De knopen van de bevrijding 

Remco Raben in  De Groene Amsterdammer:
Wat herdenken we precies als we komende week stilstaan bij zeventig jaar Indonesische onafhankelijkheid? Het einde van de oorlog? Het verlies van een kolonie? En hoe zit het dan met het lot van de Indonesiërs?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

30 reacties op De knopen van de bevrijding 

 1. Weer een gedeelde waarheid, betaald door Nederlandse overheidsgelden of behoor ik tot de weinige, waar moeder wel in Jappenkamp zat met gezin? en al die vrouwenkampen vol met namen, natuurlijk in de minderheid, maar dat doet niet af aan doorstane leed en ik Herdenk om dat mijn familie en moeder, kinderen en man geleden hebben en de rest van familie mors dood! En MORAAL als dit schrijven heb ik dan ook niet nodig, nog dat onderzoeker beseft door welke hel wij zijn gegaan, #KINDERENVANDEREKENING
  Het is bagatelliseren, van wat met ons is gebeurd en nog steeds plaats vind, zeker ondersteund door dit artikel MVG, ondanks zijn wetenschappelijke onderbouwing en dat maakt het plaatsen artikel op dag Herdenking! nog triester

  • Boeroeng zegt:

   Wat schrijft hij nou wat onjuist is, Felix?

   • Boeroeng, er worden zoveel gegevens op een hoop gegooid , zo dat het kalf wel moet verdrinken! In dit geval de Herdenkende ziel, met hier en daar een vraag teken, die even hoop gaf, dan toch in de slotfase de genadeklap geeft, als God hem zelf, azen in de handen van de politiek geeft, opdat ons strijd gerechtigheid, erkenning en respect, wel op de buik geschreven kan worden en ook belachelijk gemaakt word, een hoogleraar, aan welke kant van het onder gaand leed, iedergeval schopt hij mij en mijn familie recht in het gezicht, want wij moeten het dus met dit schrijven doen! Op onze Herdenkingsdag

   • Boeroeng, Dat is het nu! Teveel juist heden, zo juist dat het onjuiste bijna niet opvalt, voor leken, laten we wachten of iemand anders bedenkingen heeft!

    • Ronny Geenen zegt:

     Bent met je eens Felix. Raben kan schrijven wat hij wil, maar hij moet het niet op de 15de augustus gaan publiceren als een soort denken. Het is namelijk meer een politiek relaas, waar wij ook slachtoffer van waren. Meneer Raben vergeet dat het een Indische herdenking is en geen Indonesische.

    • Ronny Geenen een 10 met een griffel en een bank voor uit, was al bang alleen het zo gelezen te hebben en die rotte na smaak er bij MVG

 2. Loekie zegt:

  – Het is een artikel uit 2015. Maar los daarvan :
  – “Het is deze week, op 15 augustus, zeventig jaar geleden dat de Japanse bezetter van Indonesië capituleerde.”

  …De Japanse bezetter van INDONESIE…Raben spreekt niet van Nederlands-Indië, maar van Indonesië. En daarop baseert hij zijn gedachten van de gedeelde geschiedenis vol met kluwens. Tot op grote hoogte is hij daarin te volgen, maar het luchtledige ontstaat wanneer wordt beseft dat de namen Nederlands-Indië en Indonesië niet altijd zomaar door elkaar kunnen worden gebezigd. Indo’s hebben weinig of niets met Indonesië, des te meer, zo niet alles, met Nederlands-Indië, dat overzeese gebiedsdeel, die kolonie, hun geboortegrond….hun land! En dat land kende bepaalde verhoudingen en structuren. Wanneer nu in het kader van analyse en geschiedschrijving en kennis achteraf die verhoudingen en structuren getjampoert worden, dan verliest de Indo het zicht op zijn plek, op zijn positie, op zijn geschiedenis. Dan voelt hij zich ontheemd.
  Dat is de fout van Raben en van vele anderen.

  • Henk F J Harcksen zegt:

