Herkomst VOC-bemanning 18e eeuw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Herkomst VOC-bemanning 18e eeuw

 1. Boeroeng zegt:

  Veel Duitsers, maar ook uit Denemarken. Verder valt op dat een groot aantal bemanningsleden afkomstig zijn van de kustplaatsen in hun land. Die kustplaatsen-avonturiers uit de scandanavische landen, baltische staten , westelijke russische kust hadden al een open kijk richting west-europa door de oostzeehandel sinds de 15e/16e eeuw en de nog oudere hanzehandel, vermoed ik.

  • Jan A. Somers zegt:

   Die handel was altijd al internationaal bemand. Denk hierbij aan de Nederlandse moedernegotie die van groter betekenis in geweest voor de bevolking dan de VOC. Volkenrecht is ook mede ontstaan uit internationale handelspraktijken.

 2. Loekie zegt:

  Alle stipjes in ons Indië geweest en aldaar gemengdbloedigen verwekt, al dan niet met instemming van de moeder.
  Vraag: waren al die gemengdbloedigen ook Indo’s?

  • Boeroeng zegt:

   Het kan ook zijn dat die stipjes onderweg op zee overleden of uitstapten te Kaap de Goede Hoop, Ceylon , India of Malakka .
   En wat versta je onder een indo. Van een Indiase of Ceylonse moeder noemt men geen indo in het Nederlands, wel eurasian in het engels.

   • Jan A. Somers zegt:

    De eerste Indo’s dateren al van vóór de VOC, de voorcompagnieën. Voetnoot uit mijn dissertatie Er waren ook deserteurs geweest zoals vaandrig Roodenburch, die op Bali was ondergedoken omdat hij het leven er zo goed vond. Hij had een vrouw ten geschenke gekregen, “een maecht van grooter afcomste, die van haer vier jaren in zijn hof opgevoedt geweest was ende niet uitgegaen” Von Saher 1986, 82, 87-88. Zie ook Corpus Diplomaticum, VII, Bali, 7 juli 1601. Grote kans dat hieruit de eerste Indo=kindertjes zin ontstaan.

   • R Geenen zegt:

    @@Van een Indiase of Ceylonse moeder noemt men geen indo in het Nederlands, wel eurasian in het engels.@@
    O, dat is iets nieuws. Mijn neef Antoine Henri Chevalier heeft een moeder van Ceylon, die van Portugese afstamming is. Haar naam is Sylvia Da Silva. Voor mij is hij een Indo. Maar ook een Eurasian net als ik met mijn Nederlands, Belgisch, Frans en Portugese achtergrond. Het Indisch-Nederlands of Nederlands-Indisch komt vermoedelijk door het NL paspoort.

  • PLemon zegt:

   @ waren al die gemengdbloedigen ook Indo’s?

   *** Soldaten en zeelieden van de VOC kregen in het buitenland kinderen met inheemse vrouwen. De nazaten zijn trots op hun gemengde identiteit. Ook al raken ze erdoor geïsoleerd in hun land. Een tentoonstelling in Hoorn vertelt hun vaak tragische verhaal.

   Naomi Schulz noemt zichzelf een ‘volbloed Baster’. Letterlijk: een zuivere bastaard. Voor deze jonge vrouw uit Rehoboth, een stadje even bezuiden de Namibische hoofdstad Windhoek, bevat die bewering geen tegenspraak. Ze is trots op haar gemengde identiteit. Basters zijn bruin getinte nakomelingen van Europeanen die zich sinds 1652 vestigden aan Kaap de Goede Hoop en inheemse Khoi-Khoi-vrouwen. Zij leefden lang als nomadische veehouders in de Kaapkolonie, maar halverwege de 19de eeuw rukten blanke Boeren op en trokken groepen Basters de Oranjerivier over, tot in het huidige Namibië. Daar hielden ze vast aan hun tradities én aan het Afrikaans. Voor Naomi Schulz, zo vertelde ze historicus Bart de Graaff, is dat haar moedertaal en die heeft ze ‘vreeslik lief.’
   https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/uitgestoten-nazaten-van-de-compagnie-6159967-a1541177

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.