Première Klanken van Oorsprong 3 juni

Verslag en beelden: Ellen

Pathé Binnenhof Den Haag
3 juni jl ging de film Klanken van Oorsprong van Hetty Naaijkens Retel Helmrich in première.   Een indrukwekkende film, waarbij je kan lachen, maar soms ook een brok in je keel moet wegslikken. Een aantal artiesten die in de film acte de préséance geven waren aanwezig. Helaas zijn er ook een aantal overleden, zoals Riem de Wolff, Sandra Reemer, Hans Consten.
De burgemeester van Den Haag, opende de middag, de presentatie was in handen van Leo Blokhuis.

Ik kan iedereen aanraden de film te gaan zien. Bekijk waar en wanneer de film te zien is op https://klankenvanoorsprong.nl/     Zie ook hier de foto’s

Hieronder de tekst van het Filmhuis Den Haag:

Klanken van Oorsprong neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten.

Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Naaijkens – Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands – Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Première Klanken van Oorsprong 3 juni

 1. Loekie zegt:

  Allemaal geoohaa die film. Er wordt een causaal verband geforceerd tussen oorlog/bersiap/vlucht en de muziek van Indo’s. En dat verband is er niet. De muzikaliteit van Indo’s en de Indo-muziekstijl was er al in Indië en is niet beïnvloed door oorlog enz.
  Als men een film wil maken over oorlog en bersiap en de invloed daarvan op de levens van Indische mensen…prachtig. Maar ga niet een waarheid in elkaar filmen die er niet was en die er niet is.

  • Indisch4ever zegt:

   Loeikie, je bent weer te rap .
   Ga eerst de fillm zien zonder die bokkepruik ..

   Ik zie geen duidelijk suggestie dat er een causaal verband (doorstane ellende en muziek maken ) is in de gegeven tekst van het filmhuis.

  • Ron Geenen zegt:

   @Maar ga niet een waarheid in elkaar filmen die er niet was en die er niet is.@
   De commercie speelt ook mee. Er moet ook geld verdient worden, niet waar. Daarnaast weten de meesten in Nederland niet eens wat bersiap was.

  • P.Lemon zegt:

   @Allemaal geoohaa die film…

   Een op film vertelt ” verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, ” Daar zit ‘m de kneep want er wordt met de beelden ‘artistiek’ omgesprongen en dan doet zich het verschijnsel voor van “De artistieke vrijheid”

   ***De artistieke vrijheid van de kunstenaar houdt in dat zijn kunst niet waarheidsgetrouw hoeft te zijn. Hij kan beslissen om zijn werk op verschillende manieren en om verschillende redenen van de werkelijkheid te laten afwijken.
   *Een reden om van de werkelijkheid af te wijken, kan zijn dat de bedoelde werkelijkheid niet bekend is
   *Van de werkelijkheid kan ook worden afgeweken omdat er geen bepaalde, specifieke werkelijkheid wordt bedoeld
   *Het liegen van de waarheid gaat nog een stap verder wanneer de weergegeven taferelen of gebeurtenissen worden overdreven of vervormd.
   *De kunstenaar heeft de artistieke vrijheid om nog verder te gaan, en om de illusie van waarachtigheid nog meer te laten varen. Zo wil het impressionisme vooral de indruk van een waarneming op een gegeven moment weergeven; die waarneming is des kunstenaars, is dus artistiek vrij.

   &&& Anachronisme bijv.
   Geen lezer of toeschouwer stoort zich eraan dat Shakespeare een klok laat slaat in een toneelstuk welks situering het bestaan van klokken onmogelijk maakt. Kleding van toneelspelers hoeft al evenmin overeen te stemmen met wat in de afgebeelde tijd gebruikelijk was. En bij het zien of lezen van Vondels Noah stoort niemand zich aan de statige beschrijving door de naamgever van het stuk:
   Daer komt het morgenlicht gevaeren,
   Als een heraut, uit Godts palais. . .
   Het is van geen belang dat er ten tijde van de zondvloed noch herauten, noch paleizen bestonden.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Artistieke_vrijheid

   • Ron Geenen zegt:

    @*Van de werkelijkheid kan ook worden afgeweken omdat er geen bepaalde, specifieke werkelijkheid wordt bedoeld
    *Het liegen van de waarheid gaat nog een stap verder wanneer de weergegeven taferelen of gebeurtenissen worden overdreven of vervormd.@

    Ha,ha, het lijkt wel politiek bedrijven!

  • Peggy Stein zegt:

   OMG ‘Loekie!’ Wat weet jij nou van films. @Boeroeng kun je niet eens een topic over ‘Loekie’ maken? Als middelpunt van sikkeneurigheid. Dan kunnen we daar wat dieper op ingaan. Of is je dat sneu 🙂

   • Peggy Stein zegt:

    Een keer bedoel ik.

   • Ron Geenen zegt:

    Loekie reageert wel eens anders dan de meesten verwachten, maar ik zie ook wel eens humor en zelfspot in. De persoon Loekie is in ieder geval niet iemand die altijd maar blijft steken op een onderwerp.

   • Loekie zegt:

    Ik dacht al Peg, waar is ze gebleven..
    Heb je genoten tijdens de premiere?
    Vraag: wat denk jij: is Indorock rock & roll op zijn Indisch of is het Indische melancholie met een beat?

 2. Willem ten Wolde zegt:

  bij mij zou het er alleen omgaan of ik het verhaal “herkende” van wat we daar beleefd of meegemaakt hebben.

  Hopelijk is het geen film zoals Bridge on the River Kwai die op een romantisch wijze weergeeft
  wat er op de Birma Doden Spoorweg heeft afgespeeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.