TV NPO Docu-reeks de Nederlandse KNIL-militairen

Onze jongens op JavaDocu-reeks van Coen Verbraak over de Nederlandse KNIL-militairen in Indonesië. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger. Het leger belandde in de Tweede Wereldoorlog in een zware strijd met de Japanse krijgsmacht, waardoor veel van de Nederlandse militairen in detentiekampen terecht kwamen.
Vanaf 21 november om 20.25 uur op NPO 2  NPO 

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

12 reacties op TV NPO Docu-reeks de Nederlandse KNIL-militairen

 1. Nederland heeft Japan de oorlog verklaard met 75000 KNIL soldaten onder en Majoor Generaal met veroudere bewapening en 20 000 Australische soldaten onder een kolonel.GEWELDIG!

  • Jan A. Somers zegt:

   Dit was geen oorlogsverklaring, dat kon niet eens volgens het volkenrecht. De tekst was:
   10 december 1941, Frans, I.C. 0 15870/4783 bis.
   In opdracht van de Koninklijke Regering heb ik de eer aan Uwe Excellentie mede te delen dat, aangezien Japan vijandelijkheden heeft geopend tegen twee mogendheden waarmede Nederland nauw verbonden is, Nederland zich in oorlog beschouwd met Japan.
   De regering van Zweden heeft er in toegestemd de Nederlandse belangen in Japan te behartigen.
   J.C. Pabst.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘oorlogsverklaring etc.’- Uw tekst, lijkt mij meer een achteraf/officiële verklaring. Een soort sollicitatie bij zijne excellentie de Keizer van Japan om deze oorlogsverklaring in dank aan te nemen. Dan wat Tjarda voor radio Nirom omriep; ‘medeburgers door onverhoedse aanvallen op Amerikaanse en Britse gebieden etc., die welhaast aan waanzin doen denken etc.etc. De Nederlandse regering aanvaardt deze uitdaging en neemt tegen het Japanse keizerrijk de wapens op’ – Gerbrandy voor radio Oranje; ‘dat allen in Indië blank en bruin, sinds de brutale aanval op ons Nederland slechts één gedachte kennen; dit schone land aan de evenaar tot een hecht en krachtig bolwerk der democratie(!) te maken’. Alsof de oranje leeuw is opgestaan. Is dit wel volgens het volkenrecht?

    • Jan A. Somers zegt:

     Wel begrijpend lezen. Een krijgsmacht mag niet uit zichzelf handelen, ook niet verdedigend. Met de staat van oorlog krijgt de krijgsmacht opdracht de verdediging ter hand te nemen. En bevoegdheden die in normale tijden niet mogen/kunnen. Zoals bijvoorbeeld bepaalde groepen burgers te interneren. Een situatie daarvoor is de staat van beleg. Die werd op 10 mei 1940 afgekondigd. Daarmee kunnen bijvoorbeeld dienstplichigen en ander reservepersoneel worden opgeroepen. Ik dacht dat die termen nu vevangen zijn door uitzonderingstoestand. Dat is een meer begrijpelijke term.

    • Jan A. Somers zegt:

     Volkenrecht? Een aanvalsoorlog beginnen mag niet, vandaar dat een oorlogsverklaring een loze kreet is. Verdedigen tegen een aanval mag wel. Maar die moet wel georganiseerd worden, dat gebeurde via de staat van oorlog verklaren. Daar had de GG ook het recht toe, hij was tenslotte formeel ook de baas van de krijgsmacht. Vóór de capitulatie was hij van deze taak ontheven om de capitulatie tot het KNIL te beperken.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘een aanvalsoorlog etc.’- Mag niet? Waarom niet? Japan deed het och wel. De gg. mag wel een oorlogsverklaring afgeven, nb. nog eerder dan de USA. Overmoed komt voor de val …. ‘van deze taak ontheven etc.’- Door wie? Door hemzelf om de overgave van het Knil te weigeren? Of, om zichzelf ‘schoon te praten’?

