Michel Maas en Steph Vaessen verlaten Indonesië

Michel Maas, correspondent Zuidoost-Azië voor de NOS en de Volkskrant, keert terug naar Nederland. Maas woont en werkt sinds achttien jaar in Indonesië villamedia.nl

De uit Simpelveld afkomstige journalist Step Vaessen (54) heeft na 22 jaar Indonesië voor Rusland verruild.   1Limburg 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Michel Maas en Steph Vaessen verlaten Indonesië

 1. R Geenen zegt:

  Steeds corrupter
  In de achttien jaar dat hij in Indonesië zit, heeft Maas het land flink zien veranderen. “Toen ik hier in 2001 kwam, was er heel veel energie. Soeharto was net afgetreden na een volksopstand en Indonesië moest het land worden waar de democratie opnieuw uitgevonden kon worden. Maar dat gebeurde niet. Sindsdien is Indonesië steeds corrupter geworden. Ik zie het land alleen maar achteruit gaan.”

  Afgelopen donderdag sprak ik met de eigenaar van eethuis Indo Bistro. Hij is zoiets als 5de of 6de generatie Chinees-Indonesier. Heeft nu ook een Indonesische naam en die naam staat in zijn Indonesische paspoort. Vorig jaar is hij voor twee weken naar Jakarta gegaan op familie bezoek.
  Bij aankomst werd zijn paspoort voor onderzoek meegenomen en kreeg hij allerlei vragen. Op een gegeven moment kreeg hij het door. De desbetreffende ambtenaar wilde geld zijn en toen hij dat handgeld onder de tafel betaalde kon hij eindelijk het land in. O.a. waren er vragen over zijn Chinese naam. They really discriminated me, was wat hij mij zei. Hij werd daar ook ruim 3 uren vastgehouden.

  PS: Dit is mijn eerste email sinds een week. Mijn email die zowel in mijn smart phone als in mijn computer wordt gebruikt, werd via mijn phone gehackt. Cell phone zijn slecht beschermd, computer meestal zeer goed. Hacker wilde dat ik binnen 2 dagen hem $1000 betaalde., Enfin ik heb hem links laten liggen, zijn emails verwijdert. De email uit mijn cell verwijdert. Een nieuwe email via de registratie van mijn website opgezet. Nu nog een ieder waarmee ik contact heb de verandering sturen, zoals hier. Zal wel een paar dagen duren, maar alles staat genoteerd. Sorry voor deze intermezzo.

  • R Geenen zegt:

   Test new email setup in wordpress.com. sorry

  • RLMertens zegt:

   @RonGeenen; corrupter geworden etc.’- In het machtigste land USA is momenteel een president, die zeker ook niet vies is van corrupties. En ntb. onder zijn directe hoog geplaatsten. Wat denken te denken wat er ‘onder tafel gebeurd’? -Hier bij ons niet. Nou ja, wat drugs gedoe in de Rotterdams haven, Schiphol ea. met omgekochte ambtenaren.

   • Arthur Olive zegt:

    “En ntb onder zijn directe hoog geplaatsten”.
    Welke hoog geplaatsten?

    • RLMertens zegt:

     @ArthurOlive; ‘welke hoog geplaatsten etc.’- Geen krant, tv in de USA in/gezien? Hier, net gelezen, dat alle medewerkers/partij genoten, politieke vrienden van Trump op de korrel worden genomen van een onderzoekscommissie ivm. steek/omkopingen kortom corruptie! Of heet het daar vriendendiensten?

    • Arthur Olive zegt:

     “Of heet het daar vriendendiensten”.
     Deze “vrienden” van Trump zijn niet hoog geplaatsten maar zijn de contacten die hij had of nog heeft voor zijn business.
     De Democraten kunnen niets vinden wat betreft Rusland en Trump en gaan nu ergens anders zoeken om hem eruit te krijgen.
     Het zijn de Democraten en Hillary Clinton zelf die een Russian collusion hadden gedurende de 2016 verkiezingen en dat is ook bewezen maar de Democraten beschuldigen altijd anderen wat zijzelf hebben gedaan.
     Trump heeft meer gedaan voor Amerika in de eerste twee jaar dan welke president dan ook en de Democraten zijn bang dat ze met de 2010 verkiezingen weer verliezen.
     Heer Mertens, u krijgt waarschijnlijk uw nieuws van de Volkskrant en CNN.
     Als de Democraten het voor het zeggen krijgen met hun “Green New Deal” dan zal het niet alleen voor Amerika slecht worden maar ook voor de Westerse wereld.

