Meghan, Duchess of Sussex

Prachtig schreed ze de kathedraal binnen, een glimlach op haar gezicht. Een zee van mooie hoeden in alle kleuren van de regenboog. Dat was haar statement, boodschap aan de wereld: ‘”I did it and I did it all by myself “. En zo hoort het: weg met discriminatie, weg met mannen en vrouwen die menen dat ze het recht hebben het lot van een medemens in eigen handen te nemen.

In het midden van de kerk wacht Prins Charles en biedt haar zijn arm aan, samen lopen zij langs de Koningin. Ik denk aan Prinses Diana . Vergeving hoort ook bij het mensenras. Kunnen vergeven is heel belangrijk, vergeven heelt, zonder vergeven blijf je in de woestijn.

En dan op weg naar het altaar is daar helemaal alleen haar moeder. Modieus piercing in haar neus. Een dikke traan als Meghan met Prins Charles langs haar loopt. Ik  denk: waar aan denkt ze? De wereld op zijn kop? Is dit mijn dochter? Overkomt mij dit?


Mijn gedachten dwalen af, Ik ben in Atlanta, het diepe Zuiden van de U.S.A., de vijftiger jaren. Ik heb mijn studie Rechten afgerond in Utrecht  en mij aangesloten bij een wereld wijde ”Vredes- organisatie”: verander de wereld begin bij jezelf. Negen jaar door de wereld getrokken, geprobeerd mijn oorlogsverleden, het Japanse concentratiekamp een plaats te geven in mijn verleden. Discriminatie, oorlog een plaats geven . Dat gaat niet vanzelf, het is een proces waarin jijzelf de hoofdrol speelt. Dat kan niemand voor je doen, niemand kan je daarbij helpen. Het speelt zich af in in de diepe spelonken van je hart, je ziel.
De heling  van pijn, van recht  is niet afhankelijk van omstandigheden, backpay, wraak, andere mensen: jij bent de dirigent van het orkest van je eigen leven.

Atlanta 1955 of 1956 ik wil met Annejet de bus nemen, we stappen in en lopen door naar achter en gaan zitten . De conducteur van de bus komt geaggiteerd naar ons toe, we moeten weg: voor in de bus zitten de blanken. Ik denk: nooit neem ik mijn moeder mee naar Atlanta.

Meghans moeder komt weer in beeld. Ik denk aan Mam, ik  plaagde haar soms : ”Prinses uit de Kraton van Djocja “ Op een gegeven ogenblik zei ze, zeg dat niet meer. Toen vertelde ze mij ,dat ze haar schoonouders in Holland elke maand een brie schreef en ze nooit antwoord had gekregen. Ze heeft ze nooit leren kennen.
Meghan en Harry,  heel, heel veel geluk toegewenst.

Joty ter Kulve  Wassenaar mei 2018

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

10 reacties op Meghan, Duchess of Sussex

 1. Loekie zegt:

  Nou, her en der zijn geluiden te horen dat ook het Nederlandse koningshuis best mag verkleuren. Zo zei iemand heel gemeend dat hij hoopte dat de kroonprinses een gekleurde partner krijgt, man of vrouw, maakt niet uit. We leven in een nieuwe en diverse wereld zei hij, een het koningshuis mag dat best afspiegelen. Moet het misschien ook wel. We zullen het zien, zei zijn gehoor.

  Nu zat ik te denken: stel dat de kroonprinses straks met een Indische jongen trouwt. Zou zomaar kunnen. Krontjong en Indorock tijdens de kerkdienst, poco2 tijdens het feest. En later, als de kroonprinses koningin wordt en hij koning….dan hebben we wel even een postbus voor de Indische wensen, eisen en grieven.

  • Bert zegt:

   Beste Loekie ,jij er niet veel van snappie snappie ya ,as Amalia de kroonprinses met een Indische jongen thuiskomt en ze trouwen .Wordt die jongen geen koning maar prins-gemaal en een postbus voor de Indische wensen ? De koning of koningin heeft in Nederland niet veel of eigenlijk helemaal niets te vertellen .Ze zijn er eigenlijk alleen maar voor Koninginnedag of nu Koningsdag Maar wat Joty op het laatst verteld is wel schrijnend ,haar Hollandse schoonouders accepteerden geen Indische schoondochter .Mw Ter Kulve weest blij dat uw moeder haar Hollandse schoonouders nooit heeft ontmoet ,die mensen waren het niet waard ! .

   • Loekie zegt:

    Loh…Maxi heet toch ook koningin? Discriminatie als alleen prins-gemaal. MBO-leerlingen heten nu toch ook studenten?

    • Bert zegt:

     Ya benar ,tapi si Maxima cantik dan menantunya gemuk dan jelek ,want si Amalia houdt van kleine ,dikke en lelijke Indootjes ( heeft ze me zelf verteld) Als die kleine dikke ook nog eens koning wordt ,gaat ie zich van alles inbeelden ,want Indo,s lopen graag naast hun schoenen ,gaat hij zich bijvoorbeeld keizer van Holland noemen en het koninklijk paleis wordt dan de kraton .En die kleine dikke Indische koning gaat echt niet meelopen met die demonstratie van IP 20 ,want hij is niet alleen klein en dik maar ook erg malas .

    • e.m. zegt:

     Dag Pak Bert, maar in the end Indo, Vluchteling atau Asielzoeker… u weet toch:

     Koning, Keizer, Admiraal
     P.epen* moeten we Allemaal !!!