   ‘…….dan verliest de Indo het zicht op zijn plek, op zijn positie, op zijn geschiedenis’…….. Ik krijg het er bijna niet uit, maar wat je zegt, Loekie , sluit aan bij een geschreven drieluik van nog langer geleden in de zelfde Groene Amsterdammer:’ Ik ben de oorlog doorgekomen door met mijn broers mijn moeder te helpen, die praktisch zonder geld een groot gezin moest voeden. Wij waren de hele dag door Batavia aan het zwerven en hadden veel contact met Indonesiërs. Ik had last van stinkende wonden aan mijn voeten, tropenzweren, en daarom bleven mensen uit mijn buurt. Ik had een beschermende stankcocon. Ik merkte dat Indonesische bedelaars mijn stank geen probleem vonden, ze stonken zelf ook. Ik bleef zelfs bij ze slapen als ik te ver was afgedwaald van mijn buurt Kemayoran.
   De Bersiap kwam als een complete verrassing voor me. Ik had een Indonesisch vriendje dat me langzamerhand ging mijden. Hij zei ineens: “Jij hebt geen land.” Ik zei: “Jawel, ik heb Holland.” “Nee, jij bent Indo, jij hebt geen land.” Het is een citaat van Dane Beerling toen 75 en beeldend kunstenaar, publicist en verteller. Hij lanceerde in 1999 de website http://www.tjaberawit.nl. Schrijver van onderhavig artikel is Lizzy van Leeuwen, voor het hele artikel zie deze link: https://www.groene.nl/artikel/jij-hebt-geen-land

   • Ronny Geenen zegt:

    Het belangrijkste in het hele verhaal en interview van 5 mensen is voor mij: niet assimileren, wel integreren. Verder zegt mij de mening van die 5 mensen over ruim een miljoen Indo’s mij niets. Immers de meeste Indo’s zijn hun eigen gang gegaan, velen zijn Amerikaan geworden en ook strebers, desnoods.

   • Loekie en Henk FJ Harcksen, jullie, beiden voegen iets toe? Het woord gevoel, het zo bekende ontheemde gevoel, Loekie door zijn uitleg en Henk door het aandragen van twee linken, die zeker de moeite waard waren, door te lezen, zeker als late Indo, het geen bevestigt mijn angst, waar over geschreven werd, op Herdenkingsdag of wel Herdenkingsmaand, levenslang is misschien beter op zijn plaats? MVG

 3. Tolol zegt:

  Ach die Nederlandse geschiedkundigen ,heb laatst met een 4 e jaars geschiedenis gesproken ( universiteit ) Bersiap ? Bersiap ? Nog nooit van gehoord .En nog in de jaren 50 zei een professor van de universiteit van Amsterdam “” Die Supermarkten zijn geen lang leven beschoren “” ( Het was de tijd dat de eerste Supermarkt werd geopend ) En ja Loekie heeft gelijk ..De Japanse bezetter van Nederlands-Indie moet het wezen en niet de bezetter van Indonesie ,die republiek ontstond pas op 17 aug 1945 .Ach pak Felix laat die zogenaamde geleerde heren maar gewoon lullen ,trek u er niets van aan ,het is allemaal omong kosong !

  • bokeller zegt:

   Effe dit in gedachten houden !
   Indonesie was voor de oorlog geen vreemd woord.

   Nationale bewegingen
   Nadat het duidelijk was geworden dat de verschillende regionale oorlogen voor onafhankelijkheid hun doel totaal hadden gemist,
   begon de nieuwe lichting Indonesische nationalisten met het toepassen
   van een meer georganiseerde vorm van verzet.

   De overwinning van het kleine Japan op het grote Rusland in 1901 werd een inspiratiebron voor de moderne nationalistische bewegingen in Indonesië.

   Het nieuwe verzet vond vorm in de oprichting van
   verschillende politieke en niet-politieke partijen.

   De Boedi Utomo (het schone streven) werd opgericht in 1908,
   de Muhammadiyah werd opgericht in 1911
   en de Sarekat Islam werd opgericht in 1912.
   In 1920 zou de Sarekat Islam zich gaan splitsen in een rechtse en linkse fractie.
   De linkse fractie ging verder onder de naam Partai Komunis Indonesia.

   In 1912 werd de Partai Indonesia opgericht met als doe
   l een compleet onafhankelijk Indonesië.

   Om tegemoet te komen aan de wensen van deze
   nieuwe Indonesische organisaties werd de Volksraad opgericht in 1918.
   Deze volksvertegenwoordiging stelde echter weinig voor.

   En de harde houding van de koloniale regering ten opzichte
   van de Indonesische burgers werd verder versterkt
   door de verslechtering van de economische omstandigheden
   en het toenemende aantal stakingen.

   In 1923 worden er zware beperkingen gelegd op de vrijheid van samenscholing,
   vrijheid van spraak en vrijheid in geschrift.
   De nationalistische beweging was echter al in gang gezet
   en deze beperkingen konden daar geen einde aan maken.

   In 1926 en 1927 breken er in West-Java en West-Sumatra opstanden uit tegen de Nederlanders geleid door de PKI (Partai Komunis Indonesia).
   Na het neerslaan van de opstanden worden de communistische leiders verbannen.

