‘Wij zijn meer dan babi pangang’ ode aan eerste generatie Chinezen

Aziatische Tijger:   In de geplande documentaire ‘Wij zijn meer dan babi pangang’, gaat de Chinees-Nederlandse documentairemaker Julie Ng op zoek naar de afkomst van het bekende gerecht babi pangang. Maar gaandeweg beseft ze dat het niet de afkomst is wat ertoe doet, maar juist de betekenis. Dan begin een culinaire zoektocht naar haar culturele identiteit als Chinese Nederlander. Wat zorgt voor onverwachte en nieuwe inzichten in haarzelf. Een zoektocht die haar regiedebuut inluidt.

Voor Julie is het doel van de film drieledig. “Ten eerste wil ik de Chinese gemeenschap in Nederland herintroduceren. Laten zien wie we nu écht zijn en de stereotypen die er heersen doorbreken. Ten tweede wil ik mijn eigen gevecht tussen twee culturen laten zien. Ten derde hoop ik dat door mijn zoektocht naar mijn eigen roots onze generatie en de komende generaties zullen onthouden waar we vandaan komen en dat we ontzettend trots mogen zijn dat we tot een zeer rijke cultuur behoren.”

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

23 reacties op  ‘Wij zijn meer dan babi pangang’ ode aan eerste generatie Chinezen

 1. Boeroeng zegt:

  ‘Babi pangang moet Nederlands cultureel erfgoed worden’
  VIJF VRAGEN
  Chinees-Indische restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. Daarom moet babi pangang – het gerecht dat niet Chinees of Indisch is, maar Nederlands – cultureel erfgoed worden. Vijf vragen aan de Brabantse producent San Fu Maltha,  initiator van dit voorstel.
  ‘ AD.nl

 2. P.Lemon zegt:

  @ ode aan de 1e generatie Chinezen die het van de Indische keuken hebben afgekeken?

  # Zingend pleidooi ? inderdaad nu Nederlands erfgoed😁🐷

 3. Boeroeng zegt:

  Unesco krijgt verzoek: ’Zet babi pangang op lijst erfgoed’
  Chinees? Welnee, babi pangang is net zo oer-Hollands als stamppot en bloemkool, zo vindt de stichting ’Meer dan Babi Pangang’ en dus moet het gerecht – net als het Brabantse worstenbroodje – op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed komen.
  ————-

  Telegraaf.nl

 4. Robert zegt:

  what about kaki pandjang?

 5. Willem zegt:

  Zet alle honderden op de lijst. Zoals Spekkoek, Risoles, alle Buncis gerechten en ga zo maar door

  • Ronny Geenen zegt:

   Te veel werk. Heb alleen van mijn Padangse familie, oma en moeder plus nicht en haar man al meer dan 300 recepten. Trouwens ook niet nodig om op het net te plaatsen. Hoe velen weten ze?

   • P.Lemon zegt:

    @niet nodig om op het net te plaatsen. Hoe velen weten ze?

    #Als je het aantal sites met recepten langs ziet komen denk je ‘teveel vh goede’ dus overbodig om je eigen receptuur te plaatsen. Maar de kracht vd digitale boekenkast is dat je bv voor 1 recept meerdere voorbeelden kunt vinden en er 1 uit kunt pikken die je wat lijkt of aankan.
    Dus heer Geenen geef uw specialiteiten prijs.

    Voorbeeld…
    ***Indonesisch koken is een lastig begrip. Aan de ene kant is het koken van Indonesische gerechten veel eenvoudiger dan velen denken, aan de andere kant blijft de vraag wat Indonesisch koken nu eigenIndische recepten zoals het hoortlijk precies is.

    Koken is……..niet te moeilijk denken, gewoon durven en gewoon proberen maar, probeer niet van een product iets mooiers te maken met allerlei liflafjes.

    En dat is nu precies wat ik met deze recepten site probeer te bereiken. Vrijwel iedereen kan koken. Ook U ! Ik help u met eenvoudige (Indische) recepten, lekker gemakkelijk uitgelegd en een leuke foto erbij.