    • Indisch4ever zegt:

     Er is niks bewezen dat Clinton in 2016 met de Russen samenwerkten.
     Die emailhack van de Russen was beschadigend voor Clinton.
     Hoezo samenwerking ?
     Daarentegen is bewezen dat Russen die emailhack deden, dat zij op andere manieren via fakenews op het internet de verkiezingen manipuleerden ten voordele van Trump.
     Ook is bewezen dat stafleden van Trump illegale contacten hadden met de Russische overheid en dat zij daarover logen.
     Natuurlijk wist Trump dat … en hij liegt als hij zegt daar niks van te weten.
     Net zoals hij blijft liegen over zijn daad zwijggeld aan twee vrouwen te betalen en dit niet te melden zoals dat moet bij een verkiezing.

     Na al dit gelieg en nog veel meer leugens is het logisch dat de Amerikaans justitie onderzoekt of Trump vooraf een deal had met de Russen de Amerikanen te belazeren.
     Ik denk niet vooraf.. Ik denk wel dat die man niet deugt en een schande is voor Amerika.
     Maar ja… een nog grotere schande is dat zoveel Amerikanen hem willen volgen..

    • Arthur Olive zegt:

     Boeroeng, jullie sentiments over Trump zijn begrijpelijk omdat jullie zoveel fake news krijgen van o.a. CNN.
     De waarheid is anders. Iemand anders dan Clinton zou al lang in de gevangenis zitten. voor wat ze gedaan heeft met haar 30,000 emails, vernietiging van haar smartphones en de verkoop van Uranium1 aan Rusland voor $145 miljoen in haar foundation. Dat is 20% van de Amerikaanse uranium. Treason!

     Het is bewezen dat de Russen de Amerikaanse verkiezingen probeerden te beinvloeden, dat is niet nieuw, dat hebben ze met Obama ook al gedaan maar dat betekent niet dat Trump of Obama daarmee involved was.
     De stafleden van Trump deden illegale contacten met Rusland voordat ze voor Trump werkten, anders was Trump al lang voor het matje geroepen. Het is een witchhunt.
     De Democraten en Clinton zelf hebben een Russian collusion en proberen dat Trump aan te smeren.
     https://www.investors.com/politics/editorials/russian-collusion-hillary-clinton/

     Peter Strzok. lead investigator van de FBI, heeft dit te zeggen onder ede over Hillary Clinton. Het is wel bekent dat Strzok een Trump hater is.
     https://www.washingtontimes.com/news/2018/jul/15/peter-strzok-explains-russia-dossier-route-hillary

    • Indisch4ever zegt:

     Arthur..
     Trump liegt en bedriegt en roept daarom dat het allemaal fake is waar zijn dirty tricks ontmaskerd worden.
     Jij neemt dat bedrog kritiekloos over.
     Ik zag die Cohenhearing live… De Trumpaanhangers waren helemaal niet geinteresseerd in de waarheid zoeken dmv Cohen aan te horen. Ze waren vooral bezig Trump te verdedigen door Cohen aan te vallen.
     Cohen loog… op verzoek van Trump en volgens de trumpcultuur..
     Dat dirty de Grote Leider beschermen deden die commissieleden ook.

    • R Geenen zegt:

     Ach, ik kan wel begrijpen waarom B en anderen in NL graag schelden op een Amerikaanse politieke leider en zeker de president van de USA. Immers Washington heeft nog steeds een grote macht in de wereld, en zeker in Europa. In Californië, ik woon er al sinds 1981, heb ik nooit enige verandering gemerkt bij de wissel van de macht. Alle staten en dus ook Ca wordt geregeerd door een gouverneur en zijn mensen en heb er nooit nadelen van ondervonden, integendeel.

    • Arthur Olive zegt:

     Boeroeng, Michael Cohen is een leugenaar en krijgt een gevangenis straf voor belasting ontduiking en liegen onder ede.
     Hij was voor 10 jaar de personal lawyer van Trump, dat betekent dus dat hij alles weet over Trump, Lawyer-Client privilege.
     Hij is een leugenaar en zal van alles zeggen als hij zijn straf kan verminderen en daarom is het frapant dat hij zegt dat er geen direct collusion is tussen Trump, zijn Campaign en Rusland.
     Als u de heleboel heeft gevolgd dan heeft u dit warschijnlijk over het hoofd gezien.