   Dat leidde in 1927 tot een federatie gevormd van alle Indonesische partijen, de Perhimpunan Politik Kebangsaan Indonesia (PPKI),
   onder leiding van Mohammed Hatta.

   In 1927 werd ook de Partai Nasionalis Indonesia
   opgericht door onder meer Sukarno en Sartono.
   Andere bewegingen zouden volgen maar Sukarno
   zou door zijn politieke toespraken als geen
   ander de mensenmassa’s weten te inspireren.

   De wereldwijde economische crisis in 1930 verhoogt de spanning tussen de Nederlanders en de Indonesiërs des te meer.
   Politieke concessies werden teruggedraaid, en Sukarno en andere belangrijke nationalistische figuren werden gearresteerd.
   Als Sukarno na zijn vrijlating weer wordt gearresteerd in 1931,
   zal hij pas bij de Japanse invasie in 1942 weer vrijkomen.
   siBo

   • Ronny Geenen zegt:

    @In 1920 zou de Sarekat Islam zich gaan splitsen in een rechtse en linkse fractie.
    De linkse fractie ging verder onder de naam Partai Komunis Indonesia.@

    Het bovenstaande viel mij wel op. Blijkbaar is er slechts een stap (politiek) verschil tussen islam geloof en communisme (ongeloof). Zo is er ook slechts een stap verschil tussen politiek en corruptie!

    • bokeller zegt:

     1927 Sawah Loento,de opstand bereikt ons klein stadje
     Nederlandse ingezetenen liepen wacht bewapend
     met jachtgeweren- patrouilles van veldpolitie.
     Een kleine afdeling van de opstandelingen weet
     door te dringen en gijzelde het Europees gezin SL..,
     en dwong de Hr. Sl.. Sleutels en gegevens van het
     dynamiethuisje af te geven.

     ( naderhand verward met de Olo affaire)

     Werd niet werd verstrekt en de opstandelingen hakten
     de Hr… voor de ogen van zijn vrouw en kinderen in stukken.

     Naderhand had ik met zijn zoon in dienst gezeten
     te Padang en onze commandant op deze gebeurtenis
     gewezen, die nam maatregelen en plaatste hem over
     naar een militair onderdeel op Java.
     siBo

   • Jan A.Somers zegt:

    Het was de PKI die aan de wieg van de staat Indonesië heeft gestaan, niet de PNI. De PKI die de eerste inwoners van Digoel waren. Communisten die naderhand door Indonesië als foute boel werden gezien. En door president Suharto op zijn wijze vakkundig werden opgeruimd. Incl. een soort bersiap. Waarvan de slachtoffers niet bestaan, en dus ook niet kunnen worden herdacht. De standaardrevolutie: revolutie eet haar eigen kinderen op.

  • Ronny Geenen zegt:

   @laat die zogenaamde geleerde heren maar gewoon lullen ,trek u er niets van aan ,het is allemaal omong kosong !@

   Was het maar omong kosong. Het is meer omong belazerd!

  • Patrick zegt:

   Wat mij betreft ontstond Indonesië pas in ’49 en geen dag eerder

 4. Wal Suparmo zegt:

  Indonesie moet blij zijn dat het door Holland is gekoloniseerd (di grotendeels is opgebouwd door slavernij en kolonisatie).En niet door Spanje of Portugal.Want Indonesia heeft gekregen :1) zijn eigen BAHASA ( lingua franca) dat erkent is in 1927(Sumpah Pemuda), en niet als de ex Spaanse/Portugese kolonien en India/Pakistan/Philipijnen.2) De Ned.Indie territory die nu NKRI( Eenheidstaat) is geworden .3)Geen Chirstenisasi.

 5. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Waar heeft dhr Felix Meihuizen het eigenlijk over zegt een zoon waarvan de Indonesische Oma en haar kinderen in een kamp zaten, terwijl de andere oma, een Indische, in haar eigen huis woonde, Kan hij mij uitleggen wat de kern van het artikel van dhr Raben is, toch zeker niet de Filipijnen in CA?

  Eén ding is zijn persoonlijke ervaring, hoe deel ik die en wat betekent dat voor mij als Nederlander? Een andere ding is het inzichtelijk maken van die gezamenlijke geschiedenis. Dat is wat ik herdenk, ook gisteren.

  Morgen is het 17 August, ook een dag te gedenken.

  • Patrick zegt:

   “Morgen is het 17 August, ook een dag te gedenken”. Een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis. Opdat wij niet vergeten!

   • bokeller zegt:

    Op 17 augustus 1945 riep Indonesië de onafhankelijkheid uit,
    die echter pas op 27 december 1949 door Nederland werd erkend.

