Het trapjesdenken leeft voort

Al jaren onderzoekt schrijver en documentairemaker Marion Bloem haar Indische identiteit. Inmiddels wil ze niet meer Indisch genoemd worden. ‘Er bestaat geen Indische cultuur.’
Het gekke was ook dat ze zowel door haar boek als de documentaire tot de slotsom kwam dat er geen Indische cultuur bestaat. ‘Er zijn zoveel verschillende Indische Nederlanders, dat ze niets gemeen hebben behalve dat minstens een van hun voorouders uit voormalig Nederlands-Indië komt’, zegt ze.    De Groene Amsterdammer

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

43 reacties op Het trapjesdenken leeft voort

 1. R Geenen zegt:

  Ik denk dat haar ouders en opa Paul en oma Em het niet met haar eens zijn.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zij is een generatie verder hoor. En leeft in de grote wereld van nu. Mijn kinderen, kleinkinderen, en straks achterkleinkinderen denken ook anders dan ik. Gelukkig is er bij hen vooruitgang. En Indië alleen maar een vakantiereis naar Indonesië. Leuk zeg, het huis waar opa is geboren, de kerk waar hij is gedoopt en misdienaar is geweest. Zijn school. De Simpangclub, Ales is er nog zeg. Ook het Leger des Heils hospitaal. En Kembang Kuning is zo mooi! Alleen de Werfstraatgevangenis niet. Heb je de reis naar Bali al geboekt?

   • Loekie zegt:

    “En Indië alleen maar een vakantiereis naar Indonesië. ”
    Voor menigeen zal dat zeker zo zijn. Maar er zijn er ook bij wie (vraag niet hoe dat kan) Indië en het Indische van binnen zit, in de genen, in het dna. Dezulken zijn een geheel ander slag dat de eendagsvliegen en opportunisten.

    • Jan A. Somers zegt:

     “van binnen zit, in de genen, in het dna.” Zal best zo zijn, zelfs nog bij mijn kinderen. Maar die zijn, net als ik, echt niet elke avond in bed bezig met natellen of ik alles nog wel heb. (nog afgezien of ik ze nog wel op een rijtje heb).

    • R Geenen zegt:

     Maar Loekie met zijn opmerking slaat wel de spijker op zijn kop. U woont in Nl en heeft al die jaren onder invloed van de Nederlanders geleefd. En Marion Bloem ook. Maar de Indo die niet meer onder de invloed van zowel Indonesie als Nederland staat, weet dat beter. De Indo in bv SoCal kan nu van buitenuit in Nederland en Indie kijken en zijn afkomst bezien.

    • R Geenen zegt:

     @@Indië en het Indische van binnen zit, in de genen, in het dna. Dezulken zijn een geheel ander slag dat de eendagsvliegen en opportunisten.@@
     Dat heb je goed gezien. Goed te merken hier in SoCal. De invloed van zowel Indonesie als Nederland is hier namelijk weggevallen.

    • Boeroeng zegt:

     Iedere indo kan waar ook in het universum terugkijken op zijn verleden en overdenken.
     Is hij/zij van Indisch-Nederlandse afkomst en kan hij Nederlands lezen dan kan hij/zij op het internet veel informatie vinden over Indië en Indische Nederlanders.

    • R Geenen zegt:

     @@Iedere indo kan waar ook in het universum terugkijken op zijn verleden en overdenken@@
     Ook de Indo die bv in Negri Blanda is geboren of hier in SoCal? Of wat versta je als een Indo?

    • Jan A. Somers zegt:

     “De invloed van zowel Indonesie als Nederland is hier namelijk weggevallen.” En waar is de Indo gebleven?

    • R Geenen zegt:

     @En waar is de Indo gebleven?@
     In het buitenland

   • R Geenen zegt:

    @@Zij is een generatie verder hoor. En leeft in de grote wereld van nu. Mijn kinderen, kleinkinderen, en straks achterkleinkinderen denken ook anders dan ik. @@
    Mijn vrouw en ik denken daar anders over. Mijn vrouw, oudere nicht van Marion Bloem, verliet Lawang als wees en moet niets van de Indonesier hebben.