    Deze Indische receptensite is “mobielvriendelijk” dus ook eenvoudig te bekijken via uw smartphone of tablet.
    http://www.roysrecepten.nl/

    • Ronny Geenen zegt:

     @Maar de kracht vd digitale boekenkast is dat je bv voor 1 recept meerdere voorbeelden kunt vinden en er 1 uit kunt pikken die je wat lijkt of aankan.
     Dus heer Geenen geef uw specialiteiten prijs.@

     Het nadeel van die kracht is, dat vele van die recepten de naam authentiek krijgen en dat is 9 van de 10 keren fake news. De ruim 300 recepten die in mijn bezit zijn, zijn 2 jaren lang tijdens kookklassen in Pasadena uitgeprobeerd en soms werden de hoeveelheden kruiden wat aangepast. Authentiek is volgens mij, als je een familie recept heb of die zelf hebt uitgedokterd. Dat moet je dan ook vermelden. Daar is hier een kookboek in het engels uitgebracht. Die persoon heeft ook geprobeerd mijn recepten te pakken te krijgen.
     Ik ben niet te beroerd om wat tips te geven. Zoals aan u over het BBQ van ajam peniki. En misschien schrijf ik er ook eens over. Ben nu teveel bezig met andere verhalen. Maar alles zo maar op het net zetten en prijsgeven? Nee, beslist niet.

    • Arthur Olive zegt:

     De babi pangan op Roysrecepten heeft geen anijs, wordt dit gerecht niet gemaakt met anijs of hang het af van de streek waar je vandaan komt?

 6. Indisch4ever zegt:

  In haar jeugd schaamde de in Woerden geboren Julie Ng zich voor haar Chinese afkomst. In een documentaire is ze nu op zoek naar de afkomst van het populaire gerecht babi pangang, dat symbool stond voor die schaamte. De film wordt uiteindelijk een ode aan de eerste generatie Chinezen in ons land.  Woerdense Courant 

  • P.Lemon zegt:

   @ op zoek naar de afkomst van het populaire gerecht babi pangang,

   *** Vermoedelijk stamt het gerecht uit China, waar het geroosterd buikspek betrof. In Indonesië is de babi panggang vooral bekend zoals die wordt bereid door het overwegend christelijke Batak-volk, dat rondom het Tobameer in Noord-Sumatra woont, waarbij gemarineerd varkensvlees boven een houtskoolvuur wordt geroosterd. Het wordt gegeten met een saus gemaakt van varkensbloed of met een sambal van szechuanpeper.[1]

   Uit krantenarchieven blijkt dat het gerecht al voor 1900 door Chinezen in Indonesië bereid werd. Het is dus niet pas in Nederland ontstaan, zoals soms geloofd wordt. Rond 1900 was het gerecht ook populair bij de Nederlanders die in de grote Javaanse steden woonden.[2]
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Babi_pangang

   • Ronny Geenen zegt:

    @ Alphons Ceasar Chevalier een oom van mijn moeder trouwde Helena Harahap, een Batakse vrouw. Deze Batakse vrouw was geboren in Sibolga. Hun jongste zoon vertelde mij nog niet zolang geleden, hoe goed ze kon koken. Daarbij werd ook verteld hoe lekker de Babi Pangang van haar was@

   • Willem zegt:

    Ik denk ook dat het een soort BBQ, grill gerecht is en niet gekookt in een saus.
    Probeer eens de babi met indische kruiden DROOG in te wrijven en dan op een goede manier te grillen op het liefst een langzaam houtskool BBQ.

   • Ronny Geenen zegt:

    Nogmaals babi pangang. Heb jl met mijn neef Gustav Chevalier gesproken. Zijn moeder, reeds overleden, een geboren Batakse, maakte het originele gerecht, volgens hem, zoals het hoort.
    Vaak een heel varken, maar voornamelijk de buik. Om bij het buik gedeelte te houden met huid wordt ingewreven met de kruiden waarbij toegevoegd een hoeveelheid whiskey of wodka. Met deze marinade wordt het in de ijskast voor 24 uren gemarineerd en regelmatig omgedraaid. Het gaat dan in de oven met de huid naar het vuur toe om het krokant te maken.
    De Hollandse Babi Pangang is meer karbonaden in een tomatensaus. Maar hoe het bereid wordt weet ik niet. Op de BBQ of gebakken?

