dat naar school gaat, dus zeg vanaf kleuterleeftijd tot en met puberteit, adolescentie, het bij hem passende doel?

     Zelden weet het kind het zelf en als-ie het al weet, dan moet men uitkijken dat het kind niet een of andere volwassene napraat, een ouder bijvoorbeeld die voor zijn kind wel een “doel” helder voor ogen heeft, meestal iets dat die ouder zelf zou hebben willen bereiken.

     Pajah die kinderen … want wie zegt dat het “doel” van de ouder voor zijn kind ook het doel is waarin het kind zich later happy zal voelen, c.q. zich optimaal kan ontplooien.

     In “hindsight” is het makkelijk beweren dat u, indien weer vlees geworden en op aarde teruggekeerd, dit of dat zou worden, betoel, brani soempa. Maar misschien is de wereld dan veranderd en is er daar waar u als herboren terecht komt geen behoefte (meer) aan MBA-ers.

     Then what?

     Pak Pierre

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>>>Over “doelgericht” onderwijs gesproken: Wie kent voor een kind dat naar school gaat, dus zeg vanaf kleuterleeftijd tot en met puberteit, adolescentie, het bij hem passende doel? <<<<<<<<<<

     Een paar goede opmerkingen.
     Echter het onderwijs zal meer gericht moeten zijn op de toekomst van de mens en niet om ze op te vullen met allerlei materie waar ze later weinig aan hebben om hun brood te verdienen en een gezin een goed leven te geven. Het begrip en richting geven aan een succesvolle carrierre moet kunnen. Wat vaak nu aan de gang kweek bij velen geen interresse en velen verlaten de scholen.

     Volwassen jeugd heeft later nog tijd genoeg om zich te verrijken met andere materies. Tijdens mijn MULO-B en WTK opleiding waren er al vele vakken doorspekt met nonsens, waar ik tot op heden nog niets aan heb. Ik ben voor een specialisatie keuze.

 11. Huib zegt:

  Ja dat is natuurlijk ook waar vwb de politieke koloniale kwesties stopte de Vaderlandse geschiedenis in Indie zo ongeveer bij de tweede wereldoorlog en in grote lijnen de poklamatie en collaboratie/ verraad, 1e en 2e politionele aktie en door de VN afgedwongen souvereiniteitsoverdracht. Een halfbakken en vertekend verhaal blijft toch het Vaderlandse geschiedenis onderwijs tot heden ten dage.

  • bo keller zegt:

   Pak Huib,
   Ik plak deze geschiedenis ff er tegen aan en let op de datum
   Toen al werd hier in Nederland al verteld dat deze muiterij
   en de gevolgen veel en veel erger waren dan toen in Indië.
   siBo

   Muiterij
   op 5 juli 1960 brak een muiterij uit in Leopoldville Belgisch-Congo

   De eenheden in Thysville en Madimba volgden op 7 juli het voorbeeld van hun collega’s in de kazerne te Leopoldville.

   Daags nadien werd de Force Publique geafrikaniseerd en omgedoopt tot het Armée nationale congolaise (ANC).

   Dit was het signaal voor verspreide onlusten in heel Congo, voornamelijk uitgaande van ontevreden militairen en jongeren,

   die het in vele gebieden op de blanke en specifiek de Belgische aanwezigheid hadden gemunt

   . Een groot deel van de ruim 80.000 Belgen die toen nog in Congo leefden, verliet in allerijl, en in vaak traumatische omstandigheden, het land

 12. Huib zegt:

  Ja Pak Bo , ook dat is gebeurd en er moesten daar ook vele koppen rollen. Zwarte en Witte. Maar ja toen was ik al van het VWO af en zelfs het tijgeren in de Drunense duinen en op de Harskamp al achter de rug

 13. sylvia Groot zegt:

  telegraaf:
  di 26 nov 2013, 08:51 | 666 reacties | lees voor
  120.000 euro AOW van dode teruggevorderd

  ROTTERDAM –
  De AOW die 10 jaar lang is uitgekeerd aan een Rotterdamse vrouw die al die tijd dood in haar woning bleek te liggen, wordt teruggevorderd. Dat meldde dinsdag een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die over de uitkering gaat.