 2. Boeroeng zegt:

  Marion, wij van onze leeftijd van Indische ouders zijn Indisch ( behoudens uitzonderingen)
  Jij bent Indisch en ik weet niet wat je letterlijk zei in dat interview.
  Maar als je op zich niet zo genoemd wil worden, dan is dat je afkomst verloochenen.
  Of je bedoelt dat je in Nederland te veel als Indisch wordt weggezet en men niet kijkt naar de niet-indische dingen die je doet.

  Verder heeft onze generatie meer voorouders uit Indië dan 1 enkele …
  Mijn persoon heeft 40% voorouders uit Indië.
  Jij moet ook ongeveer zoveel hebben.

  • R Geenen zegt:

   Wat Marion doet is het Indische in haar wegzetten. Heeft zij dan wel eens afgevraagd wat zij dan wel is? Nog vis nog vlees!

  • Bert Krontjong zegt:

   Ach beste Boeroeng ,jij bent Indisch ,Ron Geenen is Indisch en eigenlijk allemaal op deze site ,no big deal ,je bent iets of je bent het niet ,deze meprouw is een beetje anstiel en ze heeft ook zo,n raar stemmetje ,,ben maar al te blij ,dat ze zich zelf niet Indisch noemt ,opzouten ! Ze is gewoon een Hollandse trut ,hier geboren of zo ,weet ik veel .Ik had al een pesthekel aan haar maar toen ik haar ook nog eens hoorde spreken ,sloeg dat om in pure hekel ,wat een rot stem heeft dat wijf ! Geef mij maar mw Toby en mw Stein !!! oh ja en natuurlijk Noor Ruyter de Wildt .

   • R Geenen zegt:

    Dank voor je gedachte. Ik zal mij echter nooit verloochenen. Want ik denk Indisch, ik schrijf Indisch en eet alleen Indisch. Probeer gewoon het beste uit mijn Indo gevoel te halen.

 3. Loekie zegt:

  Gossie, en nu maar hopen dat ze zich ook niet meer met Indische zaken bemoeit en het Indische niet meer gebruikt om zich voortdurend in de spotlight te zetten. Kan ze nu haar stemverheffing voor andere zaken inzetten.

 4. PLemon zegt:

  @ Inmiddels wil ze niet meer Indisch genoemd worden. ‘Er bestaat geen Indische cultuur.’
  Er zijn zoveel verschillende Indische Nederlanders, dat ze niets gemeen hebben behalve dat minstens een van hun voorouders uit voormalig Nederlands-Indië komt’, zegt ze.

  # Het heeft even geduurd maar na langdurig getimbang is ze kesassar geworden. Misschien omdat ze de levensomstandigheden in het oude Indië niet aan den lijve heeft ondervonden. En literatuur, orale verhalen en toeristische bezoekjes aan het eilandenrijk kunnen dat niet compenseren.
  Indische mensen onderhielden toen sterke familiebanden en zelfs de aanloop van kennissen konden in de familiekring worden opgenomen. En vanzelfsprekend smolten elementen vd inheemse cultuur samen met de westerse/Nederlandse cultuur samen. Ook in die maatschappij moest die kleine gemeenschap tov de miljoenen inheemsen wheelen &dealen om zich staande te houden. Hoewel de onderlinge verschillen in rang en stand bestonden was het saamhorigheidsgevoel onder de groep sterk. En zijn we dat hier aan het kwijtraken …enfin Bloem geeft het voorbeeld.

  • R Geenen zegt:

   @@# Het heeft even geduurd maar na langdurig getimbang is ze kesassar geworden. Misschien omdat ze de levensomstandigheden in het oude Indië niet aan den lijve heeft ondervonden. En literatuur, orale verhalen en toeristische bezoekjes aan het eilandenrijk kunnen dat niet compenseren.@@

   Toch denk ik dat zij in de familie Kouthoofd, haar moeder is een Kouthoofd, met haar houding een uitzondering is of is geworden. Ben, toen ik nog in Nl woonde met mijn a.s. vrouw vaak in Amsterdam bij haar opa Paul en oma Em geweest. Naast haar moeder tante Stella, gehuwd met Alex Bloem, waren er nog 2 mannen en 4 vrouwen en dus 7 kinderen Kouthoofd. Het was er altijd echt Indisch, gezellig en natuurlijk veel eten. Zus Pola is getrouwd met Jan Krancher. Jan Krancher en dochter Ishi, die in Ierland woont, hebben een enorm boek en familiie stamboom op het internet gezet. Heb ook veel informatie van hun gekregen. Trouwens opa Paul was zelf 1 van de 5 kinderen, waarbij de oma van mijn vrouw de oudste was.

