Het Migratie Museum in Den Haag

Het eerste Nederlandse museum gewijd aan migratie is ruim een jaar na de opening alweer dicht. Het Migratie Museum in Den Haag blijkt een jaar lang geen huur te hebben betaald. De website staat op zwart, de telefoon wordt niet opgenomen. Nog deze maand komt de deurwaarder het pand ontruimen, schrijft de gemeente in een brief.  Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Het Migratie Museum in Den Haag

 1. Anoniem zegt:

  Welk één opluchting!

  • R Geenen zegt:

   Na ruim een jaar pas? Wat een softies.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   “Welk één opluchting!” – Omdat het goddank nu eens geen Indisch of Maloekoe Museum betreft?

   • PLemon zegt:

    @ nu eens geen Indisch of Maloekoe Museum betreft?

    # Nou ? …scheelde niet veel… Zijn repatrieerders wel migranten?

    *** cit: Migratie Museum toch van start 16 september 2018
    De beloofde tien jaar durende subsidie is volledig teruggedraaid, maar het museum heeft wel de 350.000 startgeld binnen. Voorlopig genoeg voor de start.
    Wel heeft directeur Wim Manuhutu binnenkort nog in gesprek met wethouder Rachid Guernaoui omdat hij het stopzetten van de subsidie in feite kapitaalvernietiging vindt. Er is al veel geïnvesteerd in het gebouw, en waarom zouden we het nu niet afmaken, is het motto. Maar op voorhand heeft Guernaoui al laten weten dat er geen draagvlak is voor een verandering van gedachten. Het Museum start met de exposite over de geschiedenis van de komst van de 350.000 Indische Nederlanders naar Nederland, kort na de Tweede Wereldoorlog.
    https://dagblad070.nl/Algemeen/migratie-museum-toch-van-start

 2. Lord Dendeng zegt:

  Al die migranten zijn op de loop gegaan en betaalden uiteraard geen huur en geen telefoon meer.

 3. ellen zegt:

  https://www.ad.nl/den-haag/aangifte-tegen-onvindbare-directeur-migratie-museum-die-administratieve-en-financiele-chaos-achterliet~a32b2da5/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

  Ook wat. Dat kan niet waar zijn. Ik ken hem (Manuhutu) als gespreksleider van de door mij veel bezochte lezingen en debatten in Museum Sophiahof (Den Haag). Hoe dan dese?

  • Boeroeng zegt:

   Raad van toezicht heeft het over ” niet bereikbaar”
   AD vertaalt dat naar “onvindbaar” Dat is sappiger, suggereert fraude, zakkenvulling .
   Wim twittert nog gewoon.
   Zo is hij te bereiken, maar kennelijk wil hij niet bereikbaar zijn voor de raad van toezicht.
   Als dat zo is, moet hij nu wel wat doen aan damagecontrol

   • Jan A. Somers zegt:

    Weer een Indische perkara. I4E!!!!!

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Ik wil de perkara niet groter maken dan ze is, maar heeft men het hier over de Wim Manuhutu die ook betrokken was bij het échec van het Moluks Museum, ik meen in Utrecht, in 2012, katanja ook door mismanagement in schoonheid gestorven?

     Just curiosity.

   • Bung Tolol zegt:

    Die Raad van toezicht schijnt hoofdelijk aansprakelijk te zijn voor de ( eventuele) onterechte subsidie ,dus die doen het een beetje in hun broek ,nou lijkt die Wim mij een capabele historicus en aimabel man maar……..is hij ook een goede manager ?? Na het stopzetten van die subsidie door het nieuwe Haagse college ,hadden ze gewoon de boel de boel moeten laten en wel meteen ! Niet nog even laten doorsudderen want dan staat het huis in de fik ,net als die sate van si Boeroeng .Hoop wel dat dhr Manuhutu de administratie goed op orde heeft want anders is ie helemaal de pisang goreng .

  • Anoniem zegt:

   Het werd eens tijd. Laat dit de eerste dominosteen zijn die omvalt. Binnen Indische subsidieorganisaties wemelt het van incapabele figuren die elkaar subsidie en baantjes toeschuiven. Het moet een keer afgelopen zijn. Goede zet die aangifte!

   • Bert Krontjong zegt:

    Dhr Manuhutu is door het gemeentebestuur aangezocht om dat Migratie -Museum te leiden ,dus hier is het geen kwestie van elkaar de baantjes toeschuiven .( Het gemeentebestuur van Den Haag )

    • R Geenen zegt:

     Heb al jaren geleden geleerd, dat een manager of leider alleen goed is, als hij/zij de beste mensen om zich heen weet te verzamelen. Maar zomaar iemand aanwijzen omdat hij toevallig een nice guy is en een goede baan verdiend is vragen om moeilijkheden.Hoeveel Indische huis debacles zijn er al geweest? Hoeveel organisaties zijn er al gekomen en verdwenen?

 4. Peter van den Broek zegt:

  Het is wel jammer dat zo’n migratiemuseum een niet-zachte en geruchtmakende dood is gestorven. Dat is toch een teleurstelling voor een land met een lange migrantiegeschiedenis als Nederland en vooral voor een stad als Den Haag.

  Het verbaast me eigenlijk niets als ik kijk naar de programmering met als eerste tentoonstelling, de migratie van Indische Nederlanders. Die groep krijgt met het het IHC pardon Sophiahof en vooral door de Tong Tong Fair al genoeg aandacht in ‘sGravenhage. Daar krijg je geen Nederlander in het migratiemuseum. Het Museum moet wel op de kaart gezet worden.

  Ik had eigenlijk als eerste tentoonstelling iets spraakmakende verwacht. Als Manuhutu, directeur van dat museum, wat in Den Haag had rondgelopen en dan niet in de Mauritslaan, dan liggen de onderwerpen op straat. Neem bus 18 door Laakkwartier of ga te voet van station Holland Spoor naar het Centrum. Dan heb ik niet de indruk dat ik in Nederland ben. In die buurten is meer dan 100 % van de locale bevolking migrant. Dan krijgt een onderwerp als “mijn identiteit in de Geleenstraat” toch meer aandacht ?

  Maar is Manuhutu de aangewezen man om een migratiemusuem te leiden? zijn achtergrond loopt hem duidelijk in de weg. Hij kan best een discussie leiden, dat staat niet ter discussie, maar een migrantenmuseum, vooral in een migrantenstad als Den Haag is different koek. Juist in deze periode waarin het voortbestaan van het museum ter discussie staat, moet hij de publiciteit opzoeken, met zijn publiek communiceren en met de politiek voeling houden. Helaas, ook met 10 jaar subsidie gaat het weer mis. Dan vind ik het migratiemusuem in Oslo beter doordacht en van opzet: Intercultureel. Dat heeft Manuhutu vergeten.

 5. Boeroeng zegt:

  citaat:
  Den Haag, 29 januari 2020 – De Rechtbank Den Haag heeft op dinsdag 28 januari 2020 het faillissement uitgesproken van de Stichting Migratie Museum Den Haag. Laurens Prickartz, advocaat bij Buren, is in dit faillissement als curator aangesteld.

  https://www.migratie-museum.nl/?fbclid=IwAR1UlFeXj1rb5-5T8uOD5J1rM6pbIL0DCJP8LX5nuMc6xxiH23TV0_FBZTI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.