De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag. Dit is waarom! 

De Archipelbuurt, ook wel Indische Buurt genoemd, werd doelbewust opgetrokken voor oud-Indiëgangers, die decennia eerder massaal naar de Oost waren vertrokken en zich nu na hun pensionering in Den Haag wilden vestigen. Dicht in de buurt van het departement en andere overheidsinstellingen en daar waar hun oud-collega’s, relaties, vrienden en kennissen zaten, dat was wel zo prettig.     – indebuurt Den Haag

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

33 reacties op De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag. Dit is waarom! 

 1. Ron Geenen zegt:

  Alle Indo’s die noodgedwongen het oude Indie werden uitgeschopt, wilden in de Indische buurt van Den Haag wonen. Maar werden wel ergens in een uithoek in een klein dorp in NL gestopt, waar weinig waardering voor hun was.

 2. Loekie zegt:

  De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag….
  Indische cultuur. Duidelijk aanwezig.
  En wat is die cultuur? Een paar straatnamen en een paar restaurants….
  Sinds wanneer behoort een straatnaam tot cultuur?
  Blijft over een paar restaurants…
  Ik woon in een stadje waar vier Chinese restaurants zijn. Maar ik kan niet stellen dat de Chinese cultuur daardoor duidelijk aanwezig is.
  Ofwel: een flutartkel van Martine, communicatieadviseur bij de Gemeente Den Haag.

  • Ron Geenen zegt:

   @Ik woon in een stadje waar vier Chinese restaurants zijn. Maar ik kan niet stellen dat de Chinese cultuur daardoor duidelijk aanwezig is.@

   Misschien door de lucht?

   • Arthur Olive zegt:

    “Misschien door de lucht?”

    Zeer zeker door de lucht. De Obrecht straat in Den Haag werd de trassie buurt genoemd.

    • Ron Geenen zegt:

     Volgens vele Hagenaars stonk Den Haag altijd naar eten. Zelf toen ik als wtk op een schip zat, werd mij gezegd: O, kom jij uit DenHaag. Man, daar stink het altijd naar jullie eten. Wat stoppen jullie toch in dat voer?

 3. Wal Suparmo zegt:

  Mijn broer is van de Zeevaart School in Groningen, en heeft 5 jaren als WTK bij de SHELL TANKERS gewerkt.

 4. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Ik kon me in Singapore wel een voorstelling maken van “Little India” en “Little China”.

  Maar de Archipel-buurt met haar 4 Indische restaurants aan te merken als voorbeeld van de aanwezigheid van Indische cultuur lijkt mij toch een Brug te Ver. Daargelaten dat ik me niet kan indenken dat de toenmalige bewoners, toch rasechte kolonialen, zich als Indischen of nog erger als Indische Nederlanders lieten afficheren. Die benaming was in die tijd toch bedoeld voor een ander ras mensen?

  • ROBERT zegt:

   De “rasechte”, “pure” Nederlandse kolonialen hebben het hele koloniale circus en de koloniale rotzooi opgezet en de Indos worden gezien als de “echte kolonialen”. Groter kan de rotzooi niet zijn.

 5. Jan A.Somers zegt:

  Vergeten wordt dat de Indische buurt al van ver vóór de oorlog dateert, en niets te maken heeft met de naoorlogse exodus. Ik denk dat de meeste Indo’s in Indië helemaal niets afwisten van die Indische buurt. Die voor een groot deel bewoond werd door totoks uit Indië. Mijn ouders hebben er tijdens hun Europese verloven en naoorlogs leven nooit iets voor gevoeld, al dat kleinzielig gekonkel onder elkaar. Liever in de stadskampong Vlissingen, waar men tenminste nog oog voor ons had. (zolang je je maar niet opsluit in je Indische bubbel).