     *Adv.
     Sponsored by Popla & Page

  • Jan A.Somers zegt:

   “Nou, her en der zijn geluiden te horen dat ook het Nederlandse koningshuis best mag verkleuren.” Kennelijk te veel niks te doen om je over zo iets zorgen te maken. Onze koningin is toch al allochtoon genoeg voor de gewenste afspiegeling? Toen ik trouwde met mijn Zeeuws meisje werd me dat door Indische kennissen ook kwalijk genomen. Verloren kans voor hun iets meer getinte dochters wat wittere kindjes te krijgen. Opgestuwd in de Indische emancipatie!

 2. Paul zegt:

  Mooie stemmingsvolle post

 3. Wal Suparmo zegt:

  De Engelse hogeomes die een bord voor een cafe in Hongkong nhebben geplaats met de aan kondiging: “Prohibited for Chinese en dogs “.Zullen in hun graf omkering als ze te komen weten dat hun prins met een gescheiden vrouw met neger bloed., is getrouwd.

 4. P.Lemon zegt:

  @dat ze haar schoonouders in Holland elke maand een brief schreef en ze nooit antwoord had gekregen. Ze heeft ze nooit leren kennen.

  # Afstandspolitiek als oorzaak?

  ***Reggie Baay : Dat onbegrip tussen de westerling en de oosterling in Nederlands-Indië werd in Couperus’ tijd nog eens vergroot door de koloniale taalpolitiek. Ook een uitvloeisel van de wens om de ‘inlander’ op afstand te houden. Is het u wel eens opgevallen dat in menige voormalige Engelse kolonie nu nog Engels wordt gesproken, of in menige voormalige Franse kolonie Frans, maar dat dat in Indonesië met het Nederlands niet het geval is? Afgezien van een enkele stokoude gids in de kraton van Yogjakarta die zich bedient van een bijna sprookjesachtig archaïsch Nederlands, spreekt vandaag de dag vrijwel geen enkele Indonesiër Nederlands. Niet dat men daar in Indonesië rouwig om moet zijn; integendeel; het Nederlands is nou niet bepaald een wereldtaal die deuren opent. Maar hoe kan dat nu na drieënhalve eeuw Nederlandse koloniale overheersing? Na drieënhalve eeuw contact? Wel heel simpel: omdat de overheersten de taal van de overheerser niet mochten spreken. Er was sprake van een koloniale taalpolitiek waarbij er angstvallig voor gewaakt werd dat de inheemse bevolking het Nederlands, de taal van de koloniale elite, machtig zou worden. Het Nederlands mocht in geen geval de gemeenschappelijke taal in de kolonie worden. Afstand tussen koloniaal en gekoloniseerde moest ook in dit opzicht angstvallig bewaard blijven.
  Hoe er dan in voorkomende gevallen met de bevolking werd gecommuniceerd? Door zich als koloniaal te bedienen van een zeer gemankeerde, directieve vorm van de toenmalige taal van het volk: het Maleis. Met gebruikmaking van een minieme woordenschat, en een verregaande minachting voor de grammatica en de nuances van die taal. Het resultaat kennen we in de vorm van de veelal op barse toon geuite grove bevelen waarmee de ondergeschikte inlander doorgaans werd gemaand van dienst te zijn.

  De wens tot afstand tussen de Europese bewoners en de Aziatische bevolking in de kolonie kwam namelijk ook naar voren in het verbod op en de openlijke en massale afkeuring van interraciale relaties. Huwelijken en verhoudingen tussen Europese mannen en ‘inferieure’ Aziatische vrouwen waren voor de Europese gemeenschap taboe, werden beschouwd als een ontoelaatbare schending van de koloniale code en werden gezien als een verregaande vorm van degeneratie.

  Maar het koloniale Indië was tegelijkertijd ook een broeierige, naar lust en liefde hunkerende samenleving. Juist ook vanwege dat taboe. Het is niet voor niets dat we Eva Eldersma in dit verband over de kolonie horen verzuchten: ‘Ik geloof dat er nergens zoveel wordt liefgehad als hier…’. In de koloniale wereld van Nederlands-Indië waar dus rigide raciale grenzen waren getrokken, een schreeuwend tekort bestond aan jonge, huwbare Europese vrouwen en tegelijkertijd een enorm overschot was aan jonge Europese mannen in, zoals men dat placht te noemen, de kracht en bloei van hun leven, kon het niet anders of die overmatig aanwezige lust en liefde zochten een uitweg en lieten zich niet begrenzen door koloniale barrières. Wat dat betreft lijkt Couperus het Indische leven in De Stille Kracht meer naar de werkelijkheid te hebben getekend, dan menige Nederlandse lezer, toen en nu, vermoedt.

  Had men De Stille Kracht bij het verschijnen aan het begin van de vorige eeuw niet alleen gelezen als een literair meesterwerk, maar ook als een haarscherpe analyse van de koloniale wereld van Nederlands-Indië – en had men daar lering uit getrokken – wellicht was de dekolonisatie van Indonesië enkele decennia later dan veel minder gewelddadig en veel minder dramatisch verlopen dan nu het geval is geweest.

  DE STILLE KRACHT http://www.reggiebaay.nl/toespraken/nieuwe-pagina/

 5. Boeroeng zegt:

  Joty mailt;
  hierbij nog een interview dat ze mij om 8 uur ”s ochtends hebben afgenomen een leuke omroep dag Joty
  Begint vanaf minuut 12.30

  https://denhaagfm.nl/luisteren/?src=fm&t%5Byear%5D=2018&t%5Bmonth%5D=5&t%5Bday%5D=31&t%5Bhour%5D=8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.