  • Jan A. Somers zegt:

   “enfin Bloem geeft het voorbeeld.” Verstandig. Indië is verleden tijd, geschiedenis, binnenkort alleen nog bekend uit de boeken: een nieuwe tempo doeloe, Indo in Golland. Rondwentelen in je bubbel. Marion Bloem leeft in het nu, maakt deel uit van haar hedendaagse samenleving. Ik zelf waarschijnlijk ook, alleen denk ik daar niet over na. Heb wel wat leukers te doen.

   • Loekie zegt:

    “Marion Bloem leeft in het nu, maakt deel uit van haar hedendaagse samenleving. Ik zelf waarschijnlijk ook,”
    Nou. Nou… anders was je niet hier op de site, he?

    • Bert Krontjong zegt:

     Marion Bloem leeft in het nu ,maakt deel uit van haar hedendaagse samenleving .Ik zelf waarschijnlijk ook “” Ja zeker zowel Dame Bloem als Mr Somers maken deel uit van de hedendaagse samenleving ……………….maar er zijn bossen mensen ,die ook deel uit zouden moeten maken van de hedendaagse samenleving maar niet kunnen ,hoe graag ze dat ook willen .U kent ze niet ? Nou ik som ze op ,zeer eenzame mensen vaak ouderen ,autisten zonder familiebanden ,mensen die in een zodanige armoede leven ,dat zij zich afsluiten van de maatschappij en niet meer deelnemen aan enig sociale activiteit ,zwervers ,die door iedereen met de nek worden aangekeken ,daklozen idem ditto een sterretje en niet vergeten jangan lupa de illegalen en dan bedoel ik niet de criminele illegalen want door te stelen van de maatschappij doen die juist wel mee maar de nette keurige persoon ,die zijn vaderland ontvlucht om wat voor redenen dan ook en hier in Nederland tegen een gigantisch hoge betonnen administratieve muur aanloopt .Als je die website “”Eenzame uitvaarten “” volgt zie je dat die mensen zich zelf bij bosjes van het leven ontnemen ,ja uitzichtloos is hun positie ,ze kunnen geen kant meer op ,laten wij mensen ,die het goed hebben ,hier eens bij stilstaan .

    • R Geenen zegt:

     @@ja uitzichtloos is hun positie ,ze kunnen geen kant meer op ,laten wij mensen ,die het goed hebben ,hier eens bij stilstaan .@@
     Ik zie volledig wat je bedoeld, Bert. Maar er zijn velen uit die arme groep, die jouw en ieders medelijden niet verdienen. Te lui en te beroerd om een poot uit te steken. Dat is bij jouw in A’dam zo en ook hier in SoCal dito. Wat dat betreft heb ik teveel van de wereld gezien. Ook heb ik altijd geloofd: Waar een wil is is een weg. Er zijn figuren bij die niets liever willen zijn dan homeless.

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat die mensen zich zelf bij bosjes van het leven ontnemen” Tja, de ontbossing heeft kennelijk hier ook al toegeslagen. Kent u eentje van die zelfmoordenaars?
     “en standen! Dat laatste begint een archasich ondertoon te krijgen.” Nee hoor, er zijn zat mensen die niet behoren tot ‘ons soort volk’. Dat vinden vele Indische mensen ook!
     “Taal verloedering kan volgens mij alleen in Nederland plaats vinden.” Ik probeer op TV Amerikanen te verstaan. Moeilijk hoor!
     “zeker geen struise blonde totokse met Nederlands-Indische achtergrond.” Mijn Zeeuws meisje is uiteraard totok, heeft geen Nederlands-Indische achtergrond, maar is struis noch blond.
     “Vermoedelijk heb ik gelijk,” De paar Indo’s die ik in het buitenland ken (de meesten zijn al dood), hebben inderdaad licht getint en hidung pesek. Maar dat taaltje? Praat me niet over conditionering.