  • Jan A.Somers zegt:

   Wat mij opvalt is dat er in iedere stad wel een Indische buurt is. Behalve de straatnamen niks Indisch aan. Net als de vogeltjesbuurt, met dezelfde soort vogels als in andere buurten. En een bomenbuurt, zeeheldenbuurt enz. Ik heb zo’n idee dat Den Haag in dat verre verleden een wijk met toentertijd tamelijk dure huizen wilde opzetten, en daar dure bewoners voor wilde porren. Vroeger had je nog rijke mensen uit Indië, prachtige prooi voor projectontwikkellaars! Niet erg dat ze uit Indië kwamen, als ze maar geld meebrachten.

   • Ron Geenen zegt:

    @Ik heb zo’n idee dat Den Haag in dat verre verleden een wijk met toentertijd tamelijk dure huizen wilde opzetten, en daar dure bewoners voor wilde porren. @
    Toch vreemd dat ze dan vele wijken opvulden met rijtjes huizen, terwijl in Indie de huizen vrijstaande woningen waren. Wat dat betreft heeft Wassenaar het beter gedaan.

  • Ron Geenen zegt:

   @Liever in de stadskampong Vlissingen, waar men tenminste nog oog voor ons had. @

   Behalve op zondag, dan liepen ze in het zwart. De meeste Vlissingers hadden een vorm van geloof, waarbij je zondag binnen de regels je alleen mag bewegen. Heb in zo’n kosthuis gezeten (1956) en ben na 3 maanden vertrokken. Kon gelukkig bij een Indische familie een kamer krijgen.

   • Arthur Olive zegt:

    Deze streng gereformeerden mochten niet werk doen op zondag en ze zonderden de dieren van elkaar want sex was werk volgens hun.

    • Ron Geenen zegt:

     Het gezin waar ik nog geen 3 maanden heb doorgebracht, had 2 zonen en pa werkte bij de Schelde. Het was een triest gezicht die mensen op zondag in zondagse pak stil in een stoel te zien zitten. Zelf het lezen van een boek was beperkt tot een max. tijd. De verhouding lag ook meteen scheef, want ik trok er mij niets van aan.

    • Loekie zegt:

     Maar geef toe dat het van jou ook een beetje onhebbelijk was om hun rust te verstoren door in de keuken uitgebreid rendang te gaan maken.

    • Ron Geenen zegt:

     Vermoedelijk ben ik het subject van onderwerp. Nee, ik mocht daar niet van de keuken gebruik maken.

 6. ROBERT zegt:

  Toen ik vorig jaar in Den Haag rondliep, zag ik duidelijk de aanwezigheid van de Marrokaanse, Turkse en andere Middle-eastern Cultures.Ik hoop en verwacht dat dat een verrijking is van de “Nederlandse Cultuur”.

 7. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Mijn Oma woonde in Amsterdam in de Indische buurt, dat is bij het Muiderpoortstation, eerst in de Perlakstraat 12 2 hoog en later in de Riouwstraat. . Er woonden eind jaren 50 relatief weinig Indischen in die buurt. Kwam door het gedwongen spreidingsbeleid van de toenmalige regering met Klompé voorop. Mijn Oma kende iedereen in die buurt, niet gek, want je komt mekaar tegen op de Dappermarkt of in de Javastraat. Een teken van herkenning, Indo’s maken dan een praatje met elkaar. Dichtbij is ook het Tropenmuseum.

  ik woonde zelf in Rijswijk, dat ook een Indische buur heeft: Gen. Spoorlaan, Gen. Berenschotlaan, Pa van der Steurlaan etc. dat komt omdat de burgemeester, Bogaarts een Indo was. ik kende wel wat, vooral christelijke indo’s in Rijswijk, nou ja, bijna allemaal.

  Indische buurten zijn er niet in Italie, wel woon ik dichtbij een koloniale wijk, Via Tripoli, Via Benghazi etc.
  Ik kom wel eens Indo’s tegen, klikt gelijk. Dan wil ik best weten hoeveel Indisch de ander is, niet van dat half-indonesisch of een kwart Indisch maar gewoon story-telling. Indo’s zijn verhalenvertellers bij uitstek.

