De Weduwe van Indië: van Maanen-Bekkers

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Cornelis August Wilhelm van Maanen (1894-1967) was geboren te Meester Cornelis. Erkend door zijn moeder Lies Bingel en genoteerd met haar achternaam
Hij was in dienst van het gouvernement.  Als klerk eerst en later als Algemene Ontvanger op diverse plaatsen.  Zo ging dat met die ambtenaren.  Die werden regelmatig elders gestationeerd. Het algemene beeld van het ambtelijk personeelsbeleid is Europeanen aan te nemen.  Met een voorkeur voor mensen van niet-Indonesische afkomst. Hoewel Cornelis vermoedelijk indo was. In 1926 en in 1937 was hij met het gezin voor verlof in Nederland.
Zijn vader Matheus (1851-1904) uit Zutphen was sinds 1886 employee van de tabaksplantage Arendsburg te Soengei Bras, Deli.
Op het laatst was hij de boekhouder tot ca 1900 en ging toen het Oranjehotel te Medan exploiteren, wat niet goed ging. Hij woonde tegenover het hotel met echtgenote Lies Bingel ( Duitse vader , Indische moeder) en 3 jonge kinderen.
Tabak en Deli?  Daar zit voorgoed de naam Rhemrev aangekleefd… van die ambtenaar die een rapport schreef in 1904 over de slavernijpraktijken op de deli-plantages .
Cornelis huwde in 1918 met Wilhelmina Theodora Christina Bekkers, vermoedelijk de dochter van de in 1902 te Kota Radja overleden militair Martinus Bekkers. Ook vermoedelijk was haar moeder een Atjehese vrouw. Wilhelmina was erkend .
Ze kregen vier dochters en Cornelia Christine werd in 1992 bijgelegd in dit graf.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.