    • Jan A. Somers zegt:

     “slecht worden maar ook voor de Westerse wereld.” Maar ook geen geld uitgeven voor een muur(!!!!) zonder instemming van het parlement.En dat door het wereldvoorbeeld van een democratie!

    • Jan A. Somers zegt:

     “en heb er nooit nadelen van ondervonden, integendeel.” En ik hetzelfde hier in Nederland.

    • Arthur Olive zegt:

     “Maar ook geen geld uitgeven voor een muur (!!!!)
     De eerste vereiste van een Amerikaanse president is om het land veilig te houden, er is geen andere eerste vereiste en daarom zet Trump alles op alles om dat te doen.
     Het democratische congress wil geen muur en plaatst politics over veilighijd want in 2006 wilden ze het wel. Ze proberen van alles om Trump in 2020 eruit te krijgen.
     Er is niets verkeerd met een executive order van een president, Clinton deed het 364 keer, Bush 291 keer en Obama 277 keer.
     De zuidelijke border van Amerika heeft een humanitarian emergency. In feb. van dit jaar kwamen 76000 migranten illegaal over de grens, dat is in een maand tijd en teveel om hun voorlopige huisvesting te geven. De cartels smokkelen opioids, we hebben hier een epidemic. In 2017 waren er 47000 overdosed aan opioids.
     MS13 gangs van El Salvador komen over de grens. 25% van de migranten worden verkracht of verkocht als sexslaves.
     Jullie in Nederland kunnen je dit niet voorstellen vanwege al dat linkse gedoe in de kranten en op tv.

   • Indorein zegt:

    @ … Of heet het daar vriendendiensten? …@:
    Ach heer Mertens, wat een eenzijdige blik! “Vriendendiensten” worden overal ter wereld, en zeker ook hier in NL, gebezigd.
    Wat dacht u van de vriendjes van ene Mark R.? Onze premier. Hij heeft serieus geprobeerd om zijn vriendjes bij Unilever, Shell etc. te begunstigen. Ook hoeven wat Mark R. betreft zijn vriendjes die ceo’s zijn van multinationals niet belast te worden voor de komende CO2 belasting, terwijl zij juist de grote uitstoters zijn (KLM, Hoogovens, etc.). Vriendjes in de politiek worden ontzien door onze Mark.
    En wat dacht u dan van de Franse president, de Belgische premier, de Italiaanse regering, de Griekse regering etc. etc. Moet ik verder gaan?

    Kijk altijd eerst in de spiegel (van je eigen land of de EU) voordat je een ander beticht van onheuse praktijken.
    U noemt de drugshandel van NL “wat drugsgedoe”. NL is DE narcostaat van de wereld!
    Een vele miljardenindustrie! Dat kan alleen als je “vriendjes hebt” op hoge plaatsen.

    En even for the picture: De Amerikanen zelf zien steeds meer, dat Trump helemaal zo gek nog niet is. Ik wed, dat hij zelfs wordt herkozen. Niet door ons Nederlanders natuurlijk, want wij hier in NL zijn het voorbeeld voor de wereld in menige kwestie: het braafste jongetje van de klas, die zo graag voor vol wil worden aangezien, maar die door “de grote jongens op het schoolplein van de EU” lachend wordt weggedrukt (Duitsland en Frankrijk maken de boel uit in de EU).
    Heer Mertens, u bent wellicht nog nooit de grote plas overgestoken om aldaar eens zelf kennis te nemen van dat grote land. Zou u eens moeten doen. En dan niet luisteren naar wat de Washington-kliek zegt, maar wat de gewone Amerikaan vindt, die niet in steden als NY, LA, of Chicago woont, maar in de vele steden en dorpen daar om heen.
    Ik verzeker u, ook al omdat ik daar vele keren zakelijk en privé reizen heb rondgetoerd, dat u uw oordeel over de USA en haar president zult bijstellen.
    Amerikanen zijn geen Nederlanders, echt niet! En ook geen Europeanen. Hun voorouders hebben niet voor niets Europa indertijd verlaten om in Amerika een nieuwe leefomgeving te creëren.

    By-the-way: ik ben absoluut geen fan van zowel Trump als Rutte, als ook niet van Macron en Merkel. Ik heb nog nooit een politicus (man en vrouw) 100% betrouwbaar gevonden; altijd blijkt er wel iets te worden gevonden dat niet door de beugel kan volgens de moraal van de gewone man en vrouw.