 5. Loekie zegt:

  Enige tijd geleden schreef ik hier ergens dat Bloem het moet hebben literair opportunisme. Het interview in De Groene Amsterdammer heeft mij niet op een andere gedachte gebracht, integendeel. Het Indische flikkert ze nu uit haar leven, er valt niks meer aan te verdienen, maar dat wegflikkeren zal niet gaan als het om haar ouder wordende Indische uiterlijk gaat. Daarom, zo vermoed ik, zal ze dat uiterlijk gaan inzetten als een strijdmasker in haar nieuwe speeltje: strijd tegen polarisatie. En om die strijd alvast haar klankleur te geven, zegt ze dat de namen van Wilders en Baudet nauwelijks uit haar strot krijgt….Bloem houdt niet van polariseren!

  Ze kletst ronduit uit haar nek (anderen zouden misschien zeggen: ze zit ronduit te liegen) als het hier om gaat:
  “ze had geen spreekbuis van de Indische gemeenschap hoeven zijn. ‘Het was iets buiten mezelf om en ik heb dat nooit meer kunnen veranderen.” Al die jaren heeft ze altijd allerlei podia gezocht (en gekregen) om stotterend en met stemverheffing de grote Bloem uit te hangen.

  Maar er komt dus nog een boek van haar over de Indo. Daarin zal zij zich afkeren van die domme Indische massa die haar decennia lang heeft aanbeden als een verdwaalde godin. Vervolgens zal zij met stemverheffing wegzweven, de massa in hysterie achterlatend. En Pelita Magazine moet haar naam weglakken in de lijst van het Comité van Aanbeveling. Nu kent die lijst 20 namen, dus eentje min of minder maakt niet uit.

  • R Geenen zegt:

   In wezen verloochend zij haar eigen familie. Vraag mij af of zij dat wel beseft. Een trauma crisis?

  • Bert Krontjong zegt:

   Ja Ron ,ik begrijp wat je bedoelt ,je reactie om 19.20 uur ,ben het grotendeels ook met je eens ,in 1986 was ik ridder te voet na vele jaren heel zwaar verdiend te hebben ,vraag is heb ik daar wat van geleerd ? Ja zeker ! Mijn uitgaven patroon stelde ik helemaal bij ,terug naar bijna niks maar ik gaf niet op ! EEN ECHTE INDO LAAT NIET ZOMAAR ZIJN KOP HANGEN ! O.k dan nu ben weer helemaal boven Jan ,zelfs redelijk bemiddeld ,heb ik veel hulp gehad ? Nou nee maar dat kwam door mij zelf ,ik accepteerde dat niet ,daarom ben ik altijd bereid om mensen te helpen ,zoals van de week een ex ondernemer Koerd/Turks was in zijn gouden tijd miljonair nu ook ridder te voet ,dakloos maar hij ziet er netjes uit is ook zeer erudiet ,ik doe hem een voorstel ,hij kan een ruimte bij mij krijgen gratis maar uiteraard moeten we een paar dingen vaststellen ,ja zegt hij ik kom morgen om 14.00 uur spreken we verder ,nou ik thuisgebleven ,je raad het al ,hij kwam niet opdagen ,op verdere hulp van mijn kant hoeft hij niet te rekenen ! Had verleden week een mazzel van 1000 euro zomaar gewonnen ,geef ik die dakloze verkoper ( Een Pool ) 300 euro om goede kleren te kopen ,kom ik vandaag had hij nog steeds de zelfde oude troep aan ,Ik dus “” Wat is dit nou vriend je zou toch goede kleren kopen ?”” Ja zegt hij heb ik ook gedaan maar die zitten in mijn koffertje ,hij geeft mij de aankoop bon en laat die kleren zien .Maar waarom trek je ze dan niet aan ? Ja zegt ie als ik deze “” Dure Kleren “” aantrek krijg ik niks meer van de mensen ! Ha ha lag in een deuk hij had gelijk ,deze man kan altijd op mijn hulp rekenen .

 6. Peter van den Broek zegt:

  Trapjesdenken? Ik moest me tweemaal bedenken voordat ik begreep wat Mevr. Bloem ermee bedoelt: denken in rangen en standen! Dat laatste begint een archasich ondertoon te krijgen.