    De ‘Republik Indonesia’ wordt geproclameerd op 17 augustus 1945.
    Nederland erkent deze datum van onafhankelijkheid pas in 2005

    De Indonesiërs moeten op de officiële soevereiniteitsoverdracht
    nog twee oorlogen en meer dan vier jaar wachten,
    tot 29 december 1949.

    siBo

   • Tolol zegt:

    @Patrick ,u zult verbaasd staan om het aantal hoogwaardigheid bekleders uit heel Europa ,Afrika ,Azie en Amerika ,die besok het pesta meevieren op de Indonesische ambassade en wie staan vooraan te dringen om al dat lekkers op te vreten ? juist ja Nederlandse diplomaten ,ook Rutte en consorten zullen wel een gratis hapje en drankje komen halen .Of we het nou leuk vinden of niet ,Indonesia is een grote speler geworden op het wereldtoneel .

    • Jan A.Somers zegt:

     “om het aantal hoogwaardigheid bekleders” Dat is toch normaal in het diplomatieke verkeer tussen leden van de Verenigde Naties? Bevriende naties zoals dat heet. Een prachtige gelegenheid om elkaar te ontmoeten buiten het protocol om. En niet alleen hoogwaardigheidsbekleders hoor, ik ben er ook een keer geweest. U ziet die Indonesische diplomaten ook op bezoek bij de Nederlandse ambassade in Jakarta en het ministerie BUZA in Den Haag op de receptie van Koningsdag. Niks mis mee, je hoort er nog eens wat buiten de officiële circuits om. Iedereen heeft zijn/haar agenda voor het grijpen. Op 15 augustus was er toch ook een krans van de Indonesische ambassade?
     “wie staan vooraan te dringen om al dat lekkers op te vreten ? juist ja Nederlandse diplomaten ,ook Rutte” Goh, wat leuk dat u er ook eens een keer bij was. Lekker hé, die hapjes?

   • Ronny Geenen zegt:

    En 2 dagen later op 19 augustus zag je al het resultaat. Want toen werd in Malang de vader van mijn echtgenote door 3 Indonesiers vermoord.

 6. RLMertens zegt:

  ‘nooit goed in de Nederlandse herdenkingscultuur verankerd’- Neen, natuurlijk niet! Wie wil nou een (Indië) debacle herdenken! Holman schreef in het Parool 15/8 jl.; het verdringen tot kunst verheven!
  Dat is wat al jaren lang gebeurd. Door onze regeringen en het ganse volk! Al sinds januari 1950 toen ik als 14 jarige in Holland kwam, wilde niemand het over Indië hebben. Ik zag welkomstbogen voor thuis gekomen Indiëgangers door diezelfde thuisgangers de volgende dag afbreken. Lees Willem Hermans; Ik heb altijd gelijk; aan boord naar huis brak een enorme onderlinge vechtpartij uit. De katholieken kregen de schuld van dit Indië echec. Als ze ons/Indo’s (nu nog) tegen kwamen was het voor hen= de autochtonen/inlanders juist een herinnering, een pijnlijke, aan alles wat te maken had met Indië/Indonesië. Volgens Raben; een morele verwarring? Elke Indië herdenking die volgt is/blijft een OPEN Zenuw. (eens) Het Nederlandse imperium.
  Theodor Holman gaat (vooral) naar herdenkingen; om geheugenverlies te voorkomen! En onze regering? Die heeft het verdringen juist tot kunst verheven. En elk jaar wordt het op 15 augustus opgevoerd!

  • Jan A.Somers zegt:

   Wat is herdenken voor u een ingewikkelde bezigheid!? Het is toch gewoon even stil zijn voor onze gevallen medemensen. Waarbij mensen zijn die u hebben bevrijd? En daarna gewoon doorgaan met de dingen van nu? Daar heb ik het in ieder geval druk mee. De rest staat in de boekenkast.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘een ingewikkelde bezigheid’- Niet voor mij. Ik denk voor de (vele) Nederland/ers/autochtonen. Dit als mijn(!) reactie op Raben’s; morele verwarring bij de Nederlanders..

 7. Wal Suparmo zegt:

  De opstandingen in Indonesia waren voor het eerst met prive redenen (Sultan,raja) . NATIONALE opstand was voor het eert, in1927 door de PKI .Opgericht door Hans Sneevliet.En Datuk Tan Malaka de zeer integente Minangkabaurer (met 5 internationale talen) die lid was van de COMMINETERN in Moskow.De Boven Digoel gevangenen waren allemaal communisten of nationasisten en geen Mohammadaanse leiders,die NU propapagnda maken dat zij de eersten waren di tegen de Hollanders vochten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.