    Linkse en rechtse (inclusief de ultra’s) politici hebben maar 1 agenda: hoe vul ik mijn eigen beurs zo snel mogelijk en zoveel mogelijk, en dat over de ruggen van gewone mensen, die hard moeten ploeteren voor de kost in o.a. NL, de EU, het Midden Oosten, Azië, China , Rusland, Indonesië, Australië, Noord-Amerika, Midden Amerika, Zuid Amerika, heel Afrika).

    • RLMertens zegt:

     @Indorein; ‘eenzijdige blik etc.’ – U bedoelt één zijde van blik! Nou, dat is wat ik ook vind; die door u genoemde 1 agenda van politici! Waar ook ter wereld! En niet zoals Olive; zo smalend over het corrupte Indonesië praat. Alsof zijn president de apostel is! Van zijn American dream!..
     note; als jazz liefhebber ben ik zowel aan de east- en de westcoast geweest

    • Arthur Olive zegt:

     “En niet zoals Olive; zo smalend over het corrupte Indonesie praat”.
     Weet u zeker dat dat Olive was? Ik geloof dat u in de war bent met iemand anders.

 2. Robert zegt:

  Zij hebben het daar lang volgehouden. Ik heb Indonesie verlaten in 1949 en ben daar nooit meer teruggekeerd.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Bij aankomst in Soerabaja in 1997, in de rij voor de douane, moest Zeeuws meisje nodig naar de WC, Mocht gewoon naar de WC achter de douane. Hoefde niet meer terug in de rij, gewoon even wachten totdat ik door de douane was.

 4. Bert zegt:

  Als pro deo advocaat van de geachte pak Olive moet ik toch wat over dit zinnetje verklaren “” En niet zoals Olive : zo smalend over het corrupte Indonesie praat “” Dit hr Mertens is NIET door pak Olive verklaard maar als u goed had gelezen door de correspondent Michel Maas ,die daar 22 jaar gewoond heeft en alles van dichtbij heeft meegemaakt .

  • RLMertens zegt:

   @Bert/Olive; ‘smalend over etc.’- Klopt. Niet Olive. Echter ik reageerde op Olive reactie; wie van die hoog geplaatsten rondom Trump? Ach, als je eea over corruptie lees, zoals Maas over Indonesië dan loop je met de gedachten rond, dat het hier niet gebeurd! Ondertussen….!
   -Hoorde eens in Indonesië een verhaal aan; ‘bij een gerechtelijke procedure is het de ‘gewoonte’ bij een gewonnen zaak, dat de rechter daarna een ‘presentje krijgt’! Maar het is veel(!) beter hem dit vooraf te geven’ ……

   • Bert zegt:

    Ach heer Mertens corruptie heb je overal ,ja ook in Nederland ,zal u toch niet verbazen ,als ik in Indonesie zou wonen en ik verdien maar kurang en mijn kinderen lijden honger ,zou ik zeker openstaan voor corruptie ,wat die correspondent eigenlijk bedoelde is dit : Onder pak Harto had je nog een sterk gezag ,de moslim extremisten haalden het niet in hun hoofd wat uit te spoken er was natuurlijk ook corruptie maar dan vooral bij de heel hoge bomen maar tegenwoordig schijnt bijna iedereen daarmee behept te zijn ,vaak uit pure noodzaak ,als je een goede baan hebt en je verdiend genoeg ,valt de noodzaak om aan corruptie te doen nagenoeg weg ( Je hebt natuurlijk altijd hebzuchtige mensen voor wie het nooit genoeg is maar dat is toch een minderheid )

    • Arthur Olive zegt:

     “Corruptie heb je overall”.
     Er is zowel actieve als passieve corruptie. In Nederland en Amerika hoeft men niet corrupt te zijn, het is een keuze.
     Met Indonesia is het een ander geval, corruptie daar is een levenswijze en men kan er niet onderuit. Het is onmogelijk om daar te wonen zonder mee te doen al zou het alleen maar zijn to enable (Inschakeling?) corruptie. Men moet daar steekpenningen geven om door het dagelijks leven te komen.
     Dit doet niet allen schade aan de economy maar ook aan de very soul of the country.

    • R Geenen zegt:

     Tommy Soeharto en 6 andere relaties kochten, van corrupt geld, in het nieuwe gated Beverly Hills een stuk land en lieten er mansions op bouwen. Als makelaar ben ik op uitnodiging in paar van die huizen geweest.
     Zie: https://www.zillow.com/beverly-hills-ca/private-gated-entry_att/ een paar voorbeelden van foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.