  Als Buitenstaander betwijfel ik of het begrip “trapjesdenken” de lading wel dekt, hier is meer sprake van taalvervuiling. Want in Nederlands-Indie was er natuurlijk geen sprake van maatschappelijke ladder, waarbij men van het ene trapje naar de ander trap kon overspringen. De sociale mobiliteit was nul komma nul. De positie van de vader bepaalde je mogelijkheden, je was zoon/dochter van een Grote of Kleine Boeng. De moeder telde maatschappelijk alleen maar mee voor de kleur van je huid.

  De rang/stand is wel bepalend voor de kijk op de (post)koloniale werkelijkheid, want neem nou Kester Freriks, die zich Indisch noemt. Alhoewel hij ook in Jakarta is geboren, voel ik mij bij zo’n Tempo Doelloos niet thuis. Het is wel gemakkelijk Nederlands-Indie goed te praten als je ouders een veredeld soort ex-pats (KLM) in Indonesie (niet Nederlands-Indie) waren.

  Het taalgebruik verloedert want moet ik met zo’n opmerking “Hollandse trut”, maar als dat de maat der dingen is?

  • Loekie zegt:

   “Ik moest me tweemaal bedenken voordat ik begreep wat Mevr. Bloem ermee bedoelt”
   Die zin is ook taalverloedering. Het moet zijn: Ik moest tweemaal nadenken voordat ik begreep enz.

   • R Geenen zegt:

    @@Die zin is ook taalverloedering.@@
    Dit keer ben ik het niet met u eens. Taal verloedering kan volgens mij alleen in Nederland plaats vinden. Iedere Nederlandse buitenlander die niet meer en zeker al jaren, in Nederland woont, praat en schrijft uw taal naar beste kunnen.

  • Arthur Olive zegt:

   “De positie van je vader bepaalde je mogelijkheden, je was zoon/dochter van een Grote of Kleine Boeng.”
   Dit bracht weer in herinnering bij mij dat toen ik in Manokwari op de katholieke lagere school zat wij iedere maand kregen te horen hoeveel schoolgeld wij moesten meebrengen de volgende dag.
   In het bijzijn van de hele klas. somige kinderen veel en anderen weer niets. Zelfs als klein kind begreep je of je vader een Kleine of Grote Boeng was.

   • Loekie zegt:

    Wat was/is daar mis mee?
    Een kind van nu weet ook heel goed of hij in Benoordenhout of in Transvaal woont.

    • Arthur Olive zegt:

     “Wat was/is daar mis mee?”
     Heel eenvoudig, het kind die niets hoefde te betalen werd verlegen of kwaad dat al die andere kinderen het te weten kwamen.

    • Arthur Olive zegt:

     @ Loekie
     Ik zie nu dat uw reactie niet was bedoeld op wat ik schreef, sorry.

    • Peter van den Broek zegt:

     Dan bedenkt ik me ook dat dhr. Loekie’s reactie nergens op slaat, tenminste niet op mij.

     De Indische koloniale maatschappij wordt gekenmerkt door rangen- en standen, waarbij de sociale mobiliteit nul-komma-nul was.
     Als illustratie van de nul-mobiliteit in Indie het verhaal van de Indische katjongs in Colditz. Keppy, een historicus en samensteller van de tentoonstelling beweert dat ze doodgewone Indische jongens waren. Dat gelooft mijn oma niet. ik heb dat nagetrokken en nu blijkt dat de overgrote meerderheid van die vaandrigs afkomstig zijn van welgestelde en hoge KNIL-officierskringen, zelfs één is familid van VADM Helfrich. Daargelaten dat deze KNILLERS louter de voorschriften volgden, van een gewetenskwestie is geen sprake, alhoewel men mij dat wil doen geloven Heer Keppy.

     Een andere illustratie van de starre koloniale verhoudingen is dat de Europese bevolkingssamenstelling in Nederlands-Indie niet normaal is. Er is een gat van 10000-20000 in de leeftijdscategorie 12-25 jr. Dat gat wordt verklaard doordat deze personen hun middelbare school en vervolgopleiding genieten in Nederland. Dat is voornamelijk weggelegd voor welgestelden en die familiebanden hebben in Nederland. Bvb gen. Berenschot heeft zijn middelbare schoolopleiding gevolgd in dacht ik Drenthe waar ziin vader vandaan komt. Hij trok in bij familieleden. Na zijn school meldde hij zich aan bij de KMA, niet zo tovallig want zijn vader is een hoge KNIL-officier. Dit geldt niet alleen voor het KNIL, bij het Gouvernement was het zelfde laken een pak.

