TV NPO Docu-reeks de Nederlandse KNIL-militairen

Onze jongens op JavaDocu-reeks van Coen Verbraak over de Nederlandse KNIL-militairen in Indonesië. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger. Het leger belandde in de Tweede Wereldoorlog in een zware strijd met de Japanse krijgsmacht, waardoor veel van de Nederlandse militairen in detentiekampen terecht kwamen.
Vanaf 21 november om 20.25 uur op NPO 2  NPO 

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

7 reacties op TV NPO Docu-reeks de Nederlandse KNIL-militairen

 1. Nederland heeft Japan de oorlog verklaard met 75000 KNIL soldaten onder en Majoor Generaal met veroudere bewapening en 20 000 Australische soldaten onder een kolonel.GEWELDIG!

  • Jan A. Somers zegt:

   Dit was geen oorlogsverklaring, dat kon niet eens volgens het volkenrecht. De tekst was:
   10 december 1941, Frans, I.C. 0 15870/4783 bis.
   In opdracht van de Koninklijke Regering heb ik de eer aan Uwe Excellentie mede te delen dat, aangezien Japan vijandelijkheden heeft geopend tegen twee mogendheden waarmede Nederland nauw verbonden is, Nederland zich in oorlog beschouwd met Japan.
   De regering van Zweden heeft er in toegestemd de Nederlandse belangen in Japan te behartigen.
   J.C. Pabst.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘oorlogsverklaring etc.’- Uw tekst, lijkt mij meer een achteraf/officiële verklaring. Een soort sollicitatie bij zijne excellentie de Keizer van Japan om deze oorlogsverklaring in dank aan te nemen. Dan wat Tjarda voor radio Nirom omriep; ‘medeburgers door onverhoedse aanvallen op Amerikaanse en Britse gebieden etc., die welhaast aan waanzin doen denken etc.etc. De Nederlandse regering aanvaardt deze uitdaging en neemt tegen het Japanse keizerrijk de wapens op’ – Gerbrandy voor radio Oranje; ‘dat allen in Indië blank en bruin, sinds de brutale aanval op ons Nederland slechts één gedachte kennen; dit schone land aan de evenaar tot een hecht en krachtig bolwerk der democratie(!) te maken’. Alsof de oranje leeuw is opgestaan. Is dit wel volgens het volkenrecht?

    • Jan A. Somers zegt:

     Wel begrijpend lezen. Een krijgsmacht mag niet uit zichzelf handelen, ook niet verdedigend. Met de staat van oorlog krijgt de krijgsmacht opdracht de verdediging ter hand te nemen. En bevoegdheden die in normale tijden niet mogen/kunnen. Zoals bijvoorbeeld bepaalde groepen burgers te interneren. Een situatie daarvoor is de staat van beleg. Die werd op 10 mei 1940 afgekondigd. Daarmee kunnen bijvoorbeeld dienstplichigen en ander reservepersoneel worden opgeroepen. Ik dacht dat die termen nu vevangen zijn door uitzonderingstoestand. Dat is een meer begrijpelijke term.

    • Jan A. Somers zegt:

     Volkenrecht? Een aanvalsoorlog beginnen mag niet, vandaar dat een oorlogsverklaring een loze kreet is. Verdedigen tegen een aanval mag wel. Maar die moet wel georganiseerd worden, dat gebeurde via de staat van oorlog verklaren. Daar had de GG ook het recht toe, hij was tenslotte formeel ook de baas van de krijgsmacht. Vóór de capitulatie was hij van deze taak ontheven om de capitulatie tot het KNIL te beperken.

 2. Het gaat om de oorlogs verklaring van Koningin Wilhelmina aan Japan op 5 December 1941.

 3. Text Nederlands Insitituut voor Militaire Historie in 2013 op de website van de Ministerie van Defensie publiceerde: Nederlandse troepen(troffen) de Molukse bevolking hard door de dorpen,boomgaarden en gewassen systematisch te vernielen .Economische oorlog voering(zou) ook in de rest van de eeuw een vast kenmerk blijven van koloniale strijdmethode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.