De Weduwe van Indië: d’Arnaud van BoeckholtzAngeline Fernanda d’Arnaud van Boeckholtz overleed in 1935 Den Haag, bijna 46 jaar oud.
Ze had 3 zonen en een dochter met Martinus van Loenen, die ze  huwde in 1920 te Semarang.
Haar ouders waren Maria Magdalena Dümpel, dochter van Duitse vader,  en Ferdinand d’Arnaud van Boeckholtz, employee boek- papier- en kantoorhandel Führi te Soerabaja. Haar stamvader was François van Boeckholtz uit Herwaarden. Hij arriveerde als militair in 1774 . Werd ook koopman en gouverneur van Banda. In die functie capituleerde hij in 1795 voor een Britse vloot en later kreeg hij over dit moeilijkheden met de VOC-top te Batavia.
Waarom zijn kinderen de naam d’Arnaud toevoegden aan hun achternaam is niet duidelijk.

Angelines broer Otto werd 34 jaar na haar bijgezet in dit graf.
In Indie was hij employee in de paketvaart. Sinds 1947 woonde hij met  de vier kinderen in Nederland. Hun moeder was Corry Heidsieck. Haar grootvader kwam uit Amsterdam en huwde in 1835 het 15-jarig Indisch meisje Catharina Tisper.
Meer over deze familietak.

Angeline huwde in 1920  met de autohandelaar Marinus van Loenen uit Ridderkerk. Na haar overlijden hertrouwde hij wel in Semarang, maar het lijkt erop dat hij met zijn tweede Haagse echtgenote en de kinderen in Nederland  woonde, waar zij de oorlog overleefden. In 1978 werd hij ook in dit graf geplaatst.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld aan deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Weduwe van Indië: d’Arnaud van Boeckholtz

 1. Gaia van Bruggen zegt:

  Een andere versie van d’Arnaud van Boecholz in het boek van Dido Michielsen, ‘Lichter dan ik’.

 2. Anoniem zegt:

  ….Waarom zijn kinderen de naam d’Arnaud toevoegden aan hun achternaam is niet duidelijk….

  Antwoord:
  Het meeste in dit boek is fictie. Maar uit documenten van haar moeder heeft ze de naam gebruikt van de man met wie deze betovergrootmoeder kinderen kreeg: Rudolph Gey van Pittius. En dat hun dochters Pauline en Louisa geadopteerd werden door Arnoud van Boekhout die aan zijn adoptiekinderen de verfranste achternaam d’Arnaud van Boeckholtz gaf. Die twee dochters zijn in de officiële archieven teruggevonden. Louisa is de moeder van de opa van de schrijfster.
  Zie de link: https://www.hebban.nl/recensie/marijke-over-lichter-dan-ik

 3. Anoniem zegt:

  Veel van het boek is idd fictie. De naam d’Arnaud van Boeckholtz kwam iig al in 1799 voor in Indie. Ene Francois d’Arnaud van Boeckholtz was toen gouverneur. Misschien wilde Arnoud van Boekhout daar mee geassocieerd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.