 8. ROBERT zegt:

  Multiple neighborhoods do we have here in Los Angeles, California van mensen die komen van alle windstreken van deze planeet.

 9. Arthur Olive zegt:

  Pasadena was de Indische buurt in LA county en in de zestiger jaren was het ook de omgeving van MacArthur park. Er waren veel minder Chinese restaurants en we gingen toen naar Chinatown in downtown LA waar ze bamie goreng op ze’n Indisch maakten.
  Bellflower was de Hollandse buurt en er zijn tot nu toe nog Nederlandse gereformeerde kerken daar.

  • Ron Geenen zegt:

   @Bellflower was de Hollandse buurt en er zijn tot nu toe nog Nederlandse gereformeerde kerken daar.@
   Tegenwoordig zie ik steeds meer kerken die werden opgekocht door christelijke organisaties uit Indonesie, Filippijnen en Chinezen en andere Aziaten. Vermoedelijk is het invoeren van de sariah daar debet aan.

  • Ron Geenen zegt:

   Bellflower was niet alleen de buurt van de Nederlanders. Iets meer naar het zuid-oosten was Artesia met Pioneer Blvd gelegen. Dat was een Nederlandse winkelstraat. Immers Nederlandse boeren hadden daar in de omgeving grote boerderijen opgezet. Toen de city langzaam aan de bedrijven uitkocht om huizen te bouwen, verdwenen deze boeren bedrijven naar Chino meer noord, een km of 25 van waar ik nu woon. Echter ook Chino werd een steeds een grotere gemeente. Boeren werden uitgekocht en verdwenen naar Vooral de plaats Norco in de San Bernardino County.
   Heb daar een 10 jaar geleden nog aan een boer met 88 paarden een ranch verkocht. Maar ook daar zijn de boeren langzaam aan verdwenen, want de meesten zijn uiteindelijk nu allemaal naar de staat Colorado vertrokken.
   Extra vermelding: De lucht was vaak ook moeilijk te verdragen.

 10. Ron Geenen zegt:

  Sofialaan 10, Den Haag, U weet wel het IHC (Indisch Herinneringscentrum) heeft al heel lang een vaste bewoner: Guna guna! http://haagsehotspots.nl/spookhuis-den-haag/
  Dat kan nog leuk worden.

  • Jan A.Somers zegt:

   Die hebben we hier in Delft ook, onze Jaga Rumah! Die hadden we ook in ons vakantiehuis in Zeeland, mijn Zeeuws meisje heeft hem gezien in de eerste nacht dat we daar sliepen. Hij boog zich over haar heen en ging weer de kamer uit: goed volk! Als kind in Soerabaja zag ik elke dag baboe Soep een offer brengen aan onze huisgeest, ik wist niet beter. En toen ons huis in Poedjon gebouwd moest worden moesten ook de geesten in de te kappen bamboebosjes vriendelijk aangespoord worden te vertrekken. De buurman kon dat goedkoper dan de echte priester, maar baboe Soep vond dat hij het niet goed deed. Als slachtoffer van de opvoeding door baboe Soep houd ik met heel veel rekening!

 11. Wal Suparmo zegt:

  Het Indische Ras is ontstaan door/ samen met VOC omdat de mannen verboden waren vrouwen van het Moederland meetenemen. De VOC heeft economisch Nederland opgebouwd en toen overgenomen was door de Nederlandse Regering.Niet omdat het V(ergaan)Onder) C(orruptie) was maar wegens miss- match omdat de operatie en activieiten van de VOC, als zijnde oologen en expeditie’ s enz,uiteindelijk groter waren dan de inkomsten van de gewone handel.Maar hoe dan ook een FEIT is dar Nederland economisch groot is geworden door de VOC.En volgens mij zal het misschien 10 jaren van af nu duren at de Indische Ras van de wereld zal verdwijen.SELAMAT JALAN INDISCHE RAS…….!.