     In Nederland is dat anders. Bvb een schoolvriend komt uit Laakkwartier en heeft het gebracht tot Register-accountant daargelaten dat dom in Benoorderhout blijft dom in Benoorderhout

     En die postkoloniale mentaliteit kan ik weinig hier in Zuid-Italie.

 7. ellen zegt:

  Misschien bedoelt Marion Bloem met Indisch: het koloniale Indisch? Het is gissen. Ik vind wel, dat de repatrianten van voor de onafhankelijkheid van Indonesie (in 1949) en vlak erna de kolonie a.h.w. met zich hebben meegebracht naar Nederland en misschien ook naar verdere emigratielanden. Degenen die jaren lang gewoond hebben in het moderne Indonesie hebben geleerd de kolonie te moeten loslaten. toen zij naar Nederland vertrokken.

  • Boeroeng zegt:

   De groepsnaam Indische Nederlanders is afgekort naar Indisch…… en wat er ook gebeurt mocht zijn in toenmalig Indië… als dat een reden is om de naam Indisch als groepslid niet meer te gebruiken is dat verloochenen van je afkomst.
   Is het gebruik van Nederlands voor je groepsnaam of identiteitsnaam dan wel “schaamtevrij” ?
   Nog eens…. het is niet duidelijk wat Marion Bloem letterlijk zei en wat ze bedoelde.
   Ik kan me indenken dat ze vind dat ze in Nederland te veel tegen haar zin geprofileerd wordt als Indisch, als spreekbuis voor Indische mensen….. dat is een reden om in de media juist niet te praten over Indisch en dat dit je afkomst is en nog steeds de basis voor je identiteit.

   Maar als ze dit letterlijk zei, in deze woorden: ‘Er zijn zoveel verschillende Indische Nederlanders, dat ze niets gemeen hebben behalve dat minstens een van hun voorouders uit voormalig Nederlands-Indië komt’,
   Dan lijkt dat toch op het Indische willen bagatelliseren… dus zelfverloochening.
   Ik dacht dat ik meer met haar gemeenschappelijk heeft , dan ” minstens een voorouder uit Indië ”
   Dat zijn er een massa meer. Paar honderdduizend ofzo ?

 8. Peter van den Broek zegt:

  Met de conclusie :..als dat een reden is om de naam Indisch als groepslid niet meer te gebruiken is dat verloochenen van je afkomst……. bevind je je wel op glad ijs.
  Waar heeft Bloem dat geschreven of gezegd. Nergens toch?. Dat is meer de speculatieve conclusie en de verantwoordelijkheid van Boeroeng? Ik zie geen houtsnijdende argumenten ter ondersteuning van zijn bewering.

  In de jaren 760, 0 en 80 was het duidelijk wie met Indisch of Indische Nederlanders werd bedoeld. Het was wel duidelijk wie het niet gewoon Indisch meisje was, zeker geen struise blonde totokse met Nederlands-Indische achtergrond. De omslag kwam in de jaren 90 toen daadwerkelijk aandacht werd gegeven aan Indische Nederlanders. De definitie van Indisch Nederlander werd om opportunistsiche redenen opgerekt. ik herinner me dat op een symposium in Leiden een vrouw met totok-achtergrond verklaarde dat zij ook Indisch is. Ik kon mij niet voorstellen dat haar ouders dat in Indie en later in Holland ook zouden hebben gezegd. Deze annexatie werd door de Indische gemeenschap met open armen ontvangen, eindelijk erkenning van de koloniaal.
  Maar het kan nog gekker. Een Indonesier die in deze eeuw trouwt met een Nederlandse, mag zijn kinderen op dit blog ook Indisch noemen.
  Als je zulke dingen accepteert, dan verloochen je de Indische Geschiedeni. Daaruit blijkt overduidelijk dat de kennis van de Geschiedenis niet veel verder gaat dan een rendangrecept.

  Dan zou ik ook als Bloem afstand nemen van de lege huls Indisch. Dat heeft toch niks met verloochenen, te maken.. E.e.a. blijkt toch wel uit de titel van haar nieuwe boek waarbij zij het woord Indo gebruikt. Trouwens het woord Indisch gebruik ik niet in het dagelijks taalgebruik, het is trouwens niet te vertalen in een andere taal, ik hou het bij Indo.