  Foto: ANP

  Het huis waar de vrouw tien jaar dood lag.
  Foto: anp
  Het gaat om een bedrag van rond de 120.000 euro, zo bevestigde ze een bericht in het AD.
  De terugvorderingsprocedure wordt door de SVB standaard toegepast als een uitkeringsgerechtigde blijkt te zijn overleden. „Alleen in dit geval gaat het om een exceptioneel lange periode”, aldus de woordvoerster.
  De instantie stuurt een brief over de terugvordering naar het adres van de overleden vrouw. De brief komt dan terecht bij degene die de zaken van de overledene verder afwikkelt en eventueel ook andere schuldeisers moet betalen. „Dan wordt het afwachten wat het voor ons oplevert.”
  Een notaris adviseert de nabestaanden van de vrouw de erfenis niet direct te aanvaarden. Zaterdag dook een dochter van de overledene op, die 20 jaar geleden voor het laatst contact had met de vrouw. De dochter kan respijt krijgen om uit te zoeken wat precies de bezittingen van haar moeder zijn, aldus notaris Peter Kooijman.

  • Jan A. Somers zegt:

   citaat: “Een notaris adviseert de nabestaanden van de vrouw de erfenis niet direct te aanvaarden.” Dat is nu standaardadvies: beneficiair aanvaarden. Als het verhaal klopt, dan staat al dat AOW-geld nu nog op haar bankrekening.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nou … dat valt te bezien. Enerzijds werd de AOW automatisch bijgeschreven, anderzijds werden huur, energie en water, etc. automatisch afgeschreven. Een reden dat haar dood zo lang onopgemerkt kon blijven. Anders hadden de incassobureaus en deurwaarders haar eerder gevonden.

    De enige dienst die alarm had kunnen slaan was de afluisterdienst van de AIVD. Misschien wordt toch nog niet iedereen afgeluisterd ….-

    Robots doen het werk ….. de ontmenselijking van de samenleving.

    Ik moest wegens het voltooien van mijn 75ste levensjaar mijn rijbewijs vernieuwen. Dat is een wettelijke verplichting. Daarvoor moet bij het CBR een “eigen (medische) verklaring” worden “gekocht” (sic!). Dat kan “on line”. Maar daar ben ik niet zo handig in.

    In de brief van de Rijksdienst Wegverkeer staat, dat ik daarvoor ook lijfelijk bij de gemeente terecht kan. Klopt, toen ik 70 werd was mijn gemeente nog zo aardig om mij zo’n “Eigen Verklaring” aan het loket te “verkopen”.

    Gemeente gebeld voor een afspraak. “Neen meneer, dat doen wij niet meer. Probeert u de rijscholen, die doen het wel”. Rijscholen gebeld. “Ha! dat kan de gemeente wel zeggen, maar dat doen we echt niet hoor”. There’s a whole in my bucket ……

    Telefonisch terug naar het CBR. “Tja …. dan kunt u zo’n verklaring bij ons halen. Neen, niet in uw woonplaats, daar zijn wij niet. Hebt u een auto en een geldig rijbewijs?”

    De volledig door ICT beheerste wereld. Geen plaats voor de bejaarde digibeet. Die sterft dadelijk in stilte de hongerdood omdat hij zonder kompeuter geen eten in huis krijgt.

    Zijn stoffelijk overschot wordt 10 jaar later gevonden. Per ongeluk ….

    Pak Pierre

    • Jos Crawfurd zegt:

     Pak Pierre,ik geef een korte reactie op de eerste opsomming van energie en water enz. Wah energie kan wel een beetje waar zijn,maar ze zien toch maandelijks geen verdere beweging in hoogte of laagte van de energie,maar de meterstand van het water;zeker bocor haar leiding in die tien jaar. Weet U er wordt niet gekeken als er geld binnen komt. Dat is de waarheid,ze doen grof gezegd:Geen klap en verder wil ik eigenlijk geen commentaar geven,anders ben ik weer zwartgallig. Met vriendelijke groet,Jos Crawfurd.