  • Jan A.Somers zegt:

   Direct na de verovering van Jakatra begonnen Coens verzoeken om geld, schepen, ambachtslieden en gereedschappen, en ook om fatsoenlijke jonge vrouwen “soo U.E. geen eerlijcke getroude lieden becomen connen.” Op 26 februari 1621 werd besloten weesmeisjes te sturen die door de Compagnie “eerlyck ende wel onderhouden sullen werden”. Maar op 7 oktober 1623 schreef Carpentier dat Hollandse vrouwen niet konden aarden en ook veel te verdorven waren. Op 1 november 1632 hadden in Batavia de 1560 manlijke Nederlanders in dienst van de Compagnie, slechts 106 vrouwen en 64 kinderen. Bij de Nederlandse vrijburgers waren er naast 229 mannen, 260 vrouwen en 149 kinderen.
   In de huidige VOC-tentoonstelling in het NA in Den Haag kunt u de lijsten met namen en leeftijden van de uitgezonden vrouwen en meisjes zien.

  • e.m. zegt:

   @Maar hoe dan ook een FEIT is dar Nederland economisch groot is geworden door de VOC.@

   — U gelooft echt in deze hardnekkige mythe hè … ach, waarom niet. Gelooft u rustig verder . . .

   De werkelijkheid is echter, dat “De Vaart op Oostzee” de kurk is waarop de Nederlandse economie drijft. Zelfs in de zogenoemde ‘Gouden Eeuw’ draagt de VOC slechts tien procent (10%) bij aan de Nederlandse handelsomzet.

   • Loekie zegt:

    Nou, zou kunnen zijn dat niet alleen gekeken moet worden naar de inkomsten, maar ook naar de status (en de uitstraling daarvan) van het hebben van een (handels)vloot en overzeese nederzettingen.

    • e.m. zegt:

     Tja, ’t zou ook zomaar kunnen dat naar de geest van de werkelijkheid Jack Boer in zijn Citroën Deux Chevaux de Werfstraatgevangenen heeft bevrijd; alle 30 miljoen . . .

     Selamat weekend semoea allemaal y’all !!!

    • P.Lemon zegt:

     @het hebben van een (handels)vloot en overzeese nederzettingen.

     ***De expansie van de VOC levert de Compagnie in de zeventiende eeuw nog grote winsten op. Dankzij het unieke systeem van intra-Aziatische handel behaalt de Compagnie met een kleine input hoge opbrengsten. Nederlands macht over de wereldzeeën is nog altijd onbetwist en het specerijenmonopolie kan ten volle worden uitgebuit. De aandeelhouders van de VOC worden verwend met een vast dividend van maar liefst 12,5 procent. Toch komt de Compagnie al snel geld tekort. Al in 1612 sluiten de Heren XVII, het hoogste college van de VOC (zie kader), leningen af. Deze zijn snel opeisbaar, en dus riskant. De seizoensvloot uit Batavia hoeft maar één keer niet aan te komen, of de Compagnie komt in de problemen. Als Frankrijk in 1672 de Republiek aanvalt en de handel wordt verstoord, moet de VOC uitstel van betaling aanvragen.

     De Leidse historicus Femme Gaastra, schrijver van De geschiedenis van de VOC, heeft berekend dat de Aziatische afdeling van de VOC vanaf de periode 1689-1700 verlies begint te draaien. De bewindhebbers in Nederland moeten bijpassen, wat zwaar drukt op de winsten die op de veilingen gemaakt worden. `Het verlies in Azië wordt niet veroorzaakt door de handel, want die blijft voorlopig groeien,’ zegt Gaastra. `Het zijn de kosten voor oorlogvoering en administratie in de bezette gebieden waardoor de balans negatief doorslaat.’

     https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/5748/het-faillissement-van-s-werelds-eerste-multinational.html

   • Bert zegt:

    Geloven doe je in een kerk ,maar het is echt zo ,zoals pak E.M.het beschrijft de handel op de Oostzee was de kurk waarop de Nederlandse economie op dreef ,ook een beetje logisch je drijft makkelijker en goedkoper handel met dicht bij zijnde landen dan met zo,n heel ver afgelegen continent .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.