  • Boeroeng zegt:

   Peter,
   Nee hoor… geen glad ijs te bekennen.
   Het was een mening dat wat er ook fout was aan het Nederlands kolonialisme dat het geen reden is om jezelf niet meer Nederlands of Indisch-Nederlands te noemen.
   Dat lijkt op een soort schaamte voor de eigen etniciteit.

   Het was een reactie op een eerdere posting van Ellen. Lees maar terug 29 september 2019 om 13:40
   En inderdaad heeft Marion Bloem niks gezegd over bedoelde reden van schaamte en ik heb ook niet beweerd dat dit haar reden is om zich liever niet Indisch te noemen.

   De omschrijving Indisch is net zo min een lege huls als de omschrijving Nederlands, Italiaans, Indonesisch.
   Die groep Indische mensen bestaan echt.
   Heus waar…. En het is een etnische groep, met een etnische identiteit.

  • R Geenen zegt:

   @@Daaruit blijkt overduidelijk dat de kennis van de Geschiedenis niet veel verder gaat dan een rendangrecept.@@@
   Er zijn in blanda land blijkbaar net zoveel rendang recepten als er Indische komaf mensen wonen. Het is dan ook geen rendang Padang maar Rendang Indo-blanda, etc. Welke cultuur?

 9. PLemon zegt:

  @ Die groep Indische mensen bestaan echt.

  # En of…maar wel divers.

  *** Voor een Indische Nederlander kan het nauw luisteren hoe ze worden aangesproken. Dat is per persoon verschillend zijn. Er is zéker ook een sterk collectief bewustzijn een bijzondere groep te vormen met een eigen geschiedenis en culturele uitingen. Ten slotte maken zijn sociale positie en de beleving van zijn identiteit als Indische Nederlander uit hoe hij precies wil worden aangesproken. Als Nederlander, Indische Nederlander of Indo?
  Een historische uiteenzetting kan duidelijkheid geven over wie Indische Nederlanders zijn. We maken het voorbehoud dat onze definities niet volledig het begrip Indische Nederlander “vangt”, maar wél grotendeels.
  http://www.indischhistorisch.nl/tweede/sociale-geschiedenis/sociale-geschiedenis-wie-zijn-ze-indische-nederlanders-indo-europeanen-indos-en-blauwen/

  • R Geenen zegt:

   @De Indische mens is inderdaad diverse, maar tonen toch ook een vorm van samenhang.@
   Dat is in ieder geval in SoCal goed te merken. Te beginnen met ons Indo blad dat in 18 landen door Indo mensen wordt gelezen. Aan onze Indische clubs zoals de Avio. Maar ook aan onze wekelijkse kumpulans. De heer Somers stelde de vraag waar de Indo is gebleven. Mijn antwoord was daarom in het buitenland. Vermoedelijk heb ik gelijk, want ik heb geen weerwoord gehoord of gekregen.

 10. Peter van den Broek zegt:

  Het gaat erom hoe Bloem “indisch” definieert. Haar uitgangspunt is:….. dat er geen Indische cultuur bestaat. ‘Er zijn zoveel verschillende Indische Nederlanders, dat ze niets gemeen hebben behalve dat minstens een van hun voorouders uit voormalig Nederlands-Indië komt’,

  Dan worden totoks, indo’s, chinezen, molukkers, menadonezen en aan hen gelijkgestelden op een hoop gegooid. We moeten de dingen niet doorelkaar halen door de cultuur van de Indo-Europeanen en hun erfgenamen gelijk te stellen aan één van die andere groepen. Want wat heb ik gemeen met of in hoeverre verschil ik van die anderen. Er is hier geen sprake van polarisatie, het scheppen van een conflict of verscherpen van de tegenstellingen, want de tegenstelling was al in de koloniale tijd geschapen. Doen alsof die tegenstellingen er toen niet waren met verwijzing naar de wetgeving heeft meer met koloniale conditionering te maken.

  In het verlengde van Bloem’s these is de bewering dat babi pangang een Indisch gerecht is. Vanavond geen rendang want ik mag vanwege een fietsongeuk alleen maar vloeibare dingen nuttigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.