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>>Weet U er wordt niet gekeken als er geld binnen komt. Dat is de waarheid,ze doen grof gezegd:Geen klap en verder wil ik eigenlijk geen commentaar geven,anders ben ik weer zwartgallig. Met vriendelijke groet,Jos Crawfurd.<<<<<<<<<<<

     Ik heb het al eerder geschreven: Mensen die veel en hard werken, maken veel fouten, mensen die werken maken fouten. Er zijn ook mensen die nooit fouten maken.

    • Boeroeng zegt:

     Ik merk ook dat bedrijven en instanties mensen verwijzen naar het internet. Men moet bijv daar een formulier aanvragen e.d.
     Of een klacht daar indienen. You name it.
     Het is moeilijk doen voor veel mensen die niet zo bedreven zijn met een pc.
     Hoera voor de vooruitgang.

     Vragen rijzen.
     De SVB controleerde niet of haar cliënt nog recht had op AOW.
     Die club moet ook maar de hand in eigen boezem steken.
     Waterstanden? Kennelijk werd er een voorschot overgemaakt automatisch, maar het waterbedrijf controleerde ook dus niet 10 jaar lang.
     Telefoon? Het telefoonbedrijf moet toch merken in hun computers dat er 10 jaar niet gebeld werd .
     Electriciteit en verwarming ? Werd dus ook niet gecontroleerd ?

    • Jan A. Somers zegt:

     Van die automatische afschrijvingen kan wel kloppen. Was ik vergeten.

    • Jan A. Somers zegt:

     Bij de SVB vragen ze niet om een ‘inlevenformulier’ van de gemeente. De gemeente bericht automatisch de SVB van overlijden. Vroeger kregen verzekeringsmaatschappijen op eigen aanvraag die formulieren van de gemeente. Mag niet meer, privacy! De maatschappijen sturen nu een brief naar hun klanten met het verzoek om getekend terug te sturen. Dan schijn je in leven te zijn.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Mijn goede vrouw die ik pas op haar 27ste jaar uit Duitsland in Nederland importeerde, heeft een “AOW-gat” van 27 – 15 = 12 jaar en krijgt dus 12 x 2 % = 24 % korting op haar (Nederlandse) AOW. Kunt u het volgen?

     Voor de tijd dat zij tot haar 27ste in Duitsland heeft gewoond en gewerkt krijgt zij “Altersrente” van het Bundesversicherungsamt in Berlijn. Eén van de zegeningen van de Europese Unie, EU Verordening 1408/71.

     De Duitse Altersrente heft de korting op haar AOW min of meer op, maar dat is per ongeluk. De nationale stelsels binnen de EU blijven luisteren naar hun eigen tamboer.

     De Sociale Verzekeringsbank (SVB) die voor de (gekorte) AOW van mijn vrouw zorgt, betaalt maandelijks onverdroten voort, nu al 6 jaren lang. De grondige Duitsers van het Bundesversicherungsamt vragen mijn vrouw jaarlijks om een “attestatie de vita”, een bewijs dat ze nog in leven is. Zo kan het ook.

     Pak Pierre

    • Ronny zegt:

     >>>>>>>>>>>>De Sociale Verzekeringsbank (SVB) die voor de (gekorte) AOW van mijn vrouw zorgt, betaalt maandelijks onverdroten voort, nu al 6 jaren lang. De grondige Duitsers van het Bundesversicherungsamt vragen mijn vrouw jaarlijks om een “attestatie de vita”, een bewijs dat ze nog in leven is. Zo kan het ook.