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Japan deed het och wel.” Ja, en Duitsland en Italië ook. Daarmee hebben die landen zich buiten de internationale rechtsorde geplaatst.
     “De gg. mag wel een oorlogsverklaring afgeven, nb. nog eerder dan de USA.” Waarom weigert u toch een beetje te lezen. “Art. 33: Ter handhaving van de uit- of inwendige veiligheid kan door of vanwege den Gouverneur-Generaal elk gedeelte van Nederlandsch-Indië in staat van oorlog of in staat van beleg worden verklaard. (…).” Dat is een constatering dat het land in een oorlog is gebracht. En dat die oorlog mag worden beantwoord met verdediging: dat de krijgsmacht de wapens mag opnemen. Wat u al eerder bij mij had kunnen lezen:
     De Nederlandse staat van oorlog: Frans, I.C.015870/4783 bis: In opdracht van de Koninklijke Regeering heb ik de eer aan Uwe Excellentie mede te delen dat, aangezien Japan vijandelijkheden heeft geopend tegen twee mogendheden waarmee Nederland nauw verbonden is, Nederland zich in oorlog beschouwt met Japan.
     De regeering van Zweden heeft er in toegestemd de Nederlandse belangen in Japan te behartigen. J.C. Pabst. (zoiets staat nu in het NAVO-verdrag, ik dacht art. 4).
     De radiorede van de GG. Lees goed, een proclamatie aan de medeburgers in Indië. geen mededeling aan de Japanse regering!.Door tijdsverschillen, was in de geschiedschrijving deze radiorede er eerder dan de Nederlandse regering, de Engelsen en de Amerikanen. I.C. 002347/6250.
     Medeburgers,
     Door onverhoedse aanvallen op Amerikaansche en Britsche gebieden terwijl diplomatieke besprekingen nog gaande waren, heeft het Japanse keizerrijk bewust gekozen voor een beleid van geweld. (…) deze veroveringslust richt zich – zeker niet in de laatste plaats – ook op Nederlandsch-Indië. (…) De Nederlandsche regeering aanvaardt deze uitdaging en neemt tegen het Japansche keizerrijk de wapenen op. (…) Medeburgers, mannen en vrouwen, van welk ras of geloof gij zijt, ik roep u op tot vervulling (…) .

    • Peter van den Broek zegt:

     Ik dacht de discussie al eens eerder gevoerd werd maar sommigen schijnen het nog niet begrepen te hebben.

     Op 1 September 1939, bij de Duitse inval in Polen, verklaarde Nederland, dus ook Nederlands-Indie zich in Staat van Oorlog. De staat van Beleg, die verder ging dan de staat van oorlog, gold van begin November 1939 af in de gebieden waar de militaire stellingen lagen.

     De GG heeft op 7 december in een verklaring aangegeven dat …… “De Nederlandsche regeering aanvaardt deze uitdaging en neemt tegen het Japansche keizerrijk de wapenen op”……
     Gewoon een huiselijke mededeling van de GG en zo was het ook bedoeld. Hij mag toch alles verklaren, ook de Staat van Oorlog/Beleg.

     Gezien het onderdrukkend beleid van de GG bevond Nederlands-Indie zich feitelijk in een voortdurende Staat van Oorlog/Beleg. Om dat formeel te bevestigen is toch een wassen neus, maar de GG moest toch wat te doen hebben?
     De bevoegdheid over de buitenlandse aangelegenheden behoorden toe aan Nederland. Nederlands-Indie was niet zo zelfstandige om van een Rechtspersoonlijkheid maar niet te spreken.

     De Nederlandse Oorlogsverklaring aan Japan werd officieel door Gezant Pabst pas op 10 december overhandigd aan de Japanse onderminister van buitenlandse zaken – de minister had geweigerd hem te ontvangen. Japan beschouwde zich toen niet in oorlog met Nederland.

     Een Japanse “Oorlogsverklaring” werd op 12 januari 1942 door de Japanse regering gepubliceerd, nadat de Japanners op het grondgebied van Nederlands-Indië waren geland.

     Dit is geen Frans I.C. , lijkt mij een soort Inter-City trein.

 2. Het gaat om de oorlogs verklaring van Koningin Wilhelmina aan Japan op 5 December 1941.

 3. Text Nederlands Insitituut voor Militaire Historie in 2013 op de website van de Ministerie van Defensie publiceerde: Nederlandse troepen(troffen) de Molukse bevolking hard door de dorpen,boomgaarden en gewassen systematisch te vernielen .Economische oorlog voering(zou) ook in de rest van de eeuw een vast kenmerk blijven van koloniale strijdmethode.

 4. Eerste Hollandse ” iugun ianfu” (troost meisjes).De troepen die Atjeh ging bestormen op 9 Des 1873, vervoert door 45 oorlogs en transportshepen,met 74 geschut,319 paarden en muil dieren, 2 bruggen en 12 KM rails. Met 7650 militairen( incl. marine) 3300 dwangarbeiders,1000 bedienden en 240 vrouwen voor seksuele vertier.Een Protestant en Katholiek en Mohammadane ulama voor de zielenheil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.