Café Riboet zondag 13 oktober 2019

Café Riboet zondag 13 oktober 2019
Het thema van deze zondagmiddag was ‘Inspiratie Indië’. Voor aanvang liep Wendy Ripassa weer met haar ‘dienblad’ rond om kaartjes uit te delen waar de bezoekers op konden schrijven hoe zij zijn geïnspireerd door Indië. Aan het eind van het programma werden de kaartjes weer voorgelezen, dit keer met medewerking van Billy en Moos de Walle.
We werden in museum Sophiahof welkom geheten door Wendy Ripassa. Zij vertelde hoe het verloop van het programma zou zijn. De kleding die zij, Elsbeth en Martijn aanhebben komt van kostuumontwerpster Marianne Hoed. Zij werd naar voren gevraagd om daar wat meer over te vertellen.
Acteur en muzikant Billy de Walle en zijn broer songwriter en muzikant Moos de Walle brachten niet alleen gitaarmuziek ten gehore, Billy vertelde ook over de interviews/gesprekken die hij met zijn grootouders heeft gehouden. En zij namen ookplaats op de verhalenschommel, waar zij door Martijn Grootendorst werden ondervraagd.
Op de verhalenschommel nam ook Suzanne Rastovac, programmasamensteller van het IHC, plaats. Martijn Grootendorst vroeg aan haar, wat zij met Indië heeft. Rastovac is van Nederlands-Kroatische afkomst. Bij haar begon het bij de Indische buren, die voor haar voelde als een warm gezin, een gezin waar voor haar ook plaats was, waar zij welkom was. Ook bij haar schoonouders, haar vriend is Indisch, voelde zij zich gelijk thuis. Geen moeilijke vragen, maar muziek maken en lekker eten.
Op de vraag, of iemand uit het publiek nog een verhaal wilde vertellen en op de schommel plaats wilde nemen melde de heer Duijs zich gelijk aan. En hij begon, dat hij geen verhaal wilde vertellen, maar wat aan de heer Bot wilde zeggen. Hij wilde vergiffenis vragen, want in het kamp Tjideng, was hij degene die de tomaatjes van de plant van de heer Bot had gejat. Zijn plantje had geen tomaatjes, en hij had, net als iedereen, honger. Hij had een zakje met tomaatjes bij zich om het ‘goed’ te maken. Al met al, een mooi verhaal!
Uiteraard gaf Miss Riboet ook een performance!
Oud-diplomaat en voormalig politicus Bernard Bot nam, bij Elsbeth Vernout, plaats op de verhalenschommel. Dat hij tijdens zijn politieke carrière door het leven ging als Ben Bot, is te danken aan de Telegraaf. Dat vonden ze beter klinken, kort maar krachtig, net als de naam Wim Kok. Bot vertelde over zijn jeugd in Indië, zijn verblijf in het kamp Tjideng en de invloed die het heeft gehad in zijn leven en latere politieke loopbaan. Podiumkunstenaars Nina Boas en Nathalie Smoor hebben zijn leven in een korte voorstelling uitgebeeld.
Het gehele programma werd weer muzikaal omlijst door Saskia Meijs (altviool) en Marko Bonarius (contrabas).

Verslag en camera: Ellen
Foto’s en filmpje: https://photos.app.goo.gl/fNwc5LhxdRYPY8Ex9

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.