     Pak Pierre

     Zijnde in Amerika krijgen wij regelmatig formulieren toe gestuurd van de SVB dat wij moeten bewijzen nog in leven te zijn.
     Deze formulieren moeten getekend worden voor een notary persoon, een bank employer of een makelaar, die een klein examen daarvoor hebben gedaan.
     Ik ben zelf gedurende mijn makelaardij ook een notary persoon geweest en de kosten zijn ongeveer $15.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja …. misschien vertrouwt men het niet meer als begunstigden het land waar de pensioenrechten werden opgebouwd metterwoon hebben verlaten.

     Is wat voor te zeggen …..

     Pak Pierre

   • Ronny zegt:

    >>>>>>>>>citaat: “Een notaris adviseert de nabestaanden van de vrouw de erfenis niet direct te aanvaarden.” Dat is nu standaardadvies: beneficiair aanvaarden. Als het verhaal klopt, dan staat al dat AOW-geld nu nog op haar bankrekening.<<<<<<<<

    Maar dat betekend ook dat niemand aan het geld kan komen, ook niet de SVB. De vraag is of er een erfenis document is opgemaakt.
    Ik weet verder niet hoe het algemeen in Nederland is geregeld, maar hier is het een gevaarlijke zaak als je geen goede familie Trust heb, want dan heeft de staat een machtige greep op die centen.

 14. eppeson marawasin zegt:

  Ik zag een schotel bij de buren aan de muur hangen. Die plantages schijnen ook veel gas, water en electriciteit te verbruiken.

  Gordon

  • Ronny zegt:

   >>>>>Ik zag een schotel bij de buren aan de muur hangen. Die plantages schijnen ook veel gas, water en electriciteit te verbruiken.

   Gordon

   Misschien ben ik te tolol, maar bovenstaande begrijp ik niet.
   Een schotel dat gas, water en electro gebruikt?
   Tell me, e.m.

   • eppeson marawasin zegt:

    U bent niet te tolol heer Geenen, want dit is typisch inheems.

    Het begrip ‘schotel’ staat voor ‘schotelantenne’ met behulp waarvan medelanders tv-programma’s in de eigen taal of uit Mekka kunnen ontvangen.

    Plantages verwijst naar een favoriete bezigheid van binnen- en buitenkampers en partners in crime, namelijk het cultuurstelsel van de ‘illegale wietteelt aka hennepkwekerijen’ o.a. óók in woonhuizen, waarvoor eveneens op illegale wijze ‘water en stroom’ worden afgetapt.

    AOW minus Incasso opdrachten, machtigingen, automatische overschrijvingen en wat dies meer zij. Zolang op deze wijze aan alle financiële verplichtingen wordt voldaan, lijkt er dus wat dat betreft ogenschijnlijk niets aan de hand.

    Nederlandse huisartsen(m/v) hechten zeer aan het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt. Als je wilt hebben dat de dokter komt dan komt hij. Als je wilt dat hij niet (meer) komt, dan komt hij niet (meer). Idem dito verlenging eventueel medicijngebruik.

    Gordon;)

    • Ronny zegt:

     Ja dat wiet kweken is mij totaal onbekend. Hier gebeurt het haast niet, want daar staat jaren de bak in en maar goed ook.
     Nog een vraag: waarom tekend u plotseling met die akelige naam gordon?

     Ik heb al eerder vermeld dat ik altijd volledig binnen de grenzen van de wet werk om succes in het leven te hebben. Dus wil ik ook zo min mogelijk over allerlei drugs weten.
     Peace of mind!

 15. Jos Crawfurd zegt:

  Heer Mertens,Uw reactie van 2dec j.l.waarbij U mij bijhaalde. Sorry ik weet echt niet waar U over wil hebben.
  Help mij te kunnen begrijpen of weten wat U bedoeling hierin mag zijn. Vast mijn dank.Mvg Jos Crawfurd

 16. sylvia Groot zegt:

  Woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB):
  „Dan wordt het afwachten wat het voor ons oplevert.”

  Pierre de la Croix, op 2 december 2013 om 12:06 zei:
  Robots doen het werk ….. de ontmenselijking van de samenleving.

  Helemaal waar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.