    • PLemon zegt:

     @ De Hollandse Babi Pangang is meer karbonaden in een tomatensaus. Maar hoe het bereid wordt weet ik niet. Op de BBQ of gebakken?

     *** Dat op internet alleen Vernederlandste recepten staan, is volgens chef-kok Zhang Hu van restaurant Alexander logisch: babi pangang is volledig ingeburgerd en aangepast aan onze smaak (waarover natuurlijk valt te twisten). Het varkensvlees wordt bijvoorbeeld gefrituurd in plaats van geroosterd, want ‘Nederlanders houden van knapperig.’

     Ik zou graag babi pangang maken, maar in veel oosterse kookboeken is geen recept te vinden en op internet staan vernederlandste versies op basis van ketjap, ketchup en ve-tsin.

     Q&A: Hoe maak je babi pangang?

      Veertig jaar geleden was Hong Shao Rou – zo heet het gerecht echt – een innovatief fusiongerecht van de Chinese en Indonesische keuken. Echte babi pangang is helder rood en heeft een diepe nasmaak. Chef-kok Zhang Hu was zo vriendelijk zijn recept voor babi pangang volgens de traditionele Shangdong-keuken (Beijing-keuken) met ons te delen.

       RECEPT BABI PANGANG

     Het recept volgens de authentieke Shang Dong (Beijng) keuken.
     > 500 g mager buikspek 
     > 30 g bosui 
     > 20 g gember
     > 20 g knoflook
     > 5 stuks steranijs
     > 5 g Sichuanpeper 
     > 5 g kaneel 
     > 4 g zout 
     > 15 g suiker 
     > 20 g sojasaus 
     > 20 g Chinese kookwijn
     > 100 ml bouillon
     > 20 ml olie
     BEREIDING
     Maak het buikspek schoon en kook het gaar. Laat het buikspek in ijswater snel koud worden en snij het in blokken van 4 cm. Bak of frituur het spek goudbruin aan alle kanten. Bak de gember, knoflook, bosui, steranijs, sichuanpeper en kaneel in een andere pan in olie, tot de geur goed loskomt. Wikkel ze als kruidenpakketje in een doek. Karameliseer in een andere pan met olie de suiker en doe de sojasaus en het spek erbij. Verpak al roerend het spek in de karamel en sojasaus. Voeg de kookwijn en het kruidenpakketje hier aan toe. Laat de alcohol verdampen en giet daarna de bouillon erbij. Zet het vuur op een laag pitje en stoof langzaam tot je een dikke, rode saus krijgt. Verwijder het kruidenpakketje en voeg naar smaak zout toe. https://www.elleeten.nl/Food/Recept-babi-pangang

    • Ronny Geenen zegt:

     Sichuanpeper = gewoon vrij hete lombok
     Wordt vervolgd.

    • Ron Geenen zegt:

     Batak koken: Twee gerechten die van hun kenmerkend zijn en hun keuken bij de kenners ook zeer gewaardeerd worden. Heb een nicht in Torrance wonen, en haar overleden man was mijn neef Ceasar Chevalier. Haar schoonmoeder is een Batakse. Heb naar aanleiding van uw artikel over Babi Pagang haar even gebeld. Haar achter naam is Zitter. Zij beschreef mij 2 traditionele Batak gerechten: Babi Pangang en Saksang. Vooral Saksang is een feest gerecht.

     https://tourtoba.com/babi-panggang-karo-saksang/

     Een ding is zeker: Babi Pangang is beslist geen Nederlandse uitvinding.

    • Ronny Geenen zegt:

     Hier is a you-tube film waar Babi Pangang wordt gemaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.